Arkadaşlar Bu İnsanı Tanımanızı İstedim Tanıyanlarında Hatırlamasını...

£rQ

New member
Reaction score
0
Ernesto Che Guevara Kimdir?

Ernesto Rafael Guevara de la Serna , 14 Haziran 1928'de Arjantin'in Rosario şehrinde doğdu. Devrimci bir ailesi vardı. Henüz iki yaşındayken daha sonraki gerilla yaşamında kendisine büyük bir dert olan astım hastalığına yakalandı. İlkokulu Alta Gracia'da, ortaokul ve liseyi de Cordoba'da tamamladı. Lise yıllarında Marksist düşüncelerle tanıştı. Guevara ailesi 1944'de Buenos Aires'e taşındı. Che burada tıp fakültesine kaydoldu. Aynı zamanda bir çok işte çalışıp ailesine katkıda bulunuyordu.

1951'de tıp öğrenimine ara vererek, bir arkadaşıyla birlikte Latin Amerika kıtasını daha yakından tanımak için motosikletle yolculuğa çıktı. Gördüğü yerlerdeki insanların ezilmişliği, sömürü ve zulüm altındaki yaşayışları O'nu çok etkiledi. Düzene karşı savaş düşüncesi artık yavaş yavaş Che'nin beynine yerleşmektedir. Bir yıldan fazla bir süre dolaştıktan sonra Buenos Aires'e geri döndü. Aynı yıl üniversiteyi bitirdi. Daha sonra bir arkadaşıyla birlikte Arbenz hükümetine destek olmak için Guatemala'ya gitti ve burada evlendi. 1954'te Arbenz hükümetinin ABD destekli bir darbeyle düşmesiyle birlikte Meksika'ya gitti. 1956'da Meksika'da Fidel Castro'yla tanıştı ve Küba devrimine katılmaya karar verdi.

1956'nın Aralık ayında Che, Fidel ve 83 arkadaşıyla birlikte Küba'ya gitti ve Sierra'larda gerilla savaşı başladı. Gerilla birliği içerisinde gerek politik, gerek askeri yetkinliğiyle öne çıktı ve önemli sorumluluklar üstlendi. Küba devriminin başarıya ulaşması için sonsuz emek verdi.

Aralık 1958'de Che'nin komutanlığını yaptığı gerilla birliği Las Villas'a yürüdü. Burada Batista ordusunu yenerek Santa Clara'ya gitti. 2 Ocak 1959'da gerilla birliklerinin Havana'ya girmesiyle devrim zaferle sonuçlandı.
Devrimden kısa bir süre sonra Küba vatandaşlığına kabul edildi. Devrimden sonra da dış siyasetten, ekonomiye, maliyeden, sanayi bakanlığına çeşitli üst düzey görevlerde bulundu. Avrupa, Asya, Afrika ülkelerini kapsayan bir gezi yaparak onlardan maddi-manevi destek aldı. ABD emperyalizminin Küba'ya uygulamaya çalıştığı ambargoyu etkisizleştirdi.
1965 yılına kadar Küba'daki görevlerini sürdürdü. ‘65'in Eylül'ünde Küba'daki tüm görevlerinden ve Küba vatandaşlığından ayrıldığını bildirdi. Vietnam, Kongo, Latin Amerika ülkelerinin çeşitli yerlerini dolaştı.
1966'da Bolivya'ya gitti. Ancak buradaki gerilla faaliyetleri uzun sürmedi.

Che, bir köyde halka açık bir konuşma yaptıktan sonra, köy muhtarının birliği
ihbar etmesiyle 8 Ekim 1967'de El Yuro'da yüzlerce asker tarafından çevrildi.
Bacaklarından yaralanan Che tutsak düştü. Higueras köyünün okuluna götürüldü ve
sorguya çekildi. Hiçbir soruya cevap vermedi. Ve 9 Ekim'de Bolivya
Cumhurbaşkanı'nın emriyle katledildi.

BOLİVYALI KÜÇÜK ASKER

Bolivyalı küçük asker,
Bolivyalı küçük asker,
sırtında tüfeğin, gidiyorsun
tüfeğin Amerikan malı
tüfeğin Amerikan malı
Bolivyalı küçük asker
tüfeğin Amerikan malı.

Sinyor Barrientos verdi onu sana
Bolivyalı küçük asker
Mister Johnson' un armağanı
kardeşini vurman için
kardeşini vurman için
Bolivyalı küçük asker
kardeşini vurman için.

Kim bu ölü, bilmiyor musun
Bolivyalı küçük asker?
Bu ölü Che Guevara,
Arjantinliydi Kübalıydı
Arjantinliydi Kübalıydı
Bolivyalı küçük asker,
Arjantinliydi Kübalıydı.

En iyi dostundu senin,
Bolivyalı küçük asker,
yoksulların dostuydu
doğudan dağlara kadar
doğudan dağlara kadar
Bolivyalı küçük asker
doğudan dağlara kadar.

Gitarım tepeden tırnağa
Bolivyalı küçük asker
yas tutuyor, ağlamıyor
ağlamak insan işi
ağlamak insan işi
Bolivyalı küçük asker
ağlamak insan işi.

