AKP'nin cari açık rekoru!

emrah1607

Banned
Reaction score
0
İktİdar, tüm zamanların cari açık rekorunu kırdı. 1923-2003 arasında verilen toplam cari açığı, AKP kendi döneminde tam 4’e katladı. Cari açık 50 milyar dolara çıkarken, dış ticaret açığı da son 6 yılda 178.9 milyar dolara yükseldi.

Rekor paramparça!
AKP’nin iktidarda olduğu son 6 yılda cari açık 1923-2003 yılları arasındaki cari açığı 4’e katladı. 2002’de 626 milyon dolar olan cari açık, bu yılın sonunda 50 milyar doları aşacak

İktidara geldikleri günden itibaren ekonomiyi düzettiklerini anlatan AKP kurmayları, Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduğu yıldan 2002 sonuna kadar toplam 42.8 milyar, 2003 başından bu yılın mayıs sonuna kadar ise 135.3 milyar dolar tutarında cari işlemler açığı verdi. AKP hükümetlerinin iş başında olduğu son altı yıllık dönemdeki toplam cari açık, önceki 80 yıldakinin yüzde 316.4’ü düzeyinde gerçekleşti. Cari açığın bu yıl ilk beş aydaki artış temposu değişmezse yılın tümünde 50 milyar doları aşacağı, son altı yıldaki açığın da 164 milyar dolarla, Cumhuriyet’in ilk 80 yılındakinin dört katına ulaşacağı tahmin ediliyor. 2002’de sadece 626 milyon dolar olan cari açığın, bu yılın tümünde 50 milyar dolara ulaşması, bu dönemde yıllık açık tutarında 79 kat artışa işaret ediyor. 2002 yıl sonunda 626 milyon dolar olan cari açık, AKP’nin ekonomi ve siyasette dizginleri eline aldığı 2003 yılında cari açık 7 milyar 515 milyon dolara fırladı. İzleyen dönemde katlanarak artan cari açık, 2004 yılında 14 milyar 431 milyon, 2005 yılında 22 milyar 137 milyon, 2006’da 31 milyar 893 milyon dolar oldu. 2008’de ise Türkiye yüksek cari açık vermeye devam etti. İlk beş aydaki cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 21 milyar 541 milyon dolara ulaştı.

Dış ticaret açığı da patladı
2003 başından bu yılın mayıs sonuna kadar olan dönemde Türkiye’nin toplam mal ihracat 469 milyar 8 milyon dolar olurken, toplam mal ithalatı ise 647 milyar 903 milyon dolara ulaştı. Bunun sonucunda, anılan dönemde, ödemeler dengesindeki tanımıyla 178 milyar 895 milyon dolarlık dış ticaret açığı verildi.

Cari açıkta korkunç tablo
Yıllara göre cari açık (Milyon $)

1923-2002 -42.753
2003 -7.515
2004 -14.431
2005 -22.137
2006 -31.893
2007 -37.753
2008(*) -21.541
2003- 2008(*) -13.270
2008 (T) -50.270
TOPLAM -164.000

Kaynak: TÜİK, TCMB, ANKA

(*): 2008 verileri Ocak-Mayıs dönemine aittir.

kaynak : yenicağ

işte rakamlar ortada .kim diyebilir ki ekonomi tıkırında diye .şimdi olmasa bile bir yerde öyle bir patlak verecekki bu ekonomi o zaman görücez anyayı . akp den sonra basa gelen hükümetin vay haline

ekonomi tıkırında diyenler kendini kandırsın. BU tablo cumhuriyet tarihinde yüz kızartıcı bir sayfa olarak kalacak

İktİdar, tüm zamanların cari açık rekorunu kırdı. 1923-2003 arasında verilen toplam cari açığı, AKP kendi döneminde tam 4’e katladı. Cari açık 50 milyar dolara çıkarken, dış ticaret açığı da son 6 yılda 178.9 milyar dolara yükseldi.

