ÖZET: Gerekli güncellemeleri yapabilmen için windows'unu orijinal yazılım haline getirmen gerekiyor. Windows'un ilk açılışında otomatik güncellemeleri kapatacaksın ve donanım sürücülerini güncelleyeceksin. Güncelleme yaparken kullandığın güncelleme kurulum dosyasının, güncelleştirmek istediğin programla aynı dilde hazırlanmış olmasına dikkat edeceksin. Örnek: Office XP TR üzerine Office XP SP3 ENG kurmayacaksın. Sırayla XP SP2 TR, IE 7, MP 11, DirectX'in yeni versiyonu, (ASP web programcılığı yapıyorsan) Internet Information Services, (kullanıyorsan) Microsoft Office Programı ve Programın En Yeni Servis Paketi (programla aynı dilde hazırlanmış olacak), (programcılık yapıyorsan) Visual Studio .NET 2005 kuracaksın. 2 Windows Programının kurulumunu aynı anda başlatmayacaksın. Otomatik güncellemeleri kullandığın bütün programlar ve bu programların servis paketleri yüklenmeden kesinlikle açmayacaksın. XP SP2 TR, IE 7, MP 11, DirectX en yeni sürümü, kullanmak istediğin microsoft programları ve en yeni servis paketlerinin güncelleme yapılacak programla aynı dilde hazırlanmış versiyonları yüklendikten sonra
http://windowsupdate.microsoft.com/ sitesinden kritik güncellemeleri yükleyebilirsin. Windows yeniden başlatılsınmı diye sorduğunda sisteme başka birşey yüklemeden sistemi yeniden başlatacaksın ve
http://windowsupdate.microsoft.com/ 'a tekrar bağlanıp yapılacak güncelleme kalmayana kadar güncellemeleri sistemine kurup sistemini yeniden başlatacaksın (sabır gerektiriyor). Bu arada bir geri yükleme noktasına dönerken, mesela "Internet Explorer 7 kuruldu." noktasına döndüğünde Windows, Internet Explorer 7'nin kurulmadan önceki haline döner. Yani geri almak istediğin işlemin üzerine tıklayıp geri dönüş yapacaksın. Windows, sisteminin Internet Explorer 7 kurulduktan sonraki haline değil Internet Explorer 7 kurulmadan önceki haline geri döner.
Olay şu; aynı sorunu ben de yaşadım. cumartesi akşamından pazartesi akşamına kadar kurdum xp'yi. sonra bir virüs bulaştı. sürekli güncellemelerde problem çıktı. mavi ekranlar çıktı. xp'yi sildim. baştan kurdum. kendi hazırladığım XP DVD'siyle yükleme yapmıştım, fark ettim ki; XP SP2 TR çıktıktan sonraki güncellemeleri hazırladığım DVD'ye dahil ettiğim zaman kurulan sistemde problemler çıkıyor. Daha sonra sadece XP SP2 TR entegre edilmiş XP CD'si hazırladım. Kurulumda ve sonrasında herhangi bir sorunla veya problemle karşılaşmadım.
sana önerim XP CD'si hazırlayabiliyorsan, Türkçe Windows XP Professional CD'sine SP2 TR entegere et, onun dışında güncelleme entegre etme. XP kurulduğunda otomatik güncellemeleri açayımmı diye soracak sakın açma! güncellemelerin sırası bozuluyor. sistem birbirine giriyor...
internet explorer 7 TR'ı kur, windows media 11 TR'ı kur, office paketin varsa office paketini sistemine kur ve son servis paketini üzerine yükle. bilgisayarını yeniden başlattıktan sonra geri yükleme noktası oluştur ve bundan sonraki her yeniden başlatımda geri yükleme noktası oluşturarak adım adım git ve bilmediğin warez / crack / virüs içerebilecek / trojan içerebilecek programları bilgisayarına kesinlikle yükleme! ben denedim, eğer o tarz bir sorunla karşılaşırsan geri yükleme sorunu çözemiyor. geri yüklemenin de yapabilecekleri sınırlı.
dediğim gibi her adımda geri yükleme noktası oluştur. sağlam adımlarla git. warez yükleme. mümkünse serial'lerle programları register et. crack çalıştırma. en azından bilmediklerini. donanım sürücülerini windows'un kurulumdan sonraki ilk açılışında piyasaya yeni çıkarılmış en güncel sürücülerle değiştir.
elindeki windows kurulum CD'sinin türkçe XP Pro olduğunu ve legal olmadığını varsayıyorum, ayrıca da elinde XP Pro Service Pack 2 TR olmadığını varsayıyorum.
visual studio .net gibi yazılımlar kullanıyorsan (bu konuda emin değilim) bunları ya SP2 TR'dan sonra kuracaksın, ya da otomatik güncelleştirmelerden sonra kuracaksın. bu konuda emin değilim, o tarzda programlar kullanmıyorsan bu adımı atla.
bunları yaparken verdiğim sırayla gitmeye özen göstereceksin ve aynı anda 2 microsoft programının kurulumunu çalıştırmayacaksın. mümkünse her yeniden başlatma istediğinde sistemini yeniden başlat. bu yazdıklarımı kısa kısa not et. windows'un kurulduktan sonra internet bağlantın çalışmayabilir veya windows kurulumu sırasında (internet bağlantın sağlanmadan önce) nerede ne yapman gerektiği konusunda tereddütte kalabilirsin.
