"Açık alanlarda da yasaklansın!"

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя




Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olduğu Türkiye'de, yasağının genişletilerek açık alanlarda da sigara içilmesinin yasaklanması gerektiği belirtildi.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı açıklamada, sigaranın Türkiye'de kapalı alanlarda yasaklandığını hatırlatarak, bu yasağın genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Sigara içilen açık alanların sağlığı tehdit ettiğini vurgulayan Dağlı, ''Amerika Birleşik Devletleri'nde sigara içmeyen birinin açık alanlarda maruz kaldığı biyobelirteçleri ölçen yeni bir araştırma yapıldı. Araştırma, restoran ve barların sigara içilen açık alanlarında sağlığı tehdit eden kanser yapıcı taneciklerin olduğunu ortaya koydu. Bar ve restoranların sigara içilmesine izin verilen teraslarında, bahçelerinde üç saat boyunca oturan sigara içmeyen kişilerin tükürüklerinde nikotin metabolitleri, idrarlarında sigaranın kanser yapıcı nitrozaminleri saptandı'' dedi.

Daha önce yapılan başka çalışmalarda da açık alanda sigara içen tek kişinin bile 3 ila 4 metre uzağında hava kirleticileri saptandığını ifade eden Dağlı, iki veya daha fazla sigara içicisinin olduğu açık alanlarda, bu kişilerden en az 6 metre uzakta bulunulması gerektiğini vurguladı.

Kapalı alan yasaklarından sonra açık alanda sigara içilmesinin artması üzerine sigara içmeyenlerden bu alanlarda da yasak talepleri gelmeye başladığını belirten Dağlı, bu talepleri ve sağlık verilerini dikkate alan bazı Amerika Birleşik Devletleri belediyelerinde bölgesel yasaklar getirildiğini kaydetti.

ABD'nin 130 belediyesi plajlarda, 251 belediyesi umumun geçiş yollarında, 82 belediye barların açık alanlarında, 215 belediye restoranların açık alanlarında, 625 belediye parklarda, 54 belediye hayvanat bahçelerinde tütün ürünü kullanılmasını yasakladığını kaydeden Dağlı, ''Porto Riko, Butan, Tayland, Hindistan Kerala eyaleti, Avustralya New South Wales bölgesinde halka açık parklarda sigara içmek yasaklandı. ABD'de 305 kolej ve üniversite bütün kampüs alanıyla sigarasız oldu. Bizde de bu uygulamaya ihtiyaç var'' diye konuştu.

İSTANBUL'DAN ÇOK ŞİKAYET ALIYORUZ
Türkiye'de yaz aylarında açık alanda yemek yemek ve içecek tüketmek isteyenler için sigara içmeyenlere ayrılmış özel bir alanının olmadığına dikkati çeken Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sigara içmeyenler 2009 yılı öncesinde kapalı alanda maruz kaldıkları dumana açık alanda kalmaktadır. Birçok işletmenin camekanlarını açarak iç ve dış ortamı tek alan haline getirip tamamı sigara içilen mekanlar oluşturuyor. Özellikle İstanbul, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli ilçelerine ilişkin çok şikayet almaktayız. Bu uygulama restoranlarda sigara içilmeyen yer bırakmamıştır. 4207 sayılı Kanun metni 'işletmelerde içilemez' ibaresi taşır, kapalı alan yasak uygulaması için yeterince geçiş dönemi yaşanmıştır, artık kanunu tam uygulayıp açık alanlarda içimi yasaklamalıyız. Sağlığı koruyacaksak bilim bunu göstermektedir.''

İŞLETMELERİN AÇIK ALANLARINDA SİGARA YASAKLANSIN
Sağlık Enstitüsü Derneği Kurucu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir ise işletmelerin açık alanlarında da tütün ürünü kullanmanın yasaklanmasını istetiklerini belirterek, ''Devletimizin karar vericilerinden son bilimsel verileri halk sağlığı yararına değerlendirmelerini beklemekteyiz. Zaten yasa koyucu eğitim kurumlarının açık alanlarında da sigara içilmesini yasaklamakla 2008 yılında bu konuda çok olumlu bir uygulama örneği vermiştir. Bu uygulamanın kapsamının genişletilmesini bekliyoruz'' dedi.


AA










 
sayın dağlı.hayatınızda hiç sigara içtiniz mi?. içenlerin şu an size salladığı küfürlerle anormal bir kulak çınlaması yaşıyor olmalısınız.kaldı ki;
birincisi,bu kişisel düşünceniz değil.bakanlığa sempatik davranmaya çalışıyorsınız.
ikincisi o içilmeyen sigaralardan kaynaklı vergi kaybını neremizden kapatacağız?
içilmezse sağlık giderleri azalır demeyin komik oluyor.
saygılarımla
 
Geri
Üst