Rekor paramparça!
AKP’nin iktidarda olduğu son 6 yılda cari açık 1923-2003 yılları arasındaki cari açığı 4’e katladı. 2002’de 626 milyon dolar olan cari açık, bu yılın sonunda 50 milyar doları aşacak

İktidara geldikleri günden itibaren ekonomiyi düzettiklerini anlatan AKP kurmayları, Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduğu yıldan 2002 sonuna kadar toplam 42.8 milyar, 2003 başından bu yılın mayıs sonuna kadar ise 135.3 milyar dolar tutarında cari işlemler açığı verdi. AKP hükümetlerinin iş başında olduğu son altı yıllık dönemdeki toplam cari açık, önceki 80 yıldakinin yüzde 316.4’ü düzeyinde gerçekleşti. Cari açığın bu yıl ilk beş aydaki artış temposu değişmezse yılın tümünde 50 milyar doları aşacağı, son altı yıldaki açığın da 164 milyar dolarla, Cumhuriyet’in ilk 80 yılındakinin dört katına ulaşacağı tahmin ediliyor. 2002’de sadece 626 milyon dolar olan cari açığın, bu yılın tümünde 50 milyar dolara ulaşması, bu dönemde yıllık açık tutarında 79 kat artışa işaret ediyor. 2002 yıl sonunda 626 milyon dolar olan cari açık, AKP’nin ekonomi ve siyasette dizginleri eline aldığı 2003 yılında cari açık 7 milyar 515 milyon dolara fırladı. İzleyen dönemde katlanarak artan cari açık, 2004 yılında 14 milyar 431 milyon, 2005 yılında 22 milyar 137 milyon, 2006’da 31 milyar 893 milyon dolar oldu. 2008’de ise Türkiye yüksek cari açık vermeye devam etti. İlk beş aydaki cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 21 milyar 541 milyon dolara ulaştı.

Dış ticaret açığı da patladı
2003 başından bu yılın mayıs sonuna kadar olan dönemde Türkiye’nin toplam mal ihracat 469 milyar 8 milyon dolar olurken, toplam mal ithalatı ise 647 milyar 903 milyon dolara ulaştı. Bunun sonucunda, anılan dönemde, ödemeler dengesindeki tanımıyla 178 milyar 895 milyon dolarlık dış ticaret açığı verildi.

Cari açıkta korkunç tablo
Yıllara göre cari açık (Milyon $)

1923-2002 -42.753
2003 -7.515
2004 -14.431
2005 -22.137
2006 -31.893
2007 -37.753
2008(*) -21.541
2003- 2008(*) -13.270
2008 (T) -50.270
TOPLAM -164.000

Kaynak: TÜİK, TCMB, ANKA

(*): 2008 verileri Ocak-Mayıs dönemine aittir.

kaynak : yenicağ

işte rakamlar ortada .kim diyebilir ki ekonomi tıkırında diye .şimdi olmasa bile bir yerde öyle bir patlak verecekki bu ekonomi o zaman görücez anyayı . akp den sonra basa gelen hükümetin vay haline

Mantıkılı birşey yazarsan ilk teşekkür eden ben olacağım demiştim.İlk olamadım ama teşekkürü edeyim

Evet piyasaların hali maalesef içler acısı.Ülke gündemi yoğun ancak kimse ekonominin gidişatını düzeltmiyor.IMF politikalı ekonomi hiçbir zaman bir ülkeyi kalkındırmaz ancak AKP ısrarla bu tarz ekonomi politikasını takip ediyor.

Sonumuz hayr olur inşaAllah

ülke tamamen dışa bağımlı durumda akpnin de amacı bu zaten ülkenin sonunu getirmek

arkadaşlar boşuna nefes tüketiyosunuzzz... akpliler diyosunuz ... sonra yorum yapıyosunuz ....adı üstünde akp (aklını kaçıran partililer) siz ne derseniz deyin beyler bu parti artık anayasa mahkemesinde de rezil oldu ne mal olduğu tecillendi ama hala onu savunanlar akp diye arkasında koşuyo boşuna yorulmayın bu yoldan döndüremezsiniz onları ... sonumuz hayır olsun ne diyelim :(

Bunları zaten biliyoruz. Bir iki tane fanatik çıkıpta "bunlar önemsizdir" mealinden birşeyler zırwalıyabilir ama ekonomiden bihaber holiganların dediklerinin hakaretten öteye gitmediğini biliyoruz.
Bu noktada sizlerinde kaçırdığı bir nokta war. Buna "iwme" deniyor. Ewet akp hükümeti 2008 sonunu itibariyle $ 52-53 milyar ciwarında cari açıkla kapayacak gibi görünüyor ama yıllar içinde sürekli artan cari açık önümüzdeki yıllarda da durmayacaktır. Tedbirleri bugün alsak cari açık hızının düşmesi (kendisi değil, hızın düşmesinden bahsediyorum) bile zaman alır. Bu iwme ile daha büyük rakamları görmemiz olası weya ekonomik kriz yaşamamız. Bu çok çarpık düzenin acilen düzeltilmesi gerek.

