Adım Adım Katılımsız Kurulum Cd Hazırlama

egosss_85

New member
Reaction score
0
Arkadaşlar Öncelikle Konu alıntıdır bunu bildirmek isterim bir yerde buldum paylaşmak istedim sizlerle umarım daha önce verilmemiştir ben arattım bulamadım varsada özür dilerim... Arkadaşlar burada benimde emeğim olacak tümresimleri ben upload ettim kolay gelsin :cool:

Şimdi öncelikle buradan başlayarak adım adım gidelim

SERVICE PACK 2 NIN XP YE GETIRDIKLERI

Windows Xp çıktığı günden bugüne birçok güncelleme dosyaları da çıkmıştır.Hackerların yada kötü niyetli kullanıcıların Xp kurulu sisteme sızmaya çalışması ve Xp üzerindeki açıklar yüzünden bu güncellemeler çok önem taşımaktadır.Ilk olarak Service Pack 1 çıkmış ve geçtiğimiz aylarda bunu takiben Service Pack 2 piyasaya sürülmüştür.Service Pack 2 özellikle getirdiği yenilikler ve Xp yi daha da sağlamlaştırmış olması yönünden oldukça faydalıdır.Tabi bunun yanında yeni açıklarda ortaya çıkmış ve bunları yamamak için yeni güncellemeler verilmiştir.Görünen o ki bu güncellemeler XP var olduğu sürece devam edecektir.Bizim yapmamız gereken bu güncellemeleri takip etmek ve bunları yayınlandığı zamanlarda Xp yi güncellemektir.Belki sıkıcı bir süreç ancak Xp kullanmak istiyorsak yada gelecek Windows sürümlerini kullanmak istiyorsak bunun bu şekilde gideceği aşikar.

Service Pack 2nin getirdiği yeniliklerden birkaçını söylemek gerekirse artık bir Security Center (Güvenlik Merkezi) Xpye entegre edilmektedir.Kullandığınız antivirüs programının güncelliğini kontrol eden ve Xpye dahili bir Firewall(Güvenlik Duvarı) getiren bu yenilik özellikle acemi kullanıcıların işine oldukça yarayacaktır.Bunun yanında Service Pack 1 ve sonrası çıkan updates(güncellemeler) içermesi önemli bir özellik olarak sayılabilir.Bunların yanında güncel donanım ürünlerini otomatik tanıması , bluetooth cihazları otomatik tanıması , 3D uygulamaları çalıştırmak için Directx 9.0c yi içinde bulundurması artı özellikleri olarak sayılabilir.

SERVICE PACK 2 YI XP YE ENTEGRE ETMEK

Service Pack 2nin getirdiklerini öğrendikten sonra sıra geldi bunu Xp cdsine entegre etmeye.Bu şekilde entegre edilmiş Xp cdsi kurulum bittiğinde elinizde hazır Xp+Sp2 sistem bulunmasını sağlar.Tabi buda Sp2yi her Xp kurulumunda yeniden kurma gerekliliğini ortadan kaldırır.Öncelikle şunu belirtmeliyim gerekli güncellemeler ve Sp2nin elinizde bulunan Xpnin diline uygun olması gerekir.Yani eğer elinizde İngilizce Xp varsa ingilizce Sp2yi internetten çekin yada bir şekilde edinin.Service Pack 2 dosyası yaklaşık 265 Mb dır.İster Xp Professional ister Home edition kullanın yapacağımız işlemler bu yazının sonuna kadar farklı olmayacaktır.Sonuç olarak ingilizce veya türkçe Xp pro yada Xp home kullanabilirsiniz.

Öncelikle çalışacağımız sabit sürücü bölümünü seçiniz.Bütün işlemleri bir bölümde yapmak sizin açınızdan hem kolay olacaktır hemde hata riskini azaltacaktır.Benim kişisel tavsiyem eğer sabit sürücünüz 2 yada daha fazla bölüme ayrılmışsa 2. veya 3. bölümde yani "D" yada "E" de çalışmaktır.Bende komutları verirken her seferinde E bölümünü kullanacağım.Eğer siz herhangi bir sebeple başka bir bölümde çalışmak isterseniz verilecek komutlarda sadece "E" harfini değiştirmek yeterli olacaktır.

Bir hatırlatma daha yapmak istiyorum.Service Pack 2(artık kısaca Sp2 olarak bahsedeceğim) entegre etmek için kullanacağınız Xp Cdsi Sp1 entegreli olabilir bu farketmez.O yüzden ister tamamen saf bir Xp Cdsi ister Xp+Sp1 olsun kullanabilirsiniz.

Ben çalışacağımız klasör olarak olarak E bölümünde XPCD klasörünü tercih ediyorum.E ye geçin ve XPCD adında bir klasör açın.Artık burası yazının sonuna kadar çalışacağımız klasör yani E:\XPCD. Şimdi bütün Xp Cdsini olduğu gibi bu klasörün içine kopyalayın.Bu işlemleri yaparken tavsiyem Xpde bütün gizli dosyaları gösterme seçeneğinin aktif olmasıdır.Böylece hiç bir dosyayı atlamadığınıza emin olursunuz.

i68017_resim1.JPG

Sizde de dosyalar aşağı yukarı bu şekilde gözükecektir.Mesela burada benim kullandığım CD Sp1 eklenmiş bir cd.Bunun en alttaki win51ip.SP1 dosyasından anlıyoruz.Şimdi Sp2 dosyasını "E" ye kopyalayın ve adını sp2.exe olarak değiştirin.Bu uzun dosya adının karmaşıklığına son verecektir.Sıra geldi Sp2yi E:\XPCD ye entegre etmeye:

Başlat(Start) menüsünden Run(çalıştıra) basın ve şu satırı yazıp Entera basın:

E:\sp2.exe /integrate:E:\XPCD

Eğer siz E dışında bir bölüm seçtiyseniz sadece E yi değiştirin başka hiç birşeye dokunmayın.Misal:

D:\sp2.exe /integrate:D:\XPCD

i68022_resim2.jpg

Şimdi yapmanız gereken 2dk kadar beklemek.İlk önce dosyaların geçici bir klasöre açıldığını belirten bir yazı gelecek ve akabine aşağıdaki gibi bir ekran çıkarak dosyaların entegre edildiğini belirten bir menü ve son olarakta herşeyin bittiğini belirten bir onay kutusu.Tebrikler Sp2 eklenmiş bir Xpmiz var artık.

i68023_resim3.jpg

Şimdi E:\XPCD klasörüne giderseniz orada artık win51ip.SP2 dosyasını görebilirsiniz.

i68026_Resim4.jpg

Bunu Cdye yazmak için izleyeceğimiz yol ileride anlatılacaktır.O yüzden biz devam edelim.

KATILIMSIZ KURULUM NEDIR?

Daha önce Xp kurduysanız kurulum esnasında birçok kez müdahele etmeniz gerektiğini bilirsiniz.Öncelikle Xp cdsini Cd-Rom'a koyar sonra Biosdan Cd-Rom destekli açılış yaparsınız.Bunun devamında Xp sizden kurulucak partition(bölüm) bilgisini ister formatlayıp formatlamayacağınızı sorar daha sonra kişisel bilgiler , zaman dilimi , saat ayarı , kullanıcı ismi , şifre vs.. Bu biraz can sıkıcı olur tabiki.Peki siz sadece Xpnin kurulacağı partitionu seçseniz ve sonra içeriye gidip TV seyretseniz ve 20-25 dk sonra geri geldiğinizde bütün bunlar olmuş ve hatta yaptığımız gibi birde SP2 kurulu olarak Xp açılmış hazır vaziyette sizi bekliyor olsa nasıl olur?İşin bu kısmı oldukça zevklidir ve açıkcası basit bir katılımsız kurulum hazırlamakta çok basittir.İşte katılımsız kurulum budur yani Xp kendi işini kendisi yapar.

KATILIMSIZ KURULUMA BAŞLANGIÇ İÇİN NELER GEREKLİDİR?

