102 yorumu: Yargıtay süreci beni iLgiLendirmez

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, CMK 102 iLe iLgiLi Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nden farkLı bir yorumda buLundu ve 5 sanığın tahLiye istemini reddetti​

110112-tahliyehaber.hlarge.jpg

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresiyle ilgili yeni tartışmalara yol açacak bir karara imza attı.

Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına rağmen, 5 sanığın tahliye istemini reddeti.

Gerekçe olarak, sanıkların gözaltına alınmasından ilk derece mahkemesinde verilen hüküme kadar geçen sürenin önemli olduğu gösterilirken, oldukça yüksek ceza alma ve kaçma ihtimaline de vurgu yapıldı.

CMK 102 ile gelen tahliyelerin tartışıldığı bir ortamda, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı şekilde tartışma yaratacak bir yorumda bulundu.

Mahmekeme, Yargıtay’dan farklı olarak, 102. maddenin hükmen tutuklu olanlara uygulanamayacağına karar verdi.

SÜRE HÜKÜM KURULANA KADAR

Tutukluluk süresini, hüküm kurulana kadar olan süreyi baz alarak hesaplayan mahkeme, hazırlık soruşturmasında gözaltına alınarak tutuklanan sanığın, ilk derece mahkemelerinde verilen hükümle birlikte tutukluluk süresinin bittiği yorumunda bulundu.

Hüküm kurulduktan sonra Yargıtay’a itiraz edilip, temyiz başvurunda bulunulduğu ve sürecin uzadığı belirtilirken, mahkeme 'bu beni ilgilendirmez. Ben sanıkla ilgili hüküm kurmuşsam, o andan itibaren tutukluktaki süre kesilmiştir' yorumu yaptı.

Karara neden olan başvuru da itiraz üzerine yapılmıştı. İlk derece mahkemesinde verilen karar temyize götürülmüştü ancak Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi bu süreci dikkate almadı ve 'hüküm kurulduktan sonra bu yasa uygulanamaz' değerlendirmesinde bulundu.

KAÇMA İHTİMALİ DE GEREKÇE

Mahkemenin bir diğer ret gerekçesi de, sanıkların alacağı cezanın oldukça fazla olacağı ve kaçma ihtimallerinin yüksek olması oldu.

- KayNaK -

Geri