akım ve gerilim trafoları

Erciyex

New member
Gerilim Trafoları temelde iki çeşittir. Gerilimi yükselten, ve düşüren. Çalışma prensibleri aynıdır. Temelde giriş sargısıa (Primer) uygulanan gerilim manyetik nüve yolu ile çıkış sargısında (Sekonder.)bir gerilim indüklenmesine yol acar. Sargı uclarından da enerji alınır.

Akım trafolarında ise aynı şekilde işler. Akım trafolarının asıl amacı yüksek akım ceken tesislerde akımı ölcümde kullanmak için sabit oranlarda düşürmektir.
Yüksek geçen bir akım sargılar yolu ile aynı şekilde düşürülerek, çlcü sistemine verilir.
Örnek: 100 Amper ceken bir sisteme ampermetre bağlamak istersen. bu kadar yüksek akıma gösterecek amper metre devasa bi şey olur. Bu sebele şebekeye akım trafosu bağlanır 100/5A örnek olarak bu akım tarafosu 100 amper cekildiğinde çıkışlarından 5 amper verecek. buda X/5 tipi bir ampar metreye bağlanabilir. Bu sayede 5 amper metre ile calışan bir amp*ermetre sayesinde 100 amper ceken bir tesisin ölçüm işlemi yapılanilir. Bu örnekte misal tesis 100 amper cekerken akım trafosu 5 amper çıkış verir. X/5 ampermetrede 5 amper girişini algılagığında skalasında 100 A gösterir. Aynı şekilde tesis 50 amper cektiğinde trafo 2,5 amper cıkıi verir. Ampermetre de skalasında 50 A gösterir.
Umarım anlatabilmişimdir.
Akım tarafolarının ölçü karakteritiklerine göre sınıfları vardır. Misal 0,5 - 1 - 5 - 10 gibi. Bunlar ölçümün kalitesini artırır. Misal sadece ampermetreye bağlıyacaksan. CL1 veya CL5 kullanabilirsin. Ama Elektrik sayacına bağlıyacsan, buda tüketimini hesablıyacağından en hassası olan CL0,5 kullanmak zorundasın.
 

HTML

Üst