Katılımsız kurulum için en önemli bileşen tabiki Sp2 eklediğimiz Xp dosyalarının olduğu XPCD klasörü.Ancak bunun yanında bazı yardımcı programlara da ihityaç var.Bu yazı için bir site açtım ve dosyaları oraya koydum.14. Bölümde bütün dosyaların linklerini bulacaksınız.Benim sitem http://www.geocities.com/katilimsiz dur.Sitede sadece dosyalar olacak o yüzden güzel bir site beklemeyin:).Şimdi gelelim ne tür programlara ve dosyalara ihtiyacımız olduğuna:

1. Iso Creator For Xp Home&Professional
Bu program hazırlamış olduğumuz XPCD klasörünü bir iso dosyası şekline getirerek Cdye yazmamızı sağlamak için kullanılmaktadır.En önemli özelliği diğer programlardaki gibi bir xp cdsinin boot dosyasına ihtiyaç duymamasıdır.Bu programla 1-2 klikle XPCD yi iso formatına sokucaz ve oluşan dosyayı cdye yazıp ve en önemlisi BOOT edilebilir şekilde yazıp kullanıcaz.

2. Windows Setup Manager
Bu da kısaca gerekli kurulum bilgilerinin girilip Katılımsız Cd yapmakta kullanılan program.Bunuda XPCD içinde Support\Tools altında Deploy.cab dosyasında buluyoruz.Buradaki dosya adı setupmgr.exe .Bu dosyayı siteye koymuyorum sizde var çünkü.

3.Bunun dışında burada anlatılan programları ve dosyaları sitede bulacaksınız.

EN BASİT ŞEKİLİ İLE KATILIMSIZ KURULUM

Artık başlamanın zamanı geldi.İlk olarak üzerinde çalışacağımız dosya XPCD içindeki Support\Tools\Deploy.cab dosyası.Bu dosyayı açın ve içindeki setupmgr.exe dosyasını bir zip programı yardımıyla dışarı çıkarın.Üzerine çift klikleyin.Bir hoşgeldin ekranı ile karşılaşacaksınız.Next yada ileri deyin.Sırasıyla yazıyorum:

Create a new answer file(Yeni bir dosya yaratma)

i68028_resim5.jpg

Windows Unattended Installation(Windows Katılımsız Kurulum)

i68034_resim6.jpg

Windows Xp Professional

i68037_resim7.jpg

Fully Automated(tam otomatik)

i68039_resim8.jpg

No This Answer File Will Be Used To Install From Cd(anlaşıldığı üzere Cdden kurulum yapmak için)

i68040_resim9.jpg

Bundan sonra ilk iş lisans sözleşmesini kabul etmek.Daha sonra Isminizi ve Kurumunuzun adını belirtmek.
Akabinde görüntü ayarlarını ekranı geliyor.Burada benim tavsiyem görüntü ayarlarını olduğu gibi bırakın.Farklı monitörlerde ve ekran kartlarında sorun yaratabilir.
Zaman dilimi ayarlarını yapın(Türkiye için Gmt +2).Bundan sonra lisans numaranızın(kısaca şifrenizin) girilmesi istenecektir.Yazdıktan sonra bir daha bakın hatalı olmasın.
Sonrasında Bilgisayar isminin girilmesi istenecek.İsmi girdikten sonra sırasıyla Yönetici şifresi , Ağ Bileşenleri , Çalışma Gurubu bilgileri istenilecek.Buralarda bir değişiklik yapmak zorunda değilsiniz next ile geçin.
Bölge kodunuzun istendiği kısım burayada bölge kodunu yazın(istanbul anadolu yakası 216 avrupa yakası 212) ve next.
Sıradaki ayar Bölgesel Ayarlar buralarda yapılacak değişikliklerin pek bir önemi yok.Nedenini ileride anlayacağınız üzere Xp kurulumundan sonra bunu elle düzelteceğiz denetim masasından.Devam edin.
Diller kısmında türkçeyi seçin ve next.Sonrasını ise tamamen next ile geçin.Son olarak dosyanın hazır olduğunu belirten bir pop-up gelicek ve ok e basın.
Setupmgr.exenin olduğu yerde 2 dosya daha oluştu.Bunlardan biri unattended.bat diğeri unattended.txt dosyası.Bizide ilgilendiren bu unattended.txt dosyası.Diğerini silebilirsiniz.Belki bu kısmı çok detaylı bulmadınız ancak burada yaptığımız sadece işin nasıl olduğunu görmeniz içindir.İlerleyen kısımda elde ettiğimiz Unattended.txt dosyası ile uğraşacağımızdan ve birçok ekleme yapacağımızdan şu anda elimizdeki dosyanın ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız.Elimizdeki dosya şu şekilde:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=1
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
UnattendMode=FullUnattended
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=No
TargetPath=\WINDOWS

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
EncryptedAdminPassword=NO
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
ProductID=11111-11111-11111-11111-11111
FullName="Myfranco"
OrgName="Pclabs"
ComputerName=Server

[TapiLocation]
AreaCode=216

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]
InstallDefaultComponents=Yes

Dosyayı biraz inceleyince sizde ne yaptğımızı anlayacaksınız.Bütün girdiğimiz veriler bu dosyada mevcut.Peki bu dosyayı ne yapıcaz?Telaşa gerek yok yavaş yavaş ilerliyoruz.Şimdi birde benim hazırladığım dosyayı görelim:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
DisableDynamicUpdates=Yes
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
ProductID=xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxx-xxxxx
FullName="Achilleus"
OrgName="Akha"
ComputerName=TROY

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f
InputLocale=041f:0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off

[WindowsFirewall]
Profiles = WindowsFirewall.TurnOffFirewall

[WindowsFirewall.TurnOffFirewall]
Mode = 0

[Shell]
DefaultStartPanelOff = Yes

[IEPopupBlocker]
AllowedSites=http://pclabs.gen.tr;www.microsoft.com;www.darkhardware.com
BlockPopups=Yes
FilterLevel=Medium
ShowInformationBar=Yes

[GuiRunOnce]
%systemdrive%\install\hotfixes\hotfixes.cmd

Arada bariz farklılıklar var değilmi?Şimdi dosyanın en başından başlayarak neyin ne işe yaradığını öğrenelim.Bunun için kendi dosyamdan gidiceğim:

[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

Dikkat ederseniz Data kısmında 3 tane satır var.Bunlardan bizi ilgilendiren AutoPartition satırı.Bu satırın "0" olması sizin için faydalı.Özellikle yeni bir sabit sürücüye kurulum yaparken sabit sürücüyü tek bir parça olarak formatlamasını istemiyorsak bunu "0" olarak tutun.Kalan 2 satır ne olduğunu açıklıyor zaten

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

Bu kısımda ise Kurulum esnasında Microsoftun sitesine bağlanıp güncelleme yapmasını engelliyoruz(DisableDynamicUpdates ile).Takip eden satırlarda ise bilmeniz gerekn FileSystem=* satırı.Bu satır size kullanmak istediğiniz Dosya Sisteminin seçimini size bırakmak için.Ben [DATA] ve [UNATTENDED] kısımlarına dokunmamanızı öneririm.Devam ediyoruz:

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

Bu kısımda ise çok farklı birşey yok zaten herşey neredeyse göz önünde.Admin şifresi girmemeniz ve bunu sonra elle yapmanız daha mantıklı.Ben hiç şifre yazmadım ama yazanlardan sorun yaşayanlar oldu o yüzden size tavsiyem en zahmetsiz şekilde devam etmeniz.

[UserData]
FullName="Achilleus"
OrgName="Akha"
ComputerName=TROY

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

Bu 5 kısmı ise beraber açıklamayı uygun gördüm.[USERDATA] kısmında isterseniz isimleri değiştirebilir(tırnak işaretlerini kaldırmayınız tırnak işareti yoksa eklemeyeniz) ve ProductID kısmında şifrenizi yazabilirsiniz.Yalnız şifre formatına dikkat edin her 5 harften yada rakamdan sonra "-" olacak 12345-23456-34567-45678-56789 gibi.Kalanlara dokunmuyoruz.Ülke kodu , dil ayarları , çalışma gurubu adı ve Ağ basit kurulumu sabit kalıyor

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off

[WindowsFirewall]

Mode = 0

[Shell]

[Components] kısmında ise MSN Messengerı kurmuyoruz.Malum eski versiyonu ve yenisi daha iyi.Kurulmasını isteyen bu kısmı tamamen siler.Tamamı derken:

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off bunu kasdediyorum.

