“Hayır” demek için bakıyorum Referandum’a

Hayalet

New member
Reaction score
0
Çağdaş koşullar içinde medeni bir yaşam sürmek istemeyen var mı bu ülkede. Sanırım yoktur. İşte o nedenle Avrupa Birliği’ne girmek istiyoruz. Girebilmek için normlarımızı da AB’ye uyumlu hale getiriyoruz. Hani bazılarının çıkıp da 2015’ten önce giremeyiz demesinin nedeni o… O zamana kadar değişiklikleri, düzenlemeleri ancak yaparız diye düşünüyorlar. Doğrudur da, bakalım o zamana kadar düzenlemeler tamamlanacak mı? Ama tamamlanan düzenlemeler bile bize en azından benzeri bir medeni düzen getirmiş olacak.

Bu doğrultuda sürekli uygulamalar, düzenlemeler, yasal değişiklikler yaşıyoruz. İşte yine bu doğrultuda Anayasa’mızda bazı değişiklikler şart olduğu için bir referanduma doğru yol alıyoruz.

Bir süre önce “evet” mi “hayır” mı diyeceğime bir türlü karar veremediğimi ifade etmiştim. Öyle ya, “evet” demek kolay da, bir kısmı acaba neden “hayır” diyecek, ona kulak vermek gerekiyor. “Hayır”ın haklı nedenleri varsa onları görmeli ve bilmeliyiz. Hepimiz yoğun bir propaganda bombardımanı altındayız. Ne olacak ne bitecek tartmalıyız ki, sonunda kendimize göre, topluma ve ülkemize göre en doğru olduğuna inandığımız bir karar verebilelim.

Bu amaçla, kendimi savunmaya çekip “hayır” diyecek bir düşünce ile yaklaşıyorum Referandum’a. Ama neye hayır diyeceğimi bilerek “hayır” demeliyim. Referandumun manzarasını görmek için Anayasa’da yapılmak istenen değişikliklere şöyle bir bakıyorum:

Bunlar değişecek

Mevcut Anayasa, 1982 Darbesi’nin izlerini taşıyor. Bundan kurtulmak istemeyen var mı? Yani bir Sivil Anayasa sahibi olmamızı istemeyen var mı? Buna “hayır” demek mümkün görünmüyor. Evet, değişiklikler belki yeterli olmayacak ama yine de zihniyetin değiştiğini görmek bile moral verici. Bu değişikliğe “HAYIR” diyemiyorum.

Yeni Anayasa ile kadınlara, çocuklara, yaşlılara ayrıcalık sağlanıyor. Kadınlar daha imtiyazlı olacak, çocuklar istismar edilemeyecek, ihtiyar ve özürlülerimizin özel ayrıcalıkları olacak. Avrupa’da böyle. Ben de yıllardır oradakine benzer bir düzen istediğime göre kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile ilgili bu değişikliklere “HAYIR” diyemiyorum. Yıllardır süren terör geride çok sayıda gazi, dul, yetim bıraktı. Onların da benzeri ayrıcalıklara sahip olmasını istiyorum. Onlara da bu hakkı verecek değişikliklere nasıl “HAYIR” diyebilirim.

Bir zamanlar söylesem, bana gülerlerdi !

Geçmişte sendika yöneticiliği yaptım. İşçilerin sendikalar arasında ping pong topu gibi olduğunu gördüm, biliyorum. “Hakkını koruyacağım” diye işçinin onuruyla oynanmasın. Yeni değişiklik ile işçinin birden fazla sendikaya üye olabilmesinin önü açılıyor. Bir zamanlar, bunun olabileceğini söylesem bana gülerlerdi. 80 öncesinde iki sene grev yaptım, sokakta yattım. Ardından gelen 12 Eylül Darbesi, birçok şeyi kısıtladı. Yeni düzenlemeler grev hakkının önündeki engelleri kaldıracak. Nasıl “HAYIR” diyeyim.

Yine o zamanlar söylesem gülerlerdi, halbuki şimdi yapılacak Anayasa değişikliği ile memurlar toplu sözleşme yapabilecek, emekliler de o haklardan yararlanacak! Ben de emekliyim. Buna nasıl karşı çıkarım, nasıl “HAYIR” derim.

