1 dk nızı ayırın yeter LİNUX (pardus)kullanın çünkü::. türk malı bi bakın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Gargamel

New member
Reaction score
0
Pardus Kullanın, Çünkü Pardus ... TÜRK YAPIMI İŞLETİM SİSTEMİDİR.LİSANS İSTEMEZ. VİRÜS TROJEN DERDİ OLMAZ.KODLAR AÇIKTIR.İŞLETİM SİSTEMİNİZ PARMAKLARINIZIN UCUNDA...

Pardus Kullanın, Çünkü Pardus ...

... Özgürdür
Lisansı sizi kısıtlamaz, üreticiyi sizden korumak için değil sizin haklarınızı korumak için tasarlanmıştır.

... Türkçe sever
Çekinmeden Türk alfabesinin tüm harflerini kullanabilirsiniz. Yazım ve sözlük denetimi yapar, sizi güzel bir Türkçe kullanmaya teşvik eder.

... Virüslere geçit vermez
İnternet'ten gelen her dosyayı kontrolden geçirmekle, ya da virüs bulaşmış bilgisayarınızı temizlemekle zaman kaybetmezsiniz.

... Hızlı kurulur
30 dakikada yüklenir. Tek kurulum işlemiyle bilgisayarınıza ofis yazılımı, İnternet gezgini, sohbet programı gibi gerekli bütün programlar da yüklenir.

... Kolay kullanılır
Grafik arayüzleri, menüleri, ikonları ile aklınıza ve güdülerinize hitap eder. Kullanmak için bilgisayar öğrenmek, ikinci bir dil bilmek ya da uzun eğitimlerden geçmek gerekmez.

... Her şey dahildir
Bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım Kurulum CD'si içinde mevcuttur. İnternet araçları, ofis paketi, her türlü resim, müzik, film için oynatıcı ve düzenleyiciler, oyunlar, aklınıza ne gelirse...

... Özelleştirilebilir
Sistemi, kendi beğeninize göre özgürce değiştirebilirsiniz. Hem görünüş, hem de davranış açısından. Tek sınır, hayal gücünüzdür.

... Şeffaftır
Kaynak kodlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilir, kendi dağıtımınızı üretebilirsiniz. Ne yaptığını ve ne yapmadığını kaynak koduna bakarak bilirsiniz.

... Çok dil bilir
Ayrı ayrı CD'ler ile tekrar yükleme yapmadan, iki dokunuşla Türkçe'den İngilizce'ye dönüşür. Herhangi başka bir dilin desteğini eklemek de son derece kolaydır.

... Eğlencelidir
Kaptan Masaüstü, PiSi ve ÇOMAR ile bilgisayar kullanmanın keyfini, tam Türkçe desteği ile bilgisayarınızı kendi dilinizde kullanmanın kolaylığını yaşarsınız.

Alıntıdır....

linuxa her turlu programı yukleyebilirmiyiz ve nicin linuxa virus trojan bulasmaz..

linux içinde trojan keylogger yazarsan onada bulaşı aynı cep telefonu misali:p
yine platformlara yeni şeyler gerekir..

Evet Arkadşalr şu Anda Sistem Gelişmekte Linux Altin Da Windovs Dsahi çaliştirabiiriz Ama En önemlisi Buna Program Yüklemye Gerk Yok Zaten Kendi Içinde Işiine Yarayacak Bir çok Programm Var Ve Virüs Barindirmaz Bir Dosya Varama şu Anda Tam Hatirlayamiyrum Bunun Içn Barindirmiyo çok Sağlanm Bi Sistem Herkezer Tavsiye Edrim ücretsiz Ve üstelik Türk Yapimi Tübitak Katkilariyla Oluştu Ve şu Anda Gelişmekte çok Yakiuinda Beta Si çikacak Am şu Andaki Hali, Bile çok Güzel Kaliteli Bunu Kullaninca Windwsu Niye Kullanmişim Diye Bilirsin Yani O Derce Iii Vede Geleceğin Işletim Sistemi Ama Alişincaya Kadar Biraz Zorlanirsin 1 2 Gün Kadar Sonra Alişirsin

freemitnick' Alıntı:
linux içinde trojan keylogger yazarsan onada bulaşı aynı cep telefonu misali:p
yine platformlara yeni şeyler gerekir..

emin misin sen?

sen opensource sisteme win'deki gibi nasıl keylogger atıyorsun? windows gibi düşünüyorsunuz linux'u, windowsla uzaktan yakından alakası yok linux'un

walla linux suse 10 kullandım :D ne dogru söyleyim xp gibisi yok :D pardusuda begenmedim .... yigidi öldür hakkını ver olayı :D

