peace_346
New member
- Katılım
- 2 Eki 2005
- Mesajlar
- 1,820
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 34
Gebe kalmayı düşünen anne adaylarının sağlıklı çocuk sahibi olabilmeleri için dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gerekli. Gebelik öncesi nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir bilgi verdi:
* Aşırı zayıf anne adaylarının gebe kalması mümkün mü?
Zayıf kadınlarda yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri sık görülür. Zayıf olan kadınların gebelik öncesi kilo almaları ve vitamin takviyesine başlamaları gerekir. Aşırı zayıf kadınlarda erken doğum ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olması ihtimali artar. Bu bebeklerde gelişme geriliği de görülür. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde hızlı kilo alımı sakıncalıdır. Çünkü bu dönemde çok fazla gıda alımı bebeğin ilerideki kilosunu etkileyebilir. Gebelik döneminde yağ hücreleri hızla çoğalır.
BESLENME DÖLLENMEYİ ETKİLER
* Fazla kilolu olmak hamileliği nasıl etkiler?
Fazla kiloluysanız gebelikten önce kilo vermeye çalışmanız önemli; çünkü gebelik döneminde diyet yapılması önerilmez. Gebelikte diyet yapmak, sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan temel gıdaların eksilmesine neden olur. Diyet sırasında vücutta depolanan yağlar tüketilir, bu durum vücudun metabolik dengesini bozar. Fazla kilolu kadınlarda gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, diyabet, pıhtılaşma bozuklukları ve kalp problemleri daha fazla görülür. Gebe kalmadan önceki dönemde; yağdan fakir, liften zengin diyet uygulanarak ve egzersiz yaparak kilo verilmesi uygun olur. Haftada 1 kilo vermek güvenli; daha hızlı kilo vereceğiniz diyetler gebe kalma şansınızı düşürüp, gebelik öncesi besin depolarınızı azaltır. Beslenme alışkanlıklarını değiştirip, düzenli beslenerek ideal kiloya ulaşılması en doğrusu.
* Gebelik öncesi anne adayının beslenmesi nasıl olmalı?
Dengeli ve sağlıklı beslenme, sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için çok önemli. Çiftlerin sağlıklı beslenmesi yumurta ile sperm kalitesini ve döllenmeyi etkiler. Gebelik öncesi dönemde, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ve bunların gebelik süresince devam ettirilmesi çok önemli. Gebelik öncesi dönemden itibaren; temel besin gruplarının hepsinden her gün alınmasına, günde üç öğün yemek yenmesine, kalsiyum, demir ve folik asit gibi önemli vitamin ile mineralleri içeren besinlerden yeterli miktarlarda alınmasına dikkat edilmeli. Vitaminlerin en iyi kaynağı taze sebze ve meyvelerdir. Fazla pişmiş, dondurulmuş ve uzun süre bekletilmiş gıdalar vitamin kaybeder. Konservelerin çoğunun besin değeri azalır. Etlerin yenmeden hemen önce pişirilmesi daha sağlıklı. Taze sebzeler, haşlanmak yerine buharda pişirilmeli. Vejetaryen olan kadınlar yeterli miktarda protein, kalsiyum ve demir alamazlar. Bu yüzden mutlaka gebelik öncesinde protein alımını artırması ve vitamin takviyesine başlamaları gerekir.
* Gebelik öncesinde vitamin kullanmaya gerek var mı?
Gebelik öncesinde vitamin kullanan kadınların hekime danışarak gerekirse kullandıkları vitamin haplarını değiştirmeleri gerekebilir. Çünkü gebelik döneminde vücudun vitamin ihtiyacı değişir. Ayrıca A, C, D ve E vitaminleri yüksek dozda alındıklarında gelişmekte olan bebeğe zarar verebilirler.
EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT!
* Egzersizin gebeliğe olumlu ya da olumsuz bir etkisi olur mu?
Gebelik döneminde birçok vücut fonksiyonu değişir. Bu değişiklikler bebeğin beslenebilmesini ve yeteri kadar oksijen alabilmesini sağlar. Gebelik döneminde kan hacmi, kalbin iş yükü, böbrek fonksiyonları ve solunum artar. Egzersiz sırasında da kalp hızlanır, kas ve cilde kan akımı artar ve vücut ısısı yükselir. Bu yüzden gebelik öncesi dönemde; özellikle doğum kontrol yöntemi uygulamıyorsanız, adet döneminin ikinci yarısında vücut ısınızı artıracak step ya da aerobik gibi ağır egzersizler yapmayın. Gebeliğe hazırlık döneminden itibaren; egzersiz yaptığınız süreyi kısaltmanız ve nabzınızı kontrol ederek dakikada 1n0'ın üzerine çıkmamasına dikkat edin. Egzersiz sonrasında sıcak duş almayın veya saunaya girmeyin. Gebelik öncesi dönemde karın ve sırt kaslarınızı güçlendirmeye yönelik egzersizler yapabilirsiniz. Hamilelik döneminde ise dağcılık, binicilik, dalma ve sörf gibi riskli sporları yapmaktan kaçının.