by.erce
New member
- Reaction score
- 0

İngiltere'de Blackburn Rovers forması giyen Tugay Kerimoğlu'ndan tartışılacak sözler.Türk futbolunun istikrar abidesi. Dünyanın en zor ligi olarak kabul edilen İngiliz Premier lig kulüplerinden West Ham United’tan transfer teklifi aldı, hem de 38 yaşında... Şimdi Blackburn Rovers fanatikleri kaptanlarını bırakmamak için kulübe baskı yapıyor 38 yaşında bir Premier lig takımından transfer teklifi almak her futbolcuya nasip olan bir olay değil.
Neler hissediyorsunuz?
İngiltere liginde yaş önemli değil. Mühim olan, sizin vücudunuza ne kadar iyi baktığınız ve oynamayı istemeniz. Teklifin gelmesi çok doğal. Çünkü 7-8 senedir bu ülkedeyim, insanlara bir takım şeyleri kabul ettirdim. Blackburn Rovers’da sembol futbolcu olmamın da teklifte etkisi var. Ama kulübümün bu teklifi kabul edeceğini sanmıyorum. Beni bırakmak istemiyorlar.
Can Bartu’ya ait ‘yurtdışında en fazla maça çıkan Türk futbolcusu’ rekorunu kırdınız. Bu istikrarınızın sırrı nedir?
Güzel bir aile yaşantısı... Çünkü çok güzel bir eşim ve 2 tane güzel çocuğum var. Onlar sayesinde bu başarılar geldi. Ben hiçbir şeyi tek başıma yapmadım. İngiltere’de, Türkiye’de oynadığımın daha fazlasını oynuyorum. Tabii ki buraya gelince, kendimi geliştirdim. Eskisi gibi ayağımda fazla top tutmayı da bıraktım. Formda olmamın en büyük sebebi kafamın rahatlığı. İşi profesyonelce yaptığınız sürece, karşınızdaki insanlar da size profesyonelce yaklaşıyor.
40 yaşında da futbol oynamayı düşünür müsünüz?
İmkanım olursa, tabii ki oynarım. Ama kafamda bu sene sonu bırakmak var. Çünkü çok yoruldum. Artık zamanımı eşime ve çocuklarıma ayırmayı düşünüyorum. Herhangi bir teklif olmadığı takdirde sezon sonu futbolu bırakacağım.
Futbolu bırakınca Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?
İngiltere’de kalmak biraz daha ağır basıyor. Çocuklarımızın geleceğini de düşünmek zorundayız. Onlara iyi bir İngilizce eğitimi vermek için burada kalmak istiyoruz.
Bunca yıldır eşiniz hiç “Hadi artık dönelim” demedi mi?
Hayır, 8.5 senedir buradayım. Geri dönmek gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Burada yaşamaktan memnunuz.
Emre’yle görüşebiliyor musunuz?
Emre’yle de, Tuncay’la da görüşüyoruz. Hergün birbirimizi arayıp hal hatır sorarız.
İngiltere’de gece hayatı olan bir futbolcunun üzerinde Türkiye’deki gibi bir baskı var mı?
İngiltere’de kimse kimsenin özel yaşantısıyla ilgilenmez. Sadece sahada yaptığınız işlere bakarlar. Maç bittikten sonra da, normal yaşantınız devam eder. “Gece hayatı” diye bir şey yok İngiltere’de. Herkesin kendine ait bir “özel hayatı” var. Türkiye’de olduğu gibi magazinciler futbolcu peşinde koşmuyor. Gerek halk olarak, gerek basın olarak kimse kimseyi rahatsız etmez.
Türkiye’de birçok futbolcu duygusal davranıp yurtdışını tercih etmiyor. Sizin Türkiye’den ayrılmanızın gerçek sebebi neydi?
Duygusal davranmamak gerekir. Çünkü Avrupa tecrübesi önemli. Bir takım şeylerin sorumluluğunu almanız lazım. Bu konuda duygusal değil, profesyonelce düşünmekten yanayım. Benim hedefim önce kendi takımımda, sonra Milli Takım’da, peşinden de Avrupa’da oynamaktı. Hepsini başardım.
İngiliz ve Türk futbolu arasında nasıl farklar var?
İngiltere’de futbolcular oyunun 90 dakika oynandığının farkında. Mağlup da galip de olsalar, kendilerini bırakmıyorlar. 90 dakika boyunca iki takım da efor sarf ediyor. Temponun yüksek olduğu, kimsenin kimseye puan bırakmadığı bir lig. İngiliz futbolu fiziğe ve güce dayalı.
Yabancı sayısının bu kadar fazla olması Türk futbolunu baltalar mı?
İngiltere’de bazı takımlardaki İngiliz futbolcu sayısı 2 tanedir. Farklı ülkelerden gelen 10-15 tane futbolcu vardır. Demek ki, bu konuda Türkiye’de belli baskılar var ki, insanlar böyle yorumlar yapabiliyorlar.,
Futbol dışında eşinizle nasıl zaman geçiriyorsunuz?
Genelde buradaki tiyatrolara, restoranlara ve sinemalara gidiyoruz. Zaman zaman da seyahate çıkıyoruz. En çok da Londra, İtalya veya Fransa’ya gideriz.
Türkiye’de en başarılı antrenör kim?
Şu an itibarıyla Sivasspor’un hocası Bülent Uygun. Ayrıca, Ertuğrul Hoca’yı da (Sağlam) başarılı buluyorum. Bir maç kaybedildi diye, artık bir takım şeyler olmayacak düşüncesine kapılmamak lazım.
Milli Takım, Avrupa Şampiyonası’nda ne yapar?
Yarı final veya final uzak olasılık değil. Oyuncularımız bunu başarabilecek güçteler. Zaten bunu daha önce de gösterdiler. Yine başaracaklarına inanıyorum. Fakat desteği hiçbir zaman onlardan esirgememek lazım.
Kadroya yine çağrılırsanız, Avrupa Şampiyonası’nda oynar mısınız?
Ben Milli Takım’a güzel bir şekilde hizmetimi ettim. Ve karşılığında Fatih Hoca’nın zamanında bana jest olarak jübile yaptılar. O konuya zaten bir nokta koyduk. Ben sadece gönül ve düşünce olarak onlara destek verebilirim. Artık o şansı o sahada oynayan çocuklara bırakmak lazım. Onların da saha çıkıp o havayı soluma zamanları geldi.
İngiltere’deki spor yorumcuları arasında Erman Toroğlu gibi pozisyonları “oynatan” yorumculara rastlıyor musunuz?
Ben hiç rastlamadım. Futbol içinden gelmiş kişiler var. Mesela, Alan Shearer var, İan Wright var. Onlar konuşuyor. Ve konuştukları da toplam 5-10 dakikayı geçmiyor . Sadece maçlarla ilgili pozisyon yorumları yapıp bitiriyorlar. 3 saat süren programlar yok bizde olduğu gibi...
Türkiye’de en beğendiğiniz futbolcu kim?
Galatasaray’dan Arda’yı beğeniyorum. Ayrıca, Fenerbahçe’nin sağ bek oyuncusu Gökhan da var. Kendilerini hem futbol hem de kafa olarak bayağı yenilemişler. Galatasaray’a karşı oynadığı maçı unutamadı Beni en çok duygulandıran olay, Rangers’ta oynadığım ilk sene karşımıza rakip olarak Galatasaray’ın çıkması oldu. Dile kolay, 15 seneye yakın hizmet ettiğiniz bir kulüp karşınıza ilk senenizde çıkıyor. O duyguyu kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Yaşamak lazım. Rangers formasıyla onlara karşı oynarken Galatasaray seyircisinin de büyük sevgisiyle karşılaştım. Onların da hakkını vermek gerekir.
Vatan