Linux'a Virüs vs zararlı yazılım bulaşma konusu çok ayrı bir konu günümüzde en çok kullanılan işletim sistemi windows olduğuna göre Hacker tabir ettiğimiz insanların bu sisteme saldırıları linux sistemlerine göre daha fazla olur eğer 10 kişi paruş kullanıyorsa 100 kişide win kullanıyordur bu nedenle Hacker sıfatlı kişiler saldırılarını win sistemine yönelik yaparlar ancak pardus ve diğer linux sürümlerinide insanoğlu yaptığına göre asla tam güvenlikli denilmez bu nedenle ipleri elden bırakmamak gerekir...

ben xp kullanıcısıyım en kısa zamanda pardus'u deneyeceğim ancak şöyle düşünün arkadaşlar pardus'u 10 kişilik ekip yazıp geliştiriyorsa windows ' u 150 kişilik ekip yazıp geliştiriyor parud henüz 1 yıllık windows ilk olarak 1985' te ilk arayüz yöneticisi olarak windows 1.0 'ı çıkardı. pardus Bedava iken Microsoft windows 'u yapan adamlar bu işi para için yapıyor karınlarını doyurmak için yapıyor yani ortada maddiyat var herşeyden önce. Yani arkadaşlar önce olaylara birde bu açıdan bakalım. pardus projesini geliştiren bu insanları yıkıcı değil yapıcı eleştirelim... ? nedersiniz

qonu haqqnda usaqdan yaqindan alaqasi olmayanlarin :) qulaqdan dolma sachmalıqlara qendileride bisheyler eqleyereq onada olr bulashr vs demeleri

sisi was gechrmesin.. opensource bambashqa bishey.. hichbir saman microsoft bunu basharamas.. chünqü ösgürlüq we sınırlar sisin elinisde oldugu sürece.. warsınıs demeqdr.. sınrları bashqalarının ( microsoft u qastediorm tabyqi ) qoydugu bi systemde yapacaqlarınıs ne qadr abartılı görünsede sınırlarınıs bellidir..

Ben pardus u qasteddim sadece amatorce oldugu ichn.. ama bashlangıch ichn UBUNTU ya alternative olabilrmi bilemem.. achqcası benim ichime sinmedigi ichn o sheqilde bi yası yasdm bashda.. halada aynı qanıdaym..

St.AnGeR' Alıntı:
qonu haqqnda usaqdan yaqindan alaqasi olmayanlarin :) qulaqdan dolma sachmalıqlara qendileride bisheyler eqleyereq onada olr bulashr vs demeleri

sisi was gechrmesin.. opensource bambashqa bishey.. hichbir saman microsoft bunu basharamas.. chünqü ösgürlüq we sınırlar sisin elinisde oldugu sürece.. warsınıs demeqdr.. sınrları bashqalarının ( microsoft u qastediorm tabyqi ) qoydugu bi systemde yapacaqlarınıs ne qadr abartılı görünsede sınırlarınıs bellidir..

Ben pardus u qasteddim sadece amatorce oldugu ichn.. ama bashlangıch ichn UBUNTU ya alternative olabilrmi bilemem.. achqcası benim ichime sinmedigi ichn o sheqilde bi yası yasdm bashda.. halada aynı qanıdaym..

İçeriği doğru yada yanlış farketmez ama bu nebiçim bir yazım dili onu anlayabilmiş değilim. Sen Türkçemi yazdığını sanıyorsun. Ne olur anadilimizi katletmeyelim.

Lütfeen dilimizi kullanırken azıcık özen gösteriniz

walla arkilerim driver sorunu yapıo beim ekran kartımı wede ses kartımı tanımadı
harbiden de yiğidi öldürün hakkını yemeyin linux çokta iyi bir işletim sistemi değil
vista yla karşılatırırsanız görüceksiniz:cool:

