80-(12+3+8) = ? 600bin liseli bu soruyu çözemedi

BurakƷ5

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Dünyanın neresinde olursan ol, bulunduğun yerde de
80-(12+3+8) = ?

523386_detay.jpg

BU soruyu ilköğretim 3. sınıf öğrencileri matematik dersinde çözüyor. Ancak üniversiteli olmaya hazırlanan lise son sınıf öğrencisi ya da mezunu 1.5 milyon gençten 600 bini üniversiteye giriş sınavında bu soruyu yanıtlayamıyor.
Geçtiğimiz gün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’la bu hafta başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde röportaj yaptık. 36 yıldır üniversite sınavlarını gerçekleştiren kurumun başındaki kişi olarak kendisini en çok hangi tür soruların yapılamıyor olmasının şaşırttığını sordum. Artık şaşırmadığını ama yüzde 99’unun çok rahat çözebileceği soruları yarım milyonu aşkın gencin çözememesine üzüldüğünü söyledi.
Sonra da bunu örnekle açıkladı:
“Bir iki yıl önce üniversiteye giriş sınavında 80 - (12 + 3 + 8) = ? diye bir soru sorduk. Şimdi bu soruya baktığınızda ne düşünürsünüz? ‘Çocuklar bunu yapar’ dersiniz. Oysa bu soruya 600 bin öğrenci cevap verememiş. Neden cevaplamamışlar, neden yapamıyorlar? İlkokul çocuğu bu soruyu yapıyor. Bunlar lise çocukları ya da mezunları. İşte bu soru gibi yüzde 99’unun kesinlikle çözmesi gereken çok basit sorular var. Ama çözemiyorlar. Biz çok basit, yüzde 100 hepsi cevap verir diye ‘Cumhuriyet kaç yılında ilan edildi?’ gibi soruları sınavlarda sormuyoruz. Ama artık kuşkuluyum. Şimdi bu soruyu sorsak, ‘Yüzde yüz doğru cevap alırız’ diyemiyorum. Herhalde yanlış cevap verenler çıkacaktır diye endişe ediyorum.”
Yarımağan’ı gerçekten de endişeye düşüren bu durum, son yıllarda eğitimde tehlike çanları çalmaya başladığının bir göstergesi olarak algılanmalı. Üniversite sınavında, SBS’de her yıl başarısızlığın artması üstelik de soruların kolay olmasına rağmen, yapılma yüzdesindeki düşüş ve özellikle de bazı devlet okulları arasındaki uçurumlar artık “eğitimde kalitenin” ne durumda olduğunu gösteriyor.
Bugün İstanbul’un göbeğinde köklü devlet liselerinin öğrencileri arasında heceleyerek okuyan öğrenciler karşımıza çıkıyor. Üniversite kapısına bu şekilde getirdiğimiz çocuklarımız bırakın dört işlemi, iki hatta tek işlemli soruları da çözemez durumdalar. Bu durumda biz bu çocukları mı yargılayacağız yoksa onları liseye kadar taşıyan ve ellerine diploma veren eğitim sisteminin ne kadar mükemmel (!) olduğunu mu tartışacağız? Çünkü çocukları yargılamak işin en kolay yanı...

KAYNAK

ilköğretim de notları fazla şişirmesinler .. lisede de böyle olmaz.

Bunun Nedeni Soruyu yapamamak değiL . Öğrenciler Bu kadar Kolay sormazlar die altında bişe arıolar o yüzden oluyo .. Allahtan bu sene Sbs ' de bana olmadı ama Matematikte En kolay 2 soruyu dalgınlıktan kaçırdım :D

gençLik fos,kofti..memLeketin geLeceği meçhuL..aLayı emo,apaçi,tikky..

Demek ki neymiş, iş sınav yapabilmekte, sınav sisteminde değil, yıllardır süregelen eğitim sisteminde.Her yıl sistem , sınav değiştirileceğine, sınava oturtacağın öğrencilerin eğitim müfredat ve öğrenim sürecini reforme etmek.

kaydırma yapmışlardır demeyin öle =)

Demek ki neymiş, iş sınav yapabilmekte, sınav sisteminde değil, yıllardır süregelen eğitim sisteminde.Her yıl sistem , sınav değiştirileceğine, sınava oturtacağın öğrencilerin eğitim müfredat ve öğrenim sürecini reforme etmek.

