karapapatya
New member
Aşkın gözü kör mü?
Âşık kendini ve karşısındakini idealize eder, yüceltir. Karşısındakinin sivriliklerini yumuşatır, hatta görmezden gelir. İnsan gördüğüne âşık olmaz, âşık olduğunu görür.
Acaba hastalık mı?
Vücuttaki bazı değişiklikler ruhsal hastalıklardakine benzer şekilde âşıkken de oluyor. Serotonin, dopomin, oksitosin gibi hormonların seviyeleri değişiyor. Yine de bunlar aşkın hastalık olduğu anlamına gelmiyor.
Depresyondan korur
Aşkın fizyolojide yol açtığı değişikliklerin büyük bir kısmı iyileştiricidir. Kalp hızını artırır, kan dolaşımını hızlandırır, depresyondan korur. Kişi kendini daha enerjik hisseder, dünyaya ve insanlara hoşgörüyle yaklaşır. Aşılmaz gördüğü sorunların üstesinden gelebilme gücünü bulur. Fiziksel görünümüne ve sağlığına daha fazla dikkat eder, spora başlar. Dolayısıyla özgüveni artar. Belki de 'aşkın uğur getirmesi' sözü bununla ilgilidir.
Aşkın halleri
Aşk, sahiplenme arzusu ve sonucunda bir çeşit eşitlik içinde birleşme arzusu olabilir. Üç çeşit aşktan söz edilebilir: 'hükmeden aşk', itaat eden 'adayıcı aşk' ve 'birleştiren aşk'. Üçü de tutkuya dönüşebilir. Tutku sahiplenmenin son ve kesin halidir.
Hayatı zehredebilir
En sık rastlanan hastalıklı aşk: Erotomani. Genelde daha üst sosyoekonomik düzeydeki bir erkeğe karşı bir kadının hissettiği imkânsız aşktır. Gerçekle ilgisi kopmuş bu kişi, aşkı hayalinde büyütür, hatta bazen karşısındakinin hayatını zehreder.
Don Juanizm aşk değil
Bir başka hastalıklı aşk türü olan Don Juanizm'e aşk demek pek doğru değil. Bu, olabildiği kadar çok kadınla çiftleşme arzusudur. Cinsel birliktelikten sonra ortada hiçbir duygu kalmaz.