Almanya'da Yaşam

AngeL Of Death

Wishmaster

Yüzölçümü : 357 031 km²
Nüfusu : 81,757,600
Başkenti : Berlin (nüfusu 3.4 milyon)
Dil : Almanca
Din : %90 Hıristiyan, birkaç milyon Müslüman, yaklaşık 82 bin Yahudi
Yönetim biçimi : Federal Cumhuriyet
Gayri Safi Milli Hasıla : 2,271 trilyon $
Fert Başı GSMH : 27.600 $
Önemli Endüstriler : Otomotiv, bilişim, inşaat mühendislik ve kimya
Para Birimi : Avro (Euro) (€) (¹)

Almanya, dışa açıklığı, yüksek yaşam kalitesi ve çok uluslu çeşitliliği sayesinde öne çıkan, modern ve dünyaya açık bir ülkedir. Din özgürlüğü, ayrıca devlet ve kilisenin birbirinden ayrılması, hukuk düzeninin temel direklerinden biridir. Çok yönlü boş zaman organizasyonu ve tanışma imkanları sunan renkli kültürel bir yaşam, Alman yaşam tarzının karakteristik özelliklerindendir.

Almanya'ya nasıl gidilir?
Almanya'ya gitmenin en kestirme yollarından biri oradaki bir şirketin sizi çalışmak için çağırması. Almanya'ya yerleşmiş bir yakınınızın sizin için bir iş ayarlamış olması Alman Konsolosluğu'ndan vize almanızı kolaylaştıracaktır. Özellikle bilgisayar sektörüyle ilgili bir mesleğiniz varsa çok daha şanslısınız. Çünkü Almanya'da son yılların gözde sektörü , bilişimde kalifiye eleman açığını Green Card uygulamasıyla telafi ediyor. 2000 yılından bu yana Almanya 21000 bilişimci Green Card sahibi oldu. Yeşil Kart Sistemi ve Göç Yasası, birbirinden tamamen ayrı. Yeşil Kart, bilgisayar uzmanlarının Almanya'da çalışmalarını ve bunların Almanya'ya gidişlerini düzenleyen bir sistem. Göç Yasası ve Göç Komisyonu raporlarına bakıldığında, göç için öncelikle kalifiye ve uzman kişilerle sanatçılara vatandaşlıkta öncelik verilecek.

Vatandaşlıkta Almanca şart
Yabancıların Alman vatandaşlığına geçebilmeleri için Almanca bilgilerini yazılı olarak kanıtlamaları gerekiyor. Almanya'nın yeni Vatandaşlık Yasası Alman vatandaşlığı için yazılı dil bilgisi de şart koştu. Alman mahkemelerince alınan bu karara, vatandaşlık başvurusunda bulunan ancak imla sınavını iki kez üst üste veremeyen ve gazete okuyup anlayamadığı görülen bir Türk'ün açtığı dava yol açtı. Hessen Eyaleti İdari Mahkemesi, bağlayıcı ilke kararında 'Yeni vatandaşlık yasasında istenilen yeterli Almanca bilgisi şartına yazılı dil bilgisi de dahildir' hükmüne vardı. Kararda vatandaşlık başvurusunda bulunan herkesin, özgür ve demokratik anayasal düzene sadakat bildirisini yazılı olarak vermesi ve bu belgeyi anlayabilmek için de Almanca okuyabilmesi gerektiği belirtildi.

Zorunlu Eğitim ve Okul Sistemi
Çocuklarda altı yaşından itibaren zorunlu eğitim başlar. Bu konu federal bir düzenlemedir ve standart olarak dört yıl süreyle ilkokula devam edilir. İstisnai durumlarda beş yaşından itibaren veya ancak yedi yaşında okula kayıt söz konusu olabilmektedir. Bunun ardından söz konusu olan eğitim şekilleri ise, 16 federal eyaletin hepsinde genellikle farklı farklı düzenlenmiştir. Ayrıca okul ve mezuniyet türlerinin tanımı da eyaletten eyalete farklılık göstermektedir. Ancak bunlar eyaletler tarafından karşılıklı olarak tanınmaktadır. İlkokul eğitimi tamamlandıktan sonra, öğretmenler ve veliler, öğrenciler ile işbirliği içerisinde, bundan sonraki eğitim hakkında karar verirler. Verilecek olan bu kararda okul eğitiminde elde edilen başarının yanı sıra kişisel koşullar belirleyicidir.

Ardından ise, temel eğitim, orta düzey ve yüksek düzey liseleri okullar seçilebilmektedir. Bunun dışında federal eyaletlerin çoğunda, tek bir okul türünde tüm eğitim süreçlerinin bir arada bulunduğu genel okullar da mevcuttur. Ancak temel eğitim ve orta düzey okulların eğitimini bir arada veren okullara devam edebilme olanağı da mevcuttur.

