64Bit ile 32Bit Farkı

ridvan5005

New member
Reaction score
0
64 bit vista ile 32 bit vista arasında ne fark var artıları ve eksileri ile bilen var mı?

walla farkı gordum azım açık kaldı ben bilgisayarı ilk aldığımda xp yukluydu anında vistaya geçtim 32-bit yukledim sonra bi baktım işlemcim 64-bit 64-bit bi yükledim bilgisayar kanatlı ferrariye dondu mubarek :D

arkadasım bu tür baslık kaç kere açıldı arama yapın derim..yada benim postlara bakın bulursunuz..

kardeşim bit işlemcinin bir seferde işleyebileceği veri sayısı. İşlemcinin bunu yapıyor olması yeterli değil bazı donanımların ve işletim sisteminin de buna izin vermesi yani desteklemesi gerekiyor.

64bit problem açmaz aksine işlem hızı sağlar. donanımların desteklerse sistemin xp den daha hızlı stabil çalışır.

Selam
Çok bilgi sahibi olmamakla beraber size şu şekilde anlatablirim
32 bit çalışan bir sistem max 2 üzeri 32 = 4.294.967.296 byte = 4096 megabyte bellek adreslemesi yapabilir buna mukabil 64 bitlik bir işletim sistemi 2 üzeri 64 = 18.446.744.073.709.600.000 = (çok büyük bir rakam olduğu için) 128 gigabyte (kadar diyelim) bellek adresleme yapabilmenizi sağlıyor .
Tabi bu noktada bazı arkadaşlar bize ne faydası var diyecektir. Onu da şöyle açıklıyalım örneğin elinizde bir takım dosyalar var bunlar ile bir dize işlem yapacaksınız ve kullandığınız program yapmak istediğiniz işlem için her dosyayı belleğe açmak istiyor (örneğin tarayıcı ile tarama yaparken çok detaylı ve yüksek çözünürlükte bir resim taramak istediğinizde sizden birkaç gigabyte ram istemektedir.) bu durumda 32 bitlik bir işletim sistemi ile açabileceğiniz dosya büyüklüğü 1 kerede 4096 megabytedan fazla olamaz ama 64 bitlik bir sistem ile 6128 megabyte veya 23800 megabyte bir dosyayı açabilirsiniz .umarım bu bilgi merakınız gidermede bir miktar yardımcı olur .merak ettiğiniz varsa sorabilirsiniz bilgim dahilinde olursa yardımcı olmak isterim.

Geri