4 bin ton mazotu satıp yerine su koymuşlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

DeRSaaDeT

Islambol
Altın Üye
Katılım
3 Şub 2006
Mesajlar
6,597
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
118

mazot.jpg
Mersin polisi, transit rejim kapsamında yurtdışından gelen tanker gemiler ile serbest bölgeye getirilen akaryakıt ürünlerini mercek altına aldı.
Yuropet adlı firmanın iç piyasaya sunulması yasak olmasına rağmen, bir başka ülkeye götürüleceği belirtilen akaryakıtı Mersin Serbest Bölgesi'ne getirerek iç piyasaya sürdüğü tespit edildi. Yuropet'in bir süre önce transit rejim kapsamında 4 bin ton mazotu Mersin Serbest Bölgesi'ne getirdiği belirlendi. Ancak 200 kara tankeri akaryakıtın yasak olmasına rağmen iç piyasaya sunulduğu bilgisi üzerine önceki akşam operasyon başladı. Mali Büro amirliği dedektifleri, mahkeme kararı ile şirketin kiraladığı antrepoya baskın düzenledi. Mührünün söküldüğü görülen antrepodaki depoda şirketin beyanına göre 4 bin ton mazot bulunması gerekiyordu. Ancak polis tam 3 bin 700 ton su buldu. Firmanın 200 tankerlik mazotu iç piyasaya sunduğu, onun yerine depoya su bastığı anlaşıldı. Operasyonda şirket sahibi Halil İbrahim Koçak ile birlikte yöneticiler R.E. ile F. O., Mersin Ataş Gümrük Müdürlüğü'nde görevli antrepo memurları M. K. ve M. T. gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlılar suç işleme aracıyla örgüt kurma, teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığı, görevi kötüye kullanma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Akaryakıt kaçakçılığına göz yummak ve rüşvet almak suçlamasıyla karşı karşıya bulunan gümrük memurları, ifadelerinde, antreponun mühürlü olduğunu öne sürdü. Gümrük memurları, mührün söküldüğünden haberdar olmadıklarını, gümrük beyannamesine göre firma hakkında normal prosedürü uyguladıklarını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren 5576 sayılı 'Petrol Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, kaçak petrolü satışa sunan, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kaçak petrolü ihbar edenlere ikramiye verilecek.

Zaman, 20 Nisan 2005'te 'Kaçak akaryakıtın üssü Mersin' başlığıyla manşetten yayımladığı haberde 1990'lara kadar Ataş ve Petrol Ofisi dolum tesislerinin bulunduğu kentte faaliyet gösteren dağıtım şirketinin 57'ye çıktığına dikkat çekmişti. Gümrükler eski Başmüfettişi Necati Can, TBMM Araştırma Komisyonu'na verdiği bilgide, ildeki petrol dolum tesisi ve benzin istasyonu sayısındaki artışın gelişmiş ülkeleri bile geride bıraktığını vurgulamıştı. Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde 3 bin 500 arabaya bir petrol istasyonu düşerken, Mersin'de aynı rakam 300 civarında. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Akaryakıt Bayileri Komite Başkanı Hamit Hayfavi de şehir içindeki 150 istasyondan çoğunun kaçak akaryakıt sattığını belirtmişti. Irak'a giden akaryakıta dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Hayfavi, bu ülkenin ihtiyacından fazla akaryakıt talep ettiğini, fazlanın da Türkiye içinde satıldığını ifade etmişti. Yasa dışı yollarla Irak'tan gelen akaryakıtın önemli bir bölümünün iç piyasaya Karaduvar Mahallesi'nden sürüldüğü de dile getirilmişti. Sedat Güneç, Ümit Pıtır, Ankara, Mersin
KAYNAK
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst