Şok Şok Şok...Soydan : "Arda'yı Fenerbahçe için istedim fakat..."

GebzeLi

Altın Üye
Reaction score
0
61074_1_081108091650.jpg

Fenerbahçe’de uzun yıllar boyunca görev yapmış bir yönetici o. Sarı-Lacivertli takımda futbolculuk yapmış daha sonra ise yönetime kadar yükselmiş bir isim. Fenerbahçe’de beş lig şampiyonluğu, bir Türkiye Kupası, bir Cumhurbaşkanlığı Kupası, bir Balkan Kupası kazanan kadrolarda yer aldı.

Hayatı Sarı-Lacivert renklerden oluşuyor. İsmi duyulduğu anda akıllara ilk olarak Fenerbahçe geliyor.

Bu değerli isme, Selim Soydan’a, Galatasaray derbisi öncesinde, Fenerbahçe’nin artılarını eksilerini, avantajlarını ve sorunlarını sorduk. Tabi ki açık yüreklilikle verilmiş cevaplar aldık.

İşte Selim Soydan ile yaptığımız keyifli söyleşi:

“GOL ATMADAN KİM KAZANMIŞ?”

MARATON.COM.TR: FENERBAHÇE’Yİ SON OYNADIĞI ARSENAL KARŞILAŞMASINDA NASIL BULDUNUZ?

SELİM SOYDAN: Netice açısından iyi buldum ama oyun olarak kötü buldum. Eğer bir takım gol atmayı düşünemiyorsa, yapamıyorsa o zaman iyi olmaz. Gol atmadan maç kazanmayı kim görmüş dünyada?

“FENERBAHÇE’NİN TEKNİK DİREKTÖRÜ YOK GİBİ”

MARATON.COM.TR: SİZE GÖRE FENERBAHÇE’NİN EKSİKLERİ NELERDİR BU SENE?

SELİM SOYDAN: En başta teknik direktörü yok gibi. Yapılan transferler de tutmadı. Maalesef giden oyuncular da çok aranır hale geldi.

“FENERBAHÇE’DE HEP İYİLER GİTTİ”

MARATON.COM.TR: BU YAPILANMANIN İÇİNDE GİDENLERİN YERİNE GELEBİLECEK VEYA GELEN KİMSE GÖRÜNMÜYOR DEĞİL Mİ? BİR AURELIO YOK.

SELİM SOYDAN: Yok işte. Aurelio yok, Tuncay var mı? Hooijdonk var mı? Appiah var mı? Hiçbiri yok. Hep iyiler gitmiş oldu Fenerbahçe’de.

“ARAGONES, FENERBAHÇE’YLE UYUŞMADI”

MARATON.COM.TR: ARAGONES’İ FENERBAHÇE İÇİN YETERLİ BULUYOR MUSUNUZ?

SELİM SOYDAN: Aragones çok iyi hoca olabilir ama Fenerbahçe’yle uyuşamadı. Bir terslik var. Fenerbahçe’nin tarihinde böyle bir sezon yok. Varsa böyle bir sezon ben Fenerbahçe tarihini bilmiyorum demektir. Bundan önceki hoca inanca dayalı bir düzen kurmuştu. Sahaya çıkarken oyuncu “ben yaparım” diyordu. Sanıyorum bu seneki hoca oyuncuları sabitliyor. Oyuncu da hoşlanmaz bundan.

“SEMİH, GÜIZA’DAN DAHA İYİ OYUNCU”

MARATON.COM.TR: FENERBAHÇE GUIZA’YA 14 MİLYON EURO ÖDEYEREK TRANSFER ETTİ. SİZE GÖRE GUIZA FENERBAHÇE’NİN ARADIĞI FORVET OYUNCUSU MUDUR?

SELİM SOYDAN: Semih, Güiza’dan daha iyi oyuncu. Her haliyle daha iyi oyuncu. Bir oyuncu ayağında top tutamazsa çok zor forvet oynar. Forvet oyuncularının diğerlerine göre en büyük farkı son vuruş denilen topları çok iyi yapması ayrıca topu da çok iyi kullanması. Hangisi eksikse bunlardan mutlaka o oyuncu sırıtır. Güiza pozisyona girmek için yanındakilerin yardımına muhtaç bir oyuncu. Topla buluşamadığı zaman oyunu seyreder Güiza, nitekim de öyle oluyor, görüyoruz.

