2005 Pulitzer Ödüllü fotoğraf

ƒoŋksiyoŋeL

New member
26 yıl sonra fotoğrafın sırrı çözüldü




1979 yılında, Doğu Kürdistan’da çekilen bir fotoğraf dünyayı dolaştı. İranlı bir infaz mangası, silahsız 11 Kürdü kurşuna diziyordu. Fotoğraf ilkin İranlı günlük gazete İtlaat’ta yayınlandı. Daha sonra UPI ajansı aracılığı ile tüm dünyaya yayıldı. Bu fotoğrafı çeken bir İranlı idi ve 26 yıl sonra ortaya çıktı.

Fotoğraf dünyaya yayıldıktan bir süre sonra Pulitzer ödülünü aldı. Ama anonim bir şekilde. İtlaat gazetesi, fotoğrafçının kimliğini açıklamamakta hassas davranıyordu. Bu fotoğrafta bir katliam gözler önüne seriliyordu. Yıllar sonra sözkonusu fotoğraf Hümeyni rejiminin şiddetinin sembolü haline geldi ama sırrı bir türlü çözülemedi. Bir çok İranlı gazeteci bu fotoğrafı çektiğini ileri sürdü ancak belirgin hiçbir kanıt sunamadı.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ADI GİZLENMİŞTİ

Wall Street Journal gazetesi 4 Aralık sayısında bu gizemli fotoğrafçıyı bulduğunu yazdı. Joshua Prager, imzalı haberde, fotoğrafçının Tahran’da yaşayan 58 yaşındaki bir İranlı olan Cihangir Remzi olduğu iddia edildi. Fotoğrafçı 1979 yılında Doğu Kürdistan’ta bir röportaj için bulunuyordu. 11 Kürt hakkında infaz kararının verildiği davada bulundu ve infazı görüntüledi. Fotoğraflar uçakla Tahran’a ulaştırıldı, fotoğrafçı ise halen bölgedeydi. İtlaat gazetesi yazı işleri müdürü fotoğrafı yayınlama kararı aldı ancak fotoğrafçının imzasını kullanmadı. Wall Street Journal gazetesine konuşan İtlaat yazı işleri müdürü, ‘’Remzi’yi korumak istiyordum’’ diyor.

Joshua Prager, İranlı fotoğrafçının izini sürerken eski meslektaşları, İtlaat gazetesi redaksiyon üyeleri ve Brüksel’de fotoğrafı İran’da yayınlandıktan bir gün sonra alan UPI ajansı eski sorumluları ile görüştü. Prager, Remzi’nin kendisine hiç yayımlanmamış infaz fotoğraflarını da gösterdiğini söylüyor. Wall Street Journal gazetecisi aslında 2002 yılında, Pulitzer ödülüne ilişkin bir kitabı okuduktan sonra bu fotoğraf ile ilgilenmeye başlıyor.

Le Monde gazetesine konuşan Joshua Prager, fotoğrafın sahibine ulaşmak için çok zaman harcadığını söylüyor. Sonuç olarak fotoğrafçının halen Tahran’da yaşadığını düşündüğünde, Remzi’ye ABD’den ulaşmaya çalıştığını belirten Prager, ‘’ama gerçek ve doğru bilgiler arasında yol almak çok zordu. Ben Farsça bilmiyorum. Ağustos 2005’te Remzi ile Tahran’da karşılaştığımda, daha önce telefonlar görüştüğüm muhatapların kendilerini Remzi olarak tanıttığını ancak o olmadığını anladım’’ diyor.

26 YIL SONRA ÖDÜLÜNÜ ALMAYA ÇAĞRILDI

Prager, elde ettiği kanıtlarla fotoğrafın sahibinin iranlı Remzi olduğuna ikna oldu. Prager şimdi olaya ilişkin bir kitap hazırlıyor. Bu haberin Wall Street Journal gazetesinde çıkmasının ardından UPI ajansı Pulitzer jüri üyelerini arayarak, ödülün Cihangir Remzi’ye verilmesini istedi.

Pulitzer Ödülü administratörü Sig Gissler, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ‘’o dönemde bu ödülü, tarihimizde ilk kez adsız olarak verdik. İsmin ortaya çıkmasını umuyorduk’’ dedi. Gissler, 26 yıl sonra bu amblematik fotoğrafın sahibini bulmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Cihangir Remzi, 2007 yılı ödül sahipleri ile birlikte Mayıs 2007’te ödülünü almaya davet edildi. Remzi’ye bir sertifika ve 10 bin dolar verilecek.

ANF NEWS AGENCY

__________________

 

ikRa

Banned
**Bu fotoğrafta bir katliam gözler önüne seriliyordu.

Ne oLduğu beLLi oLmayan bir sebepten 10 kişi infaz ediLiyor bunu bütün dünya duyuyor kimisi kınıyor ve bu fotoğraf ödüL aLıyor..

Ya bizim 20 senedir karşı karşıya oLduğumuz pkk iLLeti? Bizim ekranLarımıza yansıyan şehit cenazeLeri? Bu katLiamın görüntüsü ise bizde ki nedir?
 

sonsuzluğa

Moderatör
Moderatör
doğu kürdistanda çekilen bir fotoğraf????

hangi cehennemin dibi bu kürdistan? ve bunun bir katliam görüntüsü olduğu ne malum? ne için öldürüldükleri belli mi sadece bir resim ve birinin iddiaları.

silahsız oldukları söyleniyor. herhalde silahsız olacaklar. karşılarında idam mangası var, çatışma yapılmıyor burada.

ve ikra kardeş, türkiye kendini parçalasa da avrupaya ve başka ülkelere kendimizi anlatamayız. daha kundakta olan bebeklerin öldürülmüş resimleri boy boy verildiği halde hala batılı ülkeler el birliği ile pkk denen terör örgütüne her türlü yardımdan geri durmadı. amaç türkiyeyi yok etmek olduktan sonra her şey mübahtır zihniyeti taşıyorlar.
 

cecemani

{ Gheorghe HAGİ }
cok iyi yapmışlar ellerine sağlık.her yıl kaç şehit cenazesi kalkıyor bilen varmı?onların ki can bizimkilerin ki ne?hayvan ölse acıyorum ama bunlara asla.bizi parçalamak isteyenler akıntıya karşı kürek çekiyolar.boşuna uğraşıyolar biz ne savaşlardan alnımızın akıyla çıktık.bir kaç kişilik terör örgütü mü bizi parçalıyacak.bunlar devleti bırakın köy bile kuramazlar...
 

Uykusuzhergece

New member
Bi yazıyı kopyalarken önce okuyun, doğu kürdistan neresi, lağım çukurundan filanmı bahsediyorsun?

10 tane adam kurşuna dizilmiş. Dünya kan ağlıyor vahh vahh.
 

Uzunefe

Altın Üye
şu batılılaşma çabaları ne zaman son bulursa , ne zaman özümüze dönersek işte o zaman kurtuluruz arkadaşlar , başka bişey demiyorum....
 

ALpMontana

КЯaL´da TaNıMaM КuяaL´da
Doğu Kürdistan’da çekilen bir fotoğraf

bu nedemk bole bır ulke yok arkadasım senın cografyan kıt galıba
 

HTML

Üst