Askere ÖzeL

Mayhoş

mayhoş
Evet arkadaşlar,

Forumumuzda asker olan ya da askere gidecek olan arkadaşlar gördük ve
artık bir yer yapmamızın zamani geldiğini düşündük.

Eh, hadi hayırlı olsun bundan sonra bu topic altında
askere gidecek olan arkadaşlarımızı buradan ugurlayacağız ve teskerelerine şahit olacağız.
 

Mayhoş

mayhoş


Askere Giderken Götürülmesi Gerekenler

Giyim vs.
Boyun cüzdanı
Postal bağcığı
Eşofman
Terlik
Havlu (mavi renk. El, yüz, banyo havlusu)
Banyo şortu (anadan doğma duş almak istemeyenler için)
Kemer
Çamaşır takımı (Karacı ve havacılar için yeşil, denizciler için beyaz. Paçalı alt, yarım kollu üst)
Havlu çorap
Yün çorap
Eldiven
Bere
Boyunluk
Postal için vatka
Postal için tabanlık (keçe veya silikon)
Araç-Gereç
Postak kilidi
Dolap kilidi
Çanta kilidi
Kol saati (plastik, ucuz, su geçirmez)
Elbise askısı (Her sabah pijamamızı, her akşam kamuflası askıya asacağız. Denetimde bakıyorlar)
Elbise poşeti (Askıyı poşetin içerisine sokup dolaba asıyoruz)
Kirli/Temiz çamaşır torbası (Yıkamada çamaşırların karışmaması için)
Dikiş seti
Çengelli iğne
Sabunluk (mavi)
Traş kutusu (mavi beyaz kutu)
Sağlık ve Temizlik
Postal spreyi
Pudra (Pişik ve mantar için, ilaçlı)
Mantar kremi
Yara bandı
Elbise fırçası
Ayakkabı boyası
Diş fırçası (askeriyede veriliyor yeteri kadar ekstra götürmek isteyenlere)
Diş macunu (askeriyede veriliyor yeteri kadar ekstra götürmek isteyenlere)
El kremi
Dezenfektan jel
Tırnak makası
Tıraş bıçağı (ucuzundan. yer değiştirmesin*)
Tıraş köpüğü (ucuzundan)
Tıraş aynası
Islak mendil
Selpak
Tuvalet kağıdı
Dudak koruyucusu
Kolonya (getirmeyin boşuna girişte alınıyor içeride alırsınız)
 

Mayhoş

mayhoş

TSK'da Rütbeler (Türk Silahlı Kuvvetleri Rütbeleri)

ER ve ERBAŞLAR

Er
Onbaşı
Uzman Onbaşı
Çavuş
UZMAN ÇAVUŞLAR

Uzman Çavuş
Uzman Jandarma Çavuş
Uzman Jandarma I.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma II.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma III.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma IV.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma V.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma VI.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma VII.Kademeli Çavuş
Uzman Jandarma VIII.Kademeli Çavuş
ASTSUBAYLAR

Astsubay Çavuş
Astsubay Kıdemli Çavuş
Astsubay Üstçavuş
Astsubay Kıdemli Üstçavuş
Astsubay Başçavuş
Astsubay Kıdemli Başçavuş
Astsubay Kıdemli Kademeli Başçavuş
YEDEK SUBAY

Asteğmen
SUBAYLAR

Teğmen
Üsteğmen
Yüzbaşı
Binbaşı
Yarbay
Albay
Tuğgeneral (Tuğamiral)
Tümgeneral (Tümamiral)
Korgeneral (Koramiral)
Orgeneral (Oramiral)
Mareşal (büyük amiral)

Not: General Kara ve Hava Kuvvetlerindeki paşalar, Amiral Deniz Kuvvetlerindeki paşalara denir.
 

