Başbakanlık muhabirinin anıları kitap oldu
Muhabirliğe 1989 yılında başlayan ve 15 yıldır başbakanlık muhabirliği yapan Erhan Seven'in, mesleğindeki birbirinden ilginç anılarını kaleme aldığı ''0002 Plakalı Günler'' adlı kitabı okurla buluştu.
Nesil yayıncılıktan çıkan kitapta, Seven'in başbakanlık muhabirliği yaptığı sürede yaşadığı ilginç olaylar, öykü şeklinde konu bütünlüğü içinde yer alıyor.
''Geziler'', ''Hükümet Kurma ve Hükümetle İlişkiler'', ''Gazetecilerle Diyalog'', ''Korumalar'', ''Sosyal Hayat ve Aile Hayatı'', ''Spor ve Sağlık'', ''Sigara'' adlı bölümlerden oluşan kitapta, 5 başbakandan toplam 60 öykü bulunuyor.
Erhan Seven, AA muhabirinin kitabıyla ilgili sorularını yanıtlarken, Refah Partisi'nin 1996 Haziran ayında iktidara gelmesiyle başbakanlık muhabirliği sürecinin başladığını, o günden bu yana aralıksız bu görevi sürdürdüğünü söyledi.
Sabah Gazetesi'nde başlayan başbakanlık muhabirliği görevine, Yeni Şafak Gazetesi'nde devam ettiğini anlatan Seven, ''Görev sürem içerisinde 5 başbakan, 7 hükümet takip ettim. 54. Refahyol Hükümetinde Necmettin Erbakan ile başlayan süreçte sırasıyla Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık dönemlerini izledim, halen de izliyorum'' dedi.
Başbakanları takip etme sürecinin uzun yıllar devam edeceğini hiç düşünmediğini ifade eden Seven, ''Ancak yıllar geçtikçe, alanda uzmanlaştıkça başbakanlık muhabirliği görevi devam ettikçe dağarcığımda da birçok anı birikmeye başladı'' diye konuştu.
Anıların bazılarının haber niteliğinde olduğunu, bazılarının da yayın politikaları gereği kullanılamadığını dile getiren Seven, ''Böyle olunca biriken hatıralarımı yazma ihtiyacı hissettim. Bazı hatıralarımı not alarak da kaydetmişim. Hatıraların başbakanların çok bilinmeyen, biraz daha insani boyutlarını, okuyanları gülümsetebilmek maksadıyla kaleme aldım. Kitabım son bir yıl içerisinde aralıklarla yazdığım öykücüklerden oluşuyor. Kitapta 5 başbakandan toplam 60 öykü bulunuyor. Öyküler başbakanların kronolojik sıralamasıyla değil de konu bütünlüğü çerçevesinde yazıldı. Bunun da okumayı kolaylaştırdığına ve sıkılmadan okunmasını sağladığına inanıyorum'' diye konuştu.
Seven, ''Bazı öyküleri keyifle yazdığımı söyleyebilirim. Erbakan Hoca'nın 1996 yılında açık alanda abdest alırken çektiğim fotoğrafın öyküsünü anlatırken büyük keyif aldım. Ayrıca Bülent Ecevit döneminde yapılan 'yazar kasa eylemi', Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde Galatasaray ile ilgili yaşadığı hatıraları keyifle paylaştım'' dedi.
Daha önce BBP'nin kurucu başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile ilgili bir kitap çalışması olduğunu anlatan Seven, ''Abdulkadir Selvi ile birlikte 2009 yılı Haziran ayında çıkan kitapta, Yazıcıoğlu'nun hayatını onunla birlikte yaşayan, yarenlik yapanlara anlattırdık. Onun kronolojik olarak çocukluktan ölümüne ve kazayı da dahil ederek hayatını anlattık. 'Alperen' isimli kitap ilk çalışmamdı'' diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulunu 1991 yılında bitiren Seven, 1 Temmuz 1989'dan bu yana gazetecilik yapıyor. Mesleğe spor muhabiri olarak başlayan Seven, Ulus, Günaydın, Fotospor, Yeni Günaydın gazetelerinde spor muhabiri olarak görev yaptıktan 1 Temmuz 1995'de Sabah Gazetesi haber merkezinde çalışmaya başladı. Seven, 2003'ten bu yana Yeni Şafak Gazetesi'nde görev yapıyor.
AA