Devletin Resmi Dini Yok
Almanya’da devletin resmi bir dini yoktur. Devlet ve kilisenin/dini cemaatlerin birbirinden ayrılması gibi anayasa güvencesi altında bulunan din özgürlüğü hakkı da hukuk düzeninin temel direkleri arasında yer almaktadır. Halkın yaklaşık üçte ikisi Hıristiyandır ve bunlar ya Protestan Kilisesi'ne ya da Katolik Kilisesi'ne bağlıdır. Bunların dışında Almanya’da başka Hıristiyan kiliseleri, örneğin Doğu’nun Ortodoks kiliseleri. Diğer büyük dünya dinleri, özellikle Yahudilik ve İslam ile birçok küçük dini cemaatler de Almanya’da temsil edilmektedir. Pazar ve tatil günleri ile ilgili eyalet kanunları, örneğin pazar günü, Noel’in, Paskalya ve Pantkot Yortusunun korunması gibi Hıristiyanlık ile ilgili tatil günlerini dikkate almaktadır. Bazı federal eyaletlerde başka dinlerin önemli tatil günlerinde, dini nedenlerden dolayı derslerden muaf tutulma gibi olanaklar mevcuttur.
Geniş Kapsamlı Kültürel Seçenekler

Almanya’da özel ve resmi kuruluşlar tarafından çok kapsamlı kültürel seçenekler sunulmaktadır. Neredeyse tüm tiyatrolar, müzeler ve kütüphaneler kamu kaynaklarıyla desteklenmektedir, dolayısıyla giriş ücretleri genelde oldukça makuldür. Kültür merkezlerinin yanı sıra, bilhassa küçük şehirlerde ve belediyelerde, dernekler tarafından çok çeşitli kültürel ve sportif organizasyonlar sunulmaktadır.

Almanya'daki Türk toplumu
Almanya Türkleri 1960 ve sonrasında iş bulmak amacıyla gittikleri Almanya'da günümüze dek sayıları katlanarak yaşamışlardır ve şu anda 3'ncü nesile ulaşmışlardır. Almanya Türkleri heterojen bir gruptur. Türk Devleti bütün vatandaşlarını Türk olarak tanımladığı için, bu tanım içinde bazı farklı etnik kimlikleri de barındırır. Ancak bu grubun hemen hemen hepsi Türkçeyi ana dil olarak konuşur. Almanya'da, Kıbrıs, Suriye ve Balkanlar'dan giden, bu ülkelerin vatandaşlığında olan Türk kökenliler de bulunur.

1974 senesinde Almanya'nın petrol kırizinden sonra getirilen göçme yasağından sonra, Türk vatandaşları evlenme, aile birleşimi, kaçak veya ilticai sebeplerle yine de bir yollarını bulup gelmişlerdir. Alman devleti bunu takip eden senelerde, yeniden düzenlenen iltica, göçmen ve vatandaşlık yasaları ile bu akımı engellemek için yasal baraj koymaya çalışmışdır. İltica etmek isteyenlerin baş listesini bugüne kadar Türk vatandaşları çekmektedir.

Almanyadaki türk kökenli vatandaşların sayısı 5.700.000'dir.Frankfurt, Berlin, Köln, Hamburg, Duisburg, Düsseldorf, Münih, Stuttgart, Mannheim yaşadıkLarı en önemLi bölgelerdir.

Federal Almanya İstatistik Dairesinin 2002 sayılarına göre, Almanya'da yaşamakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 1.912.200 olarak verilmektedir. Bu sayılara 2002 sonuna kadar Alman vatandaşlığına geçmiş olan toplam 565.766 kişiyi de eklemek gereklidir. Bu durumda Almanya'daki Türk nüfusunun 2.477.966, buna istatiki bilgilerin güncel olmadığından yola çıkarak tahmini 100.000 daha eklersek, 2,5 milyondan fazla olduğu söylenebilir [2].

Almanya'ya ilk gittiklerinde 'misafir işçi' olarak adlandırılmışlarsa da, bu ülkede geçici olmadıklarını söylemek mümkündür. Bugüne kadar 620 bin Türk vatandaşı (Alman İstatistikler Dairesi) Alman vatandaşı statüsündedir. Alman vatandaşlığına geçiş ile Baden-Württemberg eyaleti "vicdani test" yasasını 1 Ocak 2006'da yürürlüğe koydu. Müslümanların namus cinayetinden eşcinselliğe, tartışmalı konulara yaklaşımını ölçen test, ayrımcı ve aşağılayıcı bulunuyor.
 
Üst