Mayhoş

mayhoş

Askeri Sınıflar ve Görevleri



Askerlik şubelerinde sevk esnasında dolduracağınız yedek subay adayı statü belirleme formunda kuvvet, sınıf ve statü tercihleriniz tespit edilecektir

b Statü olarak; 12 ay YdSb, 6 ay Kısa Dönem Erbaş ve Er, Sınıf olarak; Piyade, Komando, Tankçı, Topçu, İstihkam, Muhabere, Ulaştırma, Levazım, Ordudonatım, Personel sınıflarından birini tercih edebilirsiniz

PİYADE: Sınıfların, protokol sırasında en önündedir “Zafer süngünün ucundadır” diyerek pek övünürler Atak, tetik ve çeviktirler Ataları yemen çöllerinde mavzerle uçak düşürmüştür Çevrecidirler Doğayı sever ve korurlar Doğanın kıymetini bilirler

KOMANDO: Her kilidi açan kahramanlardır Gözünü budaktan sakınmaz Fedakar, becerikli, kahramandır Kendisine ve ekip arkadaşlarına güvenir Karada, havada, denizde her zaman ve her yerde hazır ve nazırdır

TANKÇI: Süvari sınıfından bu günlere gelmiştir Hareket kabiliyeti yüksek, ateş gücü korkutucu, harekatı yürek hoplatıcıdır “Biz olmadan piyade zor ilerler” derler Piyade ilerleyişini kolaylaştırır Sürat ve ateş gücüyle ona destek olurlar

İSTİHKAM: Hem savaşır, hem direk destek yapar Köprü kurar, yol açar, mayın döşer Köprü uçurur, düşmanın ilerlemesini yavaşlatacak her türlü engeli kurar Düşman engellerini ve mayın tarlalarını temizler Bu kadar çok iş yaptıkları için de övünmeyi pek severler “Gidemediğin yer senin değildir” derler (Bu söz çalıntı olsa da doğrudur)

MUHABERE: “Muhaberesiz muharebe olmaz” derler İletişim ve işletim ustasıdırlar Elektrik-elektronik, hat çekme, telli ve telsiz muhaberede eş ve benzerleri yoktur

ULAŞTIRMA: Adı üstünde tekerlekli ulaşım vasıtalarının patronudur Silahlı Kuvvetlere şoför yetiştirir, ulaşım ve nakliyatı sağlarlar “Gidemediğin yer senin değildir” sözüne onlar da sahip çıkarlar

LEVAZIM: “Ordular mideleri üzerinde yürür” derlerAsker ocağında yiyeceğiniz yemek menüsünü onlarhazırlarlar Konfeksiyon giysiler de onların malıdır Asker ocağında bu sınıf hakkında oldukça bilgi sahibi olacaksınız

ORDUDONATIM: Adı üstünde, orduyu harp, silah araçları ve mermiyle donatırlar Bu malzemenin eksikliği halinde değerleri anlaşılır Onlarsız olmaz

PERSONEL : Ordunun en okuyan sınıfıdır Kelimenin tam anlamıyla okur ve yazardırlar Ellerinden kalem, önlerinden ak kağıt eksik olmaz Ordunun insan gücü kaynağını temin ederler
 

icemen

New member
O kadar uzun listeye gerek yok yaa =)
eşofman, terlik, havlu iç çamaşır, çorap veriliyo orda. yetmez diyenler çarşıya çıktıklarında ya da kışla kantininden alabilirler ihtiyaçlarını, ucuz üstelik.
ben bi çanta kozmetik ürünü götürmüştüm :) el için ayrı, yüz için ayrı krem traş losyonu iki çeşit, gilet mac 3 alın bi de uzun zaman kullanırsınız.
 