[WindowsFirewall] kısmında ben Xpnin kendi Firewallunu kullanmadığım için pasif konuma getiriyorum.Kullanmak isteyen varsa bu kısmıda tamamen siler.Tamamen derken:

[WindowsFirewall]

Mode = 0 bu kısmıdır.

[Shell] kısmı belki pek hoşunuza gitmeyebilir.Ben halen standart start menüyü sevdiğim için Xpninkine alışamadım ve o yüzden standart kullanıyorum.Xpnin kendi start menüsünü seven bu kısmıda komple kaldırır.

[IEPopupBlocker]
BlockPopups=Yes
FilterLevel=Medium
ShowInformationBar=Yes

[GuiRunOnce]

[IEPopupBlocker] ise Sp2 ile gelen Pop-up pencelerini önleme özelliğini açık şekilde kurulmasını ve benim istediğim bazı sitelerin bu kuralın dışında olmasını sağlıyor.En sondaki [GuiRunOnce] i şimdilik kullanmayacağız.Ancak bunu aklınızda iyi tutun işin en zevkli kısmı daha sonraları orada geçicek.Şimdi basit bir şekilde en son haline göz atalım ve isterseniz daha öncekileri ile karşılaştırma yapın.Bu şekilde sizde neyi isteyip istemediğinizi anlar ve ona göre devam edersiniz.Ben en basit şeklini sunuyorum:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
FullName="isim"
OrgName="kurum"
ComputerName=Bilgisayaradi

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

Evet basit hali budur.Şimdi bunu bir not defterine kopyalayıp adını Winnt.sif olarak değiştiriyoruz.Dikkat edin .sif uzantısıdır eğer Not Defterinde bütün dosyalar seçili olmadan kaydederseniz adı Winnt.sif.txt olacak ve bir text dosyası olarak gözükecektir.

i68042_resim10.jpg

Bu dosyayı XPCD içindeki i386 klasörünün içine atıyoruz.Windows kurulum esnasında bu dosyayı arar ve bulduğunda burada yazılanları uygular.O yüzden siz Xp bu dosyayı nereden bilecek birşey olmasın falan diye düşünmeyin biliyor.Eğer 9. bölümdeki Cdye yazma işlemini yapar ve kurarsanız en basit şekli ile katılımsız kurulumu yapmış olacaksanız.Ancak yinede kurulum bittiğinde sizden kullanıcı adı ve giriş bekleyecektir.Demekki tam anlamıyla katılımsız olmadı bizim amacımız tam anlamı ile katılımsız bir kurulum yaratmak ise o zaman buyurun bölüm 5.5'e

Devam

EN BASİT ŞEKİLİ İLE KATILIMSIZ KURULUM

Artık başlamanın zamanı geldi.İlk olarak üzerinde çalışacağımız dosya XPCD içindeki Support\Tools\Deploy.cab dosyası.Bu dosyayı açın ve içindeki setupmgr.exe dosyasını bir zip programı yardımıyla dışarı çıkarın.Üzerine çift klikleyin.Bir hoşgeldin ekranı ile karşılaşacaksınız.Next yada ileri deyin.Sırasıyla yazıyorum:

Create a new answer file(Yeni bir dosya yaratma)

i68028_resim5.jpg

Windows Unattended Installation(Windows Katılımsız Kurulum)

i68034_resim6.jpg

Windows Xp Professional

i68037_resim7.jpg

Fully Automated(tam otomatik)

i68039_resim8.jpg

No This Answer File Will Be Used To Install From Cd(anlaşıldığı üzere Cdden kurulum yapmak için)

i68040_resim9.jpg

Bundan sonra ilk iş lisans sözleşmesini kabul etmek.Daha sonra Isminizi ve Kurumunuzun adını belirtmek.
Akabinde görüntü ayarlarını ekranı geliyor.Burada benim tavsiyem görüntü ayarlarını olduğu gibi bırakın.Farklı monitörlerde ve ekran kartlarında sorun yaratabilir.
Zaman dilimi ayarlarını yapın(Türkiye için Gmt +2).Bundan sonra lisans numaranızın(kısaca şifrenizin) girilmesi istenecektir.Yazdıktan sonra bir daha bakın hatalı olmasın.
Sonrasında Bilgisayar isminin girilmesi istenecek.İsmi girdikten sonra sırasıyla Yönetici şifresi , Ağ Bileşenleri , Çalışma Gurubu bilgileri istenilecek.Buralarda bir değişiklik yapmak zorunda değilsiniz next ile geçin.
Bölge kodunuzun istendiği kısım burayada bölge kodunu yazın(istanbul anadolu yakası 216 avrupa yakası 212) ve next.
Sıradaki ayar Bölgesel Ayarlar buralarda yapılacak değişikliklerin pek bir önemi yok.Nedenini ileride anlayacağınız üzere Xp kurulumundan sonra bunu elle düzelteceğiz denetim masasından.Devam edin.
Diller kısmında türkçeyi seçin ve next.Sonrasını ise tamamen next ile geçin.Son olarak dosyanın hazır olduğunu belirten bir pop-up gelicek ve ok e basın.
Setupmgr.exenin olduğu yerde 2 dosya daha oluştu.Bunlardan biri unattended.bat diğeri unattended.txt dosyası.Bizide ilgilendiren bu unattended.txt dosyası.Diğerini silebilirsiniz.Belki bu kısmı çok detaylı bulmadınız ancak burada yaptığımız sadece işin nasıl olduğunu görmeniz içindir.İlerleyen kısımda elde ettiğimiz Unattended.txt dosyası ile uğraşacağımızdan ve birçok ekleme yapacağımızdan şu anda elimizdeki dosyanın ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız.Elimizdeki dosya şu şekilde:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=1
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=No
TargetPath=\WINDOWS

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
ProductID=11111-11111-11111-11111-11111
FullName="Myfranco"
OrgName="Pclabs"
ComputerName=Server

[TapiLocation]
AreaCode=216

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

Dosyayı biraz inceleyince sizde ne yaptğımızı anlayacaksınız.Bütün girdiğimiz veriler bu dosyada mevcut.Peki bu dosyayı ne yapıcaz?Telaşa gerek yok yavaş yavaş ilerliyoruz.Şimdi birde benim hazırladığım dosyayı görelim:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
FullName="Achilleus"
OrgName="Akha"
ComputerName=TROY

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off

[WindowsFirewall]

Mode = 0

[Shell]

[IEPopupBlocker]
BlockPopups=Yes
FilterLevel=Medium
ShowInformationBar=Yes

[GuiRunOnce]

Arada bariz farklılıklar var değilmi?Şimdi dosyanın en başından başlayarak neyin ne işe yaradığını öğrenelim.Bunun için kendi dosyamdan gidiceğim:

[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

Dikkat ederseniz Data kısmında 3 tane satır var.Bunlardan bizi ilgilendiren AutoPartition satırı.Bu satırın "0" olması sizin için faydalı.Özellikle yeni bir sabit sürücüye kurulum yaparken sabit sürücüyü tek bir parça olarak formatlamasını istemiyorsak bunu "0" olarak tutun.Kalan 2 satır ne olduğunu açıklıyor zaten

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

Bu kısımda ise Kurulum esnasında Microsoftun sitesine bağlanıp güncelleme yapmasını engelliyoruz(DisableDynamicUpdates ile).Takip eden satırlarda ise bilmeniz gerekn FileSystem=* satırı.Bu satır size kullanmak istediğiniz Dosya Sisteminin seçimini size bırakmak için.Ben [DATA] ve [UNATTENDED] kısımlarına dokunmamanızı öneririm.Devam ediyoruz:

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

Bu kısımda ise çok farklı birşey yok zaten herşey neredeyse göz önünde.Admin şifresi girmemeniz ve bunu sonra elle yapmanız daha mantıklı.Ben hiç şifre yazmadım ama yazanlardan sorun yaşayanlar oldu o yüzden size tavsiyem en zahmetsiz şekilde devam etmeniz.