kücük bir ayrintiyi atlamayalim linux'a virus bulasmasinin nedeni az kullanimindan cok kodlarinin acik olmasidir. Bildiginiz gibi Sayin Bill Gates windows'un kodlarını acık tutmuyor ve bu yuzden windowsun sadece arayüzünü değiştirebiliyorsunuz. Asıl kodlarının ne oldugunu bilseniz bile bunu değiştiremiyorsunuz. Ancak bu kodları taklit edip yeni bir isletim sistemi kurabilirsiniz ki bu da aylarınızı vermek demek. Linux'a su ana kadar sadece 3 tane virus yapildi bunlari da kimin yaptigini soylememe gerek yok zaten. Neden dunyanın en iyi virus uzmanlarinin antivirus programlarinda calisitigini dusunuyorsunuz. Virusleri cozmek icin mi ? tabi ki hayir. Sadece virusleri yapip ardindan antivirusunu de yapip en son bu virus icin ilk antivirusu biz cikardik diyebilmek icin. kisacasi once mikrobu ardindan ilaci cikariyorlar ve ilk ilaci biz bulduk diyorlar. Linux kodlarının acık olmasıyla basli basina bir antivirusdür. Pardus isletim sistemini aldiginizda kodlarıyla oynayarak windows'a donusturmeniz de mumkun :)
Eh madem parasızı var neden paralısıyla ugrasalim ve sınırlamalarla karsılasalım diyor bu topici yazan arkadas. üstüne üstük pardus ve diger linux isletim sistemlerinde windows'da olan hemen hersey varken..
Bu soruyu Bill Gates sizden cok once dusunup her sekilde windows'u yaymis. eh yaygin olani mi tercih edersiniz yoksa bilmediginiz bir seyi mi? Paranız varsa mercedes,bmw mi alirsiniz yoksa ayni fiyat bilinmedik bi araba mi. bunun gibi bisey. Zaten bir cok site IE ve XP uyumlu oldugu icin windows'a bagimli kaliyoruz. Ben windows kullanıcısıyım ama windowsun bir ürününü kullanmiyorum. Tarayıcım Mozilla (Explorer icin yapılan internet sitelerinde Mozillada bircok js aktif olmayacagi icin cogu acigi bulabiliyorum mesela); Openoffice vs kullaniyorum.
Kısacası Pardus'u secmek icin Windows'u terketmek icin gecerli bir nedenimiz olmalı. Bazı insanlar diyor ki; Bill Gates nasıl parayla satar? Siz bir isletmeci olsaniz, windows'u kursaniz bedava mi dagitirsiniz. Linux firmalarinin uzun ömürlü olmamasinin nedeni de bu. Maddi Sıkıntı. Pardus'u da denedim, Windows'dan fazlasi yok?

WiLdBoY' Alıntı:
emin misin sen?

sen opensource sisteme win'deki gibi nasıl keylogger atıyorsun? windows gibi düşünüyorsunuz linux'u, windowsla uzaktan yakından alakası yok linux'un

Riski çok az da olsa opensource da olsa eğer yazarsan her sisteme yazarsın.
http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2003-011412-3316-99

opensource sisteme trojan atılmaması veya başka şeyi nasıl düşünebiliyorsunuz anlamıyorum. opensource un anlamı bumu sana göre :D :sigara:

freemitnick' Alıntı:
Riski çok az da olsa opensource da olsa eğer yazarsan her sisteme yazarsın.
http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2003-011412-3316-99

opensource sisteme trojan atılmaması veya başka şeyi nasıl düşünebiliyorsunuz anlamıyorum. opensource un anlamı bumu sana göre :D :sigara:

bazı şeyleri anlatmadan önce hangi dağıtımı ne kadar sürede kullandığını bilmek isterim. en azından bi arch veya gentoo kullandın mı? yada bsd türevi dağıtım denedin mi?

opensource'un olması herhangi bir bug veya benzeri birşey olduğu zaman başkaları tarafından anından müdahele edilebilmesi demek bir bakıma, niye çünkü kodlar açık ve değiştirilebilir. sen aylarca microsoft'tan patch beklersin bug düzelsin diye, linuxta bu olay yok

gösterdiğin linki okumamışsın, yardımcı olayım bak ne yazıyor orda

"the code of the Trojan horse is executed; thereby, deleting all the files in the home directory of the current user."

yani gösterdiğin virusun etki ettiği yer sadece /home/user dizini, bu ne demek? bulaşan bi virüsün sisteme etkisi olamaz çünkü sen user hesabıyla açarsın sistemi. bu da yine windows'a göre çok rahat bir şekilde düzeltilebilir eğer birazcık kod bilgin varsa

linuxta sen masaüstünü ve sistemi root hesabıyla açmazsın, linux normal user ile kullanılır, virus bulaşsa bile müdahale edeceği yer bellidir orası da ~/ yani /home/user

windowsu belki iyi bilebilirsin ama bilmediğin sistemde/konuda yorum yapma, en azından 1 sene arch veya gentoo kullan önce linuxun felsefesini anla sonrasına lafım yok

phantoma' Alıntı:
İçeriği doğru yada yanlış farketmez ama bu nebiçim bir yazım dili onu anlayabilmiş değilim. Sen Türkçemi yazdığını sanıyorsun. Ne olur anadilimizi katletmeyelim.

