Allah'ın Azabı Tüm Toplumu Kapsar

DeRSaaDeT

Islambol
Reaction score
0
MiraGe2018917.jpg

988_p34.jpg

[video=Attack By USA on MASAJIDS (Mosques) -- Please Wake Up Muslims !!!]9736[/video]

Sadece içinizden zulmedenlere erişmekle kalmayacak olan bir azaptan sakının ve bilin ki Allah, azabı çetin olandır. [1]

Fitneden sakının. Çünkü o, içinizden sadece zulmedenlere do­kunmaz. Bilin ki Allah, cezası çok şiddetli olandır.

Ayet-i kerime, insanların, iman etmemeleri, Allah'ın emirlerine uyma­maları, ve dine karşı alakasızlaşmaları sebebiyle gelecek olan musibetin, iyiyi kötüyü ayır­madan, herkesi içine alacağını, kuru ile beraber yaşın da yanacağını zalimlerin başına gelecek olan felakete, salih kişilerin de uğrayacağını beyan etmektedir.

Bu hususta Resulullah (s.a.v.) efendimiz de şu hadis-i şerifte buyur­maktadır ki:

"Canım kudret elinde olan Allah'a yemin olsun ki, ya iyiliği emredip kö­tülüğe mâni olursunuz yahut Allah sizlere kendi katından pek yakında bir azap gönderir de sonra onu kaldırılması için Allah'a yalvarırsınız Allah da duanızı kabul etmez. [2]

"Allah, belirli kişilerin suçundan dolayı bütün insanları cezalandırmaz. Ancak, aralarında kötülük yayılır, onlar da bu kötülükleri önlemeye kadir ol­dukları halde engel olmazlarsa işte o zaman Allah, belirli kişilerin suçundan do­layı onları da diğerlerini de cezalandırır. [3]

"Ümmü Seleme (r.a) diyor ki:

"Resulullah'ın şöyle buyurduğunu işittim. "Ümmetim içinde günah açık­tan işlenince Allah, katından göndereceği bir azapla hepsini cezalandırır. "De­dim ki: "Ey Allah'ın Resulü, onların içinde o gün salih insanlar yokmudur?" Re­sulullah buyurdu ki "Evet vardır." Dedim ki "Onların durumu ne olur?" Buyur­du ki: "Herkesin başına gelen, onların da başına gelir. Sonra onlar, Allah'ın affı­na ve rızasına kavuşurlar. [4]

Zübeyr b. el-Avvam demiştir ki: "Ben bu âyeti uzun zaman okudum. Bi­zim, bu âyetin zikrettiği kimselerden olacağımızı sanmıyorduk. Bir de baktık ki, bununla biz kastediliyormuşuz."

Hasan-ı Bari demiştir ki: "Bu âyet, Ali, Osman, Talha, Zübeyr gibi, Re­sulullah'ın sahabilerinden bir kısım insanlar hakkında nazil olmuştur.

Süddi de bu âyetin, Cemel Vak'ası'na katılan sahabilere işaret ettiğini söy­lemiştir.

Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri, Hisar Yayınevi: 4/202-204

Kaynakça:
[1] Enfal Sûresi (8. Sûre) 25. Ayet; Diyanet İşleri Başkanlığı PDF Meali.
[2] Tirmizi, K. el-Fiten, Bab: 9, HN: 2169/Ahmed b. Hanbel Müsned, C: 5, S: 388-390-391
[3] Ahmed b. Hanbel, Müsned, C: 4, S: 192/Muvatta
[4] Ahmed b. Hanbel, Müsned, C: 6, S: 304

Rahmetide Gazabıda tüm insanlar içindir Yüceler Yücesinin...tüm insanlara inşallah rahmetiyle muamele eyle hakk...

Geri