Mayhoş

mayhoş
YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA NEDİR? NE İŞLEMLER YAPILIR?
a. Yoklama kaçağı
Yedek subay olma hakkını veren en az dört yıl süreli fakülte, akademi ve yüksek okulları bitirenlerden, birlikte işleme tabî oldukları doğumların son yoklama bitim tarihi olan 31 EKİM tarihine kadar yurt içinde askerlik şubelerine veya yurt dışında T.C. Konsolosluklarına başvurarak sağlık muayenelerini yaptırmayanlar yoklama kaçağı suçunu işlemiş olurlar.
b. Yoklama kaçağı suçunu işleyenlerden;
(1) 01 KASIM-20 ŞUBAT tarihleri arasında askerlik kararı aldıranlar, tebligat durumlarına göre idarî para cezası ile cezalandırılırlar.
(2) 21 ŞUBAT tarihinden sonra karar aldıranlar ise, yine tebligat durumlarına göre yazılı ifadeleri alınarak cumhuriyet savcılığına verilirler.
(3) Bunların sevk tarihlerine kadar mahkemesi sonuçlanmasa dahi, emsali grupları ile birlikte sevke tâbi oldukları celp döneminde sevkleri yapılır.
(4) Sevklerinden önce mahkemesi sonuçlananlardan; haklarında KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞI veya BERAAT kararı verilenler, bir yıldan az hapis cezası alanlar ile hapis cezası süresi ne olursa olsun bu cezaları paraya çevrilenler, emsalleri ile sevk edilirler.
(5) Askerî mahkemelerce bir yıldan fazla hapis cezası verilenler yedek subay olma hakkını kaybederler.
c. 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 63 üncü maddesinde; kabul edilecek bir özrü olmadan işleme bağlı arkadaşlarının ilk kafilesi yollanmış bulunan yoklama kaçaklarının hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülmüştür.
ç. Bakaya
Grup numarası itibarıyla veya sevk tehiri süresi sona erdiğinden sevke tâbi olanlardan, kanunî bir mazereti olmaksızın çağrıldıkları celpte sevke katılmayanlara bakaya denir.
d. Bakaya suçunu işleyenlerin;
(1) Sevkten sonra yazılı ifadeleri alınarak mazeretleri tespit edilir, suç dosyaları yerli askerlik şubesi tarafından, bölgesindeki yetkili askerî savcılığa gönderilir.
(2) Bakaya kalan yedek subay aday adayları, ifadeleri alınsın veya alınmasın soruşturma veya yargılamaları başlasın ya da başlamasın, bakaya kaldıkları celp dönemini takip eden ilk celpte tekrar sevke tâbi tutulurlar.
(3) Suç dosyası cumhuriyet savcılığa gönderilenlerden, savcılıkça yargılanmasına gerek görülmeyerek “Kovuşturmaya Yer Olmadığı” veya yapılan yargılama sonucunda “Beraat” kararı verilenler, herhangi bir hak kaybına uğramazlar.
e. 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 63 üncü maddesinde; yine bakayalarında yoklama kaçakları gibi hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülmüştür.

alıntıdır.
 

Mayhoş

mayhoş


ASKERİ TERİMLER
ASKERLİK ÇAĞI:

Her erkek ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göre, 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak, erbaş ve erler için 41 yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde biten süredir. Subay ve astsubayların askerlik çağı bitim süreleri 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda belirtilen süreler kadardır.

YÜKÜMLÜ :

Askerlik hizmetini, Askerlik Kanunu ve/veya Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ve değişiklikleri gereğince yerine getirecek olan her erkek Türk vatandaşıdır.

İLK YOKLAMA:

Her yıl askerlik çağına giren yükümlülerin miktarını, adreslerini ve kimliklerini tespit etmek maksadıyla yapılan işlemlerdir.

SON YOKLAMA :

Yükümlülerin, asker edilmeleri veya askerlik hizmetinden muaf tutulmaları için yapılan işlemlerdir.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİDİR :

Türk Silâhlı Kuvvetleri Ssağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre; sağlık yönünden, askerlik hizmetini ifa etmesine mâni bir hastalık veya arızası bulunmamak.

ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR :

Türk Silâhlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre; sağlık yönünden askerlik hizmetini ifa edemeyecek derecede hastalık veya arızası bulunmak.

KAYNAK :

O yıl askerlik çağına girenlerle, bunlarla işleme tâbi yükümlülerden askerliklerine karar alınanların miktarıdır.

YÜKÜMLÜ SAYISI :

Bir askerlik şubesinin kayıtlarında bulunan, yasada yazılı yaş sınırı içindeki yerli ve yabancı yükümlülerin tamamıdır.

