Sağlık Bakanlığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de salgına dönüşen obeziteyle mücadele amacıyla kampanya başlattı. Obezitenin tansiyon, şeker, kalp gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, acıkmadan sofraya oturmayın, merdiven kullanın ve bol su için önerilerini sıraladıktan sonra kampanya çerçevesinde kilo problemine karşı günde 10 bin adım atılması gerektiğini belirtti. Bakan Akdağ, kampanya çerçevesinde 2 milyon adet adım ölçerin ihtiyaç sahiplerine bedava dağıtılacağını söyledi. Sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın hastalara dağıtılacak olan adım ölçer alımına ilişkin karar ise Resmi Gazetede yayınlandı. Peki, Sağlık Bakanlığının obeziteyle mücadele kapsamında dağıtacağı adım ölçerler, kilo sorununa çözüm olur mu?
90 kilo olan biri, günde 10 bin adım atarsa ayda 3-4 kilo verir
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dr. Ender SARAÇ
Sigaraya karşı başarılı olan kampanyadan sonra Sağlık Bakanlığının obeziteye karşı başlattığı kampanya çok yerinde ve takdir edilmesi gerekiyor. Fiziksel aktivitesi azalan, tembelleşen bir toplum olduk. Hareketimiz azalırken, aldığımız kaloriler artıyor. Yürüyen merdivenler, uzaktan kumandalar, asansörler günlük hareketlerimizi kısıtlıyor. Daha kötüsü yazın klimalar nedeniyle terlemiyor, kışın kaloriferler nedeniyle üşümüyoruz ve bu yüzden daha az kalori yakıyoruz. Çocuklar eskiden sek sek oynar, koştururdu. Ama şimdi bilgisayar başında. Artık bakkala bile yürümek zor geliyor, sipariş veriyoruz. Ve bakıyoruz en ölümcül 20 hastalığın sebepleri arasında obezite de var. Toplumumuzun motivasyona ihtiyacı var. Herkes spor salonlarına gidemez, özel hocalar tutamaz. Bir kere, kliniğimize gelen her hastaya adım ölçer cihazı veriyoruz. Yaptığımız araştırmalar gösterdi ki az hareket eden, evden pek çıkmayan kişiler günde 12001500 adım atıyor. İşe gidip gelen, durağa kadar yürüyen biraz daha hareketli olanlar 2 bin 500 adım atıyor. Bedensel işler yapan, daha hareketli olanlar ise 4 bin adım atıyor. Kimse 10 bin adımı tamamlamıyor. Yürüme bandında 1 saat ortalama tempoda yürüyen bir kişi 3 bin-3 bin 500 adım atar. Bu yüzden biz hastalarımıza hedef olarak 7 bin 777 adımı veriyoruz. Çünkü gazla başlayıp sonra bırakmamak gerek. 90 kilolarda olan bir hasta, günde 10 bin adım atarsa bir ay içinde rahatlıkla 3-4 kilo verir.
Dengeli beslenmiyorsanız 25 bin adım bile yetmez
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tanju BESLER
Fiziksel aktivitenin artırılması obezitenin engellenmesinde önemli araçlardan biridir. Ancak sadece fiziksel aktivite yetmez; bunun yeterli ve sağlıklı beslenmeyle desteklenmesi şart. Toplum olarak fiziksel aktivitelerimizi artırmamız şart. Çocuk ve gençlerin büyük kısmı hafta içinde 4.5 saati; hafta sonunda ise ortalama 6 saati televizyon ve bilgisayar başında geçiriyor. 10 bin adım dünyada kabul gören bir konsept. Günde 10 bin adım atan bir kişi yaklaşık 400-500 kilo kalorilik enerji harcar. Bunu haftaya vurduğunuzda kişinin haftada 0.5 ila 1 kilo zayıflaması söz konusudur. Adım ölçer öncelikli olarak ihtiyaç sahiplerine verilecek. Ancak normal kiloda olan kişilerin de fiziksel aktivitede bulunması gerekiyor. Bu nedenle normal kiloda olanlar da adım ölçerlerden faydalanmalı. Ancak siz değil günde 10 bin adım, 25 bin adım atsanız da, eğer dengeli beslenmiyorsanız, attığınız 25 bin adım zayıflamanızı sağlamayacaktır. Çünkü aldığınız kalori, harcadığınızdan fazlaysa kilo almaya devam edersiniz. Sağlık Bakanlığının bu kampanyası yerinde ve önemli. Aile hekimliğinde diyetisyenlerin de yer alması gerektiğini bu son kampanya bir kez daha ortaya koydu. Çünkü şişmanlık başta kalp, damar, şeker, tansiyon olmak üzere bir çok ölümcül hastalığın nedenlerinden. Eğer siz şişmanlığı engellerseniz, toplumun bu hastalıklardan korunma şansı da artar.
Hem spor hem doğru beslenme
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan KÜMELİ
Aile hekimlerinin adım ölçerleri verdiği hastalara, bu aleti neden kullanması gerektiğini çok iyi anlatması gerekiyor. Ki, adım ölçerler alındıktan birkaç gün sonra bir kenara atılmasın. Kilo vermek, sadece sporla ya da sadece doğru beslenmeyle değil, her ikisinin de yapılmasıyla gerçekleşmeli. Çünkü sağlıklı olanı böylesidir. 10 bin adım atarak kilo verme mantığını bir kenara bırakırsak, Sağlık Bakanlığının obeziteyle savaş adına attığı bu adım çok doğru ve yerinde oldu. Ancak obez olanları önce sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmemiz gerek. Yoksa sadece 10 bin adım atma zayıflamak ve daha sağlıklı olmak için yeterli değil. Bu adımın sağlıklı beslenmeyle desteklenmesi şart.
HABERTÜRK