Yapılan yeni bir araştırmaya göre, solunum sistemi henüz gelişmemiş olan 1 yaşından küçük bebeklerde antibiyotik kullanımının, astım riskini artırdığı açıklandı. Özellikle multipl ve geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi gören bebeklerde bu riskin oldukça yüksek olduğu belirtildi. Geniş spektrumlu antibiyotikler, kötü bakterilerle beraber iyi bakterileri de öldürebiliyor. Manitoba Üniversitesi’nde asistan profesör Anita Kozyrskyj açıklıyor: “Astım pek çok faktörün etkili olduğu bir hastalık, ve elde ettiğimiz veriler yaşamın ilk yılında kullanılan antibiyotikle astım arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.” Kozyrskyj, bu konudaki hipotezlerden birinin, geniş spektrumlu antibiyotiklerin büyük oranda iyi bakterileri de öldürdüğü olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Yaşamın ilk yılında bağışıklık sisteminin normal gelişimi için iyi bakterilere ihtiyaç vardır, ve antibiyotikler bağırsaklardaki bazı doğal mikrofloraların ölmesine neden oluyor.”
New York Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Alan Khadavi ekliyor: “Eğer bir yaşından küçük bebeğiniz hastaysa, öncelikle durumu iyi değerlendirilmeli, ve hemen antibiyotik verilmemelidir. Ancak, eğer ciddi bir enfeksiyon söz konusuysa, elbette antibiyotik tedavisi gerekir. Hafif düzeyde bir enfeksiyonda, doktor gözetiminde hastalığın takibiyle iyileşme sağlanabilir...
New York Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Alan Khadavi ekliyor: “Eğer bir yaşından küçük bebeğiniz hastaysa, öncelikle durumu iyi değerlendirilmeli, ve hemen antibiyotik verilmemelidir. Ancak, eğer ciddi bir enfeksiyon söz konusuysa, elbette antibiyotik tedavisi gerekir. Hafif düzeyde bir enfeksiyonda, doktor gözetiminde hastalığın takibiyle iyileşme sağlanabilir...