90 ların ünlüleri

ĦĄЯĄMÍ

" hayal taciri "
Reaction score
0
Neydi 90’lar Nerede o şarkılar

h14.jpg

Popüler kültürün temelleri, 90’ların başında, özel televizyonların kurulmasıyla atıldı. Pop müzik de, popüler kültür içersinde yerini böylece almış oldu. Özel televizyonlar sayesinde çok daha rahat ve özgür bir ortamda icra edilebildi ve daha geniş kitlelere ulaştı. İlk parlayan isim de, “Hadi bakalım kolay gelsin, bir acayip zor yarış” diyen Sezen Aksu oldu. Ardından ilginç dans figürleriyle Yonca Evcimik “Aboneyim” diyerek bir fenomen haline geldi.

h2.jpg

Klip çekimlerine daha çok özen gösterilmeye başlandı. Dolayısıyla ciddi klip endüstrisi ortaya çıktı; yönetmenler daha değerli hale geldi. Şu anda 300 bin satan albümler için “süper” deniyor, o yıllarda 1 milyon satış rakamına ulaşan albümler vardı!

h3.jpg

Dönemin genç ve başarılı isimleri, okumuş görmüş çocuklardı. Çoğu okul çağlarındayken bu işe başlamışlardı. Televizyonlarda bu kadar sık yer almamaları, onları daha da ulaşılmaz hale getiriyordu. Oysa şimdi internetten, ne yaptıklarına, nerelere takıldıklarına hatta nerede oturduklarına dair pek çok bilgi bulmak ve onların izlerini sürmek mümkün!

h4.jpg

Sanatçıların her yaptıkları olay, her yedikleri ve giydikleri de moda olurdu. Tarkan, uzunca bir süre fular taktı mesela. Kenan Doğulu’nun “güneş kolyesi”, Mirkelam’ın “Her Gece” klibinde giydiği “beach pantolon”u, en popüler sanatçı aksesuarları arasındaydı.

h5.jpg

Hala dinlemekten bıkmadığımız, pop müzik tarihine altın harflerle kazınan pek çok aşk şarkısı da bu zamanda ortaya çıktı. Levent Yüksel’in “Med-Cezir”i, Sertab Erener’in “Sevdam Ağlıyor”u, Demet’in “Arnavut Kaldırım”ı, Aşkın Nur Yengi’nin “Serserim Benim”i ’90’ların hit’leri arasında.

Tarkan

h6.jpg

Tarkan, “Kıl Oldum Abi” klibinde, ayrık dişleriyle gülümserken (o zamanlar ön dişleri birbirinden epey uzaktı), siyah deri montu, sarı kareli pantolonuyla da değişik dans figürleri sergiledi. Ve bir anda, 90’ların pop ilahı haline geldi. Sonuçta, Tarkan o kadar yol aldı ki, bizim de dünya çapında bir starımız oldu.

Kenan Doğulu

h7.jpg

Bir başka ilginç klip de Kenan Doğulu’nun “Sımsıkı”sıydı. Uzun saçlı, balıketli bu genç, Mısır’da çekilen klibinde oyunculuk kabiliyetinin sınırlarını zorlamış, klip değil,ama şarkıyla başarılı olmuştur.

Burak Kut

h8.jpg

O bizim “Bebeto”muzdu. “Benimle Oynama” ve “Bebeğim” parçasıyla, özellikle kızların sevgilisi haline geldi. Ama sonra, bir türlü o eski şaşalı günlerine geri dönemedi. Ne Sarah Brightman’la ve Sakis Rouvas’la yaptığı düetler ne de Sezen Aksu’dan aldığı besteler onu kurtarmaya yetmedi. Ta ki, geçen sene kendini “Komple” yenileyene kadar!

Demet

h9.jpg

“Elleri kolları kınalı bebek” diyerek, hayatımıza dahil olan sanatçı, başarılı şarkıları kadar mütevazı tavırlarıyla da gönlümüzü fethetmeyi başarmıştı.

Oya&Bora

h10.jpg

Oya Küçümen ve Bora Ebeoğlu’nun ilk çıkış parçası “Ara Beni”, maçlarda dahi slogan olmuştu. Hele bir de “Sevmek Zamanı” isimli bir şarkıları var ki… Şimdilerde hiç ortada görünmeyen grup, birden parladı ve söndü.

Serdar Ortaç

h11.jpg

Veee Micky’li pantolonuyla huzurlarınızda Serdar Ortaç:) Serdar’ın, uzun küt saçları ve yaptığı dans figürleri hala zihnimizde kazılıdır. İlknur Soydaş’ın göbeğinden yediği zeytinle tüm dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı.

Tayfun

h12.jpg

Onu unutmamız mümkün mü? Hele hele o gerdan kırdığı klibini bir izleyen bir daha iflah olmamıştır. 1992 yılında siyah deri montu, beyaz atleti, Elvis Presley tarzı saçlarıyla “Hadi Yine İyisin” dedi, böylece öpücüklü şarkılarımızın ilki de ortaya çıkmış oldu!

90’lar Top 25

1. Bendeniz-Ya Sen Ya Hiç
2. Burak Kut-Benimle Oynama
3. Çelik-Ateşteyim
4. Deniz Arcak-Yağmurdan Kaçarken
5. Demet-Kınalı Bebek
6. Ferda Anıl Yarkın-Sonuna Kadar
7. Gülay-Cesaretin Var mı Aşka
8. Hakan Peker-Efsane
9. Harun Kolçak-Gir Kanıma
10. İzel&Çelik&Ercan-Özledim
11. Kenan Doğulu-Yaparım Bilirsin
12. Kerim Tekin-Cici Baba
13. Mustafa Sandal- Bu Kız Beni Görmeli
14. Nazan Öncel-Aynı Nakarat
15. Oya&Bora-Seni Bana Yazmışlar
16. Ozan Orhon-Saman Alevi
17. Özlem Tekin-Yar Bana Varmadı
18. Seden Gürel-Bum Bum Bum
19. Serdar Ortaç-Karabiberim
20. Sertab Erener-Ateşle Barut
21. Sezen Aksu-Hadi Bakalım Kolay Gelsin
22. Tarkan-Kıl Oldum
23. Tayfun-Hadi Yine İyisin
24. Umay Umay-Hareket Vakti
25. Yonca Evcimik-Aboneyim

eline sağlık tam benim çocukluk dönemi şarkıcıları ve şarkıları.90 da 7 yaşındaymışım be.ama hala ezberimde bu şarkılar.ne güzel günlerdi.ne kıymetliydi bu sanatçılar.kasetlerini alırdık.

gerçekten çok güzel bir başlık oldu bu hatırlamak güzeldi 90 yılında 7 yaşında olsamda hatırlıyorum hepsini ve nicelerini...

ben 90 da 3 yasındaydım sımdı ıse 23 yasındayım ama hala bu parcaları hatırlıorum xD

Hey gidi günler pehhh =)

Geri