Sırası değil ağlamanın
Bolivyalı küçük asker
ele mendil yakışmaz şimdi
ele tırpan yaraşır
ele tırpan yaraşır
Bolivyalı küçük asker
ele tırpan yaraşır.

Para veriyorlar sana
Bolivyalı küçük asker
alıp satıyorlar seni
bu iş zalimin işi
bu iş zalimin işi
Bolivyalı küçük asker
bu iş zalimin işi.

Vakti geldi uyanmanın
Bolivyalı küçük asker
dünya ayağa kalktı
erkenden doğdu güneş
erkenden doğdu güneş
Bolivyalı küçük asker
erkenden doğdu güneş.

Doğru yolu tutmaya bak
Bolivyalı küçük asker
kolay bir yol değil bu
kolay değil, düzgün değil
kolay değil, düzgün değil
Bolivyalı küçük asker
kolay değil, düzgün değil.

Şunu öğrenmen gerek
Bolivyalı küçük asker
kardeş dediğin vurulmaz
kardeşini vurmaz insan
kardeşini vurmaz insan
Bolivyalı küçük asker
kardeşini vurmaz insan.

Verilmişse özür dilerim!

Türk tarihindeki 100 lerce kahramanı bilmeden okumadan, başka ülkelerden örnek almak ne kadar mantıklı anlamış değilim.Keşke bu şahıs gibi bizim kahramanlarımızıda bilsek ve sık sık hatırlasak..

Türk tarihindeki 100 lerce kahramanı bilmeden okumadan, başka ülkelerden örnek almak ne kadar mantıklı anlamış değilim.Keşke bu şahıs gibi bizim kahramanlarımızıda bilsek ve sık sık hatırlasak..

biz che gibi kahramanlarımızı genellikle nurhak dağlarında yakalayıp asıyoruz...

Nurhak dağlarındakiler asılmaya devam edecek merak etme .

Anlayabiliyorum Che büyük insandır ama benim için değil. Ben sadece ona ''helal olsun vatanı içn savaşmış '' derim. Ancak ekol edinmem , kaldı ki antidepresan demiş bu ülkede bizim örnek almamız gerekenler var ,kafi...

emin ol bizim kahramanlarımızı bizden daha iyi bilen ve anlayan insanlar var. ve emin ol bizim kahramanlarımızı kendine örnek alan insanlarda var

Che'nin Çantasından Çıkan NUTUK

Küba Devrimi’nin öncülerinden ve Fidel Castro’nun yoldaşı Arjantinli devrimci doktor Che Guevara, 1967 yılında Bolivya’da yakalanıp öldürüldüğünde sırt çantasından; “Atatürk’ün Büyük NUTUK’u ve Türk Şairi Nazım Hikmet’in ‘Kuvayı Milliye Destanı’ kitapları çıkmıştır...”
NUTUK’un Küba Devrimi’ndeki yeri aslında daha önceki yıllara dayanıyor. Sosyalist Küba Cumhurbaşkanı Fidel Castro, 12 Mayıs 1961 tarihinde Küba’yı ziyaret eden Nazım Hikmet ile yaptığı özel görüşmeden sonra, Havana’da görevli genç Türkiye diplomatı Bilal Şimşir’den “Atatürk’ün Büyük Nutuk Kitabını” ister. ABD’nin bilgisi olmaması ricasıyla yapılan bu istek, Bilal Şimşir tarafından uzunca bir süre sonra yerine getirilebilir. İşte, Fidel Castro’nun Atatürk hayranlığının kaynağı; İngilizce “Nutuk” kitabını özümseyerek okumasında ve devrimci M.Kemal ATATÜRK’ün ilk antiemperyalist savaşımını zafere eriştiren “1919 Ruhu”ndan esinlenmesinde yatıyor.

kaynak: http://www.hakimiyetimilliye.org/index.php?news=2838

fidel castro ve che atatürk'ü bizden daha önce anlayan ve kendilerine örnek alan iki kişidir. ve bu kişiler bir çok insan tarafından örnek alınır. ne mutlu bize ki idol olan insanların idolu atatürk ve yuh olsun bize ki biz atatürk'ü onlar kadar özümseyip anlayamadık ve hatta ona küfretme terbiyesizliğini gösterdik.

"HUMEYNİYİ SEVİYORUM, ATATÜRK'Ü SEVMİYORUM"

Türban eylemcisi Üniversiteli kız öğrenciden Teke Tek'te inanılmaz açıklamalar!
İŞTE EKRANDAKİ UTANÇ VERİCİ DİYALOG

Fatih Altaylı: Sizin facebookta bir siteniz mi var? Kevser adlı arkadaşımızın facebook adlı paylaşım sitesinde İran devriminde Ayetullah Humeyni’nin fotoğrafları yer alıyor. Doğru mu?

Kevser Çakır: Bir tane fotoğrafı var evet. Evet, seviyorum ve saygı duyuyorum.

Fatih Altaylı : Ama o Şii . Humeyni’nin nesini seviyorsun?
Kevser Çakır: Şii olması önemli değil. Benim için Müslüman biri. Hümeyni’yi seviyorum.