Lütfeen dilimizi kullanırken azıcık özen gösteriniz

Nasıl yasdıım yada qime ne yasdııım cvp weremeyince ne hiqmetse herqes yası sheqlime taqıor.. CANımı sıqma :) nası yasacaımı sana sormam..

WiLdBoY' Alıntı:
bazı şeyleri anlatmadan önce hangi dağıtımı ne kadar sürede kullandığını bilmek isterim. en azından bi arch veya gentoo kullandın mı? yada bsd türevi dağıtım denedin mi?

opensource'un olması herhangi bir bug veya benzeri birşey olduğu zaman başkaları tarafından anından müdahele edilebilmesi demek bir bakıma, niye çünkü kodlar açık ve değiştirilebilir. sen aylarca microsoft'tan patch beklersin bug düzelsin diye, linuxta bu olay yok

gösterdiğin linki okumamışsın, yardımcı olayım bak ne yazıyor orda

"the code of the Trojan horse is executed; thereby, deleting all the files in the home directory of the current user."

yani gösterdiğin virusun etki ettiği yer sadece /home/user dizini, bu ne demek? bulaşan bi virüsün sisteme etkisi olamaz çünkü sen user hesabıyla açarsın sistemi. bu da yine windows'a göre çok rahat bir şekilde düzeltilebilir eğer birazcık kod bilgin varsa

linuxta sen masaüstünü ve sistemi root hesabıyla açmazsın, linux normal user ile kullanılır, virus bulaşsa bile müdahale edeceği yer bellidir orası da ~/ yani /home/user

windowsu belki iyi bilebilirsin ama bilmediğin sistemde/konuda yorum yapma, en azından 1 sene arch veya gentoo kullan önce linuxun felsefesini anla sonrasına lafım yok

stress e gerek yok, ayrıca bir konuda bilgi birikimimi paylaşmam için illede senin dediklerini yapmam gerekmez, bence yazdıklarını yazmadan önce 2 kez daha düşün.
benim olmayan bi pc de 1 yıla yakın linux kullanmıştm ancak normal kullanım için.
ve sanırım 6 ay dan fazlada pardus kullandım. bazı işlerimi halletmek için ise arada bi knoppix cd mi takarım.
burada benim anlatmak istediğiim şudurki anlamamışsın tekrar anlatayım:::
-bir programın/kodun virüs/zararlı program olması için illede sisteme zarar vermesi gerekmez. kullanıcının tüm dökümanlarını silmesi sonuçta büyük bir zarardır onun için. pro olmayan bir kullanıcı yani normal user için aslında büyük bir risktir. herkes silinen dosyaları kurtaramayabilir. benim ilk tanıştığım virüs one half idi. ve o zamanlar altı üstü one half derdi abilerim.
şimdiki konuma bakıyorsun, virüslere, trojanlara... o yüzden derimki sana, sonunu tahmin edemeyeceğin işlerde pek emin yorum yapma, kullanımı artan işletim sistemi olduğu için hedef tir. benim linux un felsefesini anlamam için 1 ayda yeterli merak etme beni ayrıca, saygı ve sevgi ile kal..:hh?

freemitnick' Alıntı:
stress e gerek yok, ayrıca bir konuda bilgi birikimimi paylaşmam için illede senin dediklerini yapmam gerekmez, bence yazdıklarını yazmadan önce 2 kez daha düşün.
benim olmayan bi pc de 1 yıla yakın linux kullanmıştm ancak normal kullanım için.
ve sanırım 6 ay dan fazlada pardus kullandım. bazı işlerimi halletmek için ise arada bi knoppix cd mi takarım.
burada benim anlatmak istediğiim şudurki anlamamışsın tekrar anlatayım:::
-bir programın/kodun virüs/zararlı program olması için illede sisteme zarar vermesi gerekmez. kullanıcının tüm dökümanlarını silmesi sonuçta büyük bir zarardır onun için. pro olmayan bir kullanıcı yani normal user için aslında büyük bir risktir. herkes silinen dosyaları kurtaramayabilir. benim ilk tanıştığım virüs one half idi. ve o zamanlar altı üstü one half derdi abilerim.
şimdiki konuma bakıyorsun, virüslere, trojanlara... o yüzden derimki sana, sonunu tahmin edemeyeceğin işlerde pek emin yorum yapma, kullanımı artan işletim sistemi olduğu için hedef tir. benim linux un felsefesini anlamam için 1 ayda yeterli merak etme beni ayrıca, saygı ve sevgi ile kal..:hh?

gentoo dağıtımların zirvesi sayılır zira onun da bi adım ötesi var LFS. sen 3-4 sene pardus,knoppix kullansan gentoo'dan 3 ayda aldığını alamazsın. zamanın olursa bi gün otur kur kullan derim kurulumu 35-45 saat sürüyor

pardus'a harcadığın 6 ayı bir de gentoo'ya harca gel senle o zaman tartışalım linuxun felsefesini, bu arada tecrübesi olanın 2-3 kere düşünmesine gerek yok yazması için. bilmem anlatabildim mi?