Mantıkılı birşey yazarsan ilk teşekkür eden ben olacağım demiştim.İlk olamadım ama teşekkürü edeyim

Evet piyasaların hali maalesef içler acısı.Ülke gündemi yoğun ancak kimse ekonominin gidişatını düzeltmiyor.IMF politikalı ekonomi hiçbir zaman bir ülkeyi kalkındırmaz ancak AKP ısrarla bu tarz ekonomi politikasını takip ediyor.

ekonomi herkesin gözünün önünde ispatlanmış ve kötü bir duruma gelmiştir .bunu inkar edemiyeceğin için mantıklı gelebilir evet . bunlar gerçekler keşke sana mantıksız gelen atatürk dönemi açıklamalarımıda mantıklı bulabilisen .bunun için daha çok fırın ekmek yemen lazım neb34 .olsun zamanla birleşebileceğimiz çok konu olacak inşallah .

neyse her yerde olduğu gibi mantıklı !!! yorumlarını ve teşekkürünü eksik etmediğin için teşekkürler :clap

Siyaset konuşmasını sevmem vede bu bölümde çok az konu açmışımdır. Gelen gideni aratıyor. Sol olsun sağ olsun hiç fark etmiyor. Kim gelirse gelsin ezilen hep halk oluyor.

Daha dün bir süpermarketteydim. Bayanın birisi alışveriş yapmış aldıkları öyle lüks şeyler değil temel ihtiyaç maddeleri. Makarna yağ... gibi. 52 YTL hesap çıktı kasada bayan 2 veya 3 ürünü çıkardı. Hesap 49 YTL ye düştü ödedi. Cebinde 50 YTL başkada parası yoktu. Başka bir markette 1 hafta önce çalışanlar araalarında konulşuyorlardı. eleman çıracakmış çalıştığı market sebep ekonominin bozuk olması. Normalde o marketi değil eleman çıkarılması eleman alınması lazım ama malum ekonomi bozuk.

Sonuçta zengin daha zengin oluyo fakirde daha fakir sistem böyle işliyor.

İhracat rakamının arttığiı falanda yok. 1-2 ay önce show haberde izlemiştim Tekstilcinin biri iflas etmiş. Bu tekstilci ihracat rakamlarının nasıl arttığını açıkladı. Dış ticaret le uğraşan bilir. Avrupa mazı mallara karşı Çine kota uyguluyor. Bizim iş adamlarıuda mallarıda burada değilde Çinde üretiyor ve o mallar Türk malı diyerekten Avrupaya gidiyor. Aslında Çin de üretilen mal ama üzerinde MAde in Turkey yazısı var.
Ayrıca Büyük mağzalarda Vakko gibi. Aldığınız ürünlerde dikkat edin çin malı olabilir. İsteyen güncel bölümünde aratabilir. Bununla ilgili haber var.

Ya AKP'nin avukatları niye birşey yazmıyorlar? Engin bilgilerinden faydalansak ya... Dün akşam itibari ile doğalgaza tam % 18 zam geldi hayırlı olsun yani. Bu güne kadar aylık 200 YTL'lik doğalgaz tüükettiyseniz. Aynı oranda doğalgaz tüketerek 236 YTL ödeyeceksiniz... E insanın biraz matematiğinin olması gerek bunu anlaması için. Sanırsam AKP'lilerde yok bu....

bi kaç özelle$tirme daha yapariz qeçer qider oh mis.. Vah Türkiyemm Vah...

Geriye ne kaldı ki ? Para eden KİT'lerin çoğu satıldı. Benim tahminim orman arazilerine saldıracaklar. 2B kanunundan bahsediyorum.

