Portekiz'de, Porto şampiyonluğa ulaşırken takımın genç teknik direktörü Andre Villas Boas için 2. Mourinho benzetmeleri de başladı.
Porto'yı çalıştırdığı ilk dönemde takımı ligin bitimine 5 hafta kala şampiyonluğa taşıyan Andre Villas, vatandaşı Jose Mourinho'nun ayak izlerinden gitmeye başladı. Villas'ın bu başarısını ardından, genç teknik adamın Porto'yu, Mourinho'nun yaptığı gibi Avrupa şampiyonluğuna taşıyabileceği ümitleri de arttı.
Mourinho gibi kusursuz organizasyon özelliği, güçlü liderlik özellikleri ve sivri dilli oluşu, 33 yaşındaki genç teknik adama Avrupa devlerinin dikkatlerini yöneltmesine neden oldu.
Academica'daki sadece 1.5 yıllık teknik direktörlürk kariyerinin ardından, Porto'nun başına geçen ve hala yenilmeyen bir takım ortaya çıkaran Villas, Mourinho'nun yardımcılığını yaptı. Academica'ya gelmeden önce Mourinho'yla çalışan Villas Boas; Porto, Chelsea ve Inter Milan'da görev aldı.
Kendini "Özel Biri" olarak adlandıran ve bu lakapla anılır olan Jose Mourinho'nun aksine fazla açık sözlü olmasa bile Villas, takımı maçlara hazırlamak için Mourinho gibi akıl oyunları yapmakla tanınıyor. Villas ayrıca, basın mensuplarına karşı akıl oyunlarına başvurmaktan geri kalmıyor.
Şampiyonluk kazandığı maçın ardından "akıl hocası"nın hakkını vermekten geri kalmayan Villas, "Büyük başarı kazanan bir tekni heyetin parçasıydım. Bana çok şey veren Mourinho'ya çok şey borçluyum. Ancak ben de ona profesyonelliğimden ve bilgimden çok şey vermiştim" açıklamasını da yapmaktan geri kalmadı.
Mourinho, Porto'daki ilk sezonunda takımı UEFA Kupası şampiyonluğuna taşıdı. UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden Porto, kupanın da favorilerinden. Porto'yu çalıştıran Villas'ın da kulüple bir yıllık sözleşmesi bulunuyor.
Yerel medyada ise Roma'nın geçen hafta Villas Boas'a ciddi teklif yaptığı yazıldı. Genç teknik adamın teklifi reddettiği belirtildi ve Boas'ın Mourinho'nun yaptığı gibi takımı gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde çalıştırmak istediği vurgulandı.
2004'te Porto'yu şampiyon yapan Mourinho'nun aksine takımı bir anda bırakmayacağı öne sürülen Villas Boas'ı Guardiola'ya benzetenler de yok değil. Bazı yorumcular Boas'ın, Barcelona teknik direktörü Guardiola gibi sakin ve derinden gittiği yorumlarında bulunuyor. Porto'nun da Barcelona'nın benzeri olduğu konusunda birleşenler de var. Bu fikre kapılmalarının nedeni ise Porto'nun da Katalan devi gibi, aşırı pres yapan ve çok fazla pasla oynaması delil gösteriliyor.