Belki benim şu konuyla bir ilgim yok ama yıllardır haksız yere aldığı disiplin cezasından yakınan memurlar görürdüm çevremde.
-Madem haksızlığa uğradın, dava açıp hakkını koru, derdim. Ama mümkün değildi. Verilen disiplin cezası sicillerine işler kalırdı, o cezaya karşı kendilerini savunmaları mümkün değildi. Şimdi yapılacak değişiklikle, memurlar böyle durumlarda yargıya gidebilecek. Devlet hizmetlerinden şikayeti olan vatandaşlar, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurarak hakkını arayabilecek. Hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidenler olduğu gibi, çok sayıda da parası olmadığı için gidemeyen var. Yeni değişiklikler ile buna gerek kalmayacak. İsteyen, hakkını aramak için Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilecek. Bunlar bir zamanlar hayaldi. İnsana ve haklarına değer veren bu düzenlemeye nasıl “HAYIR” diyebilirim ki?

Maliye ve polis ceza veriyordu

“Vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkamayan işadamları…” derler de bu ifade pek doğru değildir. Bu kişiler içinde sizin gibi, benim gibi vatandaşlar daha çoktur. Küçük bir iş kurmak, böyle bir duruma düşmek için yeterlidir. Maliye size vergi borcu çıkartır, hakkınızı aramak için mahkemeye gidersiniz ama sizi bir defa sakıncalılar listesine sokmuşlardır. Yurt dışına çıkarken, bilgisayarda adınız çıkar, laf anlatamazsınız, gidemezsiniz, çıkartılan üç kuruşluk tartışmalı vergi borcu için rezil olursunuz. Yani ortada herhangi bir mahkemeden çıkmış suç kararı olmadığı halde, Maliye ve polis sizi cezalandırıyordu. Bu durum ortadan kalkacak. Yani benim başıma gelmedi diye, insan haklarına aykırı bu uygulamaya nasıl göz yumayım. Yapılacak değişiklik bu haksız uygulamayı ortadan kaldıracak, buna “HAYIR” diyebilir miyim?

Ordudan atılan askerler, mesleklerinden ihraç edilen hakim ve savcılar da haklarını arayamazdı. Yeni Anayasa değişikliği onların da yargıya gitmesine imkan veriyor.
Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması sona eriyor. Bundan sonra artık kimse kimseyi fişleyemeyecek. Anayasa Mahkemesi de, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da insan haklarına saygılı, Avrupa Birliği standartlarında bir yapıya kavuşuyor. Yargıda, birbirini seçenlerin sistemi bitiyor. Bundan böyle, “egemenlik” gerçek sahibine, Millet’e geçecek. Bu ülke artık hukukun üstünlüğüne kavuşacak.

Darbe yapmaya kalkanlar, yargılanacaklar.
Gücünü Anayasa’dan alan Ekonomik Konsey, Türkiye’nin büyümesine yön verecek.

Ben de “hayır” diyorum

Gelişmiş ülkelerin standartlarına ulaşmak istiyorsak, bu değişikliklerin kıymetini bilmeliyiz. Bu düzenlemelere, siyasi çekişmeler uğruna “Hayır” diyenler çıkabilir, olabilir. Bu da onların tercihidir.

Ben de “Hayır” diyorum.
Bu değişime engel olanlara “Hayır” diyorum.

Kaynak : İnternethaber - Sedat ÜRETEN

Bende "HAYIR" diyorum. Ama ben APO'yu parmaklıklar ardından çıkarmak isteyenlere "HAYIR" diyorum.
"HAYIR" diyorum. Çünkü devlet altında çaputtan bayrakla PKK yetiştirilmesini istemiyorum.
"HAYIR" diyorum. Çünkü birilerinin önünü açıp çocuklarına daha fazla gemi alsın istemiyorum.
"HAYIR" diyorum. Çünkü ben "TÜRK'ÜM" ve "TÜRK'LÜĞÜME" laf getirmek istemiyorum.

