64general1
New member
- Reaction score
- 0
Washington'dan b ir baska Basbakan Erdogan gecti.
Gecti gecmesine de anladigim kadariyla bizzat Erdogan ailesini rahatsiz eden bir seyler
birakip gecti.
Washington'da 30 yila yakin sure gorev yaptim. Turkiye'den gelen Basbakanlar, Cumhurbaskanlari, Disisleri ve oteki bakanlarin sayisini ben de unuttum. Diplomatik konusmalarda satir aralarini, yapilan gizli temaslar ve konusmalari, insani ele veren yuzdeki ifade ve mimikleri hep arastirdik.
Bu nedenle gizlenen veya gizli yapilan temaslar Turkiye'den once Washington'da sokulup ortaya cikti.
Bu tecrubelerim bana, Basbakan Erdogan'in son ziyaretinde adini
koyamadigim, rahatsiz eden bir seyler oldugunu soyluyor.
Erdogan hic de oyle yuzde 47'lik secim kazanmis bir siyasi parti lideri ve hukumet
baskani gibi gorunmedi.
Erdogan cok sevdigi gazeteciler onune cikmadigi gibi, bir ilke de ismini yazdirdi. Gazetecileri kaldigi otelin karsi kaldirimina cikarttirdi.
Basbakan'in yuzu neden bilinmez, secimlerden sonra hic gulmuyor.
Hep asIk suratli, kameralardan kaciyor, korumalar talimat almis belli kameralarin onunu kapatiyor. Kamera onune cikis da hesapli.
Bu durum Denizli kaplica ziyareti ile basladi, Amerika ziyaretinde de devam ediyor.
Peki, ne olabilir Erdogan'in canini sIkan?
Once siyaset disi bir neden olabilir. Mesela saglik.
Turkiye'den gelen cok sayida lider, gizlice ABD'de hastanelere gider veya Ecevit ve
Ozal'da oldugu gibi bazi unlu doktorlari kaldiklari otel odalarinda kabul edip muayene olurlardi.
Saglik sorunu konusundaki suphelerim biraz da bu yil Mart ayinda Zaman Ankara temsilcisinin, basbakanin beyninde bir tumor oldugu yolundaki sozlerinden kaynaklaniyor.
Iste bu nedenle acaba Erdogan, Bush'u ve torununu bahane ederek bir saglik
kontrolunden mi gecti sorusu aklima takiliyor?
Erdogan'in canini sIkabilecek ikinci konu; Turkiye'de bir secim
zaferinden cikmis olmasina karsilik, kendisine ve Abdullah Gul'e bazi
sorumluluklar veren ABD Baskanindan, ozel bir 20 dakikalik gorusme
randevusu alamamasi.
Cuneyt Zapsu'nun da Washington'da olmasi tesadüf olamaz.
Dusunun stratejik ortagiz diye ovunen bir ulkenin lideri, size randevu vermiyor.
Ne bicim stratejik ortakliksa. Belki de Erdogan bu gorusme ile secim zaferini damgalayacakti. Olmadi.
Bu randevunun Erdogan'in canini sIkma olasiligi bulunan ucuncu
noktayla baglantisi da olabilir.
Ucuncu olasilik, Turkiye'de kurum ve
kuruluslarla toplum arasinda giderek tirmanan gerginlik.
Bu konuda laiklere baski, son gunlerde yapilan aciklamalar, basinda cikan darbe
imalari, Basbakani rahatsiz etmis olabilir. Belki onun baska ve daha derin bir istihbarati vardir bu konuda. Iste bu nedenle Bush ile yapacagi bir gorusme, aslinda bu soylentilerin kaynagina, Washington'un hukumeti destekledigi mesajini verebilirdi.
Boylesine bir olasilik varsa, Washington ya taraf olmamaya ozen gosterdi, veya Erdogan'in isteklerini karsilama yanlisi degil.
Bu da Erdogan'in canini sIkmaz mi, Basbakan icin kotu haber degil mi?
Bilemiyorum. Basta da soyledigim gibi, tum bunlar beyin firtinasi diye
tabir edilen olayin irdelenmesi. Nasil olsa bir haftaya kadar buradaki
dirsek temaslari ortaya cikacak, o zaman biz de yazacagiz merak
etmeyin.