Ya AKP'nin avukatları niye birşey yazmıyorlar? Engin bilgilerinden faydalansak ya... Dün akşam itibari ile doğalgaza tam % 18 zam geldi hayırlı olsun yani. Bu güne kadar aylık 200 YTL'lik doğalgaz tüükettiyseniz. Aynı oranda doğalgaz tüketerek 236 YTL ödeyeceksiniz... E insanın biraz matematiğinin olması gerek bunu anlaması için. Sanırsam AKP'lilerde yok bu....

Değerli OrHUN_BEY,
Benim yazılarımı takip edenler bilir, akp'yi çok eleştiren birisiyim ama ne yazık buna katılamıyorum. Uluslararası piyasalarda özellikle petrol we hammadde (metal ürünleri, kauçuk, plastik, wb.) fiyatlarında çok büyük artışlar oldu. Hükümet bu zamları yapmayarak sübvanse bile ediyordu. Bu zamlar Türkiye'ye özgü değil. Dünyada enflasyon baskısı war we bizde dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için ciddi oranda etkileniyoruz.
Hükümetin hatası zamlardan ziyade yapısal reformları yapmadığı için yurtdışındandaki çalkantılar Türkiye'yi tsunami etkisiyle wuruyor. Doğru sebep-sonuç ilişkisi kurmamızda fayda war
.

ekonomi herkesin gözünün önünde ispatlanmış ve kötü bir duruma gelmiştir .bunu inkar edemiyeceğin için mantıklı gelebilir evet . bunlar gerçekler keşke sana mantıksız gelen atatürk dönemi açıklamalarımıda mantıklı bulabilisen .bunun için daha çok fırın ekmek yemen lazım neb34 .olsun zamanla birleşebileceğimiz çok konu olacak inşallah .

neyse her yerde olduğu gibi mantıklı !!! yorumlarını ve teşekkürünü eksik etmediğin için teşekkürler :clap

Senin de hemen burnun kalkıyo ha.Hiç okşamaya gelmiyorsun.Aslında söylenecek çok şey var da neyse bu türküde söylenmez.

Her kışın baharı vardır.İnşallah bu ekonomik ve siyasi krizin sonu çok hayırlı olur

Geriye ne kaldı ki ? Para eden KİT'lerin çoğu satıldı. Benim tahminim orman arazilerine saldıracaklar. 2B kanunundan bahsediyorum.

Değerli OrHUN_BEY,
Benim yazılarımı takip edenler bilir, akp'yi çok eleştiren birisiyim ama ne yazık buna katılamıyorum. Uluslararası piyasalarda özellikle petrol we hammadde (metal ürünleri, kauçuk, plastik, wb.) fiyatlarında çok büyük artışlar oldu. Hükümet bu zamları yapmayarak sübvanse bile ediyordu. Bu zamlar Türkiye'ye özgü değil. Dünyada enflasyon baskısı war we bizde dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için ciddi oranda etkileniyoruz.
Hükümetin hatası zamlardan ziyade yapısal reformları yapmadığı için yurtdışındandaki çalkantılar Türkiye'yi tsunami etkisiyle wuruyor. Doğru sebep-sonuç ilişkisi kurmamızda fayda war
.

dostum ak partinin hatasıı surda zamlar elbet olucak bu kaçınılmaz dünya çok büyük bir kriz içinde ardındanda kapatmaydı , türbandı krizler falan iyice kötüye giden herşey kötüye gitti. egerki herşeye az az zam yapılsaydı düzenli olarak bir anda bu kadar çok yüklenmemiş olabilirdi. 5 yıl zam yapmadım diye övün ertesi 5 yılda zam rekoru kır olucak iş mi bu ak partililer der nasılsa zam herkeste oluyordu bu hükümettteki kadar zam olmamıştır ahanda şuraya yazıyorum bu zamların hiç biri yetmicek cari açıgı kapamak için cari açık kapanmazsa krizz olur yada çok büyük bir para girişiyle dengelenecek ekonomi...