[UserData]
FullName="Achilleus"
OrgName="Akha"
ComputerName=TROY

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

Bu 5 kısmı ise beraber açıklamayı uygun gördüm.[USERDATA] kısmında isterseniz isimleri değiştirebilir(tırnak işaretlerini kaldırmayınız tırnak işareti yoksa eklemeyeniz) ve ProductID kısmında şifrenizi yazabilirsiniz.Yalnız şifre formatına dikkat edin her 5 harften yada rakamdan sonra "-" olacak 12345-23456-34567-45678-56789 gibi.Kalanlara dokunmuyoruz.Ülke kodu , dil ayarları , çalışma gurubu adı ve Ağ basit kurulumu sabit kalıyor

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off

[WindowsFirewall]

Mode = 0

[Shell]

[Components] kısmında ise MSN Messengerı kurmuyoruz.Malum eski versiyonu ve yenisi daha iyi.Kurulmasını isteyen bu kısmı tamamen siler.Tamamı derken:

[Components]
msmsgs=off

[WindowsFirewall] kısmında ben Xpnin kendi Firewallunu kullanmadığım için pasif konuma getiriyorum.Kullanmak isteyen varsa bu kısmıda tamamen siler.Tamamen derken:

[WindowsFirewall]

Mode = 0 bu kısmıdır.

[Shell] kısmı belki pek hoşunuza gitmeyebilir.Ben halen standart start menüyü sevdiğim için Xpninkine alışamadım ve o yüzden standart kullanıyorum.Xpnin kendi start menüsünü seven bu kısmıda komple kaldırır.

[IEPopupBlocker]
BlockPopups=Yes
FilterLevel=Medium
ShowInformationBar=Yes

[GuiRunOnce]

[IEPopupBlocker] ise Sp2 ile gelen Pop-up pencelerini önleme özelliğini açık şekilde kurulmasını ve benim istediğim bazı sitelerin bu kuralın dışında olmasını sağlıyor.En sondaki [GuiRunOnce] i şimdilik kullanmayacağız.Ancak bunu aklınızda iyi tutun işin en zevkli kısmı daha sonraları orada geçicek.Şimdi basit bir şekilde en son haline göz atalım ve isterseniz daha öncekileri ile karşılaştırma yapın.Bu şekilde sizde neyi isteyip istemediğinizi anlar ve ona göre devam edersiniz.Ben en basit şeklini sunuyorum:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
FullName="isim"
OrgName="kurum"

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

Evet basit hali budur.Şimdi bunu bir not defterine kopyalayıp adını Winnt.sif olarak değiştiriyoruz.Dikkat edin .sif uzantısıdır eğer Not Defterinde bütün dosyalar seçili olmadan kaydederseniz adı Winnt.sif.txt olacak ve bir text dosyası olarak gözükecektir.

i68042_resim10.jpg

Bu dosyayı XPCD içindeki i386 klasörünün içine atıyoruz.Windows kurulum esnasında bu dosyayı arar ve bulduğunda burada yazılanları uygular.O yüzden siz Xp bu dosyayı nereden bilecek birşey olmasın falan diye düşünmeyin biliyor.Eğer 9. bölümdeki Cdye yazma işlemini yapar ve kurarsanız en basit şekli ile katılımsız kurulumu yapmış olacaksanız.Ancak yinede kurulum bittiğinde sizden kullanıcı adı ve giriş bekleyecektir.Demekki tam anlamıyla katılımsız olmadı bizim amacımız tam anlamı ile katılımsız bir kurulum yaratmak ise o zaman buyurun bölüm 5.5'e

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
FullName="Achilleus"
OrgName="Akha"
ComputerName=TROY

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off

[WindowsFirewall]

Mode = 0

[Shell]

[IEPopupBlocker]
BlockPopups=Yes
FilterLevel=Medium
ShowInformationBar=Yes

[GuiRunOnce]

[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
FullName="Achilleus"
OrgName="Akha"
ComputerName=TROY

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off

[WindowsFirewall]

Mode = 0

[Shell]

[Components]
msmsgs=off

[WindowsFirewall]

Mode = 0 bu kısmıdır.

[IEPopupBlocker]
BlockPopups=Yes
FilterLevel=Medium
ShowInformationBar=Yes

[GuiRunOnce]

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
FullName="isim"
OrgName="kurum"

[TapiLocation]
CountryCode=90

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

i68042_resim10.jpg

Devam

REGISTRY(KAYIT) DOSYALARININ KATILIMSIZ KURULUMA EKLENMESI

Bilindiği üzere Xp kurulduktan sonra birçok değişiklik yapmak zorunda kalıyoruz.Kimimiz bazı servisleri kapatıyor kimimiz Internet Explorerın aynı anda 2 tane download kısıtlamasını 10'a çıkarmaya çalışıyor kimimiz bilgisayarı kapatırken yanıt vermeyen dosyaların otomatik kapanmasını sağlamaya çalışıyorlar ve bu bu şekilde devam ediyor.Peki elimizden geldiğince bazı registry ayarlarıı otomatik olarak yapsak güzel olmazmı?Xp açıldğında yükümüz büyük ölçüde hafifler.Bu aslında çok kolay.İlk yapmamız gereken $OEM$ klasöründe cmdlines.txt dosyasını açıp:

[COMMANDS]
"useraccounts.cmd"
altına şunu eklemek:
"REGEDIT /S regtweaks.reg"

Dosyanın yeni hali:
[COMMANDS]
"useraccounts.cmd"
"REGEDIT /S regtweaks.reg"

bu şekilde olacaktır.Tabi görüldüğü üzere birde regtweaks.reg dosyasına ihtiyaç var.Ben öncelikle registry'e bir kayıt eklemek nasıl olur onu göstermek istiyorum:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer]
"AlwaysUnloadDll"=dword:00000001

burada yapılan işlem hafızada kullanılmayan dll dosyalarını silmektir.Bu şekilde hafıza daha hizlı çalışır.Şimdi düşününki bunun gibi yüzlerce ekleme yapıyorsunuz ve bir süre sonra işler çığırından çıkıyor hangisi hangisiydi ne neydi tek tek aramak zor olacağından bizde buna bir açıklama satırı getiriyoruz:

;Hafizada kullanilmayan dll leri temizlemek icin

işler daha kolay oldu değilmi?Peki diyelimki öyle birşey ekledinizki sayfaya sığmadı o zaman:

; 2.satır açıklama
; 3.satır açıklama vs...

şeklinde yazıyoruz.Her açıklama satırı ; işareti ile başlar.Şimdi son kısmı kopyalayıp yeni bir dökümana registry1.reg dosyası olarak kaydedip çalıştırmayı deneyelim.Sonuç bir hata olacaktır.Sebebi ise her registry kaydı ekleme dosyası bir satırla başlar:

Windows Registry Editor Version 5.00

o zaman dosyanın yeni şekline bakalım:

; 2.satır açıklama
; 3.satır açıklama vs...

işte hatasız bir kayıt dosyası oldu.Bunu kaydedip üzerine çift kliklediğimizde Xp bize kaydı eklemek isteyip istemediğimizi soracaktır.Ok der kabul ederiz.Peki her seferinde ok demek bizim mantığımıza sığarmı?Bizim amacımız herşeyin otomatik yapılması el değmeden:) hazırlanması değilmi? O zaman şöyle bir komut kullanıyoruz:

REGEDIT /S regtweaks.reg

zaten bu komutta cmdlines.txt dosyasının sonundaki komut gördüğünüz üzere /S ibaresi otomatik eklenmesini sağlıyor.Şimdi ben kendi registry dosyamın üzerinde çalışmak istiyorum:

;Xp Çöktüğünde otomatik restart atmasın
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl]
"AutoReboot"=dword:00000000

;Hata Göndermeyi iptal et ama bana göster
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PCHealth\ErrorReporting]
"DoReport"=dword:00000000

;Kısayol oklarını kaldır
[HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile]
"IsShortcut"=-

;Uzaktan Yardımı kaldır
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\RemoteRegistry]
"Start"=dword:00000004

;Uzaktan Yardım masasını iptal et
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\RDSessMgr]

;Kablosuz ağ servisini kaldır
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WZCSVC]

