Acill Yardım

mamj

New member
Reaction score
0
Bios >> yardım edin <<

Öncelikle Mrb Arkadaşlar size 1 ay Boyunca Yaşadığım sorunu anlatacağım inşallah sorunu siz çözersiniz.
1 ay öncesine kadar bilgisayarımı açtıgımda cmos checksum error defaults loaded hatasıyla karşılastım fazla aldırmadım sorunu geçer gider bilmiyordum ne olduğunu sonra arada 2-3 gün geçti uyuzuma gitti bir iki arkadaşa sordum bios pilin bitmiş dedi sonra bios pilini değiştirdim yine aynı hata . hata devam eediyor aradan 1 hafta geçti istanbul/kağıthane/sularidaresinde akrabalar var bilgisayarcı oraya götürdüm orda pc yi bi açtı cmos checksum error defaults loaded böyle bir sorun gelmedi pc de hemen açıldı nedenini sordumm akrabama kablolardandır dedi tam güç alamıyordur dedi.sonra elektrikçiye sordum kablolardan mı dedim bilmem dedi. sonra bayağ uğraştım bu kablolarla. Başka forumlarada yazdım sorunu biosu felan güncelle dediler. bende bios güncellemeyi bilmiyorum google yazıyorum çok uzun bios güncelleme taktikleri felan çıkıyor işin açıkcası 1 aydır bu olayı yaşıyorum yardım edin lütven denemediğim yol kalmadı bi tek bios güncelleme eğer derseniz anakartı çıkar tak biosu 1 gün beklet biosun orasını cıkart burasını tak hepsini yaptım.

Anakart modelimi bios modelimi veriyim size

Ana İşlemci
CPU Adı Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7300 @ 2.66GHz
Kod Adı
Üretici GenuineIntel
Kullanılan Saat Hızı 2667Mhz
En çok Saat Hızı 2667Mhz
Voltaj 1,1V
Dış Saat 266Mhz
Seri Numarası BFEBFBFF00010676
CPU Kimliği (ID) x64 Family 6 Model 23 Stepping 6
Soket Ataması Socket 775
Internal Cache 32KB
External Cache 0KB
Anakart
Model G31MVP
Üretici Foxconn
Seri Numarası UY30911033693
BIOS Adı Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
BIOS Sağlayıcı Phoenix Technologies, LTD
SMBIOS Sürümü 6.00 PG
BIOS Tarihi 27.02.2009
BIOS Özellikleri
ISA is supported Yes
PCI is supported Yes
Plug and Play is supported Yes
APM is supported Yes
BIOS is Upgradable (Flash) Yes
BIOS shadowing is allowed Yes
Boot from CD is supported Yes
Selectable Boot is supported Yes
BIOS ROM is socketed Yes
EDD (Enhanced Disk Drive) Specification is supported Yes
Int 13h - 5.25 / 360 KB Floppy Services are supported Yes
Int 13h - 5.25 /1.2MB Floppy Services are supported Yes
Int 13h - 3.5 / 720 KB Floppy Services are supported Yes
Int 13h - 3.5 / 2.88 MB Floppy Services are supported Yes
Int 5h, Print Screen Service is supported Yes
Int 9h, 8042 Keyboard services are supported Yes
Int 14h, Serial Services are supported Yes
Int 17h, printer services are supported Yes
Int 10h, CGA/Mono Video Services are supported Yes
ACPI supported Yes
USB Legacy is supported Yes
LS-120 boot is supported Yes
Paylaş:

ATAPI ZIP Drive boot is supported Yes

Bilgisayarın geç açılma sebepleri arka planda çok fazla programın çalışmasından, bilgisayarın iç temizliğinin yapılmamasından (içini açıp tuzunu temizlemek özellikle ekran kartı tozunu almak kartın performansını arttırır),Bilgisayar kullanıldığı sürece herşeyi kayıt eder bu zamanla bilgisayarda yavaşlamaya sebep olur (bu sorun için CCleaner programı Kullanmanı tavsiye ederim)

En son olarak bilgisayarına ne zaman format attın bu siyah ekran falan işletim sistemindeki sorundan kaynaklanıyor olabilir

Eğer kesin bios dan kaynaklanıyor diyorsan MSİ update programı ile bios güncellemesi yapabilirsin (bios güncellemesinde yapılacak bir hata dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.)

hata yakşalık 1 aydır devam ediyor. 1 ci haftasında windows xp perfect format attım geçen cuma da windows 7 şu an windows 7 kullanıyorum. ccleaner diyorsun dalga geçiyorsn advanced system care ile temziliyorum diski birletiriyorum temziliyorum heşeyi yapıyorum anakartı temizledim binlerce defa...
ama güncelleme felan hiç yapmadım bence alakası yoktur.

