AK Parti'nin başarı sırrı yaşam kalitesinde!

Sahilim

New member
Reaction score
0
AK Parti’nin 3. seçiminde oylarını artırmasını ekonomi ve siyasi uzmanlar bu nedene bağlıyor ...

AKP’nin 3. seçiminde oylarını artırması, Türkiye halkının yaşam kalitesindeki artış ile ekonomik veriler ve gelir dağılımının tabana gittikçe yayılmasına bağlandı.
Dünya AK Parti’nin yüzde 50 oy ile üçüncü kez iktidara nasıl geldiğini tartışırken, ekonomistler, siyaset bilimci ve kamuoyu araştırmacıları, başarının sırrını 2002 ile 2010 yılları arasındaki refah ve yaşam kalitesindeki artışa bağladı.

TÜİK verileri’ne göre 2002’de 136 bin kişinin açlık sınırında yaşadığı Türkiye’de şimdi AB ülkelerindeki satın alma gücüne yaklaşan bir vatandaş profiline ulaşıldı. Gelir seviyesinin belirleyici unsurlarından “ev alma gücü ve yaşı” oranlarında, 2010 yılında yüzde 60. ile 40 yaş altına kadar inmesi, uçağın artık dar gelirlilerin dahi ulaşım aracına dönüşmesi, en zengin ve en fakir arasındaki makasın yılda 9.5 kattan 8.1 düşmesi, sağlık ve eğitim hizmetlerinin kaliteli ve ulaşılabilir hale gelmesi, emekli maaşlarında yükselme, yüzde 50 oyun anahtarları olarak görüldü.

En alttakinin geliri 6 kat arttı

Türkiye’de 2002 yılına kadar, BM’nin ‘açlık sınırı’ olarak gördüğü geliri günde 1 doların altında 136 bin kişi vardı. 2005 sonunda Türkiye’de günde 1 doların altında geliri olan insan kalmadı. Yani 2005’ten itibaren Türkiye’de mutlak yoksulluk sınırının altında kimse kalmadı. ‘En alttaki gelir grubunun’ geliri 5 yılda 6 kat yükseldi.

BM’nin ‘yoksulluk’ sınırı olarak gördüğü günde 2 doların altında geliri olanlar 2002 yılında yüzde 3.04 oranındayken, bu oran 2009’da yüzde 0.22’ye düştü.

Türkiye’de 2002’e kadar nüfusun yüzde 30.30’u, günde 4 doların altında yaşıyordu. Bu rakam, 2009’da yüzde 4.35’e düştü.

Milli gelirinin dağılımı, 2002-200yılları arasında daha dengili hale geldiği görüldü. GSYİH’den alınan paylar karşılaştırıldığında, 2002 yılında en düşük gelir elde eden yüzde 10’luk nüfus dilimi kişi başına 1650 lira gelir elde ederken, bu rakan 2008’de 4 bin 810 liraya çıktı. Yüzde 192 arttı.

Satın alma gücü paritesinde 2002’de AB ülkelerinin ortalaması 100’iken Türkiye 28’di. Bu oran 2008’de 47’ye yükseldi.

Nüfusun yüzde 60.8’i kendilerine ait konutta oturuyor

2002 yılında en zengin ile en fakir vatandaşımız arasındaki makas 9,5 kat iken bu oran 2008’de 8,1’e düştü.

DOÇ. DR. MURAT DÜNDAR DEMİRÖZ

Alım gücüyle birlikte oylar daha da arttı

Doç. Dr. Demiröz, şu tespitlerde bulundu:

2002’den bu yana borçlanma oranıyla birlikte faizler düştü. Böylece eğitim ve sağlığa daha fazla yatırım yapıldı. Vergi yükü azaldı.

Askeri harcamaların azalmasıyla eğitim ve sağlık alanına bütçeden ayrılan pay arttı.

Enflasyon düştü. Belirsizlik azaldı. Böylece yatırımlar arttı. Bu da istihdama yansıdı.

Komşularla sıfır sorun politikası sayesinde sınır ticareti arttı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da ticaretin büyük bölümü sınırdan geliyor.

Liranın dolar ve Euro karşısında değer kazanması alım gücünün artmasına yol açtı.

