Atatürk'ün gizli vasiyetinde ne var?
Atatürk'ün gizli vasiyetiyle ilgili tartışmalar bu kez AİHM'e taşındı! Vasiyetin gizemiyle ilgili tartışmaların fitilini ateşleyeyen Meriç Tumluer, Ziraat Bankası'nda saklanan vasiyetin dönemin cumhurbaşkanları Kenan Evren ve Turgut Özel tarafından okunduğu; ancak toplumun hazır olmadığı gerekçesiyle kamuoyundan saklandığını iddia etti.
Meriç Tumluer, Ziraat Bankası'nın gizli kasalarında kilitli tutulduğunu iddia ettiği Atatürk'ün vasiyetini AHİM'e taşıdı. Kişisel çabalarıyla kurduğu www.ataturkungizlivasiyeti.com adlı internet sitesinde, vasiyetin varlığıyla ilgili çeşitli iddialar öne süren Tumluer'e göre Atatürk'ün 1938 yılında hazırladığı vasiyetini; Dolmabahçe Sarayında, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak, Ordinaryüs Prof. Neşet Ömer İrdelpin huzurunda İstanbul Beyoğlu 6'ıncı Noteri İsmail Kunter'e, kırmızı bal mumu dökülüp teslim edildi. Yine aynı iddialara göre Mühürlü olan büyük zarf Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 28 Kasım 1938'de bir heyet huzurunda açıldı.
"GİZLİ KASAYA KONULDU"
Yine aynı iddialara göre Atatürkün vasiyetnamesi aslında eksik açıklanmıştı. Çünkü Atanın mühürlettiği zarf içinde bir zarf daha çıkmış, bu zarf da Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimi Osman Selçuk ve görevli bir heyet tarafından 5 Ocak 1939 da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Merkez Şubedeki özel bir kasaya konmuştu. Tumluer'e göre 50 yıl sonra açılması gereken bu zarf dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açıldı; ancak kamuoyuna açıklanmadı.
Atatürkün gizli vasiyetinin açıklanması için beklenen süre dolup da kimseden ses çıkmayınca bu kez konu mahkemeye taşındı. Meriç Tumluerin 2005te Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesine verdiği dilekçe Atatürkün gizli vasiyeti iddiasını mahkeme gündemine getirdi. Aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evrenin yanı sıra eski miletvekili Emin Şirin ve Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındalın da bulunduğu isimler tanık olarak gösterilmişti. Hakim 2005te Davacıların iddia ettiği gibi bir vasiyetnamenin varlığı sübuta ermediği gerekçesiyle davacıların talep ve davasının reddine karar verdi.
AİHM DAVAYI KABUL ETTİ
Türkiyedeki iç hukuk yolları tükenince bu kez gözler AİHMe çevrildi. Tumluer son çare olarak Strasburgdaki AİHMe 19 Nisan 2007de, 40 sayfadan oluşan dilekçeyle başvurdu. 31 Mayısta ise Strasburgdan yanıt geldi. 17820/07 dosya numaralı başvuruyla ilgili şöyle denildi: Başvurunuz alınmıştır. Mahkemenin kararı hakkında ileride size bilgi verilecektir.
VASİYETTE GİZLENEN ŞEY NE?
Aytunç Altındala göre, Atatürk, bazı notlarının ölümünden 50 yıl sonra açıklanmasını vasiyet etmişti. Altındal, Kenan Evren ve dönemin başbakanı Turgut Özal, bunları okudular. Ancak bu görüşlere, bu fikirlere toplumun henüz hazır olmadığını öne sürerek bunların açıklanmasını engellediler dedi. 1988de Atatürkün vasiyetinin üstüne 25 yıllık yeni bir yasak konulduğunu da iddia eden Altındal, Atatürk, hilafetin kişi bazında değil, bütün İslam ülkeleri arasında rotasyonla değişecek bir kurum olarak canlandırılabileceğini düşünüyordu. Bu vasiyeti 1958de Adnan Menderes de öğrendi ve Siz isterseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz cümlesini bu nedenle söyledi.
Kaynak : Atatürk'ün gizli vasiyetinde ne var?