2008 Özelleştirmeleri

ksk_chief

New member
Hükümetimiz 2008 yılı özelleştirme hedeflerini açıkladı arkadaşlar.Neler mi özelleşecek?
Boğaz köprülerinden,otoyollara-limanların kalanlarından,elektrik üretim-dağıtım şirketlerine kadar herşey.Beklenen gelir yaklaşık 12 milyar dolar.
Ama adamlar haklı,e 2008 de belediye seçimleri var,yandaşlara kömür-erzak falan dağıtmak lazım,ceplerinden verecek değiller ya bu kadar parayı.
 

night_019

New member
Ülkemizdeki her şey satılıyor. Bu şekilde asla tam bağımsızlığımızı kazanamayız. Çok merak ediyorum ülkede satılıcak birşey kalmadığı zaman nolucak... :melek..
 

64general1

New member
Aslında bunlar halka yada yerli şirketlere satılsa olmazmı?Aslında satılan bağımsızlığımız bir yerde.Yabancıya sat sonuçta patron yabancı olacak ve bizler ne olacağız?
 

Bubbo

New member
Şuan gittikleri yol kendilerince doğru.gözü kapalı körü körüne yola devam ediyorlar.kafaya biri vurunca nolcak bakalım?sonuçta zararlı olan herzamanki gibi yine halk olacak.yani adamların kaybetceği bişi yok...
 

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
yine tekellere satış yaparlar(telekom örneğinde olduğu gibi)
özelleştirmek ve satmak ayrı şeylerdir.
Hükümet satıyor özelleştirmiyor!
 

yehovan

Banned
ihale koşullarına iyi bakın

Türk şirketlerini iahleye almamak için özkaynak tutarını uçuk fiyatlara çekiyorlar ki

Para gırla olan arap şehi amerikanı alsın....

Talan sürüyor...


Gazetelerde dikkatinizi çekmiştir. Antalyada yapılan orman talanını

öncesi : 2005

Sonrası : 2007


ulan bari ormanları rahat bırakın....
 

sedapinar

New member
AKP döneminde özelleştirme kapsamında 21.3 milyar dolarlık satış yapılırken Ulaştırma Bakanlığı ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) satışları ile birlikte bu rakam 30 milyar dolara ulaşıyor. Yasaya göre hükümetin özelleştirme gelirlerini borç ödemede kullanması gerekirken kamu borçları bu iktidar döneminde 46 milyar 943 milyon dolar arttı. AKP Türkiye'nin temel kuruluşlarını satmaya devam ediyor. Çoğu zaman yasaları da çiğneyerek veya zorlayarak gerçekleştirilen satışlardan en önemlileri şöyle:

TÜRK TELEKOM: AKP hükümeti, yılda 2.5 milyar dolar kâr eden Türkiye'nin stratejik açıdan en önemli kuruluşu Türk Telekom'u 1.31 milyar doları peşin 1 milyar 180 milyon dolarlık 5 taksitle sattı. Böylece Oger Telecom'a, kuruluşu, kârının yüzde 60'ına yakın bedelle satın alma olanağı tanındı. Hükümet, satıştan hemen sonra kurumlar vergisini yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirerek şirketin kârlılığını da yüzde 50 artırdı.

TÜPRAŞ: Hükümet, uluslararası piyasalarda rafineri talebinin tepe noktasına ulaştığı ve siparişle ancak 6 yılda rafineri yapılabilen bir ekonomik ortamda, 35 milyon ton rafinaj kapasitesi olan Tüpraş'ı 4 milyar dolara sattı. Satıştan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye'deki akaryakıt kaçakçılığının 18 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Tüpraş'ın yüzde 14.76'sı ise, başka hiçbir aracı kuruma haber verilmeden borsa değerinin yüzde 8 altına Global Yatırım'ın sahibi Mehmet Kutman aracılığıyla İsrailli Ofer ailesine satıldı. Özelleştirme rakamına göre 752 milyon dolar kamu zararı oluştu.

ERDEMİR: Hükümet yassı çelikte Türkiye'de tekel konumunda bulunan ve kuruluş değeri 7 milyar dolar olarak kabul edilen Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nı 2.8 milyar dolara sattı.

MADENLER: Seydişehir'deki Eti Alüminyum tesisleri, beraberinde bir hidroelektrik santral olduğu halde, Başbakan Erdoğan'ın hemşerisi ve Karadeniz Otoyolu Projesi ile Samsun'daki mobil santral nedeniyle üç bakanın Yüce Divan'da sorgulanmasına neden olan Rizeli müteahhit Mehmet Cengiz 'e 305 milyon dolara satıldı. Yargının Cengiz'in önceden aldığı Eti Bakır ile beraber Eti Alüminyum'un satışının yürütmesini de durdurmasına karşın, Erdoğan'ın başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu, Murgul'daki maden tesisleri ve hidrolelektrik santralı ile Samsun'daki değerli arazilerin de Cengiz'e satışını onaylamaktan çekinmedi.

LİMANLAR: Mersin Limanı 755 milyon dolara TAV ile Singapurlu SPA'ya devredildi. Devirden sonra liman faaliyetlerinde dış ticareti durduracak sıkıntılar yaşanırken liman ücretlerinin de yüzde 50 artırılması anlamına gelen düzenlemeler yapıldı. Mersin'deki bu sıkıntıya karşın, İzmir Limanı'nın 1 milyar 275 milyon dolara Global-Hutchison Wamphoa ortaklığına devredilmesi işlemleri sürüyor.

SEKA: Özelleştirme İdaresi piyasa değerini 55, teknik değerini 51 milyon dolar olarak belirlediği SEKA Balıkesir'i, Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak'ın sahibi Albayraklar'a 1.1 milyon dolara sattı. ÖİB satışta temel seçenek olarak SEKA'ya "7.5 milyon dolar" değer veren indirgenmiş nakit akımları yöntemini kullandı. Değer tespit raporunda 40 milyon dolarlık piyasa değeri biçilen SEKA'nın Aksu İşletmesi de, Milli Gazete'nin sahiplerine 3.5 milyon dolara satıldı.

HAVALİMANLARI: Yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılan havalimanları, rekabetin kısıtlandığı ihalelerle devrediliyor. TAV grubu İstanbul Havalimanı İhalesi'ni 2005 Haziran'ında 3 milyar dolara alırken bu yıl IC İçtaş-Fraport Antalya Havalimanı'na 3.2 milyar dolar, Limak-GMR-Malaysia Airport Holding Berhad da Sabiha Gökçen Havalimanı'na 3.1 milyar dolar teklif verdi. Ancak ödemeler 15 ile 20 yıla yayıldığı için üç ihalenin bugünkü gerçek değeri toplamda 3 milyar dolara ancak ulaşıyor.

TMSF SATIŞLARI: TMSF elinde olan, çoğunluğu Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan 'ın ailesine ait Telsim, çimento fabrikaları, Star Grubu gibi şirketleri yaptığı açık artırmalarla satışa çıkardı. TMSF'nin toplam "ticari ve iktisadi bütünlük" satışı 2006 sonu itibarıyla 5.3 milyar dolara ulaştı. Bunun 4.5 milyar dolarını Telsim oluşturdu. TMSF belirlediği muhammen bedelin altında teklif gelen radyoları satmazken, 19.5 milyon dolar muhammen bedel belirlediği Star gazetesini, muhammen bedelin yarısından da düşük bir değerle, 8 milyon dolara Erdoğan'a yakın bir gruba sattı.
 

HTML

Üst