ArkaPlan resmini bir shell sripti ile değiştirmek

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
ArkaPlan resminin bir shell sripti ile her dakikada değişmesi

hackhell de linux bölümü biraz sessiz olduğu için bu bölüme biraz hareket getirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Bu amaçla gecenin bu saatinde hem faydalı/kullanışlı bir iş yapmak hemde yeni başlayanların bile yapabilecegi basitlikte anlatarak bir konu oluşturmak istedim.Konu ile ilgili yorum ve düşüncelerinizi yazarsanız bu geribildirimlerle yeni konularda açabiliriz.

Linuxta arkaplan resmini el ile değiştirebildiğiniz gibi küçük bir shell script i yazarak ve sistem açılışına bu scripti atarakta bu işi yapabilirsiniz.Bu dökümanı bitirdiğinizde basit bir script yazmak ve onu crontab ile her sistem açılışında çalışabilir hale getirmeyi öğreneceksiniz.

Önce home dizininizin altında bir wallpaper adında dosya oluşturun.Bu dosyanın içerisindeki duvar kağıtlarını arkaplan olarak kullanacağız.wallpaper yazarken küçük karflerle yazınız.

Kod:
#!/bin/bash

# duvarkagidi klasoru
resimdosyasi="/home/bytan/wallpaper/"

# Duvarkagidi klasorune gecis
cd $resimdosyasi

# resimleri dosyaya atamak
files=(./*.jpg)

# secimleri belirlemek
N=${#files[@]}
((N=RANDOM%N))

# duvarkagidi adini atamak
randomfile=`echo ${files[$N]} | cut --characters="1 2" --complement`

# gconftool kullanarak resmi degistirmek 
gconftool-2 -t str --set /desktop/gnome/background/picture_filename "$resimdosyasi$randomfile"

terminali açın ve
Kod:
gksu gedit
komutunu verdikten sonra root şifrenizi girin.yukarıdaki shell kodunu kopyalayıp bu editör içerisine yapıştırın.daha sonra kodun içerisindeki bytan yazan yere kendi kullanıcı adınızı yazınız.bytan benim kullanıcı adım.
Bu işlemi yaptıktan sonra dosyayı /bin/ klasörü altına degistir.sh adı ile kaydedin.
kayıt işlemi bittikten sonra terminal ekranında aşağıdaki komutu yazın:

Kod:
gksu chmod +x /bin/degistir.sh

Artık degistir.sh adında arkaplanı değiştiren bir shell scriptiniz oldu.wallpaper klasörüne duvarkağıtlarınızı atın ve denemek maksadıyla terminal ekranından degistir.sh komutunu verin ve kontrol edin.eger buraya kadar herseyi duzgun yaptınız ise arkaplanınız değişmiş olmalı.değişmedi ise yaptıklarınızı kontrol edin.değişti ise devam edelim kaldığımız yerden.

şimdiki adımımız bu shell i her 15 dk da ve her sistem açılışında çalışacak şekilde crontab ı ayarlamak.

terminal ekranında
Kod:
crontab -e
komutunu verin.terminal ekranınızın değiştiğini göreceksiniz.aşağı tuşuna basarak bir alt satıra geçin ve aşağıdaki 2 satırı yazın:

Kod:
*/1 * * * * degistir.sh
@reboot degistir.sh

daha sonra ctrl+x tuşlarına basın ve kaydetmek için y tuşu ve sonrasında da enter a basarak crontab ı kapatın.

Artık her 15 dk da değişen bir arkaplanınız oldu.Bir sorun olursa ben buralardayım :goz:

haa bu arada, sisteminizde crontab olduğunu varsayıyorum.her dağıtımda sorgusuz yüklenir bu paket.

Kolay Gelsin...

Teşekkürler dostum...
x
Çok güzel bir çalışma

Geri