CMOS checksum error - Defaults loaded bu hata bildigim kadarıyla CMOS bilgisi yanlis, sistem default ayarlarla yüklenme ve zarar görmesine işaret eder. Bu sıkıntının bilinen en temel nedeni bataryanın zayıflamasından kaynaklı olarak bilinmektedir....Dolayısıylşa Kontrol ve eğer lüzumluysa degistirin, yoksa PC yi her actıgınızda default ayarlar yüklenerek açılacak buda hatanın asla bitmemesine ayrıca neden olacaktır...!..Elbette..yeni kablolar da alınız ve degiştiriniz..zira bazen umulmadık yerlerden umulmadık hatalar olabiliyor..hatta şasiden dahi hatalar oluşabiliyor...kısacası bu işten anlayan iyi bir bilgisayarcıya götürün sorunları beraberce teşhis edin ve çözüm yolarını birlikte bulun..zira en iyi cözüm hastayı hastaneye götürmektir...:smile:

Arkadaşım Doğruda Bilgisayarcıda Açıyoruz Hemen AÇılıyor. benim kasayı çıkartıp arkadaşın kasasını taktım hemen açıldı sorun nerden kaynaklanıyor bilmiyorum. Bilgisayarcıya git diyorsun adam bir sorunu yok diyor :s

Benim makinadada sorun var parcaşarı kendim aldım kendim birleştirdim ogün osrun yoktu ertesi gün açtığımda ve hala devam eden sorunum yeni cpu bulundu yazısı geliyor f1 e basın kayıt edin diyor kayıt ediyorum yine aynı ekran geliyor ve f2 ye basın eski ayarları kullanın diyor bende hep f2 ye basıyorum bu yazının gelmemesini nasıl sağlarım

Arkadaşım Doğruda Bilgisayarcıda Açıyoruz Hemen AÇılıyor. benim kasayı çıkartıp arkadaşın kasasını taktım hemen açıldı sorun nerden kaynaklanıyor bilmiyorum. Bilgisayarcıya git diyorsun adam bir sorunu yok diyor :s

O zaman yeni bir kasa alıp deneyin..sonuc ne olacak bakalım...dedgim gibi belki sizin kasadan şasi alıyordur..buda..PC nin anlam veremedigi bir hataya sebep veriyor ve senin bildirdigin hata kodunu veriyordur...kolay gelsin..:smile:

Benim makinadada sorun var parcaşarı kendim aldım kendim birleştirdim ogün osrun yoktu ertesi gün açtığımda ve hala devam eden sorunum yeni cpu bulundu yazısı geliyor f1 e basın kayıt edin diyor kayıt ediyorum yine aynı ekran geliyor ve f2 ye basın eski ayarları kullanın diyor bende hep f2 ye basıyorum bu yazının gelmemesini nasıl sağlarım

Bu sorunun bildigim kadarıyla en temel nedeni..gecimsiz bir parcadır...pc deki parcaların birbirne uyumlu olup olmadıgını test eden bir program vardı şu an aklıma gelmedi ama..bulursam size veririm..o proramı..onunla...PC nizi bir taratır..uyumsuz olan...parcayı da bulmuş olursunuz...:smile:

Bütün parçaları anakartından sök ve statik elektirikten kurtulduktan sonra tekrar monte et anakartının kasaya tam monte olduğundan emin ol genelde anakartlarda elektirik kaçağı olur kaçak varmı yokmu diye kontrol kalemi ile kontrol et bütün bunları yaptıktan sonra hala sorun yaşıyorsan kullandığın power supply ı değiştir yeterince güç veremiyor olabilir

sorun büyük ihtimalle pilde olması gerek ama değiştirdim demişsin. o zaman bios ayarlasını tekrar safe mode yap. yani default bios seçeneğini seçip denemeni öneririm yada bios u yeniden yükle derim kolay gelsin

1çözüm : bıos update yap.

2çözüm :biosta ram ayarlamalarını otomatik yap. ram zamanlamalarından kaynaklanıyor.

3çözüm : bunlar değilse yenisine delalet :D

bunlar nasıl yapabilirm deme :eek: google amcaya sor :p

Öncelikle BİOS güncelleme şart belirteyim de.
Sonrasında ise anlayabildiğim kadarıyla elektrikle alakalı bir sorun var gibi. Aynı makina bir yerde sorun üretip başka bir yerde sorunsuz açılıyorsa (...istanbul/kağıthane/sularidaresinde akrabalar var bilgisayarcı oraya götürdüm orda pc yi bi açtı cmos checksum error defaults loaded böyle bir sorun gelmedi pc de hemen açıldı...) makineyi kullandığınız yerdeki farklı bir priz ile deneyin veya başka bir kasada sorunsuz açılıyor olması anakartın kısadevre yaparak BİOS pilini boşalttığını ve yapılan ayarların hatırlanamadığını gösterir.Sistemi kasa içinde değil de dışarıda ( herhangi bir kısadevreye sebep olmayacak şekilde) monte edip deneyin kısa devre olup olmadığı anlaşılabilir.
Bir de şöyle bir ihtimal var ; BİOS pili normal şartlarda PC kapatıldığında CMOS verilerini hafızada tutar ve devamlı surette şarj edilir şarj sorunu veya pilin bulunduğu yuvada bir temassızlık varsa doğal olarak şarj edilmez ve PC her açılışta bir önceki ayarlamaları hatırlayamayacağı için default ayarlarda açılarak F1 ile kaydetmenizi ister.

