ASRock P45R2000-WiFi Anakart İncelendi

Marko Paşa

Suskun Nefer
Katılım
28 Şub 2006
Mesajlar
2,267
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
43
Konum
HackHeLL DownLoader Team
Asia Rock (ASRock) markası genel olarak anakartlarını esnek ve ucuz yaparak mümkün olan en fazla kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor, P45R2000-WIFI modeli için de aynı şey geçerli. Çift Gigabit ve kablosuz ağ desteği, RAID ve AMD CrossFireX, sayısal ses çıkışları ve FireWire gibi özelliklerin hepsini internet satış fiyatı 140 USD'ye (yurtdışı için) sunması bu kartı önemli adaylar arasına yerleştiriyor.

2qveesk.jpg


ASRock deneyimize iki anakartla katılıyor ve dört DDR3 bellek yuvasına sahip olan bu model ileri seviye pazarı hedefliyor. ASRock sadece DDR3 kullanan az sayıda kullanıcıyı hedeflememiş çünkü bu kart üzerinden aynı zamanda iki adet de DDR2 yuvası bulunuyor. Kullanıcılar aynı anda iki bellek tipini de kullanamıyorlar ancak başta ucuza başlayıp sonradan güncelleme yapmayı düşünebilirler.

P45 Express kuzeyköprüsü ve ICH10R güneyköprüsünde bulunan standart bileşenler dışında başka bir şey kullanılmaması ve dört fazlı gerelim düzenleyicilerle PCI Express seçici anahtar kartının kullanılmış olması bütçeye uygun model geliştirmeye önem verdiklerini gösteriyor. ASRock düşük fiyatlı bir ürünün aynı zamanda düşük kalite anlamına gelmeyeceğini kanıtlarcasına P45R2000-WIFI anakartının her yerinde pahalı rakipleri gibi katı kapasitörler kullanmış.

Tabii ki kaliteli, çok işlevli ancak ucuz bir anakart yapabilmek için bazı şeylerden ödün verilmesi gerekir. Daha önce belirttiğimiz gibi PCI Express kipini tekli x16'dan çift x8'e değiştirmek için küçük bir anahtar kartın çıkarılıp başka bir yere takılması gerekiyor, ancak bu sadece başlangıç. P45R2000-WiFi üzerinde bazı bileşenlerin ve bağlantıların yerini değiştirilerek muhtemelen daha az katmanlı bir devre tasarımına gidilmiş.

dxfg5v.jpg


24-iğneli ATX/EPS ana güç bağlantısının bizce kartın yanlış tarafına yerleştirilmiş olması düzgün bir kablo yönetimi yapmanıza engel oluyor ve arka panelde bulunan e-SATA girişleri aslında sadece içerdeki girişlere geçişi sağlıyorlar. ASRock'ın üçüncü parti Ultra ATA denetleyicisi eSATA desteği sunmuyor bu yüzden ICH10R'nin SATA girişlerini arka panele aktarabilmek için ön alt köşede bulunan girişlerden arka üst köşedeki girişlere kadar kablo çekmek zorunda kalıyorsunuz. Kablo karmaşasına yol açmasının ve takılabilir dahili sabit disk sayısının azalmasının yanında bu eSATA çıkışlarının desteklediği kablo uzunlukları da daha kısa olacaktır.

Bazı aksaklıkların olması bütün bileşenlerin kötü bir şekilde yerleştirildiği anlamına gelmiyor ASRock yedi genişleme yuvasını da kullanmış ve Ultra ATA girişlerini son derece uygun bir yere (anakartın üst ön kısmı) yerleştirmiş. Benzer şekilde altı Seri ATA bağlantısı da geniş ekran kartlarından etkilenmeyecek şekilde anakartın alt ön kısmına yerleştirilmiş. Ancak bu güzel yerleşimler bıraktığı iyi izlenim disket sürücü bağlantısının en alttaki PCI Express yuvasının altına ön panel ses girişinin ise kartın alt arka tarafına koyulması nedeniyle kaybolup gidiyor.

Pek çok kullanıcının P45R2000-WiFi'nin ucuz fiyatına ve mükemmel özelliklerine bakarak bu karta ilgi duyacağını düşünüyoruz. Eğer kablo yönetimi konusunda bazı zorlukları göz alıyorsanız kendinize uygun bir aday bulmuş olabilirsiniz.​
 
Geri
Üst