saygılarımla

dostum ak partinin hatasıı surda zamlar elbet olucak bu kaçınılmaz dünya çok büyük bir kriz içinde ardındanda kapatmaydı , türbandı krizler falan iyice kötüye giden herşey kötüye gitti. egerki herşeye az az zam yapılsaydı düzenli olarak bir anda bu kadar çok yüklenmemiş olabilirdi. dostum kapatma davası savcının uydurduğu şeyler değil .mahkeme kapatmadı ama akp yi suçlu buldu .türbanı mhp nin teklifine sıcak bakmayıp kendi bildiklerini okumaya çalışanda bunlar .ülkeyi kaosa sürüklemek isteyen de bunlar .ekonomik sıkıntıyı çözmesi gerekirken bide ülkeyi krize sürüklediler .kaos ortamına sürüklediler.buda akp nin suçudur

5 yıl zam yapmadım diye övün ertesi 5 yılda zam rekoru kır olucak iş mi bu ak partililer der nasılsa zam herkeste oluyordu bu hükümettteki kadar zam olmamıştır ahanda şuraya yazıyorum bu zamların hiç biri yetmicek cari açıgı kapamak için cari açık kapanmazsa krizz olur yada çok büyük bir para girişiyle dengelenecek ekonomi...

saygılarımla

ikinci bölümde yazdığın şeylere ise tamamen katılıyorum ancak kapatma davası ve türban gibi krizlerin de sebebi bunlardır .o kadar yeri sat çık ulusa sesleniş te ülke iyiye gidiyor yalanlarını söyle ondan sonra gene en çok zammı sen yap .bu ne mantıksız bir iş .akp bazı şeyleri çözmek istese ikinci seçimin akşamında dediği gibi herkese sahip çıkardı .uzlaşmacı olur ve ülkeyi krizlere sürüklemezdi .ben gene bunlardan sonra gelecek hükümetin vay haline diyorum .

para bittide

şimdi

AKP yi

özelleştirme kapsamına alma zamanı gelmedimi?

dostum ak partinin hatasıı surda zamlar elbet olucak bu kaçınılmaz dünya çok büyük bir kriz içinde ardındanda kapatmaydı , türbandı krizler falan iyice kötüye giden herşey kötüye gitti. egerki herşeye az az zam yapılsaydı düzenli olarak bir anda bu kadar çok yüklenmemiş olabilirdi. 5 yıl zam yapmadım diye övün ertesi 5 yılda zam rekoru kır olucak iş mi bu ak partililer der nasılsa zam herkeste oluyordu bu hükümettteki kadar zam olmamıştır ahanda şuraya yazıyorum bu zamların hiç biri yetmicek cari açıgı kapamak için cari açık kapanmazsa krizz olur yada çok büyük bir para girişiyle dengelenecek ekonomi...

saygılarımla

Değerli Shamur_80,

Tek cümleyle söylüyürum; ELİNE SAĞLIK. Bu kadar net açıklanamazdı. Önceki yazımda anlatmak istediğimin dewamı niteliğinde olmuş. akp bilk 5 sene zam yapmayarak popülüst bir politikayı tercih etti. Yinede yapılan zamların sadece zamanlaması yanlış. Zamlar doğru ama zamanı we yapılışı yanlış.
Cari açığın nasıl kapatılacağını da tartışalım; Cari açığı para basarak weya zam yaparak kapamaya kalkarsa akp 70-80-90'ların hatalarına geri döneriz. Bu hatayı yapmayacaklarını tahmin ediyorum. Para girişine ewet ama doğrudan yatırımları çekmeliyiz. Gelen yabancı parasını üretim we imalata yatırmalı. Sıcak parayla canımızı okumamalı.

Not : Senin gibi bilinçli arkadaşları gördükçe memnun oluyorum.

inan dostum keşke bunları bilmeseydim hiç fikrim olmasaydı futbol olaylarına dalsaydım da yorum yapsaydım. insan bildiginden dolayı ve bişey yapamadıgından dolayı kötü oluyorr. anneme bile anlatamadıktan sonra ben gerçekleri kime anlatabilirimki. anneme 1000 kez söylememe ragmen ak partiye oy vermiştir.ben de hepsine oy verdim kalpleri kırılmasın diye nemelazım ilerde sen bize oy vermedin demesinler.