BİOS da CPU ayarlarını auto ya alın ayarlardaki değişiklik neden olur ancak ilk takılışı ise anakartın CPU destek listesini ( CPU nuzun karşısındaki BİOS sürümünü) kontrol ediverin. Kullanacağınız CPU yu tanıması için güncelleme gerekiyor olabilir.

Öncelikle geçmiş olsun kardeşim. Umarım en kısa zamanda çözülür.

1) Pc' yi topraklama olan bir prize taktığından emin ol. Bu aşamada prizde sadece Kasa ve Monitör takılı olsun.

2) Pc' yi aç. Hata devam ediyor ise fişi prizden çek ve kasanın kapağını aç. Bu aşamada sana 1 adet jumper lazım (CD-Rom'dan falan 2 dakikalığına sökebilirsin.) Anakartının üzerinde CLRCMOS yazan yeri bul. Bios pili yakınlarında olur genelde. dışarı doğru çıkıntılı 3 tel olarak bulunur. Bunlarakafan karışmasın diye no verelim tel 1 tel 2 tel 3.

3) Jumper'i 1ve2 yi bağlayacak şekilde tak ve fişi prize takıp pc' yi aç. Eğer bir değişiklik yok ise. Bu sefer Jumper'i çıkartıp 2ve3 ü bağlayacak şekilde tak ve pc yi tekrar aç. Senden 1. veya 2. aşamada bios ayarları yapmanı isteyecektir. Jumper takılı iken ayar yaparsan kayıt edilmez. Senden ayar ister ise jumperı sök ve ondan sonra ayar yap.

4) Anlattığım işlem bios'un hafızasını manuel olarak temizlemek, fabrika ayarlarına döndürmek için yapılır.

KOLAY GELSİN...

Öncelikle geçmiş olsun kardeşim. Umarım en kısa zamanda çözülür.

1) Pc' yi topraklama olan bir prize taktığından emin ol. Bu aşamada prizde sadece Kasa ve Monitör takılı olsun.

2) Pc' yi aç. Hata devam ediyor ise fişi prizden çek ve kasanın kapağını aç. Bu aşamada sana 1 adet jumper lazım (CD-Rom'dan falan 2 dakikalığına sökebilirsin.) Anakartının üzerinde CLRCMOS yazan yeri bul. Bios pili yakınlarında olur genelde. dışarı doğru çıkıntılı 3 tel olarak bulunur. Bunlarakafan karışmasın diye no verelim tel 1 tel 2 tel 3.

3) Jumper'i 1ve2 yi bağlayacak şekilde tak ve fişi prize takıp pc' yi aç. Eğer bir değişiklik yok ise. Bu sefer Jumper'i çıkartıp 2ve3 ü bağlayacak şekilde tak ve pc yi tekrar aç. Senden 1. veya 2. aşamada bios ayarları yapmanı isteyecektir. Jumper takılı iken ayar yaparsan kayıt edilmez. Senden ayar ister ise jumperı sök ve ondan sonra ayar yap.

4) Anlattığım işlem bios'un hafızasını manuel olarak temizlemek, fabrika ayarlarına döndürmek için yapılır.

KOLAY GELSİN...

Evet Arkadaşım da Elektrikçi 1 ay öncesine kadar bi topraklama yaptı oda ya.Sorun bundan mı kaynak lanıyor yoksa...

2. 3. ve 4. adımları gene bir dene. Bu adımları dener iken ps2 bir klavye takılı olsun makinada USB takma. Kasaya sadece keyboard, power, monitör takılı olsun. Başka prizde deneme imkanın var ise orada da dene. En son deneyeceğin şey Bios Update olsun. Çünkü geri dönülemez sorunlar yaratabiliyor...

2. 3. ve 4. adımları gene bir dene. Bu adımları dener iken ps2 bir klavye takılı olsun makinada USB takma. Kasaya sadece keyboard, power, monitör takılı olsun. Başka prizde deneme imkanın var ise orada da dene. En son deneyeceğin şey Bios Update olsun. Çünkü geri dönülemez sorunlar yaratabiliyor...
Senin İş Birazcık Karışık SEnin kini yapmıyım bios uptade yapayım ama nasıl yapcam bilmiyorum benim anakartın modeli g31mxp indiriyorum bin die bir dosya geliyor napıcam onu eğer diske kaydet dersen bılgısayarımda disket yok :D

Geri