Aynen sana katılıyorum, ben ilk olkul bire giderken öğretmnizim bize ders değil masal anlatıyordu. şakasanmayın gerçek bu hoca hergün sınıftan biri hakkında senaryo yazıp onun hakkında masal anlatırdı bizde dinlerdik ne yazıkki

O soruyu heyecandan yapamamıştır.Kaldı ki hanginiz öss sınavına girdiğinizde heyecanlanmadınız?O sınavdaki stres herşeye yol açabilir.4'ü 2'ye bile bölemediğimiz anlar olabilir.Bu stresi yaratanda Milli Eğitim Bakanlığıdır.Bu stresi saçma sapan 3 saat 15 dakikalık şimdilerde değişmiş 4 oturumlu olmuş neyse artık o gençleri yıpratan onları zorlayan ve yarış atı gibi koşturan zihniyet oluşturmayı başarmıştır.Kimse 600 bin gence yüklenmesin.

O soruyu heyecandan yapamamıştır.Kaldı ki hanginiz öss sınavına girdiğinizde heyecanlanmadınız?O sınavdaki stres herşeye yol açabilir.4'ü 2'ye bile bölemediğimiz anlar olabilir.Bu stresi yaratanda Milli Eğitim Bakanlığıdır.Bu stresi saçma sapan 3 saat 15 dakikalık şimdilerde değişmiş 4 oturumlu olmuş neyse artık o gençleri yıpratan onları zorlayan ve yarış atı gibi koşturan zihniyet oluşturmayı başarmıştır.Kimse 600 bin gence yüklenmesin.

ben sınava girdiğim de hiç heycanlanmadım o kadarda emek harcayıp girdim ama hiç heycan yok tu o sorudada heycan yapılma topla çıkar bunu yıllardır gören bi insan gözü kapalı çözer bunu yapamayan bir adam varsa bence hayattan kopmuş bir insandır sınava girsede işe yaramaz girmesede.

Hangi ruh haliyle girdi acaba nasıl çalıştı o güne kadar ailesi nasıl ilgilendi onunla?Bunların hiç mi önemi yok?Notlar seni yansıtmaz sadece başarını belgeler.O soruyu sınavda çözememesi kadar doğal hiçbir durum yok çünkü sistem zaten sana bunu dayatıyor bu yanlışı yapacaksın diyor yoksa herkes bugün üniversite sınavını kazanmış olurdu.Bunu ister mi sistem?

11 yıllık boşu boşuna geçen çarpık eğitim ve öğretim. Koskoca bir geleceğin bir sınavla belirlenmesi. Ergenlerin bukadar büyük bir yükün altına bukadar genç yaşta girmelerinin getirdiği ağır psikolojik bunalım. Beygir misali yarışlara hazırlanma tesisleri dersaneler. Dersane masraflarını çıkaramayıp hapislere düşen anneler. İntar eden gençler... Gerçekten "MÜKEMMEL" bir eğitim sistemi...

Doğal olarak bukadar mükemmel eğitilmiş bu kadar mükemmel bir gençliğin karşısına bukadar dandik bir soru koyarsan adamlar hakaret olarak algılar ve tepkilerini sunar, bu soruyu çözmezler. Haklılar... Bu mükemmel gençlik bu dandik soruyu çözmemekle haklı...

E birde mükemmellikten sıkılıp kendilerini emo, apaçi ve tiky büyük felsefeleriyle ifade etmeleride doğaldır sanırım. Neyse devam devam mükemmelliğin sınırlarını zorlayacağız daha...

Bu rakamın bu kadar fazla olması kesinlikle eğitim sisteminden kaynaklanıyor bence.Ama bu kadar kişinin bu soru üzerinde çok kafa yorup da bu soruyu yapamadığını düşünmüyorum.Çoğu hiç bakmadan boş bırakmış veya soruyu okumadan işaretlemiştir.Zaten büyük bir kısma sınavı doğru düzgün çözmüyor.Hele konu matematikse çoğu hiç bile bakmıyor matematik sorularına.

gençlik nereye gdiyo ya mat.ım kötğ olduğu halde ben bile çözerdim bunu bnden daha kötüler warmış demek ki:)

Geri