EMSAL :

Yükümlülerden birlikte son yoklama işlemine tâbi tutulan veya tutulması gereken doğumlular, sevkte ise, birlikte sevk edilmesi gereken celp grubudur.

YOKLAMA KAÇAĞI :

Yoklamaları için bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine, yasal süresi içinde kanunî bir özürü olmaksızın gelmeyenler ile özürlerini bildirmeyenlerdir.

SAKLI :

Askerlik çağına girdiği halde isimlerini nüfus kütüğüne yazdırmamış olan yükümlülerdir.

ERTESİ YILA BIRAKMA :

Son yoklama sırasında yasada belirtilen sebeplerden dolayı (öğrenci, hapis) bir sonraki doğumla işleme tâbi yükümlülerdir.

SEVK TEHİRİ :

Askerliğine karar alınmış olduğu halde, yasada yazılı sebeplerden dolayı sevkleri geri bırakılan yükümlülerdir.

CELP GRUBU :

Ayrıldıkları hizmet şekillerine göre yükümlülüklerini yerine getireceklerin, millî savunma bakanlığınca tespit edilecek silâh altına alınma tarihleridir.

CELP DÖNEMİ :

Birbirini takip eden iki celbin, başlangıç tarihleri arasındaki süredir.

MUVAZZAFLIK DÖNEMİ:

Yükümlünün, askerlik şubesinden birliğine, sevk tarihinden başlayıp terhis tarihine kadar geçen süredir.

BAKAYA :

Sevk için çağrıldıkları halde, sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, kendilerine tanınan yol süresi sonuna kadar birliklerine özürsüz katılmayan yükümlülerdir.

GEÇ İLTİHAK BAKAYASI :

Askerlik şubesinden sevkini müteakip, yol süresi içinde tertip edildiği eğitim merkezine özürsüz olarak geç katılanlardır.

FİRAR :

Kıt’asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak altı günden fazla uzaklaşanlar ile izin, istirahat ve hava değişimi alarak ayrılanlardan dönmeye mecbur bulundukları günden itibaren altı gün içinde özürsüz olarak gelmeyenlerdir.

KISA SÜRELİ KAÇMA :

Kıt’asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak yedi tam günden az süre ayrılanlardır.

İZİN TECAVÜZÜ :

İzin bitimini müteakip yirmi dört saat içinde birliğine katılmayanlardır.

HAVA DEĞİŞİMİ TECAVÜZÜ :

Hava değişimi bitimini müteakip kıt’asına sevkini yaptırmayanlar ile sevkini yaptırdığı halde altı tam gün içinde birliğine katılmayanlardır.

BEDELLİ ASKERLİK YÜKÜMLÜSÜ :

Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılabilmeleri için ödemeleri gereken bedeli ödeyerek askerlik hizmetini Askerlik Kanunu ile Yedek Subay ve Yedek Askerî Memurlar Kanununa göre yapmakla yükümlü bulunan Türk vatandaşıdır.

DÖVİZLE ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ :

Yükümlülerin temel askerlik eğitimini yapmaları ve başvuru sırasında belirlenen ödeme takvimine uygun olarak yasada belirtilen dövizi ödemeleridir.

BEDEL :

Yasada belirtilen döviz veya karşılığı konvertıbl yabancı ülke parasıdır.

YABANCI ÜLKEDE ÇALIŞAN İŞÇİ :

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak bir işveren ile yapılan hizmet akdine göre fiilen yabancı ülkede bulunan ve ücretini yabancı ülke parası olarak alan ve sıfatı devam eden yükümlülerdir.

DONATAN :

Kendisine ait olan veya başkasına ait olup da kiraladığı yabancı bandıralı gemiyle, yabancı ülkelerde deniz ticareti yapan kimsedir.

İŞVEREN :

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak bir iş yerini işveren olarak fiilen o ülkede bulunmak suretiyle çalıştırdığını belgeleyen ve bu sıfatı devam eden yükümlülerdir.