Sanayileşme 2000’lerden sonra hızlandı. İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi sanayi kentlerinde sanayileşme istihdama da yol açtı.

Herkesin bir aile doktoru var. Sosyal refah devleti canlandı. İnsanların hayatına olumlu yansıdı.

YÜZDE 60’I BİLE GEÇEBİLİR

Halk uçakla oy vermeye gitti

Genar Araştırma Genel Müdürü Mustafa Şen:

Sağlık, eğitim ve ulaşım üçlüsündeki başarı AK Parti’yi zirveye taşıdı. AK Parti yüzde 5.3 olan yoksulun milli gelirden aldığı payı 5.8’e çıkardı.

Sınır yüzde 50’den milli gelirden pay alma oranı yüzde 46 oldu. Yani sosyal seviyeler arasındaki fark azalttı.

AK Parti, 5.olan milli gelirden pay alma oranını birkaç puan daha yükseltebilirse, bir dahaki seçimde alacağı oy oranı yüzde 60’ı geçer.

Eskiden sadece uçağı havada görenler oylarını uçaklardan inerek verdi.

Öğrenciler kitaplarını hazır buldu.

İnsanlar 5 yıl önce hangi fiyattan takım elbise alıyorsa yine aynı fiyattan alıyor. Bunu gören vatandaş, hizmetin devamı için AK Parti’ye oy verdi.

Halk, AK Parti’nin samimiyetini 2002-2004 arası test etti, samimiyeti gördü, samimiyet geldikçe de AK Parti oylarını arttırdı.

AK Parti hem üst gelir seviyesini hem de alt gelir seviyesini korudu ve yükseltti.

TOPLAM 506 BİN KONUT ÜRETTİ

Dargelirliler için 424 bin konut yaptı

Bugüne kadar yatırım maliyeti yaklaşık 35 milyar lira olan 3 bin ayrı ihale gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2002 yılından bu yana 505 bin 967 adet konut üreterek kalitenin artmasını, fiyatların ulaşılabilir olmasına imkan sağladı. TOKİ, ‘hasılat ve kar payı paylaşımı’ sisteminden elde ettiği gelirle, ayda 100 lira taksitle dar gelirlilerin konut sahibi olmalarını sağladı. TOKİ’nin bu alanda yaptığı konut miktarı ise 423 bin 750’yi buldu.

PRAGMATİKLİĞİ ETKİLİ OLDU

Günlük hayat kolaylaştı

Prof. Dr. Doğu Ergil:

AK Parti’nin pragramatik olması, insanların günlük hayatını kolaylaştıracak hizmetler yapan bir parti olması etkili oldu.

Ekonomiyi iyi yönetmesi, artan ulusal gelirden ülke nüfusunun bir bölümünün yararlanması nedeniyle AK Parti’ye oy verildi.

Türkiye’nin etkinliğinin yurtdışında artmasının getirdiği güven.

Din kardeşliği temelinden türetilen vatandaşlığa dayanan ulusal bütünlük çağrısı.

Meşruiyetini devletin kendinden menkul rolünden değil topluma bağlamış olması.

Başbakanın daha muktedir olması. 9 senelik iktidarın verdiği güven ve vatandaşta “Bu adam dediğini yapıyor” algısı yaratması.
Star

Ekli dosyalar

• 31632.jpg
    31632.jpg
    63.9 KB · Görüntüleme: 461
Ak Parti'ye ölümüne muhalefetler okusun.Belki 1-2 icraat akıllarda kalır.

Kendi ağzınla söylemişsin kardeşim.Ölümüne Muhalefetler ve hep öyle kalmaya mahkumlar bu nedenle anca eleştiri anca laftır yaptıkları.

Hatta işi ileriye götürüp %50'lik kesimi cahil sayıp daha komik duruma düşerler...

ÖzeLLeştirme ayağına satıLan şirketLerden kimse bahsetmiyor nedense ahh ahh..

AsLında daha bir çok şey varda ben artık yoruLdum bu haLkın %50'ne tayyip gibi biri yakışır hadi durmak yok sömürgeye devam..

MozoLe Miяach;5356161' Alıntı:
ÖzeLLeştirme ayağına satıLan şirketLerden kimse bahsetmiyor nedense ahh ahh..