Fatih Altaylı : Ama İran'da baskı rejimi var.

Kevser Çakır: Ama İran'daki rejimi ben desteklemiyorum

Fatih Altaylı: Ama kurucusu Humeyni.

Kevser Çakır: Humeyni’nin aynı görüşleri sahip olması anlamına gelmez bu. Ben Humeyni'yi seviyorum şahsen.

Fartih Altaylı: Sen seviyor musun?

Nuray Bezirgan: Evet seviyorum.

Fatih Altaylı: Atatürk’ü seviyor musun?

Nuray Bezirgan : Atatürkü sevmeme hakkı var mı? Başıma bir iş gelmeyecekse ben sevmiyorum.

kaynak: http://www.spothaber.com/haber.asp?id=80874

(lütfen haberin tamamını okuyun)

saygılar

Biz fazla araştırmadığımızdan ya da okumadığımızdan elbetteki başkaları bizim kahramanlarımızı bizden daha iyi bilebilir ve örnek alabilir.Putin'inde açıklaması vardı Atatürk'ü örnek alıyorum diye..Benim demek istediğim de bu işte..Tarihimizde o kadar kahraman varken onları araştırmak dururken dışardan birilerini neden örnek almaya çalışıyoruz.

Biz fazla araştırmadığımızdan ya da okumadığımızdan elbetteki başkaları bizim kahramanlarımızı bizden daha iyi bilebilir ve örnek alabilir.Putin'inde açıklaması vardı Atatürk'ü örnek alıyorum diye..Benim demek istediğim de bu işte..Tarihimizde o kadar kahraman varken onları araştırmak dururken dışardan birilerini neden örnek almaya çalışıyoruz.

Che baskaldıran bır asiydi ozgurluk ıcın savastı buraya kadar dogru , Ama dedıgın gıbı bır durum yok ortada yanı Che yı yuceltmek ıcın yazmamıstır arkadas konuyu sadece sen nasıl Ataturkun yaptıklarından etkılendıysen benım gıbı , Konuyu acan arkadasta Che den etkılenmıs ve buraya aktarmıs olabılır , e tabıkı turk tarıhı dunyanın hıc bır tarıhıne benzemez ve daha bırak turk tarıhını ıstıklal marsının ıkı kıtasını okuyamayan adam bıle var ulkemızde , Kısacası demek ıstedıgım Bır ırkın kahramanı olarak bu adamın gerceklestırdıklerını bır nebze anlayabılırsen şayet ondan bıle ogrenecegın cok sey olabılır.....

arkadaşım paylaşım için sağol da
denizleri asanlardan che yi anlama kapasitesi bekliyormusun

CHE'yi tanımadan biLmeden konuşmayın arkadaşLar yanLış oLur..o gerçekten çok büyük bir insandı.hunnym arkadaşımın yorumLarına katıLıyorum

biz che gibi kahramanlarımızı genellikle nurhak dağlarında yakalayıp asıyoruz...

arkadaşım sacmalamaya her sol goruslu insan o şerefsizlere destek vermek zorunda die bişi yok onlar bizim askerimize kursun sıkıo,ülkemizi bölmeye calısıo sende onları kahraman ilan ediosun öle kahramanlıgın ben ... !!

çi ile Atatürk'ü aynı saftalarmış gibi göstermeyin. Senin gibiler kendi inaçlarının yer bulması için bizim Ata'mızı kullanmaya çalışırlar ama yemezler... Atatürk'ün komünizm hakkındaki sözlerini biliyorsun ama işne gelmez...

Dünyadaki liderler Atatürk'ü örnek alıyor ama biz örneği gidip başka memleketlerde arıyoruz.(trajik değil mi?)

konu taşındı buraya daha uygun

Nurhak dağlarındakiler asılmaya devam edecek merak etme .

nurhak dağlarında devrimcileri asanlar daha sonra devrimcilerin elleriyle köpek gibi can veriyolar sen de bunu unutma...

Dünyadaki liderler Atatürk'ü örnek alıyor ama biz örneği gidip başka memleketlerde arıyoruz.(trajik değil mi?)

atatürk'ün bıraktığı düzen devam etseydi kimse başka yerlerde başka şeyler armazdı:bu daha da trajik değil mi...

arkadaşım sacmalamaya her sol goruslu insan o şerefsizlere destek vermek zorunda die bişi yok onlar bizim askerimize kursun sıkıo,ülkemizi bölmeye calısıo sende onları kahraman ilan ediosun öle kahramanlıgın ben ... !!

kimse onlara kurşun sıkmadan onlar kimseye kurşun sıkmaz,önce neyin uğruna o dağlara çıktığını bilelim:başta o askerleri arkadan düdükleyenlere karşı...

Bence kahraman diiL
ama kahraman diyenede saygı duyarım kendi görüşü. . .

Onun kahramanLıgı benim için birşey ifade etmio
iLk yorum yazan arkadasımız gibi bundan önce hatırLancak
o kadar coq TÜRK KAHRAMAN warki. . .
onLara saygısızLık oLuyor bence. . .
onLar sayesinde bu toprakLarda yaşıyorsun. . .

Geri