Airbrush Nedir?Erkekler içeri (:

Mayhoş

mayhoş
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
11,125
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ღ♥Sonu Ölüm de olsa O♥ღ
Airbrush kelimesinin Türkçe’ deki tam anlam karşılığı "Hava Fırçası" olarak çevrilse de, basınç sistemli boya püskürtme tekniği kelimeyi daha doğru karşılamaktadır.

Bu teknik yakın çağda, ilk olarak 18.yy. sonların da Amerika’da uygulanmaya başlamış olup, ülkemizde ilk örneklerini 1970 başlarında konser ve sinema afişlerinde illüstratif olarak görmek mümkündür.

Çoğu görsel sanat tekniğinden ayrıcalıklı bir zorluğa sahip olma sebebi; kullanılan mekanik aksama hakimiyet yanı sıra hassas bir el beyin senkronizasyonu gerektiriyor olmasıdır.

Kısaca uygulanış metodu ise; Ortalama üç ile yedi bar arası basınca sahip kompresörlere bağlanan, 0.2 mm - 5 cm arası kalınlıkta boya püskürten mekanik kalemler ile boyayı uygulamaktır

İki türlü boya besleme sistemi vardır:
Gravity Feed : Üstten Besleme
Siphon Feed : Alttan Besleme
Ek olarak: “afiş, dergi kapak v.b” İllüstrasyon ile ilgilenen grafikerlerin kullanmış olduğu üçüncü bir "yandan beslemeli" pistole vardır.

İki tip tetik hareketi vardır:
Single Action: Bu tetik hareketinde; tetiğin aşağıya doğru tek hareketi vardır ve sadece boya akışını sağlar. Çizgi kalınlığı ise nozzle isimli başlık ile ayarlanır.
Double Action: Bu tetik hareketinde ise tetiğin çift hareketi vardır. Boyanın akışkanlığı ve incelik kalınlık miktarı çift hareket ile kontrol edilir.

İki tip boya karışım şekli vardır;
Internal: Boyanın kalemin içine karışarak çalıştığı mekanizmadır.
External: Boyanın kalemin dışında bulunan iğne vasıtası ile uygulanan ve çoğunlukla "single action" pistollerde bulunan türdür.


Airbrush genel olarak üç biçimde uygulanır:
*Şablonlu Boyama “Şablonlama”
*Maske ile Boyama "Maskeleme"
*Şablonsuz Boyama “Şablonsuz”


Şablonlama: Ülkemizde en yaygın kullanılan tekniktir. Fotokopi ya da folyo kesim türü kopyalama makinelerinden alınan grafiğin kretuvar ile kesilip zemine yapıştırılma işleminden sonra hazırlanan kopya taslığının üzerine uygulanan püskürtme işlemidir.
Maskeleme: Çalışmaya keskin hatlar kazandırmak için hazırlanan şablonlar ile uygulanan tekniktir.
Şablonsuz: Dünyaca onay gören tartışmasız en zor airbrush tekniğidir. Bu teknik şablonlama ve maskeleme işleminden yardım almadan, küçük detaylara kadar el hassasiyeti ile yapılmış olan çalışmalardır.

Barış Malkoç alıntı.

Çok Kısa Bir İfade ile Stickerlerimizin havalı boya ile boya uygulanarak kalıcı halde yapılması. türkiyede çok fazla tutulmuyor çünkü cesaret gerektiren bir girişim.

d1.jpg

maltepeairbrush30ol.jpg

IMG_1757.JPG

airbrush1.jpg

zhm%20airbrush%20honda%20civic%202008%20%20%20.JPG

Alfa_Romeo_Spider_Airbrush_by_roobi.jpg

dsc00207.jpg

airbrush08.jpg




 
ZHM airbrusta Barış Malkoç bu işi en iyi yapan.

Bu da arkadaşımın arabası, Barış Malkoç imzalı​

2whilvd.jpg
 
Kesinlikle Barış maLkoç hayranlığımı kazandı.Çok iyi..
ßu bilgi paylaşımını izinsiz yaptım umarım kızmaz bana..
 
Kesinlikle Barış maLkoç hayranlığımı kazandı.Çok iyi..
ßu bilgi paylaşımını izinsiz yaptım umarım kızmaz bana..

Kendisini Bizzat tanıyorum, 46 raporu var :)
Korkma bişey derse ben araya girerim
 
Geri
Üst