21. yüzyılda gaz lambasıyla yaşayan köy

_scream_17

Banned
Katılım
29 Mar 2006
Mesajlar
1,031
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
CEHENNEMİN ŞATOSUNDAN
21. yüzyılda gaz lambasıyla yaşayan köy


Manisa merkeze bağlı Akgedik Köyü'ne 4 kilometre mesafedeki Efkaf Tepesi mevkiinde gaz lambası ışığında yaşayan vatandaşlar, yetkililerden köye elektrik verilmesini ve çocuklarının okula gidebilmesi için köyün taşımalı sistem kapsamına alınmasını istedi.

Manisa Belediyesi mücavir alanı kapsamında olan 11 haneli ve 50 nüfuslu köyde elektrik olmadığı için televizyon ve radyo kullanılamazken, vatandaşlar cep telefonlarını motosikletin akülerinden şarj ederek kullanıyor. Nüfusun yüzde 90'ının okuma yazma bilmediği köyde sadece 2 öğrenci okula giderken, bu öğrenciler de Manisa merkezdeki akrabalarının yanında kalarak eğitim-öğretimlerini sürdürüyor. Yarıyıl tatilini ve hafta sonlarını köyde ailelerinin yanında geçiren iki öğrenci, ödevlerini gaz lambası ışığı altında yapıyor. Manisa Horozköy Mahallesi'nde yaşayan amcası Muhlis Özdemir'in yanında kalan 5. sınıf öğrencisi Cahit Özdemir, gaz lambası ışığının az olması nedeniyle sağlıklı ders çalışamadığını belirterek, "Artık gaz lambası altında ders çalışmak istemiyorum. Köyümüze bir an önce elektrik verilmesini, şehirdeki arkadaşlarım gibi aydınlık bir ortamda ders çalışmak, onlar gibi televizyon izlemek istiyorum" dedi.

6 çocuk babası 38 yaşındaki Seyfettin Tünk ise, taşımalı sistemin dışında kalan köye servis gelmediği için çocuklarını okula gönderemediğini söyleyerek, çocuklarından 9 yaşındaki Naif'i okula gidebilmesi için akrabalarının yanına gönderdiğini, onun da sadece birinci sınıfı okuduğunu, şimdi köyde çobanlık yaptığını söyledi. 1977 yılında Ağrı'dan Manisa'ya taşındığını belirten Seyfettin Tünk, "O zaman burası Akgedik Köyü idi. Sonra köy aşağıya taşındı. Biz burada kaldık. Arazilerimiz tapuludur. 10 yıl önce elektrik için TEDAŞ'a dilekçe verdik. Yetkililer gelip ölçüm yaptılar ve projeyi aldıklarını söylediler. Bir süre sonra 25 milyar masrafın olacağını, dolayısıyla elektrik veremeyeceklerini söylediler. Akşam olmasını hiç istemiyoruz. Gaz lambası altında gerçekten yaşamak çok zor" diye konuştu.

Akgedik Köyü Muhtarı Arif Baykallar'ın sorunlarıyla ilgilenmediğini öne süren Tünk, "Köylüler olarak kendi işimizi kendimiz çözmeye kalktık ama başaramadık. Nereye gittiysek olumlu cevap alamadık. Ege'nin göbeğinde elektriksiz yaşıyoruz. Akşam olduğu zaman karanlık bir odada, elektriksiz, televizyonsuz yaşamak gerçekten zor. Haber dinleyemiyoruz. Türkiye'den ve dünyadan bihaber yaşıyoruz. Böyle bir yaşantıyı kim ister ki?" diyerek bir an önce köye elektrik verilmesini istedi.
Köyün okula gitmeyen gençlerinden 18 yaşındaki İrfan Tünk, okuma yazması olmadığı için telefonu kullanmakta bile güçlük çektiğini dile getirerek, "Ulaşım ve elektrik sorunları olmasaydı okuyacaktım. Okuma yazmam olmadığı için askerliği nasıl yapacağımı düşünüyorum. Bizim sıkıntılarımızı bizden sonraki gençlerin çekmesini istemiyoruz. Artık köyümüze elektrik istiyoruz" şeklinde konuştu.

29 yaşındaki Murat Tünk ise, "Okumayı çok istiyordum, ama olmadı. Artık çocuklarımızın okumasını istiyoruz. Bunun için de önce elektrik verilmesini, daha sonra köyümüzün taşımalı sistem kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

Elektrik ve yol sorunu olduğu için okuyamadığını söyleyen 18 yaşındaki Pınar Özdemir, "Elektriksiz bir yaşam gerçekten çok zor. Çamaşırları elimizle yıkamak zorundayız. Akşam olunca çeyizimizi hazırlayacağız, ama elektrik olmadığı için yapamıyoruz. Gündüz hayvanları otlatmaktan vakit bulamıyoruz. Akşam gaz lambasıyla el işi yapmak zor oluyor" diye konuştu.

16 yaşındaki Şadiye Özdemir de, okula gitmeyi çok istediğini, ama köye servis gelmediğini dile getirdi. 9 yaşındaki Mazlum Korkmaz ise, tam okul çağında ama elektrik ve servis olmadığı için okula gidemiyor. "Okusaydım öğretmen olacaktım" diyen Korkmaz, "Eğer okusaydım ve öğretmen olsaydım, okula gidemeyen benim gibi çocuklara yardımcı olacaktım" dedi.

39 yaşındaki Refika Tünk ise, "Yetkililere sesleniyoruz. Elektriğimiz yok, 6 çocuğum var. Hiçbiri okuyamadı" şeklinde konuştu.
TEDAŞ Müdürü Resül İnci, 4 yıl önce köylülerin elektrik için müracaatları olduğunu, ancak o dönemde hane sayısı 4 olduğu için adı geçen mahalleyi yatırım programına almadıklarını söyledi.

ARKADAŞLAR BAKIN VE GÖRÜN İNSANLARIMIZ NE HALDE YAŞIYOR BELKİDE ÇOGUMUZ ŞEHİRDE YAŞIYORUZ YA KÖYLERİMİZDEKİ VATANDAŞIMIZ HALKIMIZ NASIL YAŞIYOR.GAZ LAMBASIYLA OTURUYORLAR.BİZ İNTERNET KULLANIRKEN VE BİR ÇOK TEKNOLOJİYE SAHİPKEN KÖYDEKİ İNSANLAR YOKLUK İÇİNDE AÇILAR İÇİNDE YAŞIYORLAR.ALLAH ONLARIN YARDIMCISI OLSUN VE ONLARA DAHA ÇOK VERSİN.HER ZAMAN OLDUGUMUZ DURUMA ŞÜKREDELİM.VE DEVLETİN BU OLAYA Bİ EL ATMASI GEREKİR İST YADA TÜRKİYENİN LÜKS MEKANLARININ ÖNLERİNE HİZMET VERMEKLE OLMUYOR BU İŞLER YADA O LÜKS ARABALARLA SEYAHAT ETMEK ONLAR İÇİN ÇOK GÜZEL.EGER O KAMAMDA SADECE ÖZEL YERLERİ YADA BELİRLİ YERLERE HİZMET VERMEYE DEWAM EDERLERSE O ALDIKLARI PARALAR ONLARA HELAL OLURMU BİLEMEM LÜTFEN BU DURUMA PROTESTO EDELİM
 
Geri
Üst