нz.ѕüℓєумαη'ıη мüняü

нz.ѕüℓєумαη'ıη мüняü

HZ. SÜLEYMAN’IN MÜHRÜ

6 Köşeli Yıldız, Kün-Eki’nin sembolü, iç içe, tersyüz halde yerleştirilmiş iki üçgendir; bu şekli, İdil-Oral ve Alplerde Kamunlar Vadisi’nde, yandaki ve aşağıdaki iki şekilde görürüz.


Ters-yüz çift üçgen ED-ED okunacağına göre anlamı “yaratma etme” yani “yaratan” olacaktır.

Dibi noktalı, Beş köşeli yıldız’da ED-ED İN, gene “yaratma başarısıdır”, yaratan demek olmalıdır.

Bu şeklin en geç -3000’lerde Ortadoğu’ya indiğini düşünmekteyiz. Aslı bilinmediği, fakat kutsal sayıldığı için, “Hazreti Süleyman’ın mührü” diye adlandırılmıştır.



Kutsallığı nedeniyle, Selçuk ve Osmanlı sanatlarında çok kullanılmış ve çok şekillere girmiştir. Esas şekli dışında en çok, içi başka figürlerle doldurulmuş 6 köşeli yıldız şeklinde kullanılmıştır.

Çini panolar, tabaklar, tahta işleri, tavan süsleri, sırçalı, tuğladan kubbe şekilleri, sahanlar ve sinilerde yer almıştır.

Levni’nin, padişahlara ait minyatürlerinde pek çok yerde geçer. Kutsal olduğu uğur, bereket getirdiği düşüncesiyle hemen her yerde kullanılmıştır.

Son zamanlara kadar, bakır, hatta alüminyum tepsilerde bile göbek motifiydi. Bu şeklin, bizdeki mermer işçiliğini gösteren en harika örneğini, Nevşehir Camii’nin, mermer bloktan oyularak yapılmış olan giriş parmaklığında görürüz… Kökten dinciler tarafından Musevi simgesi olduğu varsayımıyla kırılmamış olduğunu ümit ederiz.

Orta Asya’da Hazar Türkleri tarafından da kullanılan bu şekil, Hazarlar Museviliği kabul etmiş ve bugün İsrail devletini kurmuş olduklarından İsrail bayrağı olarak kabul edilmiştir.

Göksel olduğundan, bayraklarına mavi renkle işlenmiştir.

Bizde, İsrail devletinden önce, 14.ncü yüzyılda beylik bayrağı şeklinde ve ünlü Türk denizcisi Kaptanı derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın sancağı olarak da yeşil zemin üzerinde beyazla işlenmiş olarak kullanılmıştır. Bu sancak bugün İstanbul Beşitaş’ta Denizcilik Müzesi’ndedir.



Bayrakta bu Ön-Türkçe damgaları okuyabiliriz.

Resim: Teke beyi Müberizüd’din-Mehmet Bey’in 14 Mayıs 1373’te Antalya’nın burçlarına astığı, beyaz zemin üzerine kırmızı Mühr-ü Süleyman (altı köşeli yıldız) taşıyan sancağı. Günümüzde Antalya Kale Dibi mahallesindeki evlerdeki kafeslerde, ve Kale Dibi Camiinde, minarenin pabucunun güdük köşesinde ve Anadolu
 

Katil_3

New member
Kardes ben bu isareti satanistlerin isareti olarak biliyodum yahudilerin de bayragi sanirim.
 

HTML

Üst