AB Liderler Zirvesi'nde 23 ülkeyle hükümetlerarası anlaşma sağlanacak

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя

695499_detay.jpg



27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği ve 17 ülkeden oluşan Euro birliği içindeki ülkelerin katıldığı AB Liderler Zirvesi'nde 23 ülke daha sıkı mali denetim getirecek anlaşmayı kabul etti. Zirve'yle ilgili detaylar henüz net açıklanmadı. Macaristan ve İngiltere bu öneriye itiraz eden iki ülke olurken, İngiltere Başbakanı Cameron Euro Bölgesi'ne başarılar diledi.

23 ÜLKEYLE HÜKÜMETLERARASI ANLAŞMA!
AB Zirvesi'nde liderler borç krizini çözecek kararları oybirliğiyle alamadı. İngiltere ve Macaristan AB anlaşmasının değiştirilmesine karşı çıktı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy borç krizine ilişkin anlaşmaların 17 euro ülkesiyle ve euro dışındaki 6 avrupa ülkesiyle yapılacağını açıkladı. Rompuy, anlaşmanın 23 ülkeyle yapalacağını bildirdi.

MALİ BİRLİK ZİRVENİN GÜNDEMİNDE
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Yeni bir mali birlik yaratmakta karar verilmiştir" dedi. Merkel, AB'nin bütün euro ülkeleri için borç frenini oluşturacağını bildirdi.

Zirvede Avrupa İstikrar Mekanizması'nın uygulama tarihinin öne çekilmesine karar verildi. Otomatik yaptırımların da hayata geçirilebileceği bildirildi. İMF'ye 200 milyar euroluk bir ek kaynak aktarılması kararlaştırıldı. IMF Başkanı Chrstine Lagarde kaynağın 10 gün içerisinde netleşeceği tahminininde bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel, bu kaynağın karşılıklı kredi anlaşması şeklinde aktarılabileceğini ifade etti. Hem EFSF'nin hemde Avrupa İstikrar Mekanizması'nın Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilebileceğini belirtti.

ORTAK EURO TAHVİLİNDE ANLAŞMAYA VARILMADI
Avrupa Kurtarma Fonu (EFSF)'ye bankacılık lisansı verilmeyeceği açıklandı. Ortak euro tahvili üzerinde bir anlaşmaya varılamadı. Çok tartışılan konulardan finansal işlem vergisinin de zirvede ele alınmadığı bildirildi.

İNGİLTERE'YE SERT ÇIKIŞ!
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirve çıkışında İngiltere'ye sert çıktı. "İki ayrı hızda avrupa var nedeni İngiltere" dedi. Sarkozy, İngiltere'yi Avrupa ile daha çok alakalı görmek istediğini söyledi.

"EURO BÖLGESİNE BAŞARILAR"
İngiltere Başbakanı David Cameron, AB zirvesi sonrasında "Euro bölgesine başarılar" dedi. Cameron, Euro bölgesi içinde olmadıkları için ve asla olmayacakları için mutlu olduklarını ifade etti.

ROMPUY'DAN DERİN RAPOR
Euro Bölgesi liderleri, dün akşam yemeğinde başlayan ve bu sabah erken saatlerde sona eren AB liderler zirvesi toplatısına ilişkin ortak bir açıklama yayınladılar.

Euro Bölgesi liderleri yaptıkları ortak açıklamada, Euro Bölgesi üyesi ülkeler ve bazı AB üyesi ülkelerin daha derin bir mali birlik konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdular.

Euro Bölgesi liderleri yaptıkları açıklamada, varılan anlaşmanın yüzde 3'ün üzerinde bütçe açığının otomatik yaptırımları tetiklemesini, yapısal açıkların GSYH'nın yüzde 0.5'ini aşamasını, bütçelere ilişkin kurallaranın üye ülkelerde anayasalara veya uygun yasalara geçirilmesini içerdiğini belirtirlerken, Avrupa Adalet Divanı'nın bu yasaların uygun şekilde uygulanıp uylgulanmadığını denetleme otoritesinin de kabul edildiğini vurguladılar.

Liderler, kamu borçlarının GSYH'ya oranının yüzde 60 ile sınırlanmasını, bunun yasalara yerleştirilmesini ve bu seviyeyi aşan borçların kademeyi olarak azaltılmasını da kabul ettiler.

Ortak açıklamada Euro Bölgesi kurtarma fonları EFSF ve ESM için belirlenen 500 milyar Euro kredi sınırının, 12 Mart'ta yapılacak zirvede yeniden değerlendirilmesi kararı alındığı vurgulanırken, daha derin mali reformlar konusunda AB Konseyi Başkanı Van Rompuy'un Mart ayına kadar bir rapor hazırlayacağını da ifade edildi.


İNGİLTERE ANLAŞMAYI ONAYLAMADI!
AB Liderler Zirvesi'nde sğalanması beklenen hükümetlerarası anlaşmada ilk etapta Macaristan ve İngiltere bu öneriye itiraz etmişlerdi. İlerleyen saatlerde Macaristan'ın onayı ardından anlaşmaya dahil olmayan tek ülke İngiltere oldu.

Euro Bölgesi üyesi 17 ülke ile bölgeye üye olmayan AB üyesi 9 ülkenin yeni hükümetlerarası anlaşmayı oluşturmaya hazır olduğu bildirildi.

AB liderler zirvesinin taslak metnine göre, Euro Bölgesi'nin borç krizinin aşılmasını amaçlayan sıkı mali birlik sağlanması için Euro Bölgesi üyesi 17 ülke ile bölgeye üye olmayan AB üyesi 9 ülke yeni hükümetlerarası anlaşmanın oluşturulması hususunda uzlaştılar.

Böylece, Euro Bölgesi üyesi olmayan 10 AB üyesi ülkeden sadece İngiltere yeni anlaşma yapılması sürecinin dışında kalmış gibi görünüyor.

Taslak metinde, ''Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve İsveç'in hükümet ya da devlet başkanlarının parlamentolarına danıştıktan sonra bu süreçte yer alma olasılığının sinyalini verdiği'' belirtildi.

HABERTÜRK







 
Geri
Üst