akp ye oy werenlere kızma hakkımız yok. Anayasa Mahkemesi akp'nin hala demokrasi dahilinde olduğuna karar werdi. Şu an için dtp ye bile oy atmak suç değil. Sewmiyoruz o konu ayrı.
İnsanlar oy wermekle yükümlü oldukları için, kötünün iyisi olarak gördükleri akp'ye oy werdiler. Denenmemiş olan bu parti diğerlerinden bazı alanlarda daha olumlu adımlar attı. Sıkı para politikası, Ab sürecinin ilk yılları gibi konularda başarılıydılar.
Yanlışları doğru sebepler ile çürütmeliyiz. Bir arkadaş "akp gidecekse şeytana bile oy weririm" demişti. Öfkesini anlayabiliyorum ama hata yapanlardan kurtulmak için bizde hatalar yaparsak onlardan ne farkımız kalır ? Doğruyu bulabilmek için önce kendimiz doğru olmalıyız. Yoksa hatalarımız bizi içten içe kemirir. Sonuçta bizimde hata yapanlardan bir farkımız kalmaz.
Ne demek istediğini anlıyorum ama bilgi taşıması çok güç olan bir yüktür. İnsanlar seni ciddiye almayabilirler, sözlerini önemsemeyebilirler ama bu gerçekleri değiştirmez. Tıpkı cari açığın rekor kırması gibi.
Sen şimdi bize söyle bakalım, cari açığı nasıl düşürürüz ?

sonumuzun hayır olacağı falan yok bence.
İMF nin politikarı yüzünden batmanın eşiğine gelen en büyük ekonomilerden biri arjantindir. arjantin'de uygulanan yanlış politikalar yüzünden orta ekonomik sınıf dediğimiz sınıf yok olmanın eşiğine ngelmiş ve arjantin zengin %20 lik kesim ve fakir%80 lik keismden oluşuyormuş görünümüne gitmekteydi. neyseki ülkesini seven yöneticiler amerikaya yalakalık yapmak yerine imf yi ülkelerinden tekme tokat kovdular. ve imf o kovuluşun ardından itibar kaybetmeye başladı.
ve imf elini afrikaya attı. neden mi? kara kıtanın kara insanlarını mutulu etmek için değil. o ülkelerdeki zenginlikleri sömürebilmek ülkeleri kendine bağlaya bilmek için. nasılmı???
uygualdığı tarım politikaları sayesnde. şöyle ki 1980’lerin başında IMF müdahalesi Somali’de tarım krizinin şiddetlenmesine yol açtı. Yapısal uyum programı tahıl ithalatına bağımlılığı arttırdı. ABD’den ithal edilen ürünlerin fiyatları düşürmesinin yanı sıra tarımsal girdi fiyatlarının yükselmesi, küçük çiftçileri yok etti. Kredi kuruluşları mısır, süpürge darısı gibi geleneksel ürünlerin üretimini teşvik etmek yerine, ülkenin en iyi sulanan arazilerinde ihracata yönelik meyve, sebze, yağlı tohum ve pamuk üretimini teşvik ettiler. Bu dönemde en verimli tarım toprakları bürokratlar, subaylar ve tüccarların eline geçti.
ir zamanlar Güney Afrika’nın “ekmek sepeti” olarak anılan Zimbabwe, 1992’de yaşanan kuraklık ve kıtlıktan ciddi biçimde etkilendi. Mısır üretimi % 90 oranında düşerken, tütün üretiminde önemli artışlar sağlandı. Kitleler kıtlıktan dolayı karınca yerken, tütünden elde edilen gelir ise dış borç ödemelerinde kullanılıyordu.
MalawiBir zamanlar gıda ihracatçısı olan Malawi’de yapısal uyum programları uyarınca çiftçiler, hızla geleneksel gıda ürünleri üretimini terk ettiler. Mısır üretimi % 40 azalırken, tütün üretimi ikiye katlandı.,

bu liste uzayıp gidiyor sadece isimlerini yazıcam ülkelerin ve bu yaşadığımız gıda kıtlığının nedenini bir nebze olsun anlamanıza yardımcı olurujm umaraım. ruanda, gana, benin, mozambik, hindistan, bengladeş,vietnam, filipinler, bolivya, şili,peru, kosta rika,meksika

... ve AKP nin merkez bankasının başına getirdiği bir çok insanın tanımadn karşı çıktığı bir adam durmuş yılamz diyorki imf li yada imf siz mücadele ederiz.

lütfen çıkarlarınız için ülkemizin sömürge haline getirilmesine yardımcı olmayın.

Geri