;Bilgisayarıma sağ kliklendiğinde Hizmetler menüsünü göster
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}\shell\services]
@=hex(2):53,00,65,00,72,00,76,00,69,00,63,00,65,00,73,00,00,00
"SuppressionPolicy"=dword:4000003c
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}\shell\services\command]
@=hex(2):25,00,77,00,69,00,6e,00,64,00,69,00,72,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73, 00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,00,6d,00,63,00,2e,00,65,00,78,00, 65,00,20,00,2f,00,73,00,20,00,25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52, 00,6f,00,6f,00,74,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00, 32,00,5c,00,73,00,65,00,72,00,76,00,69,00,63,00,65,00,73,00,2e,00,6d,00,73, 00,63,00,20,00,2f,00,73,00,00,00

;Klasörlere sağ tuşla kliklendiğinde "Dos Ortamını Buradan Açın" çıksın
[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd]
@="Open Command Window Here"
[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd\command]
@="cmd.exe /k \"cd %L\""
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\cmd]
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\cmd\command]
@="cmd.exe /k \"cd %L\""

;Son açılan dökümanları göstermemek için
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoRecentDocsMenu"=dword:00000001

;Çöp tenekesinin isimini değiştirmemi sağla
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\ShellFolder]
"Attributes"=hex:50,01,00,20
"CallForAttributes"=dword:00000000

;Internet Explorer eş zamanlı downloadu 10'a çıkar (default 2dir)
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings]
"MaxConnectionsPer1_0Server"=dword:0000000a
"MaxConnectionsPerServer"=dword:0000000a

;Oturumu kapama sirasinda kapanmayan programlari otomatik kapamak icin
[HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop]
"AutoEndTasks"="1"

;Disable Xp tour bubble
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\Tour]
"RunCount"=dword:00000000
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\Tour]
"RunCount"=dword:00000000

;Silinemeyen Avileri Silmek Icin
[HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler]
@=""

;Start Menu and Taskbar Settings and Folder options
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"HideFileExt"=dword:00000000
"SuperHidden"=dword:00000001
"SeparateProcess"=dword:00000001
"StartButtonBalloonTip"=dword:00000001
"ShowSuperHidden"=dword:00000001
"PersistBrowsers"=dword:00000000
"TaskbarSizeMove"=dword:00000000
"StartMenuAdminTools"="NO"

;XP and 2k3
;AutoEndTasks, HungAppTimeout, WaitToKillAppTimeout, and ForegroundLockTimeout improve shutdown time or application response
;MenuShowDelay is the time in milliseconds that it takes for a menu to pop out when hovered over. The default is 400.
;PaintDesktopVersion writes the OS version and build info on the bottom right of the desktop.
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"AutoEndTasks"="1"
"ForegroundLockTimeout"=dword:00000000
"HungAppTimeout"="100"
"MenuShowDelay"="2"
"WaitToKillAppTimeout"="1000"
"PaintDesktopVersion"=dword:00000000

;Otomatik Tamamlama
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AutoComplete]
"Append Completion"="yes"

;Remove "Shotcut to" in new shorcuts
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
"Link"=hex:00,00,00,00

;Enable word wrap and status bar in notepad
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Notepad]
"fWrap"=dword:00000001
"StatusBar"=dword:00000001

;ENable Boot Defrag
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction]
"Enable"="Y"

;Copy To Move To Eklemek için

[HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers]

[HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\Copy To]
@="{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\Move To]
@="{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}"

;Xp Güvenlik Merkezi Uyarılarını Kaldırmak için
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center]
"FirstRunDisabled"=dword:00000001
"AntiVirusDisableNotify"=dword:00000001
"FirewallDisableNotify"=dword:00000001
"UpdatesDisableNotify"=dword:00000001
"AntiVirusOverride"=dword:00000000
"FirewallOverride"=dword:00000000

Gerçektende baya bir uzun incelemeniz biraz zaman alacak.Ne olduklarını görmek için açıklama satırlarına göz atmanızı tavsiye ederim.Elimden geldiğince türkçeleştirdim.İçlerinde oldukça faydalı eklentiler var.Bendeki bunun yaklaşık 2 katı ve daha farklı eklentilerde var.Ancak bu bazı sistemlerde sorun çıkarabilir o yüzden eklemek anlamlı değil.Sizlerin burada kullanmamanız gerekenleri anlatmaya çalışayım:

Kablosuz ağ servisiyle ilgili kısmı eğer kablosuz ağınız varsa kaldırın.Yoksa kablosuz ağınız çalışmaz.Tabi bunu servisler kısmından da enable edebilirsiniz.
Son açılan dökümanları görmek istiyorsanız ilgili bölümü kaldırabilirsiniz.
En sondaki kısım ise Xpnin Güvenlik merkezindeki antivirüs yok firewall açık değil gibi uyarıların kalkması ve bunların kullanılmaması içindir.Eğer siz bu uyarıları almak istiyorsanız bunu da kaldırın.Onun dışındakiler çok faydalı eklentilerdir.Görmek için bir klasörün üzerine sağ tuşla klikleyin neler eklendiğini görün.Onun dışında Masaüstündeki Bilgisayarım simgesine sağ tuşla klikleyin.Faydalı olacağına inandığım için bunların eklenmesini uygun gördüm.

Şimdi en son kendinize ait düzenlemeleri yapıp bu dosyayı regtweaks.reg olarak kaydedin ve $OEM$ klasörüne atın.

i68047_reg.gif

Tabi cmdlines.txt dosyasının sonundaki satırıda unutmayın yoksa çalışmaz.

Devam

ÖNCELİKLİ KULLANILAN PROGRAMLARIN EKLENMESI

Arkadaşlar şu ana kadar yaptıklarımızı hatırlayalım.Öncelikle winnt.sif dosyasını oluşturduk ve bu dosyayı i386 içine koyduk.Daha sonra XPCD içinde $OEM$ klasörünü oluşturduk ve içine cmdlines.txt , autologon.reg , useraccounts.cmd , regtweaks.reg dosyalarını koyduk.Şimdiye kadar Sp2 entegre edilmiş kurulum esnasında hiç birşeye dokunmadan ve tipik gerekli registry ayarları ile kurulmuş bir Xp ye sahibiz.Bunu biraz daha ileri götürüp kurulumla beraber bazı programların kurulmasına el atıcağız.Xp masaüstü ilk geldiği zaman belirteceğiniz dosyaların kurulmasına çalışacağız.Yalnız bu kısım daha öncekiler kadar kolay değil onu belirteyim.Parametreler yada dosyalar belli bir standart içinde değiller.

Öncelikle şunu belirtmek isityorum.Her program basit bir şekilde kurulmuyor.Sonuçta bizim istediğimiz yaptığımız herşeyin el değmeden hazırlanması olduğuna göre nasıl olacakta her zaman kuracağımız klasörü seçtiğimiz next next ok vs.. şeklinde kurduğumuz programlar bu sefer el değmeden hazırlanacak?Esasen bu işin biraz teknik kısmına değinecek ve daha sonra bazı programların katılımsız kurulumlarını verecek ve devamını isteyen arkadaşlar için önemli saydığım bir linkle buluşturacağım ki bu site yazıyı hazırlarken ilk başta okuduğum ve hazırlanması bakımından 100 üzerinden 100 verdiğim yabancı bir site ve forumdur.Şimdi işimize dönelim.

Bildiğiniz üzere programlar bazı özel kurulum şekilleriyle gelir.Bunlara setup package(kurulum paketleri) denir.Bunlardan en önemlileri ile başlıyoruz:

Inno Setup

Bu setup şekili karşınıza şu şekilde çıkar:

i68048_inno.gif

Akabine açılan ekranda şu şekildedir:

i68049_inno2.gif

Eğer dosyanın kurulumu bu şekilde geliyorsa bu bir Inno Setup şekilidir.Bunun parametreleri bellidir:

setup.exe /VERYSILENT /SP- (dikkat /SP- doğrudur çizgi olacak sonunda) bu şekilde kullanılan parametre otomatik kurulumu tamamlar.

Başka bir parametresi ise /NORESTART dır.Bu parametre eğer program kurulum sonunda yeniden başlatma istiyorsa gerekli olacaktır.Siz katılımsız kurulum yaptığınız için program kurulum bittiğinde otomatik olarak bilgisayarı yeniden başlatmak isteyecektir.Oldukça kötü bir durum olur eğer ki cd den kurulum yaparken karşınıza çıkarsa.O zaman parametreyi biraz daha genişletelim:

setup.exe /VERYSILENT /SP- /NORESTART şimdi tamam oldu.