"HAYIR" diyorum. Çünkü insanlığın gereğini yapıyorum !!!

iyide brave87 kardeşim APO yu parmaklıklar arkasından çıkarmak İsteyenlerde Hayır diyor . PKK da hayır diyor . CHP zaten Hayır deyin Genel Af çıkaracam diyor. :) Yani aynı safda yer aldıklarınla fikirlerin ters .

farklı amaçlar uğruna aynı oy verilebilir. bu gayet normal birşey. Evet diyenlerinde farklı görüşleri evet'in içinde aslında hayır dedikleri şeyler olabilir ama Geneli Evet altında toplandığından evet diyorlar. Kimsenin görüşünü yargılamıyorum ya da yadırgamıyorum. Hiç zannetmem ki sen evet desen bile o.ç. aponun kafesinden çıkmasını isteyesin. Ona hayır dersin. Ama bunların hepsi bir çatı altında toplanmış ve EVET diyorsunuz. Alında demek istediğiniz bazılarına evet bazılarına HAYIR !

Hükümetin kendisini yargılayacak merciyi seçmesi hırsızlıkla suçlanan birinin mahkemesini seçmesine eş değerdir.
Evet demek yargılanacaklara kendisini yargılayacağı seçme hakkı vermektir.
20 maddedeki kişisel bilgilerin korunması şu an yasalarımızda var ama nedense bu kadar kaçak dinleme gazetlere sızdırılırken HİÇ BİRŞEY yapamayan bir hükümetin bu konuda samimi olduğuna inanmıyorum.

Üzerinde mutabakat olan maddelerle ihtilaf olan maddeleri bir arada neden referanduma götürüyorlar.
Paketteki maddelerin önemli bir kısmı sorunsuz meclisden geçebilecek ken neden pakatladiler?
Sakın En önemli sebep zehri şekere bulamak olmasın.
Güvenmediğim Bir hükümetin yaptığı anayasaya neden evet diyeyim?

Bende "HAYIR" diyorum. Ama ben APO'yu parmaklıklar ardından çıkarmak isteyenlere "HAYIR" diyorum.
"HAYIR" diyorum. Çünkü devlet altında çaputtan bayrakla PKK yetiştirilmesini istemiyorum.
"HAYIR" diyorum. Çünkü birilerinin önünü açıp çocuklarına daha fazla gemi alsın istemiyorum.
"HAYIR" diyorum. Çünkü ben "TÜRK'ÜM" ve "TÜRK'LÜĞÜME" laf getirmek istemiyorum.

"HAYIR" diyorum. Çünkü insanlığın gereğini yapıyorum !!!

Genel olarak "Hayır" diyenler bu gibi nedenlerden "Hayır" diyor. Peki bu nedenleri o maddelerin hangisine bakarak çıkardınız anlamış değilim.

BENDE DİYORUM Kİ .

Sivil anayasa olmayacak belki ama moral düzelecek diye EVET DEMEM

Kadınların çocukların özürlülerin çok özel hakları olacakmış
HANGİ ÖZEL HAKLAR BELLİ DEĞİL İLERDE KANUNLARLA DÜZENLENECEKMİŞ EVET DEMEM.

Birden fazla sendikaya üye olmak bana ne kazandıracak belli değil EVET DEMEM..

Grev hakkı vermiyormuş grev hakkının önündeki engeli kaldırıyormuş GREV HAKKI ANAYASAL OLARAK VERİLİYOR MUYMUŞ HAYIR oZAMAN EVET DEMEM

iDARE İŞ VE EYLEMLERİNDE YARGI DIŞI TUTULAMAZ HÜKMÜ GEREĞİ ZATEN İSTEYEN MEMUR DAVA AÇMA HAKKINA SAHİPTİR.

bU düzenleme ile yeni bir hak mı veriliyormuş HAYIR Öyleyese EVET DEMEM

Ufak bir iş kurup vergi borcun varsa ödeyeceksin kardeşim. Vergi borcu namus borcudur. Öde borcunu çık dışarı yok borç senin değilse ilgili daireye şikayette bulun olumsuz yanıt aldın bir üst kuruma şikayet 30 günde cevap vermek zorundalar .
VERGİ BORCU OLANIN SERBESTÇE YURT DIŞINA ÇIKMASININ NERESİ DEMOKRATİK HAK. öDE BORCUNUN ÇIK NEREYE ÇIKIYORSAN DEMOKRASİ İLE ALAKASI NE.
VERGİ BORCU OLUŞMUŞSA SEN BİR KAZANÇ SAĞLAMIŞSIN BU ÜLKEDEN ÖDE OLUŞAN BORCUNU.
Bunun halkın demokratik yaşamına ne katkısı var halkımız vergi borcu olan zenginlerden mi oluşuyor? HAYIR ÖYLEYSE EVET DEMEM..

