6 Adımda Windows’unuz Daha Uzun Ömürlü Olsun

ServerErr0r

uid=0(root)
Reaction score
0
Dünyada en yaygın işletim sistemi olan windows (xp - vista - win7) işletim sistemini düzenli ve uzun ömürlü kullanamak, bir çoğumuzun sorunu olan Windows"un çökme durumu, işleyişindeki bozulmalar, yavaşlamalar, gibi sorunları çözmek için neler yapabiliriz bakalım.

1.) Virüslerden Korunma :

#Virüs Nedir ?

Bilgisayar virüsü, kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.(Vikipedia)

#Nasıl Korunulur ?

Virüsten nasıl korunulur kısaca Değinmek istedim. Her geçen gün yeni yeni virüsler meydana geldiğinden dolayı tam olarak % 100 korunma hiç bir zaman mümkün değildir. Fakat bazı önelmlerle virüslerden korunma sağlanabilir.

> Lisanslı Windows kullanın, otomatik güncelleştirmeleri takip edin.

> Siteminizdeki kullanıcılara parola koyun.

> Mutlaka antivirüs koruma yazılımı kullanın ve sıkça disklerinizi tarayın.

> Güvenlik duvarı (firewall) kullanın.

> Güvenmediğiniz sitelerdeki onay ve yüklemeleri (Activex) yapmayın.

> Güvenmediğiniz, bilmediğiniz sitelerden özellikle bedava (free) dosyaları yüklemeyin.

> Pc"nize taktığınız flash disk, CD vs. önce mevcut antivirüs ile taratınız.

> Düzenli olarak sisteminizin yedeğini alınız.

> Diskinizin bölümlerini arşiv mantığı ile kullanın. C: sistem dosyaları D: sizin doslayarınız. iki diskide "Deep Frezee" gibi proğramlarla koruya bilirsiniz.

> Mailinize gelen e postalar güvenilir yerlerden gelmemişse açmayın.

> Sistem haricinde şüphelendiğiniz bir program varsa Başlat >> Çalıştır >> msconfig yazıp gelen pencerede "başlangıç" sekmesinde çalışan programlarıgörüp istemediğiniz proğramı devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu Şekilde ve gelişen korunma yöntemleriyle Wirüslerden korunarak Windows ömrünü uzatabilirsiniz.

2.) Onarıcı Proğramlar :

Sistem optimizasyon ve gereksiz dosyaları temizleyen proğramlar sayesinde windows"umuzu her seferinde onarma yapabiliriz.

Bu tür proğramlar içerisinden önerim "Ccleaner" proğramı olacaktır. Proğram sayesinde windows kayıt defterini onarabilir, gereksiz dosyaları silebilirsiniz.

3.) Disk Birleştirme İşelmleri :

Disk birleştirme işlemi Ccleaner in özelliklerine sahip ayrıca Harddisk"inizde ki dosyaları birleştirip ve sisteminizde ki boş dosyaları kaldırtarak hızlı bir bilgisayar elde etmenizi sağlar.

Bu tür proğramlar içerinsinden önerim "Disk Defrag" proğramıdır.

Windows Disk Birleştirici:

Ayrıca Windows"un kendi içerisindeki "Disk Birleştiricisi" özelliği ilede bu işlemi yapabilirsiniz.

Disk Birleştiricisine Başlat >> Proğramlar >> Donatılar >> Sistem Araçları"ndan ulaşabilir. Birleştirmek istediğiniz diske işlemi uygulayabilirsiniz.

4.) Proğram Kurulumları ve Gereksiz Proğramlar :

Download ettiğimiz ve ya satın aldığımızı proğramları kurarken devamlı "ileri" seçeneğiyle hareket etmeyin. Proğramın kurulum aşamalarını tek tek inceleyin size lazım olan kısmını kurmaya özen gösterin. Diğer alt proğramlar windows"u yoracak performansını etkileyecektir.

Her proğramı yüklemeyin hatta gereksiz, kullanmadığınız proğramları kaldırmanız Windows ve bilgisayarınızın sağlığı bakımından yararlı olacaktır.

5.) Windows"u Orjinal CD ile yükleyin :

Windows"u orjinal CD"ile yüklemeniz, güncellemeleri almanız, windows"un daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca windows için yapılmış temalar kullanmamanız, Windows"un orjinal temasını kullanmanız performans açısından önemlidir.
Ayrıca günümüzde bir çok editlenmiş XP cd"leri bulunmakta bu tür CD"lerden windows yükleme yapmayın ! Kişinin sistem içerisine ne yüklediğiniz bilmediğimiz ve normal performansı sağlamayacağından bu tür uygulamaları kullanmamalıyız.

6.) Yeni Çıkan İşletim Sistemlerini Takip Edin :

Yeni çıkan işeltim sistemleri, eski baz alınarak onu geliştirmeye yönelik olduğu için size daha güvenli ve daha sağlam bir işletim sistemi sunacaktır.

Geri