1) XP TR kurarken partition'u tamamen sildiğinden emin ol. sildiğin partition'a NTFS standart format yap.
2) kurulumdan sonraki ilk açılışta windows xp sana otomatik güncellemeleri açıp açmama seçeneklerini sunacak. bütün servis paketlerini başarıyla kurmadan otomatik güncelleştirmeleri açma! orada problem yaşıyorsun. yapılan değişiklikler ve yüklenen dosyalar birbirlerine karışıyor... önce windows'unu legal xp.exe ile orijinal hale getir (yazının devamında download adresini verdim), daha sonra XP SP2 TR kur, daha sonra donanın sürücülerini güncel versiyonlarıyla değiştir veya sıfırdan kur, daha sonra IE 7, MP 11, DirectX kur, daha sonra Office XP, Visual Studio.NET gibi microsoft programlarını kur, daha sonra kurduğun bu microsoft programlarının en son çıkan türkçe servis paketlerini kur, daha sonra windows update sitesi servis paketlerine entegre edilmiş güncellemeleri atlayıp servis paketinden sonra çıkan güncellemeleri yükler ve güncellemelerin sırasını da kendisi ayarlar.
3) donanımının en güncel sürücülerini yükle. internete bağlandığın donanımın sürücüleri hazırda yoksa, yani internet bağlantın geçici olarak çalışmıyorsa elinde olan sürücüleri yükledikten sonra bu adıma geri dön.
4) bu forumda legal xp.exe adında bir dosya verildi. onu çalıştırarak windows'unu orijinal yapabilirsin. adresi:
http://rapidshare.com/files/21854967/legal_xp.zip (bu adım microsoft programlarını ve programların servis paketlerini yüklerken veya windows update sitesi'nden güncelleme yaparken, windows orijinal yazılım doğrulamasını başarıyla geçmeni sağlayacak)
5) asp programcılığı yapıyorsan otomatik güncellemeleri yüklemeden önce XP CD'sinden Internet Information Services yükle.
6) XP SP2 TR'ı bilgisayarına yükle. elinde yoksa ve internet bağlantın da çalışmıyorsa başka bir bilgisayardan CD'ye kaydet veya internet bağlantının çalışır duruma gelmesi için elinden geleni yap.
7) internet explorer 7 TR'ı bilgisayarına kur.
8) media player 11 TR'ı bilgisayarına kur.
9) direct X'in en yeni sürümünü bilgisayarına kur.
10) office kullanıyorsan office kur, daha sonra office'in en son çıkan servis paketinin sistemine uygun dilini bilgisayarına kur.
10) visual studio.net gibi programlar kullanıyorsan sanıyorum bunları sistemine SP2 TR yükledikten sonra kurman gerekiyor ama .net'in servis paketi 500 MB olduğu için, sistemin doğru bir şekilde kurulmadan .net yüklersen, otomatik güncelleme yaparken veya microsoft'un update sitesinden güncelleme yaparken 500 MB fazla indirirsin ve daha sonra sistemin kararsız hale gelirse bu indirdiğin 500 MB boşa gider. o yüzden ya .net'i sistemini tamamen güncellemeden kurmayacaksın ya da güncelleme yaparken .net servis paketinin işaretini kaldıracaksın. 500 MB çok zaman ve kota aşımı söz konusu olursa çok para demek.
şimdi;
1-) Windows XP Professional Türkçe kurdun.
2-) XP Pro SP2 TR kurdun. (Servis Paketi bu kurulumlardan önce sisteme kurulmalı)
3-) IIS TR kurdun. (ASP Web Programcılığı yapanlar için gerekiyor)
4-) IE 7 TR kurdun. (Web Sitelerini Gezmek için gerekiyor)
5-) MP 11 TR kurdun. (Video ve DVD izlemek için gerekiyor)
6-) Direct X'in en yeni sürümünü kurdun. (Oyunlar için gerekiyor)
7-) Donanım Sürücülerini güncelleştirdin. (sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için gerekiyor)
Office + Office'in hazırlandığı dilde çıkarılmış en yeni servis paketini kurdun. (Örneğin PowerPoint Sunumları gibi Office Dosyalarını izlemek veya bu tipte dosyalar hazırlamak için gerekiyor)
9-) Visual Studio .NET ve hazırlandığı dilde çıkarılmış en yeni servis paketini kurdun. (Program Yapımcıları için gerekiyor)
Buraya kadar sorun yaşamadıysan otomatik güncellemeleri açabilirsin veya windows update sitesine bağlanarak kritik güncellemeleri sistemine kurabilirsin...
4-5 otomatik güncellemeden / windows update sitesinden güncellemeden sonra (ve 4-5 yeniden başlatmadan sonra) sistemin en güncel haline gelecektir.
Umarım birşey unutmamışımdır.
NOT : Windows Bileşenlerini ve Servis Paketlerini
http://download.microsoft.com/ 'dan edinebilirsin. Adreslerini tek tek vermeye üşendim. Uğraşmaya değmez şimdi. Zaten Vista çıktı, XP bitiyor artık...
Herşey gönlünce olsun.