GEMİ ADAMI :

Bir hizmet akdine dayanarak yabancı bayraklı gemilerde fiilen çalışan ve ücretlerini yabancı ülke parası olarak alan ve bu sıfatı devam eden yükümlülerdir.

HERHANGİ BİR MESLEK VEYA SANATI İCRA EDEN KİŞİ :

Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak, işçi veya işveren tanımı dışında kalan, herhangi bir sanat veya mesleği, fiilen yabancı ülkede icra ettiğini o ülke resmî makamlarınca verilmiş resmî belgelerle kanıtlayan ve bu sıfatı devam eden yükümlülerdir.

OTURMA VEYA ÇALIŞMA İZNİ :

Yükümlülere, bulundukları yabancı ülkelerin kanunlarına göre verilen ve bu ülke sınırları içinde geçerli bulunan oturma veya çalışmaya ilişkin izindir.

MUHABİR BANKA:

Dövizle askerlikle ilgili olarak, yükümlülerce ödenecek dövizlerin, T.C. Merkez Bankasına gönderilmesi için bu banka tarafından belirlenmiş bankalar ve kuruluşlardır.

GÖÇMEN:

Fert olarak veya toplu halde yerleşmek maksadıyla ve geri dönmemek üzere bulunduğu ülkeden ayrılarak Türkiye’ye gelen, Türk Kültürüne bağlı ve Türk Soyundan kişilerdir.

MÜLTECİ:

Yerleşmek maksadıyla olmayıp, bir zaruret nedeniyle geçici olarak oturmak üzere Türkiye’ye sığınan kişilerdir.

ECNEBİ:

Bir devlete nazaran, kendi tâbiiyetinde olmayan kişilerdir.

HAYMATLOS :

Hiçbir devlet tâbiiyetinde olmayan kişilerdir.

YEDEKLİK YOKLAMASI :

Yükümlülerin yedeklik dönemindeki sağlık, tahsil durumları ile diğer yetenekleri ve adreslerindeki değişiklikleri belirtmek maksadıyla yapılan işlemlerdir.

ER:

İhtiyaçları devlet tarafından deruhte ve temin olunan rütbesiz askerdir.

ERBAŞ:

İhtiyaçları devlet tarafından deruhte ve temin olunan onbaşı ve çavuş rütbelerini haiz askerdir.

ASKERLİK NUMARASI :

Yükümlülerin askeralma bölge kodu, askerlik şubesi kodu, doğum yılı ve askeralma kütük numarasının birleşmesinden meydana gelen 12 haneli sayı dizisidir. Askerlik numarası her yükümlü için bir tane olup birden yükümlüye aynı numaranın verilmesi ihtimali bulunmamaktadır.
alıntıdır.
 

Mayhoş

mayhoş
1992 doğumlu ve 2012 yılında askere gideceklerle ilgili birkaç hususu belirtelim.
- 1992 doğumluların askerlikle ilgili yükümlülükleri 01.01.2011 tarihi itibarı ile başlayacaktır.
- 1992 doğumlular 2011 yılında muayenelerini olacak ve 2012 yılında askere gideceklerdir.

İLK YOKLAMA
- Bu yıl askerlik çağına girenlerin yani 1992 doğumluların nüfus kayıtlarındaki bilgileri içeren ilk yoklama kimlik çizelgeleri 1-30 Nisan tarihleri arasında nüfusa kayıtlı olunan yerin köy veya mahalle muhtarlıkları ile askerlik şubelerinde askıya çıkarılmak suretiyle ilân edilir.