Savaş Süzal - Haber Gazete
Gecti gecmesine de anladigim kadariyla bizzat Erdogan ailesini rahatsiz eden bir seyler
birakip gecti.
Washington'da 30 yila yakin sure gorev yaptim. Turkiye'den gelen Basbakanlar, Cumhurbaskanlari, Disisleri ve oteki bakanlarin sayisini ben de unuttum. Diplomatik konusmalarda satir aralarini, yapilan gizli temaslar ve konusmalari, insani ele veren yuzdeki ifade ve mimikleri hep arastirdik.
Bu nedenle gizlenen veya gizli yapilan temaslar Turkiye'den once Washington'da sokulup ortaya cikti.
Bu tecrubelerim bana, Basbakan Erdogan'in son ziyaretinde adini
koyamadigim, rahatsiz eden bir seyler oldugunu soyluyor.
Erdogan hic de oyle yuzde 47'lik secim kazanmis bir siyasi parti lideri ve hukumet
baskani gibi gorunmedi.
Erdogan cok sevdigi gazeteciler onune cikmadigi gibi, bir ilke de ismini yazdirdi. Gazetecileri kaldigi otelin karsi kaldirimina cikarttirdi.
Basbakan'in yuzu neden bilinmez, secimlerden sonra hic gulmuyor.
Hep asIk suratli, kameralardan kaciyor, korumalar talimat almis belli kameralarin onunu kapatiyor. Kamera onune cikis da hesapli.
Bu durum Denizli kaplica ziyareti ile basladi, Amerika ziyaretinde de devam ediyor.
Peki, ne olabilir Erdogan'in canini sIkan?
Once siyaset disi bir neden olabilir. Mesela saglik.
Turkiye'den gelen cok sayida lider, gizlice ABD'de hastanelere gider veya Ecevit ve
Ozal'da oldugu gibi bazi unlu doktorlari kaldiklari otel odalarinda kabul edip muayene olurlardi.
Saglik sorunu konusundaki suphelerim biraz da bu yil Mart ayinda Zaman Ankara temsilcisinin, basbakanin beyninde bir tumor oldugu yolundaki sozlerinden kaynaklaniyor.
Iste bu nedenle acaba Erdogan, Bush'u ve torununu bahane ederek bir saglik
kontrolunden mi gecti sorusu aklima takiliyor?
Erdogan'in canini sIkabilecek ikinci konu; Turkiye'de bir secim
zaferinden cikmis olmasina karsilik, kendisine ve Abdullah Gul'e bazi
sorumluluklar veren ABD Baskanindan, ozel bir 20 dakikalik gorusme
randevusu alamamasi.
Cuneyt Zapsu'nun da Washington'da olmasi tesadüf olamaz.
Dusunun stratejik ortagiz diye ovunen bir ulkenin lideri, size randevu vermiyor.
Ne bicim stratejik ortakliksa. Belki de Erdogan bu gorusme ile secim zaferini damgalayacakti. Olmadi.
Bu randevunun Erdogan'in canini sIkma olasiligi bulunan ucuncu
noktayla baglantisi da olabilir.
Ucuncu olasilik, Turkiye'de kurum ve
kuruluslarla toplum arasinda giderek tirmanan gerginlik.
Bu konuda laiklere baski, son gunlerde yapilan aciklamalar, basinda cikan darbe
imalari, Basbakani rahatsiz etmis olabilir. Belki onun baska ve daha derin bir istihbarati vardir bu konuda. Iste bu nedenle Bush ile yapacagi bir gorusme, aslinda bu soylentilerin kaynagina, Washington'un hukumeti destekledigi mesajini verebilirdi.
Boylesine bir olasilik varsa, Washington ya taraf olmamaya ozen gosterdi, veya Erdogan'in isteklerini karsilama yanlisi degil.
Bu da Erdogan'in canini sIkmaz mi, Basbakan icin kotu haber degil mi?
Bilemiyorum. Basta da soyledigim gibi, tum bunlar beyin firtinasi diye
tabir edilen olayin irdelenmesi. Nasil olsa bir haftaya kadar buradaki
dirsek temaslari ortaya cikacak, o zaman biz de yazacagiz merak
etmeyin.
Savaş Süzal - Haber Gazete