'Ağca'nın poListe kaLması sakıncaLıydı'

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Mehmet ALi Ağca’nın tahLiyesi iLe Türkiye’nin Abdi İpekçi cinayetinin arkasındaki sır perdesine bir kez daha odakLanması ve dönemin ‘siviLLeri’nden askere yöneLik suçLama... CanLı Gaste, o dönemin iki önemLi eskeri yetkiLisine kapısını açtı; savcı Koç 30 yıL sonra iLk kez konuştu

100122-urug.300w.jpg

Mehmet Ali Ağca’nın 4 gün önceki tahliyesiyle birlikte, hala karanlıkta kalan Abdi İpekçi cinayeti yeniden konuşulmaya başlandı. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hayri Kozakçıoğlu ile İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Ağca'nın polis sorgusunun eksik kaldığını iddia ettiler. İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Necdet Üruğ’u, ek sorgu süresi talebini reddetmekle suçladılar.

Bir başka iddia da gazeteci Mehmet Altan’ın Uğur Mumcu’nun kendisine anlattıklarını yazmasıyla ortaya atıldı: "Ağca, İpekçi'nin vurulacağını biliyordu ve bu nedenle oraya gitti. Ama tetiği Oral Çelik çekti..."

Canlı Gaste dün gece, bu iki iddiayı direkt muhataplarına sordu. Dönemin Sıkıyönetim Komutanı Necdet Üruğ bir kez daha görüşlerini aktarırken, Ağca’yı sorgulayan Askeri Savcı Ahmet Koç, 30 yıl sonra ilk kez konuştu. Özellikle Koç’un anlattıkları hayli ilginç ve dikkat çekiciydi.

Dönemin ‘sivilleri’ tarafından suçlanan Üruğ’un aktardıklarından satırbaşları şöyle:

"Son kez konuşmak istiyorum. İstanbul Emniyeti o dönemde bölünme içindeydi. POL-BİR, POL-DER çekişmesi vardı. İki grup birbirinin faaliyetlerini önleme gayreti içinde görünmekteydi... Sivil cezaevlerindeki firarlar, ayaklankmalar ve kontrolsüzlük bizim de işimizi güçleştiriyordu.

Ağca’nın yakalandığı haberi bize geldi. Emniyet, 5 günlük sorgu süresine ek olarak bizden 15 gün daha istedi. Daha sonra bir 15 gün talebi daha geldi. Yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı kuşku içindeydik. İkinci 15 günlük isteği kabul etmedik... Soruşturma dosyası ve zanlı, sıkıyönetim savcısına teslim edildi.

İddia edildiği gibi biz yetki vermedik diyelim. 30 sene içinde ne oldu? Kim kimin elini bağladı. Görevini namus bilen insanları suçlamak doğru değil. Ayrıca bizim tutumumuz engelleme değil kanuni bir yetkiyi ve takdir hakkını kullanmaktı. 15 günlük ikinci ek süre talebine karşılık vermedim; 20 günde ne yaptılar ki... Kulağımıza gelen bilgiler de, bu işin kolay çözülemeyeceği yönündeydi.

Şunu da bir vicdan borcu olarak belirtmek isterim: İstanbul Emniyeti ile Sıkıyönetyim Komutanlığı şehirde emniyeti gayet başarılı bir şekilde tesis etmiştir. Şahidi de Hayri Kozakçıoğlu’dur....

('Polisten, sivil cazaevlerinden kaçma olayları nedeniyle alındı ancak askeri cezaevinden kaçtı...?' sorusuna yanıtı) Hayır kaçmadı, kaçırıldı. Ertesi gün de bunu söyledik zaten. İçeridekiler, dışarıdan birileri tarafından kandırıldı sanırım. Sorumlu olan personel de askeri mahkemeye çıkarıldı. Cezalar, ihraçlar oldu. İçeriden yardım yapıldı ve bunu yapanlar cezalandırıldı...

Hasan Fehmi Güneş ve Hayri Kozakçıoğlu 'engellendi' dememeliydiler; yetki verilmedi...

SORGUYU YAPAN SAVCI AHMET KOÇ

Necdet Üruğ'un ardından söz alan Askeri Savcı Ahmet Koç, Ağca'yı sorgulayan isimdi. Üruğ'un söylediklerine katılan ve konuyu biraz daha açmak istediğini belirten Koç'tan oldukça ilginç ve çarpıcı açıklamalar geldi; satırbaşları şöyle:

'Neden 30 yıl bekledi de şimdi konuştu?' sorularını duyar gibiyim. Bu olay en başta nasıl saptırıldıysa şimdi de aynı şey yapılıyor. Ben hiçkimseyi ve herhangi bir kurumu suçlamak istemiyorum. 30 yıl sustum ve Üruğ'un açıklamalarına ek olarak şimdi konuşmak istiyorum...

Ek süre verilmemekte Sıkıyönetim Komutanlığı haklıydı... (Ağca'nın yakalanması, Sıkıyönetim'e teslim edilmesi ve daha sonrasını tarih tarih aktardı...) Emniyette kaldığı sürede tüm ifadeler ve dosya içindeki deliller basında yer aldı...

AĞCA MI ÖLDÜRDÜ?

"Neden diye sordum, 'Bu düzeni korumak için' dedi. 'Sizin vereceğiniz karar bana yetişmez' diye konuştu. 'Ben buradan çıkacağım' dedi; arkasındakilere mesaj veriyordu.

Olayın tanığını sorgulamak istedim. Bir süre uğraştık ve geldi... İfadeleri gayet tatmin ediciydi. Olayı ihbar eden ismin de ifadesini aldım... Ağca öldürdü...

Ekli dosyalar

• 100122-urug.300w.jpg
    100122-urug.300w.jpg
    15.1 KB · Görüntüleme: 7,393
Geri