32 bir ve 64 bit Windows arasındaki en büyük fark bellek desteğinden ileri gelmektedir. 32 bit işletim sistemleri, işlem başına tahsis edilmiş en fazla 2 GB'lık bir bellek alanına sahip en çok 4 gigabaytlık (GB) sistem belleğini desteklerken yeni x64 işletim sistemleri, işletim sistemine bağlı olarak, 32 ila 512 GB'lık RAM alanını desteklemektedir ve donanım kapasiteleri ve bellek alanları genişledikçe, 16 terabayt (TB) büyüklüğe kadar sanal belleği destekleme potansiyeline sahiptir.
32 bit işlem gücünün sınırlarını zorlayan kullanıcılar için bu, büyük dosyaların daha hızlı açılabileceği ve karmaşık hesaplamaların daha kısa sürede gerçekleştirilebileceği, kısaca daha fazla verimlilik ve etkinliğe sahip olunacağı anlamına gelmektedir.
64-Bit Bilgi İşleme Kimler İhtiyaç Duyar?
64-bit bilgi işlem, performansı bir üst düzeye çıkarmaktadır. Windows XP Professional ve Windows Server 2003'ün 32 bit sürümleri çoğu kullanıcının işletim sistemi gereksinimlerini karşılamaya devam edecektir. Ancak çok miktarda veri ile çalışan kullanıcılar veya büyük oranda bilgiyi kısa sürede işlemesi gereken kuruluşlar için 64 bit, performans ve verimlilik açısından kayda değer bir sıçrama tahtası anlamına gelmektedir.
Windows XP Professional x64 Sürümü; 3D modellerle, animasyonlarla, CAD projeleri ile veya diğer büyük veri kümeleri ile çalışan kullanıcılar için idealdir. Örneğin:
• Video, animasyon veya 3D modellerle çalışan dijital içerik yaratıcıları.
• CAD, CAM veya CAE'den faydalanan mekanik tasarımcıları ve mimarlar.
• Karmaşık simulatörlerden faydalanan mühendisler ve bilim adamları.
• Büyük miktarda veriyi kısa sürede işlemden geçirmesi gereken finans analizcileri.
Alıntıdır