29 Mart`tan sonra 54 yil günes tutulmasi izleyemeyecegiz...

Darzamat

New member
Katılım
12 Eyl 2005
Mesajlar
877
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
44
Konum
SamsuN/Ankara
Forumu kurcaladım, hep Güneş Tututlması'nın depremlerle ilişkisi üzerine yazılar gönderilmiş.
Ama bu doğa olayının tadını çıkarmak da mümkün. Ben 1999 tam Güneş Tutulmasını Amasya'dan izlemiştim (Samsun'dan Amasya'ya sırf bu olayı yaşamak için gitmiştik.) Ve hayatımda unutamayacağim bir anım oldu. Düşünsenize yazın ortasında, öğlen 2 de güneş tam tepedeyken yavaş yavaş hava zifiri karanlık oluyor ve tam karanlık olduğunda yıldızları görüyorsunuz. Ve bu olay yaklaşık 2 dakika sürüyor. İnanılmaz bir deneyim...
Önümüzde ki günlerde yine böyle bir doğa olayı yaşanacak. Ve bence imkanı olanlar bu olayı mutlaka gidip görsün. Görebilecekler de tadını çıkarsın :D Çünkü bu olayı bir daha 50 küsür sene göremeyeceğiz...

Aşağıdaki haber gazeteden alıntıdır...

Bu yüzyilda Türkiye’den görülebilecek ilk tam günes tutulmasi için geri sayim sürerken, bunu kaçiranlar 54 sene beklemek zorunda kalacak.
Bu yüzyilda Türkiye’de görülebilecek ilk tam günes tutulmasi, 29 Mart 2006 Çarsamba günü gerçeklesecek. Bu görsel sölen Türkiye’de pek çok yerden izlenebilecek.
Türkiye’den izlenebilecek olan bir sonraki tam günes tutulmasi ise 30 Nisan 2060’ta Bati Akdeniz ve Dogu Anadolu’da izlenebilecek. Daha sonraki ise 3 Eylül 2081’de Türkiye’den görülebilecek.
Tutulma, Ay’in yeniay evresinde Yer ile Günes arasina girmesiyle gerçeklesecek. Her 29.5 günde bir Ay, yeniay evresinde bulunmasina ragmen ayda bir kez tutulma gerçeklesmemesinin nedeni, Ay’in yörüngesinin, Dünya etrafinda dolanirken belirli bir açiya sahip olmasindan ileri geliyor. Yeniay evresinde Ay yörüngesi üzerinde hareket ederken Ay’in gölgesi Dünya’nin ya üstüne ya da altina düsüyor.
Yilda en az 2 kez Dünya-Ay-Günes’in dogrultusu günes tutulmasina izin verecek biçimde konumlaniyor. Böylece, Ay’in gölgesi Dünya yüzeyinin belirli bölgeleri üzerine düsüyor ve bu bölgelerde Günes tutulmasi izlenebiliyor.

BREZILYA’DAN MOGOLISTAN’A UZANAN ÇIZGIDE...
Tam günes tutulmasi, 29 Mart’ta Brezilya’dan Mogolistan’a kadar uzanan bir çizgide izlenebilecek.
Ay’in gölgesi Türkiye saati ile 11.36’da önce Brezilya kiyilarina düsecek, daha sonra Atlas Okyanusu’nu kat ederek saat 12.10’da Afrika kiyilarina ulasacak.
Afrika kitasi üzerinde tam tutulma, Gana, Togo, Benin, Nijerya, Nijer, Libya ve Misir’dan izlenecek. Tam tutulma saat 13.54’ten itibaren Türkiye’den izlenmeye baslanacak. Türkiye’de tam günes tutulmasini izleyebilecek yerler ve tutulma baslangiç zamanlari ise söyle:
• Antalya (13:54:24)
• Konya (13:57:58)
• Karaman (13:59:23)
• Aksaray (14:00:44)
• Kirsehir (14:01:47)
• Nevsehir (14:02:04)
• Yozgat (14:03:42)
• Kayseri (14:04:01)
• Tokat (14:06:00)
• Amasya (14:06:24)
• Sivas (14:06:48)
• Ordu (14:08:19)
• Giresun (14:09:03)

AY’IN GÖLGESI KARADENIZ’E DÜSECEK
Daha sonra Ay’in gölgesi saat 14.10’da Karadeniz’e düsecek, gölge yolculugunu Gürcistan, Rusya ve Kazakistan üstünde sürdürdükten sonra gölgenin Dünya üstündeki yolculugu saat 14.46’da sona erecek.
Tam tutulma, son olarak Mogolistan sinirinda günes batarken izlenebilecek. Izmir, Istanbul, Eskisehir, Ankara, Kahramanmaras, Sanliurfa, Malatya ve Erzurum gibi büyük sehirlerden ise Ay tarafindan Günes’in tamaminin degil sadece belirli bir kisminin örtülecegi parçali tutulma izlenebilecek.