AsLında daha bir çok şey varda ben artık yoruLdum bu haLkın %50'ne tayyip gibi biri yakışır hadi durmak yok sömürgeye devam..

Mert yazım sadece sana değil,senin gibi düşünen herkesedir,yanlış anlaşılma olmasın

ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİNİN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (OECD)

Özellestirme Kötümüdür ? Ülkeyi Satmakmidir ? (Özellikle okumanız isterim)

"ÜLKEYİ SATTILAR" Diyenlere Cevap | Facebook

YUKARIDAKİ LİNKLER BU DÜŞÜNCE OLAN ARKADAŞLARIN ÖZELLİKLE OKUMASINI İSTERİM.

Özelleştirmeye ''ülkeyi sattınız'' demek cahillerin işidir.Bu gün özelleştirme yapmayan ülke sayısı 1 elin parmakalrını geçmez.İtalya gibi ülkeler bizden ''10 kat daha fazla'' özelleştirme yapmıştır.

Ayrıca ülkede en çok yabancıya toprak satımının olduğu dönem DSP - MHP - ANAP koalisyonunun olduğu dönemdir.Bayındırlık ve iskan bakalığının resmi web sitesi merakınızı ve mubalağınızı giderebilir.

Su,elektirik,doğalgaz gibi birincil ihtiyaçların dışında her şey özelleştirilebilir,birincil ihtiyaçlar
konusunda anca size katılabilirim.

Özelleştirme en basit anlamda ülkeyi satmak değil ''dünya pazarına açılmak'' demektir.
Belki 1930-40'larda bu söylediklerim mümkün değildi,kapalı devlet politikası daha cazipti.
Hatta vakti zamanında Atatürk'ün de liberal ekonomiyi savunduğu ve hatta uygulamak istediği,ancak o dönemde ülkenin bulunduğu savaş durumu,ekonomik zorluklar buna engel olmuştur ve kapalı devlet diğer ifadeyle ''devletçi'' ekonomiden yürümüştür.

Her zaman Ak Parti'ye oy verene beyinsiz yakıştırmasında bulunanları bazı şeylerin ''farkında'' olmasına davet ediyorum.Gerçekliği olmayan konularda diretmek yersiz.

Toplumun refah seviyesi arttı diyorlar acaba bunlar hangi toplumdan bahsediyor. Aşevlerinin önündeki kuyruklar refahın artmasından oluyor galiba. Kişi başına düşen milli gelir bilmem şu kadar arttı diyorlar hangimizin cebindeki para katlandı acaba 15 sene önce tamam enflasyon çok yüksekti ama her sene maaşlara enflasyondan daha yüksek zamlar yapılıyordu. Kimse kendini kandırmasın ülkemiz şu anda tarihinin en büyük borçlanmasını yapmış durumda. Benim bildiğim zenginleşen bir ülke hepten zenginleşir, sadece zengin elit tabaka daha zenginleşirse buna yandaş olan ihya olur politikası derim ben

seçim olmuş Zafer AKP nin oyları artarak geliyor her seferinde daha ne olacak kafa rahat bundan sonra konuşulacak hiçbirşeyin önemi yok çokta kasmaya gerek yok :)

yav elinizi cebinize atında konuşun herkes sıfır arabaya biniyor herkes ev sahibi oluypr hala neden oy alıyor kımden alıyor demeyin düşünün biraz yavv diğer partiler ne vaad ediyor yavv ne 600 lira maaş mı nerden verecek o parayı sanki kimse br şey satmadı bir tek ak parti satmış gibi konuşmayın gelmiş geçmiş en iyi hükümet erbakan hükümeti değilmiydi memuru verdiği zam hala dudak ucuklatıyor ne oldu ne yaptılar erbakana adam öldü kıymet bindi yarın tayipte ölecek oda kıymete biner gerçi şimdide kıymetli alışmışsınız hep kötü taraftan bakmaya telekom satılmadan önce yalvar yakar bir telefon direği bir telefon kablosu bağlatıyordun şimdi ara anında gelip yapıyorlar devlet memurlara hala çalışmamakta ısrar ediyor iş yapan kurum neden satılsın yavv

İsmaiL kardeşim hiç bi üLke örnek veriyorum yıLLık 100 triLyon kar yapan bi şirketi 10 yıLLığına 250 triLyona devretmez satmaz..Bunu anLamıyorsunuz sanırım ampuL'un saçtıgı ışık gözünüzü fazLasıyLa aLıyor bi türLü bakamıyorsunuz doğruLara..

Hıı ayrıca yukardaki şahıs erbakan öLdü kıymete bindi feLan demiş,kime göre peki ? sana göre mi yoksa yandaşLarına göre mi ? Alparslan türkeş neyse muhsin yazıcıoğLu neyse erbakanda bizim için aynıdır öLmüşLermi yaşıyorLarmı inanın umrumuzda değiL..Sizin umrunuzda oLabiLir ancak bu bızı ıLgıLendırmıyor..

bizi hepsi ilgilendiriyor ve şuan olanlarda erbakan ile alakalı erbakanın hesabı soruluyor kabul etsenizde etmesenizde bu ülke demokrası ile yönetılıyor 80 küsür senedir. sonuçlarınına katlanacağız her zaman olduğu gibi bizi değil ak partiyi değil kendi partilerinizi suçlayın iyi muhalefet olamadılar olsalardılar şu an ülkeyi onlar yönetiyor olacaklardı

Mert dediğin gibi bir durum yok ortada,verdiğin örnekten bahsediyorum.
Eğer gerçekten öyle bir durum olsa ülke ekonomisi şu an yer ile yeksandı,emin ol.

Çizdiğin tabloya göre bri durum olsa Togo'ya dönerdik,ama aksine durum tam tersi.

İlk zamanlar ''satıyorlar tabi ekonomi büyüyecek'' tarzında yorumlar yapılıyordu ama dilekolay 9. seneye
giricez.Bu zaman zarfı içerisinde Mert senin verdiğin örnekteki gibi durumlar ifşa olmaz mıydı ;?

Ayrıca ''sıvama dönemi''ne kadar ilerieyen koalisyonda pek çok özelleştirme yapmıştır amma velakın
kutsal dönemi (sıvama) görmüştür.Ülke ekonomisi ''satıınız'' a bağlayanları anlamak çok güç.

Elbette fakir durumda insanımız vardır ama çok fakiriz yıkılıyoruz diyen varsa gerizekalıdır ben 10 yl önce burdayken adamlar 3-5 kuruşun hesabını yapıyorlardı şimdi elin çulsuzunda araba var ya ne demek?
Anasını satim artık geçecek yer kalmadı.Bu ülke fakirse ben yanlış gezegene geldim galiba...
Fakirmiş keşke bende öyle fakir olsam:D

100 lira benzinin 70 lirası vergi,Ab talimatlarıyla toprak üretiminde kota var,dışarıdan hayvan ithal edecek kadar kötü durumdayız,Habur da gururum çiğnendi,israile laf sokuyor aklı sıra lakin gübreyi bile oradan alıyoruz...Söylesem bir dert söylemesem bir dert!...

yav elinizi cebinize atında konuşun herkes sıfır arabaya biniyor herkes ev sahibi oluypr hala neden oy alıyor kımden alıyor demeyin düşünün biraz yavv diğer partiler ne vaad ediyor yavv ne 600 lira maaş mı nerden verecek o parayı sanki kimse br şey satmadı bir tek ak parti satmış gibi konuşmayın gelmiş geçmiş en iyi hükümet erbakan hükümeti değilmiydi memuru verdiği zam hala dudak ucuklatıyor ne oldu ne yaptılar erbakana adam öldü kıymet bindi yarın tayipte ölecek oda kıymete biner gerçi şimdide kıymetli alışmışsınız hep kötü taraftan bakmaya telekom satılmadan önce yalvar yakar bir telefon direği bir telefon kablosu bağlatıyordun şimdi ara anında gelip yapıyorlar devlet memurlara hala çalışmamakta ısrar ediyor iş yapan kurum neden satılsın yavv

ewt kardeş sana harfiyen katılıyorum türk telekom özelleştirilmeden önce hep zarar hep zarar gösteriliyordu ama şimdi LİG TV yi almak için ihaleye bile giriyorlar özelleştirmeden önce kearı zarar gösterip yiyiyorlarmış.

Geri