Birde inno setup ile kullanılan bazı programlar kurulum bitince çalıştırmak ister.Onuda Xpnin en baştan beri içinde bulunan bir komutla engelliyoruz.O komut taskkill.exe oluyor.Şimdi bunu otomatik hale getirelim:

ECHO.
ECHO IsoBuster Kuruluyor
start /wait %systemdrive%\install\Applications\ISOBuster\IsoBuster14.exe /VERYSILENT /SP-
ECHO.
ECHO Isobusterı kurulum bitince kapatıyoruz
taskkill.exe /F /IM isobuster.exe

Burada yazanlar nedir peki? Echo komutu gördüğünüz üzere ekranda o yazıyı göstermek için.Akabindeki satırda start /wait komutunu zaten biliyorsunuz.Akabindeki %systemdrive%\install\Applications\ISOBuster\ dosyanın bulunduğu yer en sonda ise Isobusterın pencere açmaması ise dediğimiz gibi taskkill.exe komutunu kullanıyoruz.

Peki bu tip kurulumda taskkill.exe /F /IM isobuster.exe komutuyla pencerenin adının isobuster.exe oldugunu nasıl bildik?Dosyayı normal kurdum ve sonunda penceresini açınca ctrl+alt+del yaptım ve orada isobuster.exe yazısını gördüm ve bu şekilde parametre tamamlandı.Şimdi şöyle bir deneme yapalım.Eğer elinizde Inno Setup ile hazırlanmış bir program varsa adını setup.exe olarak değiştirin ve C ye kaydedin.Sonra şöyle bir batch dosyası hazırlayıp batch.cmd olarak kaydedip onuda C ye koyalım:

ECHO.
ECHO setup.exe Kuruluyor
start /wait setup.exe /VERYSILENT /SP-
ECHO.
ECHO setup.exeyi kapatıyoruz

Şimdi batch.cmd dosyasını çalıştırın ve programın kurulmasını bekleyin.Kurulduktan sonra eğer program otomatik çalışırsa ctrl+alt+del yapın ve çalışan exe dosyasını bulun.En son olarakta batch.cmd yi sağ klikle düzenle diyerek açın ve:

taskkill.exe /F /IM dosyaadi.exe olarak ekleyin.

Bütün bu yöntem aslında çok geçerli yöntemdir ve programları her seferinde cdye yazıp denemek yerine tam çalıştığına emin olduktan sonra yazmanızı sağlar.Ben bu tip cdler hazırlarken hep dosyayı kısa bir isimle C ye kopyalayıp yine yanına batch dosyasını koyup çalıştırıyorum.Eğer program düzgün kurulursa alıp esas batch dosyama ekliyorum.Birde başka bir konu var.Bilirsiniz bir komut dosyası çalışınca bittiği anda hemen kapanır.Bazen hatalar ortaya çıkar ama biz bu hatayı göremeyiz.O zaman batch.cmd dosyasının sonuna pause komutunu ekliyoruz.Bu şekilde pencere kapanmaz sizde olan biteni görebilirsiniz.O zaman son hali şu şekilde oldu:

ECHO.
ECHO setup.exe Kuruluyor
start /wait setup.exe /VERYSILENT /SP-
ECHO.
ECHO setup.exeyi kapatıyoruz
pause

NSIS

Bu kurulum şeklini destekleyen programların parametresi çok kolaydır.Sadece /S parametresi yeterli olacaktır.

Setup.exe /S

Bu tip programlar ise kurulum esnasında şu şekilde görülür.

i68050_nsis.gif

Bu tip kurulum yapan winamp var ama son versiyonu bu kategoriye uymuyor.Dolayısı ile /S parametresi ile kurulmuyor daha komplike

WISE

Bu kurulum şeklinde yine /S parametresi kullanılıyor.Bu tip kurulumda şu şekilde karşımıza çıkıyor

i68051_wise.gif

Sanırım bu kadar örnek yeter.Bunun dışında en genel parametrelere bir gözatalım:

/S , /Q , /Silent , /Quiet , /VERYSILENT /SP- , /s /v /qn , /NORESTART

Bunlar en genel kullanılan parametreler ve sadece bunları deneyerek programların%70-80ini kurmak mümkün.Tabiki hepsini yazarak değil ben virgül işareti ile tek tek ayırdım.Tabi daha farklı parametrelerde var ama bazı parametreler programın nereye kurulacağını belirtirken bazıları geçici temp klasörünün yerini belirlemeye vs.. yarıyor.Onların kullanılmasına gerek de yok aslında bize gereken sessiz sakin el değmeden programın kurulması.

Eğer bir programın hangi parametreleri kullandığını öğrenmek istiyorsanız dos ortamında programın olduğu klasöre geçin ve orada:
programadi.exe /? olarak yazın bu size programın hangi tip parametreleri kullandığını gösterir.

Başka bir metod ise şu registry kaydını eklemek.Bu şekilde programın bulunduğu klasöre sağ tuşla klikleyince "Open Command Window Here" yazısı çıkar.En kısa yoldan programın klasöründen dos penceresi açılır.Programın baş harfini yazıp "tab" tuşuna basarsanız Xp otomatik olarak ismi tamamlar.Çok pratik bir çözüm:

;Klasörlere sağ tuşla kliklendiğinde "Dos Ortamını Buradan Açın" çıksın
[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd]
[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd\command]
@="cmd.exe /k \"cd %L\""
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\cmd]
[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\cmd\command]
@="cmd.exe /k \"cd %L\""

Dosyayı open.reg olarak kaydedip registry'e ekleyin.Bu bilgi registry kısmında var zaten.

Birkaç deneme ve yanılma sonrasında sizde genel bir bilgi edineceksiniz ve en sonda vereceğim linklerde bu konuda yardımcı olacaktır.Artık dişimiz uyuştu ve sıra çekmeye geldi:)

Hatırlarsanız yazının başlarında size winnt.sif dosyamı göstermiş ve en son satırda [GuiRunOnce] kısımını göstermiştim ve daha ileride lazım olacağını söylemiştim.Şimdi o kısımı winnt.sif altına ekleyelim:

[GuiRunOnce]
%systemdrive%\hotfixes.cmd

Anlaşılacağı üzere Graphical User Interface Run Once yani grafik kullanıcı arabirimi bir defa çalıştır demek.Buda şu demek oluyorXp kurulumu bitipte Xp ilk defa gözükeceği zaman bu batch dosyası çalışacak.Yalnızca bir defa çalışacak ve bizim programlarımızı entegre etmemizi sağlayacak.

Peki bu hotfixes.cmd dosyasını nereye koyacağız.Onun içinde yine $OEM$ klasörünü kullanacağız.XPCD içindeki $OEM$ klasörüne geçin ve içinde $1 adında bir klasör açın ve oraya koyun

i68052_resim14.gif

Şimdi size benim hotfixes.cmd dosyamı göstermek istiyorum:

@echo off
IF EXIST D:\WIN51IP.SP2 set CDROM=D:
IF EXIST E:\WIN51IP.SP2 set CDROM=E:
IF EXIST F:\WIN51IP.SP2 set CDROM=F:
IF EXIST G:\WIN51IP.SP2 set CDROM=G:
IF EXIST H:\WIN51IP.SP2 set CDROM=H:
IF EXIST I:\WIN51IP.SP2 set CDROM=I:
IF EXIST J:\WIN51IP.SP2 set CDROM=J:
IF EXIST K:\WIN51IP.SP2 set CDROM=K:
IF EXIST L:\WIN51IP.SP2 set CDROM=L:
echo Updateler kuruluyor
echo.
ECHO Installing WinRAR 3.30
start /wait %CDROM%\apps\winrar\WinSetup.exe /s
echo.
echo Installing Sun Java and Integrating To IE 6.0
start /wait %CDROM%\apps\sunjava.exe /s /v"/qn ADDLOCAL=jrecore IEXPLORER=1"
echo.
ECHO Installing Flash and Shockwave Player
start /wait %CDROM%\apps\shockwave.exe /s
ECHO.
ECHO Installing Windows Media Player 10
start /wait %CDROM%\apps\MP10.exe /Q
ECHO.
ECHO Installing Diskeeper 8.0
start /wait %CDROM%\apps\diskeeper\Setup.exe /s /v/qn
echo.
echo Installing Ahead Nero Cd Writer
start /wait %CDROM%\apps\nero\nero.exe /silent /noreboot /no_ui /sn=1A23-0009-0030-1395-6701-6572 /write_sn
echo.
echo Installing K-Lite Codec Pack
start /wait %CDROM%\apps\codec\klite.exe /silent
echo.
echo Installing MSN Messenger 6.2
start /wait %CDROM%\apps\messenger\messenger.msi /quiet
echo.
ECHO UltraISO 7.2.5 Build 975 Media Edition
start /wait %CDROM%\apps\UISO7ME\UISO7ME.exe /VERYSILENT /SP-
echo.
echo Installing Calculator Plus
start /wait %CDROM%\apps\calcplus.msi /q
echo.
echo Installing Alcohol Cd Writer+Daemons Tools
start /wait %CDROM%\apps\alcohol\setup.msi /qn /norestart
echo.
echo Intalling Where Is It(Catalog Maker)
start /wait %CDROM%\apps\Catalog\setup.exe /s
echo.
echo Installing Osmanli Devleti
start /wait %CDROM%\apps\osmanli\osmanli.exe /s
echo.
echo Installing Registry Mechanics 2.61
start /wait %CDROM%\apps\RegMech\setup.exe /silent
echo.
shutdown.exe -r -f -t 60 -c "IT'S OVER.WAIT FOR A MINUTE."
del /Q hotfixes.cmd

Dikkatinizi çektiyse birçoğu /S , /Q , /Silent , /Quiet gibi parametrelerle kuruluyor

Aslında bu bölüm en zor bölüm ve yavaş yavaş sonuna geliyoruz.Sıradan inceleyelim:

@echo off
IF EXIST D:\WIN51IP.SP2 set CDROM=D:
IF EXIST E:\WIN51IP.SP2 set CDROM=E:
IF EXIST F:\WIN51IP.SP2 set CDROM=F:
IF EXIST G:\WIN51IP.SP2 set CDROM=G:
IF EXIST H:\WIN51IP.SP2 set CDROM=H:
IF EXIST J:\WIN51IP.SP2 set CDROM=J:
IF EXIST K:\WIN51IP.SP2 set CDROM=K:
IF EXIST L:\WIN51IP.SP2 set CDROM=L:

@echo off altında bulunan satırların gözükmemesini sadece komut çalıştığı zaman komutun işlemlerini göstermeye yarar.Onun devamında 10 satırlık if exist komutu görüyorsunuz.Burada yaptığımız olay cdromun harfini bulmak.Sizde sabit sürücü 2 bölüm olabilir bu durumda cdrom "E" harfi olacaktır.Ancak başka bir arkadaşınıza gittiniz onda ise cdrom "D" harfi o zaman ne olacak?İşte bu gibi durumlarda bu komut devreye giriyor ve sizde cdrom harfi ne olursa olsun buluyor.Daha sonra bulduğu harfi CDROM değişkenine aktarıyor.Özellikle programların cdromdan kurulmasını istiyorsak oldukça faydalı bir komut.Ben programların cdromdan kurulmasını istiyorum ve sanırım kimsenin sabit sürücüsünde bu kadar bölüm olmaz.Bulmaya çalıştığı dosyada win51ip.sp2 dosyası oda zaten Xp cdmizde olan dosya.

Sizin yapmanız gereken XPCD içinde bir apps klasörü açmak ve kurmak istediğiniz programları bu apps klasörünün içine koymak ve cdye bu şekilde yazmak.Tabi öncelikle deneme yapmak için C de bir apps klasörü açın ve programları apps klasörünün içine atın.Daha sonra batch dosyanızı oluşturun.Onuda C ye koyun.Yeni batch dosyanız şu şekilde olacaktır:

echo Updateler kuruluyor
echo.
ECHO Installing WinRAR 3.30
start /wait c:\apps\winrar\WinSetup.exe /s
echo.
echo Installing Sun Java and Integrating To IE 6.0
start /wait c:\apps\sunjava.exe /s /v"/qn ADDLOCAL=jrecore IEXPLORER=1"
echo.
ECHO Installing Flash and Shockwave Player
start /wait c:\apps\shockwave.exe /s
ECHO.
ECHO Installing Windows Media Player 10
start /wait c:\apps\MP10.exe /Q

Bu batchi batch2.cmd olarak C ye kaydedin.Tabi bunların hepsi örnek olarak veriliyor size.Siz en basit şekilde winrar'ı deneyebilirsiniz.Akabinde Media Player 10'u denersiniz.Özellikle her zaman kullandığınız programları bu şekilde otomatikleştirmek mümkün.Yalnız dikkatinizi çekerse sun java nın kurulumu çok değişik işte dediğim buydu bazıları çok farklı olabiliyor.Birde sun javanın bulunduğu klasöre geçelim ve sunjava.exe /? yapalım:

i68053_1.gif

Gördünüzmü? parametrelerin bir kısmı mevcut ama kalan kısımlar farklı.Birde Media Playerın kurulumuna bakın sadece /Q parametresi ile kuruluyor.Yani bir kısmı kolay bir kısmı zor.Hepsini bir anda hazmetmeye çalışmayın derim.Yavaş yavaş ilerleyin öncelikle programları /? kullanarak parametrelerini öğrenmeye çalışın ondan sonra deneyin.Büyük harf küçük harfe de dikkat edin.Göreceksiniz birçoğunu bu şekilde basit bir şekilde kuracaksınız.

Şimdi sıra geldi yararlandığım linkleri vermeye :

MSFN PARAMETRELER
MSFN SITE

Not: Klasörleri hazırlarken fazla dallandırıp budaklandırmayın.İçiçe geçimiş klasörler hep hata çıkartır.Apps adında bir klasör hepsi için yeterli.Apps klasörü içinde MediaPlayer , Sunjava , winrar gibi klasörler açın ve dosyaları içlerine koyun.Klasör isimlerinde boşluk kullanmayın.Mümkün olduğunca uzun isimlerden kaçının.Olabilidiğince sade yapmaya çalışın.Bu şekilde hata en aza iner.

XP CDSINI SON HALINE GETIRME VE CDYE YAZMA

Evet XPCD'yi oluşturduk artık sıra geldi bunu cdye yazmaya.Tavsiyem Bütün downloadları verdiğim linkten gerekli dosyayı çekmek.Tabi buradan da o dosyayı alabilirsiniz.Dosyanın adı İsoCreator.Çekmek için BURAYA klikleyiniz.Dosya kısa bir dosya 50K kadar.Zip formatında geliyor.Winzip yada Winrar ile istediğiniz bir yere açın.Daha sonra içindeki Iso Creator For Win Xp Pro.cmd dosyasına sağ tuşla klikleyip düzenle deyin(Pro dediğine bakmayın Pro yada Home farketmez).Dosya şu şekilde

i68054_isocreator.gif

Eğer siz XPCD'yi "E" üzeinde hazırladıysanız hiçbirşey değiştirmenize gerek yok.Iso Creator For Win Xp Pro.cmd dosyasına çift klikleyerek işlemi başlatın.Yaklaşık 2-3 dk kadar sürüyor.Eğer "C" "D" yada başka biryerde hazırladıysanız işaretlediğim yerlerdeki "E" yerine o harfi koyunuz.Çift tırnak işareti sadece göstermek içindir çift tırnak eklemeyiniz.En sonunda "E" üzerinde(yada hangi bölümdeyse) xpiso.iso adında 600mblık bir iso dosyası oluşacak.Bunuda alıp Nero ile Burn Image yaparak cdye yazın.Boot edilebilir bir Xp Cdsine kavuştunuz.Tebrikler.

Devam

KATILIMSIZ KURULUMUN ARDINDAN XPDE GEREKLI DÜZENLEMELER

Katılımsız kurulum Cdsini yaptınız.Kurulum bitti.Bir iki ufak tefek düzeltme yapmamız lazım.Xp kurulum bittiğinde 1dk sonra kendisini yeniden başlatıcak ve sonra yeni sisteminize kavuşacaksınız.Öncelikle Denetim Masasına gidin ve Bölgesel ve Dil Ayarlarını açın.Burada ilk açılan sayfada gösterilen yerleri Türkçe yapın:

i68056_blgesel.gif

En üstten Advanced yada gelişmişe basın:

i68057_blgesel2.GIF

Burayı da Türkçe yapın.Uygula ve Tamam'a klikleyince Xp size yeni bir pencerede ayarları değiştirdiğinizi ve bu ayarlarla kullanmak isterseniz Tamam'a basın der ve akabinde yeniden başlatmak ister.Yeniden başlatın.İşlem bu kadar artık türkçe harflerde bir sorununuz kalmaz..

IIS(INTERNET INFORMATION SERVER) ENTEGRASYONU(SADECE XP PRO OLANLAR ICIN)

IIS'in ne olduğunu bilmiyorsanız zaten kullanmıyorsunuz demektir.O yüzden bu bölümü atlayabilirsiniz.IIS'in ayarları açık olarak gelmesi kolaydır ve SADECE XP PRO sürümde IIS vardır.Home olanlar uğraşmasınlar.

[Components]

Iis_asp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_common = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iisdbg = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_ftp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_htmla = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_doc = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_inetmgr = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_internetdataconnector = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_nntp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_pwmgr = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_serversideincludes = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_smtp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_smtp_docs = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_webadmin = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_webdav = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www_vdir_printers = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www_vdir_scripts = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www_vdir_terminalservices = Off Microsoft's Internet Information Server stuff

Bunu Winnt.sif dosyasında varsa [Components] altına kopyalayın.Yoksa zaten başında gördüğünüz gibi [components] yazısı var.Tamamını Winnt.sif içine ortalara biyere kopyalayın.Örnek:

;SetupMgrTag
[Data]
AutoPartition=0
MsDosInitiated="0"
UnattendedInstall="Yes"
Hibernation=No

[Unattended]
OemSkipEula=Yes
OemPreinstall=Yes
UnattendSwitch="yes"
TargetPath=\WINDOWS
WaitForReboot="No"
FileSystem=*

[GuiUnattended]
AdminPassword=*
OEMSkipRegional=1
TimeZone=130
OemSkipWelcome=1

[UserData]
ProductID=12345-12345-12345-12345-12345
FullName="USER"
OrgName="PcLabs"
ComputerName=SERVER

[TapiLocation]
CountryCode=90

[Components]

Iis_asp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_common = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iisdbg = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_ftp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_htmla = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_doc = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_inetmgr = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_internetdataconnector = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_nntp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_pwmgr = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_serversideincludes = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_smtp = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_smtp_docs = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_webadmin = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_webdav = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www_vdir_printers = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www_vdir_scripts = On Microsoft's Internet Information Server stuff
Iis_www_vdir_terminalservices = Off Microsoft's Internet Information Server stuff

[RegionalSettings]
LanguageGroup=6,1
SystemLocale=00000409
UserLocale=0000041f

[Identification]
JoinWorkgroup=WORKGROUP

[Networking]

[GuiRunOnce]

Buda tamamdır.

KATILIMSIZ KURULUM YAPARKEN ÇIKABILECEK HATALAR

Katılımsız kurulum yaparken birkaç arkadaş "usbehci.sys" dosyası bozuk hatası ile karşılaştı.Çok sık çıkmamakla beraber olan bir hata.Bu hatadan kurtulmak için Biosdan usb ile ilgili kısımları "Disable" yapmak gerekiyor.Bu katılımsız kurulumun bir hatası değildir bazı sistemlerde ortaya çıkıyor.Eğer başka hatalar oluşursa buraya ekleyeceğim.

En genel hatalardan birtanesi şöyle:Kurulumu yapıyor herşey güzel ancak ne zaman programları kurmaya başlıyor şöyle bir hata çıkıyor"hotfixes.cmd bulunamıyor".Mecburen yeniden başlatıyorum.Neden bu kadar sorunlu bu cd(birde sitem var arkadaşta.Ben o kadar hazırlamışım para verip aldı ya sanki benden)
Benim arkadaşa sorum:peki hotfixes.cmd dosyasını nereye koydun ve winnt.sif te onla ilgili ne yazıyor?Birde nereden kurmaya çalışıyorsun?
Cevap: Winnt.sifte %systemdrive%\hotfixe.cmd(bakın iyi bakın yazım hatasına sonda "s" yok).

Çözüm:Eğer bir dosya bulunamıyor yazıyor ise bilinki yolunu yada adını yanlış yazdınız.2kere2 4 kadar basit birşey.Çok dikkat edin.

BÜTÜN DOWNLOAD LINKLERI BURADADIR

Iso Creator For Win Xp yi çekmek için BURAYA klikleyiniz.

XPCD içinde yapılanları dosya olarak çekmek için BURAYA klikleyiniz.

Bu dosyanın bulunduğu klasöre gitmek için BURAYA klikleyiniz

Not: SATA DRIVERLARININ XPYE ENTEGRASYONU

Bu bölüm bu yazının 2. versiyonunda hazır olacaktır.Yaklaşık olarak 15 gün sonra 2. versiyon yine aynı linkte çıkacaktır

Hepinize Kolay Gelsin Umarım İşinize Yarar Teşekkür etmeyi unutmayın

kardeş cok ugraşmışsın cok saol kimse bişi yazmamış ama hakkaten cok ii olmuş bi cok yerde bu kadar detaylı anlatılmıyo başka paylaşımlarınıda bekliyoruz

Gerçekten emek verilmiş bir çalışma ancak ben bunu becerebilecegimi+ihtiyaç duyacagımıda sanmıyorum yeni paylaşımlarını bekliyorum saygılar.

güzel. alıntı mı? güzel ama kim okur bunu bilmem ki.

arkadaşlar alıntıdır bu birde okadar zor değilya biraz takibi yapıla bilir ewt bira<z uğraştırır ama yapılabilir yapan arkadaşarda burada çalışmalarını paylaşması daha iyi olur ;)

hacı özeti yokmu bunun hayatta okumam. ama genede sağol.

SkуAηGєL' Alıntı:
Eline Saglık ama olmadı
Arkadaşım anlatmışsın eline sağlıkta katılımsız linki verirmisin özelden.Bununla uğraşmaya herkesin zamanı yetmeyebilir o yüzden linkini versen de çeksek güzel olur

sevdedi' Alıntı:
Arkadaşım anlatmışsın eline sağlıkta katılımsız linki verirmisin özelden.Bununla uğraşmaya herkesin zamanı yetmeyebilir o yüzden linkini versen de çeksek güzel olur

herzaman armut piş ağzıma düş olmaz :goz: biraz uğraş sende yap bunlar zor bişey değil sana en basit olarak nlite programını tavsiye edebilirim işine yarar googleda arat kullanımı bile anlatıyor oradan başla sonra buradakilerini uygulaman basit olur hasi kolay gelsin :victory

bu kadar işlem ile uğraşılacağına windows yüklendikten sonra sp2 yi kurmak en kısa ve kolay çözüm gibi gözüküyor :)

katılımsız cd hazırlama demek buymuş...allah allah...bu ne yaa....az daha anlatsaydın..

arkadasim eline saglik guzel anlatmissin

Kardes mütiş bir emek sarfetmişsin valla gerçekten helal olsun bu kadar yazmışssın ellerine ve emeğine sağlık kib.

arkadaşımm bunun yapılmış hazır linklisi olsa daha süper olmazmı x)

MERHABA ARKADASLAR ARANIZA YENI UYE OLDUM MERAK ETTIGIM VE USTADIM OLACAK ARKADASLARDAN BİRŞEY OĞRENMEK İÇİN... YUKLEDIGIM RESIMDEKI İŞARETLİ OLAN YERLERİ KURULUM AŞAMASINDA NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM... YANI KATILIMSIZ KURULUM CD Sİ YAPACAGIM YAPMASINI BILIYORUM AMA BI TURLU BURALARI HANGİ DOSYANIN YADA DLL NİN İÇERİĞİ İLE OYNANARAK DEĞİŞTİRİLDİĞİNİ BULAMADIM... ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER... BANA BUNUN CEVABINI VEREBİLECEK OLAN ARKADAŞLAR NE OLUR BANA Bİ MAİL ATIN...
MSN; [email protected]

Geri