St.AnGeR' Alıntı:

dostum yazdıkların çok ilgimi çekti ama anlayamadım bide türkçe yazarsan sevinirim :durdurun
chat dili dedikleri bu olsa gerek:vur her ne kadar enteresan gözüksede türkçemizi mümkün olduğu kadar korumaya çalışalım bence. ayrıca yorumların için teşekkür ederim.

Arkadaşlar birkaç konuya açıklık getireyim.

1. Windows u yapanlar karınlarını doyurmak için yapıyorlar sözü yanlış. Pardusu yapanlarda karınlarını doyurmak zorundalar. Onlar taş yemiyo herhalde...
2. Windows kapalı kaynak kodlu bir sistem olduğu için tespit edilen açıkları yine üreticisi olan Microsoft tarafından yamanmak zorunda. Siz ne kadar C, C++ bilirseniz bilin o açığı kapatamazsınız. Ancak Linux dağıtımlarında böyle bir problem bulunmamakta, tespit edilen açıklar anında kapatılmaktadır. O yüzden Linux altında çalışabilecek virüs veya türevleri bulunmamaktadır.
3. Microsoft geçen ay içinde Novelle anlaşarak windows yazılımlarının Linux altında çalışmasını sağlayacak bir teknoloji üzerinde ortak çalışma kararı aldılar. Bu iş şu ana kadar wine, xen vs. gibi gönüllü kişilerin yazdıkları emülatörlerle gerçekleştiriliyordu. Bunun anlamı Linux geleceğin işletim sistemi olmaya aday.
4. Linux dağıtımlarını hazırlayanlar satarak değil destek vererek para kazanıyorlar. Microsoft ise hem satarak hem destek vererek para kazanıyor. OEM olarak aldığınız bir XP için Microsoft Türkiye'ye telefon açıp yardım istemeyi deneyen oldu mu? Ben denedim. daha gıcır gıcır jelatini yeni açılmış windows xp home edition için 34$+KDV destek parası istediler.
5. Linux'un çalışma mantığında çekirdek tabir edilen kısım kullanıcı tarafından kuruluş sırasında derlenir ve o sisteme özgüdür. Sonradan yüklenen programlar çekirdeğe modül ekleyerek çalışırlar. Program sonlanınca da modül çekirdekten ayrılır. Dolayısıyla Linux her zaman taze bir işletim sistemi olarak kalır. Ancak Windows XP de kurulum sırasında oluşturulan çekirdeğe kurulan her program kendisi için bir yama ekler. Dolayısıyla çekirdek boyutu büyür ve bir zaman sonra windows'unuzun yavaşladığını farkedersiniz. Ne kadar program kaldırırsanız kaldırın ilk kurulum sırasındaki hızı veremez.
6. Windowsun en büyük avantajı yaygın kullanımı ve program zenginliğidir. Microsoftun bir pazarlama taktiği olarak bugüne kadar kopyaları hep kullanıla gelmiştir. Yasak olan şeyler insanlara cazip geliyor her nedense... isteseydi OS/2 gibi bir koruma kullanamaz mıydı? şu an karşısında böyle bir rakibinin olmamasının yegane sebebi kopyalanarak kullanılabiliyor oluşudur.

Ha bu arada unuttuğum bir şeyi daha ekleyeyim. Linux altında virüs yazmak hiçte kolay değil. Çünkü kodu açık, virüs yazarları bakıyolar bakıyolar bu kodların içinde çalışabilecek bir virüs bir türlü yazamıyorlar. :)

Microsoft o kadar sinsi çalışan bir şirketki, kendi açıklarından faydalanan bir tekel konumunda. Hatırlarsanız win98 kullanıcılarına yönelik desteğini kaldırıp XP almak zorunda bırakmıştı. Şimdi de XP desteğini kaldırıp herkesin Vista almasını sağlayacak. Hem açıklarını yamayarak para kazanıyor hemde yamamayarak... Yakın bir zamanda göreceksiniz...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri