Alex Açıkladı!!!

UmitcanKHO

New member
Reaction score
0
Ne Manita Ne ARaba , Saçı Sarı Kendi Kara Trabzon'
Fenerbahçe’nin Brezilyalı yıldızı Alex de Souza, FIFA’nın resmi internet sitesinde konuştu.

İşte, FIFA’nın internet sitesinde Alex’e sorulan sorular ve Sambacı’nın verdiği cevaplar.

FIFA.COM: Özellikle sen ve Riquelme’nin ismi üzerinde yapılan bir tartışma var. Futbolda eski klasik 10 numaraların kalmadığı söyleniyor. Bu konuda senin görüşlerin neler?

ALEX: Bence bu doğru. Günümüzde 10 numara yeteneklerine sahip oyuncular bulmak gittikçe zorlaşıyor. Şu an futbolda, Riquelme ve benim dışımda sadece bir iki bu tarz oyuncunun adını sayabilirsiniz. Günümüzde bu tarz oyuncuların yeteneklerini sergilemesi için sahada daha az boş alan var. Ancak kaliteli oyuncular modern futbola adapte olarak yine de başarılı olabilirler. Ben ya da Riquelme, hepimiz için bu geçerli.

FIFA.COM: Hangi taktik değişiklikler senin gibi “oyunkurucu” futbolcuların azalmasına neden oldu.?

ALEX: Bunu birçok sebebi var, fizik güç ve daha az boş alan gibi. Kısa bir süre öncesine kadar bek oyuncular diğer kanat oyuncuları ile beraber hücuma katılırdı. Şimdi ise geri dörtlüdeki oyuncular genelde tamamen defansif futbolcular. Bu da orta sahadaki diğer dörtlüye de farklı bir fonksiyon yüklüyor. Tabi hocalara ve onların bakışına göre durum değişiyor.

FIFA..COM: Futbolun tatktik yönünün senin ilgini daha çok çektiği açık. Seni bir gün teknik direktörlük yaparken görebilecek miyiz?

ALEX: Bu konu hakkında hiç düşünmedim. En azından şu ana kadar. Belki futbolu bıraktıktan sonra olabilir. Ama böyle bir düşüncem bugün için yok. Futbolun taktik kısmı her zaman daha çok ilgimi çekmiştir. İnsanlar sürekli ne yapacaklarını düşünürler. Bazı kişiler, “Alex’in oynadığı tarz futbol takımına yardım etmez. Rakibe avantaj sağlar” diyor. Çünkü ben sahadaki oyunda daha geniş açıdan bakarım. Bana verilmiş belirli bir görevin ötesini düşünürüm. Maçtaki genel konsepti anlamaya çalışır, böylece takımıma katkı sağlamayı düşünürüm.

FIFA: hem Scolari hem de Vanderlei Luxemburgo gibi teknik adamlarla çalıştın. Oyuna bakışları farklı mı?

ALEX: Tamamiyle farklı. İkisi ile de 4 yıl çalıştım. Luxemburgo oyuna daha Brezilyalı tarzı ile bakarken, Scolari ise bir Avrupalı gibi düşünüyor.

FIFA: 2003 yılında Brezilya’da yılın oyuncusu seçildin. Ancak 2002 Dünya Kupası’nda Milli takım kadrosunda yoktun. Bu seni hayal kırıklığına uğrattı mı?

ALEX: Şu anda değil ama o zaman çok üzülmüştüm. Eleme maçlarının hepsinde oynamıştım. Scolari beni iyi tanıyordu. Farklı seçenekleri vardı ve onları değerlendirdi. Ama bunlar geçmişte kaldı. Scolari o zaman bunun doğru olduğunu düşündü. Hepsi bu kadar.

FIFA: Hala Brezilya Milli takımında ispatlayacak bir şeylerinin olduğunu düşünüyor musun?

ALEX: Hayır. Geçmişte yaptıklarımın yeterli olduğunu düşünüyorum. Ama Brezilya kadrosuna yeniden seçilirsem bundan da mutlu olurum. Brezilya Milli takım kadrosunu seçerken, bir sürü yetenekli isme sahipsiniz. Bu yüzden verilen kararlara saygı duyuyorum. İspatlamam gereken bir şey olduğunu ise zannetmiyorum.

FIFA.COM: Futbolun çok sevildiği bir ülkeden Türkiye’ye geldin. Türkiye’deki taraftarların tutkusu seni şaşırttı mı?

ALEX: Çok, Brezilya’da futbol çok sevilir. Ama Türkiye’de futbol her şeyden önemli. Türklerin ne hissettiğini tam olarak tarif edebilmeniz için sizin de Türk olmanız gerekir.

FIFA.COM: Avrupa’da daha üst düzey liglerde oynasaydın, durumunun farklı olacağını söyleyenler var. Bu konudaki düşüncelerin neler?

ALEX: Avrupa’daki major liglerin Türkiye Ligi’nden daha büyük ve popüler olduğu şüphesiz. Ama ben, 2003 yılında Cruzeiro’da oynamaya başaldığımdan beri aynı standardımı korumaya çalışıyorum. Brezilya Milli takımındaki konumum farklı olur muydu derseniz. Cruzeiro’da oynadığım dönemde de Parreira beni kadroya almamış, başka seçeneklere yönelmişti.

FIFA.COM: Türkiye’deki futbol ile Brezilya’daki futbolu teknik düzeyde karşılaştırabilir misin? Çoğu insan Türk futbolunu sadece Avrupa Kupalarında izleme fırsatı bulabiliyor.

ALEX: Tamamiyle farklı. Brezilya’da, bireysel yetenek ve teknik önemlidir. Brezilya Ligi’ni izlemek daha keyiflidir ancak mücadele açısından Türkiye’de oynamak daha zor.

FIFA.COM: Türkiye’de oynadığın 4 sezonda neler öğrendin?

ALEX: Lig çok iyi organize ve iyi işliyor. Tabi bu hangi gözle izlediğinize de bağlı. Brezilyalı gözü ile baktığınızda çok yüksek bir standart bulamazsınız. Diğer taraftan Brezilya’daki futbolu izleyen bir Türk ise “Burada bir şeyler yanlış” diye düşünebilir. Benim geçirdiğim 4 sezonda öğrendiğim bu.

FIFA. COM: Son olarak, futbolu Coritiba’da mı bırakacaksınız

ALEX: Her şey sözleşmemin bitişine bağlı. Ancak futbolu Coritiba’da bırakma konusundaki kararım hala geçerli.

MARATON​

ÅĻΘŇĔ ĐİÁßĻΘ;3538555' Alıntı:
Alex Türkiyeye gelmiş en iyi yabancı.Bunu inkar eden çarpılır bence.İstatistikler ortada...

Gheorghe Hagi'den sonra dersen bu sözüne bende katıLabiLirim

yani şunda gs li ve fb liler olarak hemfikiriz hagi ve alex yabancılar bazında ulkeye gelmıs gecmıs en ıyı futbolcular su an da lıgdekı de bu bakışla ''alex'':goz:

Geri