Acilll..danıstay kararı geriye dönük uygulanabilirmi?lütfen yardım

anticman

New member
Reaction score
0
Malatya'da alkollü olarak araç kullandığı gerekçesiyle ehliyetine 6 ay süreyle el konulan vatandaş, Malatya İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanarak ehliyetini yeniden aldı. Mahkeme, polisin itiraz eden sürücünün alkol ölçümünü kan tahlili yerine alkolmetre ile yaptığı için ehliyeti geri verdi.

Malatya'da 17 Ağustos 2008 tarihinde meydana gelen olayda, M.İ. adlı vatandaş aracı ile Fahri Kayahan Bulvarı'nda seyir halinde iken polisin durdurmak istemesi üzerine kaçtığı ve yapılan takip sonucunda yakalandığı, sürücünün alkol muayenesini kabul etmemesi üzerine götürüldüğü Beydağı Devlet Hastanesi'nde alkolmetre cihazıyla yapılan ölçümde 1.63 promil alkollü çıkması iddiasıyla ehliyetine 6 ay süreyle el konulduğu belirtildi.

Yaşanan gelişme üzerine M.İ.'nin avukatları Ekrem Karadeniz ve Zeki Taşkıran, Malatya İdare Mahkemesi'ne başvurarak, M.İ.'nin alkollü olduğundan değil, görevli memurlar ile yaşadığı tartışma sonucunda ehliyetine el konulduğunu iddia ederek işlemin iptalini talep etti.

Malatya İdare Mahkemesi verdiği kararında alkol muayenesine itiraz eden sürücünün alkol ölçümünün ancak sağlık kuruluşunda kan tahlili ile yapılması gerekirken bunun yapılmayarak sadece alkolmetre ile yapmasının yönetmenliğe aykırı olduğunu belirleyerek, ehliyetin 6 ay süreyle el konulması işlemini iptal etti.

Malatya İdare Mahkemesi'nin kararı şu şekilde, "Danıştay 8. Dairesi'nin 12.05.2008 gün ve 2007/8946 sayılı kararı uyarınca Karayolları Trafik Yönetmenliğin ilgili hükümlerinin yürütmesinin durdurulması nedeniyle; alkollü olduğu konusunda şüphe duyulan sürücünün itirazı üzerine götürüleceği sağlık kuruluşunda, alkollü olduğunun tespitinin ancak sürücünün kanında yapılacak tahlille mümkün olduğu, alkolmetre cihazıyla yapılan ölçüme dayanılarak her hangi bir işlem tesis edilemeyeceği açıktır. Buna göre, davacının itirazı üzerine götürüldüğü sağlık kuruluşunda vücudundaki alkol ölçümünün kan tahlili yerine alkolmetre cihazıyla yapıldığı anlaşıldığından, usulüne uygun olarak yapılmayan ölçüme dayanılarak ehliyetine el konulmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır
BU KONUDA BAŞIMA GELEN BİR OLAYDAN DOLAYI TRAFİK EKİPLERİNE İTİRAZ ETMEME RAGMEN EHLİYETİME 0.56 PROMİL ALKOLDEN DOLAYI SABAH 9.30 DA EL KONULDU HALBUKİ BEN 2007 YILININ YILBASI GECESİNDEN 1 GÜN ÖNCE 30.12.2007 TARİHİNİN GECESİ ALKOL ALDIM SABAH KONTROLDE EHLİYETİME ALKOLLU OLDUGUM GEREKÇESİYLE EL KONULDU CİHAZA TEHDİT EDİLEREK ÜFLEDİM AMA CİHAZ ÇIKTISINI İMZALAMADIM KAN TAHLİLİ YAPILMASINI İSTEMEME RAGMEN TRAFİK EKİBİ BU TAHLİLİ BENİM YAPTIRMAM GEREKTİGİ KENDİLERİNİ İLGİLENDİRMEDİGİNİ BEYAN ETTİLER İTİRAZLARIMA RAGMEN EHLİYET GİTTİ BENDE İDARE MAHLEMESİNE DAVA AÇTIM İDARE MAHKEMESİ DAVAMI REDDETTİ SU ANDA DAVAM DANISTAYDA DEVAM EDİYOR..NETTE ARAŞTIRMA YAPARKEN YUKARIDA Kİ DANISTAY KARARINI GÖRDÜM BU KARAR GERİYE DÖNÜK OLARAK İŞLETİLEBİLİRMİ EGER İŞLETİLİRSE BENİM NE YAPMAM GEREKİYOR LÜTFENNN ACİL YARDIMMMM....

dostum cidden kararsız kaldım bu konuda.. bildiğim kadarıyla işletemezsin... Alınan kararların geçmişe yönelik işletilmesi hukuken mümkün değildir. fakat bazı özle durumlar olabiliyor ama senin durumun hatırladığım kadarıyla bunlardan biri değil..

alınan kararlar - kanunda aksi bir hüküm yoksa- geriye doğru işlemez.

o adamın durumyle senin durumun biraz farklı.
çünkü o adam kandan alkol testi yapılmak üzere hasteneye götürülmesine karşın hastanede alkolmetreyle ölçüm yapılmış. ama sende sadece alkolmetreyle ölçüm yapılmış.

bence kısaca geçmiş olsun diyorum. 6 ay beklicen.

içme ya, içme.yasak degil mi?neden içiyorsun yola çıkıyorsun..evinde içip yat zıbar.içip araba kullanıyorsun.utanmadan kendini haklı çıkaracak yol arıyorsun.bu ne yüzsüzlük.o kadar kaza oluyor.o kadar insan ölüyor.ne biçim insansınız siz.size insan bile denemez.alkollü araç kullanmanın cezası imüebbet bile olmalı.az veriyorlar.

tekniker42 senin yorumlamana katılmıyorum ve hakaret tarzında cevaplama yapmışsın nerdeyse...polisin elindeki cihaz sıfır promilliyi 90 pm çıkarıyor...yasal sınıra kadar herkesin hakkı vardır..meseleyi açan arkadas ben teste tabi tutulmayım dememiş...kan testiyle değilde alkolmetre ile ölçüme karşı itirazda bulunmuş..
adalet hak hukuk çercevesinde hakkını soruyoır...tabiki alkollü araç kullanmak doğru değil..ama 50 pm ye kadar sarhoşluk olmayacağından dolayı serbest..