- Askı süresi içinde ilk yoklama kimlik çizelgelerini incelemeniz isminiz yoksa veya kimlik bilgileriniz hatalı veya eksikse gerekli düzeltmeleri yaptırmak üzere 15 Mayıs tarihine kadar nüfus idaresine başvurmanız gerekmektedir.Çizelgedeki kimlik bilgilerinde hata veya eksik bilgi bulunmayanların ikâmet adreslerini listelere yazdırmaları yeterlidir.
SON YOKLAMA
Askerlik şubeniz; 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasındaki herhangi bir günde sizi yoklamaya davet eden “Son Yoklama Çağrı Tebligatı”nı adresinize gönderecektir.
Herhangi bir nedenle çağrı tebligatı elinize ulaşmasa dahi; bulunduğunuz yer askerlik şubesine müracaat ederek yukarıdaki tarihler arasında yoklamanızı yaptırmanız gerekmektedir.
Nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe dışında ikâmet etmekte iseniz bu tebligat ile birlikte bölgesinde bulunduğunuz askerlik şubesine başvurunuz.
Son Yoklama Gününden Önce;
* Verem savaş dispanserine giderek verem taraması yaptırıp sonuç belgesini alınız.
Son Yoklamaya Gelirken;
Nüfus hüviyet cüzdanınızı
2 adet fotoğrafınızı
Öğrenim durumunuzu gösterir belgenin aslı ve fotokopisini
Verem savaş taraması sonuç belgesi
Meslek veya sanatınıza ait belgeleri
Sporcu lisansınızı
Sürücü belgenizin aslı ve fotokopisini
mutlaka yanınızda bulundurunuz.
Son yoklama sırasında sağlık durumunuzun tam olarak tespit edilebilmesi için varsa önceki yıllarda geçirmiş olduğunuz hastalıklara ait tedavi belgeleri ile raporlarınızı yanınızda bulundurunuz ve muayene sırasında durumunuzu tabiplere mutlaka bildiriniz.
.Öğrenci hapis yurtdışında işçi veya işveren olarak veya hastanede bulunuyor iseniz ilgili kuruluşlardan veya konsolosluklardan alacağınız bu durumunuzu belirten belgeleri 31 Ekim tarihinden önce askerlik şubesine gönderiniz veya gönderilmesini sağlayınız.
Son yoklamanızı süresi içinde yaptırmadığınız ve mazeretinize ait belgeleriniz askerlik şubesine ulaşmadığı takdirde yoklama kaçağı suçu işlemiş olur ve Askerlik Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu gereğince askerlik şubelerince idari para cezası veya cumhuriyet baş savcılıkları tarafından yapılacak yargılama sonucunda hapis veya ağır hapis cezası ile cezalandırabilirsiniz ağır hapis cezası aldığınız takdirde kamu hizmetlerinde görev alma seçme ve seçilme hakkı vb. Bazı kamusal haklardan ömür boyu mahrum kalabilirsiniz.
(A)
 

mr.aLi

Moderator
tşkLer She
bir de askerLik yapmış kardeşLerimizin askerLik anıLarını anLatabiLeceği sabit bir konu açarsak sanırım daha iyi oLur
 

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Laroxyl Askere Uğurluyoruz :)






__________________






Sevgili Dostum Laroxyl askere uğurlama merasimini başlatıyorum :durdurun
Siz sevgili Hachell üyelerinin bu kutlamaya katılmalarını , güzel düşünce ve dileklerını paylaşmalarını rica ediyorum :smile:



Allah yolunu açık etsin arkadaşım .

Allah kazasız belasız askerlıgını bitirmeyı nasip etsin inşallah.

Güle güle git , güle güle gel :smile:














Canım arkadaşıma davul ve zurna da tahsil ettim :durdurun


Türkiye Mehmetçiğe, Mehmetçik Türk Milletine Emanettir.



 

PirAdam

Ayın Üyesi
Hayırlı Teskereler...Eskilerin bir lafı vardır Vatan Borcu Namus Borcu diye..bu borcu ödeyebilene ne mutlu..:)
 

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Bende yaw ne çabuk geçti günler..:( :( Bizi unutma sakın .seni çok özlüycez .
 

HeCToR

New member
SeLin verdiğin biLgiLerle ihya ettin bizi erkenden askere gidesin geLdi ha :) daha 1 yılım var
 

sen@

New member
Güzel yorumlarını özleyeceğim arkadaşım.
Şimdiden hayırlı tezkereler diliyorum.
Allah yardımcın olsun,güle güle git, güle güle gel.
 
Üst