HAKİM SAVCI VE ASKERLER İÇİN YARGI YOLUNUN AÇILMASI GÜZEL BUNA EVET DERİM.

fişlemeyi artık zaten polis yapmıyor Hanefi avcı anlatmış kitabında gerekli zamanlarda BİRDEN BİRE BİLİNMEYEN BİR KAYNAKTAN BELGE BİLGİ SES VE GÖRÜNTÜ KAYDI SIZDIRILMAK ÜZERE HAZIR TUTULUYOR. BU bir hak vermeyecek Öyleyse EVET DEMEM

anayasa Mahkemesinde egemenlik milletin olacakmış. Nasıl olacak % 30-35 oy alıp iktidar olan milletin iradesi olacak geriye kalan %65 in iradesi sallanıp onların atadıkları yargıçlar hakimler savcılar azda değil haaaaa 12 evet evet 12 YIL BOYUNCA O MAKAMDA GÖREV YAPACAK
yANİ 5 YIL OLSA BİR HÜKÜMETİN ÖMRÜ KENDİ DÖNEMİ BİTECEK KENDİNDEN SONRA GELENİN GÖREV SÜRESİ OLAN 5 YIL DAHA BİTECEK AMA DAHA ATANANLAR OTURDUKLARI YERDE 2 YIL DAHA OTURMA HAKKINA SAHİP OLACAK.
buna eevet dermiyim HAYIR EVET DEMEM

MADEM Kİ HALKIN İRADESİ DİYE KASTEDİLEN HÜKÜMETİN ATADIKLARI OLACAK ONLARIN DA GÖREV SÜRESİ HÜKÜMET KADAR OLSUN.
GİDEN HÜKÜMETTE GÖREV YAPANLAR ARASINDA KANUNSUZLUKLAR VARSA ONDAN SONRA GELENLER KARAR VERSİN. YİNE KENDİLERİ GELİRSE YİNE DİLEDİKLERİNİ ATASIN.
AMAÇ YARGIDA HALKIN İRADESİ İSE .
AMA amaç başka ise EVET DEMEM...

Sayın yazar ne içtiysen bende ondan istiyom...

Genel olarak "Hayır" diyenler bu gibi nedenlerden "Hayır" diyor. Peki bu nedenleri o maddelerin hangisine bakarak çıkardınız anlamış değilim.

Ben olsam hukukla ilgili maddeleri birdaha okurum.. Herkes sanıyor ki Hsyk ya da anayasa mahkemesi kendini kurtarıyor hayır dediğimiz zaman... Asıl akp kendini yüce divandan kurtarmaya çalışıyor evet dersek.. Arkadaşın dedikleri nerdeyse oldu.. Yazmadıklarınıda ben yazayım.. Haburun, yandaşa yapılan haksız özelleştirmenin, cemaatlerin devlet içinde kadrolaşmasının, toprağın satılmasının, açılımların hesabını sorabilecek miyiz evet çıkarsa? Ya da kime soracaz? Meclisin seçtiği üyelere mi? Yoksa YÖKle cumhurbaşkanının mı?

Diğer maddeleri ben anayasa değiştiriyoruz diye koymam bile. Zaten anayasada olması gereken maddeler.. Meclise bu maddeler geldide muhalefet mi reddetti? Göz boyuyorlar adam kandırıyorlar.. Dün adalet bakanı bile gözümüzün içine baka baka yalan söyledi.. TÜm avrupada böyle diyor. Gitsin baksın bakalım hangisinde adalet bakanı yargıya başkanlık ediyor... Darbeciler yargılancak mı diye soruyorlar.. Son sözü mahkeme söyliyecek diyor.. Kendide bilmiyor.. Kendide inanmıyor..

yukarıdaki arkadaştan allah razı olsun. Zaten şu sözden ötesi yok

l3adl3oy : "Haburun, yandaşa yapılan haksız özelleştirmenin, cemaatlerin devlet içinde kadrolaşmasının, toprağın satılmasının, açılımların hesabını sorabilecek miyiz evet çıkarsa?"

o.ç apoya sayın diyen birinin hazırladığı anayasaya neden evet diyim ki? Tüm halkın ödediği vergilerle fabrika vs. kurmak yerine oğluna gemi alana neden evet diyim ki?

Değişiklik paketinin Türkiye Cumhuriyeti'ni ileri toplum seviyesine getirecek olumlu değişiklikler var fakat iktidara gelen Partinin yerini daha da sağlamlaştıracak maddeler de var.. yeni pakette Anayasa mahkemesinin 14 üye sini Cumhurbaşkanı seçiyor Yarın Parti kapatılma davası açıldığında kapatma davasına konu olan partinin kapatılması zorlaşacak Ayrıca kapatılan partinin milletvekilliği de düşmeyecek bu madde değişikliği Cumhurbaşkanıyla aynı idelojide olanların mahkeme üyeliğine seçilmesini sağlıyor.Allah muhafaza dtplilerin çoğunluğu olduğu bir meclisi (parti kapansa bile milletvekili düşmüyor)düşünemiyorum..Cumhurbaşkanlığı makamına dtpli birinin geçmesini düşünmek bile istemiyorum Anayasa Mahkemesinin üyelerinin çoğunluğunu dtplilerin oluşturduğunu düşünemiyorum Ülkeyi iki günde bölerler Ha! Kürt düşmanı da değilim Bu ülkede herkesin özgürce yaşamaya hakkı var lakin ekmeğini yiyip suyunu içtiği yere ihanet edip bölmeye kalkmadığı sürece bizdendir kardeşçe yaşarız.Son söz olarak Anayasa değişikliğine 'evet' fakat maddelerin ayrı ayrı oylanması şartıyla..

Canım o maddelere göre hayır demek için bir çok sebep var bu bölümde birçok konu açıldı bu konu hakkında.Okumanı tavsiye derım :wink:Elbettekı o maddelerın hepsi hayır denıcek maddeler değil ama aradakı en önemli maddelerede evet dıyecek birçok kişi onlara evet derken.Zaten asıl amaçta onlara evet denmesı gerisi fasafiso diye yerleştirilmiş göz boyamak için.Bazı maddelere gelınce AKP ne zman yaşlı ve engellılerı düşündü ki şimdi kalkıp evet demek için bunu öne sürüyor? Daha dün değilmiydi bir engellı vatandası işten çıkartıp yerıne kendı yandasını yerlestıren ? Çarşaf çarşaf resımlerı yer aldı gazetelerde. Ne çabuk unutuldu bunlar yada görmemezlıgemı verılıyor? Yoksa bır annenın ne yaparsa yapsın çocuugnun tüm büyük hatalarını bıle affeden daha doğrusu görmeyen ,görmek istemeyen bir anne gibi AKP nın herseyını aklamayamı çalışıyorlar bu tuhaf sevgılerınden ?

Ülkesini milletini seven her birey gibi hayır diyelim.

Birazcık ileriyi görebilmek , birazcık analitik düşünebilmek sana herşeyi açıklayacaktır.

o.ç apoya sayın diyen birinin hazırladığı anayasaya neden evet diyim ki? Tüm halkın ödediği vergilerle fabrika vs. kurmak yerine oğluna gemi alana neden evet diyim ki?

Apoya Sayın diyen deyip duruyorsunuz ama bir kamera kaydı bile yok. Ama Apo yakalandıktan sonra PKK'nın iki idarecisinden biri olan remzi Kartal'a BEY diye hitap eden bir devlet bahçeli Hayır diyor diye hayır diyorsun.

Al Sana Daha iki gün önce taze taze. PKK'nın Avrupa Sorumlusu Remzi Kartal'a BEY diye hitap eden Devlet Bahçeli Videosu.

Devlet Bahçeli Remzi Kartala "BEY" dedi.

Cumhur başkanımızı kaç yıllığına seçtiğinden emin olamayanlar anayasa yapmaktalar bunu da ilave etmeden bırakmak istemedim.
bilmeyerek kim bilir nelere sebep olur böyle bir anayasa.

Geri