ANTİCMAN arkadasımız sözkonusu yürütmeyi durdurma 12.05.2008 tarihinde gercekleşti..danıştay 8. dairesi ölçüm sonucuna itiraz hakkını vatandaşa verdi.yani tutanağı imzadan imtina(ölçüm sonucuna itiraz) sözkonusu ise sürücüye kan testi sonucuyla cezai işlem uygulama durumu oluştu..eğer sana uygulanan cezai işlem bu tarih dışındaysa faydalanman sözkonusu değil..nihayetinde görevli memur o gün gecerli olan hukuku uygulamış.karayolları trafik yönetmeliğine göre hareket etmiş....bugun olsaydı sonuca itiraz edenin kan testini çıkarma zorunluluğu vardı..
Bu konuda bilgi sahibi olamamın nedeniyse aynı olayı yaşamış olmam..ama benim olay tarihim danıştay karırının gecerli olduğu tarihte..12.05.2008 den sonra...ölçüm sonucuna itirazıma ragmen tutanağı imzalama rağmen ehliyetim alındı..mahkemeye başvurdum..yürütmeyi durdurma kararı aldık..sonucta ben bana ölçüm yapmayın demedim..kan raporu istedim..sonrasınd kendim hastaneye gittim.kan tahlili istedim..polis eşliği olmadığı sürece yapmayız dediler..cihaza üflersen veririz dediler..bende aynı türden cihaza üfledim..23 promil çıktı..ne alakaysaa..bu cihazlar 69 promil fark cıkarıyor:)saatte 15 promil geriler..1 saatte 69 promil gerimi düşmüş..makinanın dandikliği ortada.şimdi onlar duruma itiraz haklarını kullandı ..halen yargı sürüyor..
Şahsi fikir konusuna gelince eğitimsiz eğitimliysede bilinçsiz ve de eline makbuzu alıp kendini paşa zanneden polis memurlarının vatandaşa acımasızca ve yasanın arkasına sığınıp hukuksuz şekilde işlem yapılmasına karşıyım..tabiki alkollu kullanıma karsıyım..ama yasal sınır içinde olduğu sürece...

03-04-2010 tarihinde gece yarısı aşırız hız gerekçesi ile seyir halinde iken görevli polis memurları tarafından durduruldum.
evrak kontrolünden sonra alkol metre ile ölçüm yapmak istediler kabul etmedim ve tartıştık.
bunun üzerine devlet hastanesine götürüldüm orada alkol metre ile ölçüm yaptılar ben kan testi istedim yapmadılar.
alkol metre ile yapılan ölçümde 158 promil alkol çıktı iddaası ile ehliyetime 6 ay süreli el koydular.
ben defalarca kan testi yapılmasını istememe rağmen test yapılmadı.

Danıştay 8. Dairesi'nin 12.05.2008 gün ve 2007/8946 sayılı kararı uyarınca Karayolları Trafik Yönetmenliğin ilgili hükümlerinin yürütmesinin durdurulması nedeniyle; alkollü olduğu konusunda şüphe duyulan sürücünün itirazı üzerine götürüleceği sağlık kuruluşunda, alkollü olduğunun tespitinin ancak sürücünün kanında yapılacak tahlille mümkün olduğu, alkolmetre cihazıyla yapılan ölçüme dayanılarak her hangi bir işlem tesis edilemeyeceği açıktır.

kararına göre itiraz etsem faydası olurmu ehliyetimi geri alabilirmiyim..

teşekkürler .. ACİLLL

03-04-2010 tarihinde gece yarısı aşırız hız gerekçesi ile seyir halinde iken görevli polis memurları tarafından durduruldum.
evrak kontrolünden sonra alkol metre ile ölçüm yapmak istediler kabul etmedim ve tartıştık.
bunun üzerine devlet hastanesine götürüldüm orada alkol metre ile ölçüm yaptılar ben kan testi istedim yapmadılar.
alkol metre ile yapılan ölçümde 158 promil alkol çıktı iddaası ile ehliyetime 6 ay süreli el koydular.
ben defalarca kan testi yapılmasını istememe rağmen test yapılmadı.

Danıştay 8. Dairesi'nin 12.05.2008 gün ve 2007/8946 sayılı kararı uyarınca Karayolları Trafik Yönetmenliğin ilgili hükümlerinin yürütmesinin durdurulması nedeniyle; alkollü olduğu konusunda şüphe duyulan sürücünün itirazı üzerine götürüleceği sağlık kuruluşunda, alkollü olduğunun tespitinin ancak sürücünün kanında yapılacak tahlille mümkün olduğu, alkolmetre cihazıyla yapılan ölçüme dayanılarak her hangi bir işlem tesis edilemeyeceği açıktır.

kararına göre itiraz etsem faydası olurmu ehliyetimi geri alabilirmiyim..

Geri