TÜBITAK’TA HAZIRLIKLAR
Türkiye’de tutulma ile ilgili bilimsel ve turizm amaçli hazirliklar geçen yildan beri sürüyor.
TÜBITAK Ulusal Gözlemevi tarafindan 29 Mart 2006 için günes tutulmasi hattini gösteren Türkiye haritasi hazirlandi ve o güne ait özel pullar tasarlandi.
Yüzyilin bu muhtesem doga olayina paralel olarak, ev sahipligini tutulma hatti üzerinde olan Ankara Üniversitesi Manavgat-Örsem tesislerinin yapacagi Ankara Üniversitesi Gözlemevi, Çanakkale Üniversitesi Gözlemevi ve TÜBITAK Ulusal Gözlemevi’nin organizasyonunda 27-29 Mart 2006 tarihlerinde günes tutulmasina iliskin uluslararasi toplanti yapilacak.
Ayni zamanda yurt içindeki gökyüzü meraklilari için Ankara Üniversitesi Gözlemevi ve Amatör Astronomi Toplulugu, 3 gün 2 gece sürecek Astronomi Senligi organize edecek. Senlikte katilimcilara günes saati ve tutulma gözlem araci yapimi gibi pratik bilgiler verilecek ve "Neden Astronomi?", "Evrende Yalniz miyiz?", "Astroloji, Tutulmalar ve Depremler" baslikli sunular da islenecek.
Etkinlik için, "[email protected]" elektronik posta adresinden ya da "http://www.science.ankara.edu.tr/astronomy/tutulma2006" web adresinden bilgi edinilebilecek.

UZMAN UYARISI
Bu arada, uzmanlar günes tutulmasi sirasinda günese çiplak gözle bakilmamasi, aksi takdirde gözlerde kalici hasar olusabilecegi uyarisinda bulundu.
Tutulma boyunca gözlerde kalici rahatsizlik yaratabilecek izleme yöntemlerinden (CD, islendirilmis cam, röntgen filmi gibi) kaçinmak gerektigi belirtilerek, günes tutulmasi için özel olarak yapilmis gözlükler veya filtreleri tavsiye edildi.
Günes tutulmasina iliskin ayrintili bilgi, "http://www.science.ankara.edu.tr/astronomy/gozlemevi/gozlemevi /solar_eclipse.php" ve "http://www.tug.tubitak.gov.tr/tutulma/" adreslerinden edinilebilecek.
Türkiye’den en son izlenebilen tam günes tutulmasi, 11 Agustos 1999 tarihinde gerçeklesmisti.
 
Çok da önemli deil görmesek de olur :)
 
görüpte ne yapcam boyummu uzucak
 
ya Allah'ın mucizesi olan bir doğa olayı . neden millet bu doğa olayını izlemek için yok senfoni orkestrası yok 3d gözlük falan alıyolar anlamıyorum
 
ne izlicem ya işim olmaz
 
Bu da benden olsun
Aşağıdaki çizimde mavi çizgi ile çizilen yol boyunca yerlerde tam güneş tutulması izlenecek yani Afrikanın kuzeyinde en mükemmel tutulma izlenecek türkiyedede Antalya'da en iyi şekilde izlenecek. Uzayı inceleyene, düşünene tefekkür edene çok güzel bir doğa olayı okullarda öğretmenler topluca öğrencilere bu olayı anlattıktan sonra bence okul bahçelerinde bu mükemmel olayı izletmeliler. Gökyüzüne ve astronomiye karşı çok ilgisiz bir milletiz adamlar bu olayı izlemek için ülkeler arası seyahatler yaparken biz tenezzül etmiyoruz. Böyle olunca eller aya biz yaya sözü atasözü gibi dilimize dolanıyor tabi. Bari astronomi eğitimi dersleri okularda verilse de bizden sonraki nesiller astronomiye karşı ilgili olsa...

se2006mar29t3dr.gif
 
GÜzel Bİ DoĞa Olayi İzlemek Emİnİmkİ Keyİf Verecektİr.haber İÇİn TeŞekkÜrler 29 Mart Demek Bekleyİp GÖreceĞİz
 
Geri
Üst