“VOLKAN İÇİN “KÖTÜ KALECİ” DİYEMEYİZ”

MARATON.COM.TR: SİZE GÖRE VOLKAN’IN PERFORMANSINDA DÜŞÜŞ VAR MI? SERDAR KULBİLGE’NİN TAKIMDAN AYRILMASINI DOĞRU BULDUNUZ MU?

SELİM SOYDAN: Volkan için kötü kaleci diyemeyiz. Volkan, şanssız goller yedi. Yüzde 50 kendi hatası ama yüzde 50 de defans hatası. Mesela kendi kalesine atılan gollerde tabi ki Volkan’ın da hatası var. Bir sezonda bir kez olur bu hatalar. Ama Fenerbahçe’de her sezon 3–4 tane oluyor bunlar.

“FENERBAHÇE’DE HER MAÇ İYİ OYNAMAK İSTERSİN”

MARATON.COM.TR: VOLKAN’IN ARKASINDA CİDDİ BİR RAKİP OLMADIĞI İÇİN KENDİSİNİ BIRAKIYOR, İYİ ÇALIŞMIYOR GİBİ BİR DÜŞÜNCE VAR. BUNA KATILIYOR MUSUNUZ?

SELİM SOYDAN: Beni zorlayacak bir insan yok diyorsa bir futbolcu kötü tabi ki. Ama Fenerbahçe forması giyiyorsan eğer her maç daha iyi oynamak istersin. Son Arsenal maçında çok iyiydi mesela. Volkan’ın bu altyapısı var. Serdar’ın gitmesi de hataydı. Her zaman iyi oynadı Fenerbahçe’de Serdar.

“KÖTÜ BAŞLANGICIN SEBEBİ YÖNETİMDİR”

MARATON.COM.TR: FENERBAHÇE SEZONA KÖTÜ BAŞLADI. SİZCE BUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

SELİM SOYDAN: Yönetim.

“BU İŞİN SONUNDA ALKIŞ DA VAR TENKİT DE”

MARATON.COM.TR: FENERBAHÇE TRİBÜNLERİNDEN ÇATLAK SESLER ÇIKMAYA BAŞLADI. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

SELİM SOYDAN: Bu çok doğaldır. Bir yönetici veya bir başkan bu işe soyunuyorsa bu işin sonunda ya alkış vardır ya tenkit vardır. Onlardan biri oluyor şu anda da. Tribünlerdeki bölünme de yönetimin kabahati bana göre.

“ONLAR GİBİ ÇOK OYUNCU VAR”

MARATON.COM.TR: MALDONADO VE JOSICO TRANSFERLERİNİ NASIL BULDUNUZ?

SELİM SOYDAN: Onlar gibi çok oyuncu var Fenerbahçe’de. Sor alanlara bakalım ne yapmış bunlar?

“ADAMI BIRAKIYORSAN DAHA İYİSİNİ ALACAKSIN”

MARATON.COM.TR: SEZON BAŞINDA BÜYÜK İSİMLER KONUŞULDU AMA JOSICO GELDİ. BUNDA HATA KİMİN?

SELİM SOYDAN: Tabi ki yönetim hatası var. Sen elindeki adamı bırakıyorsan mutlaka daha iyisini alman lazım. Eğer bunu yapamıyorsan hatan var demektir.

“AURELIO’NUN GİDİŞİ ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİ”

MARATON.COM.TR: AURELIO’NUN GİDİŞİ FENERBAHÇE’YE ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİ Mİ?

SELİM SOYDAN: Evet.

MARATON.COM.TR: YİNE YÖNETİMİ KABAHATLİ BULUYORSUNUZ.

SELİM SOYDAN: Tabi ki. Elinde bir futbolcu var. Çok iyi hem de Türk statüsünde oynuyor. Adam sana geliyor, “anlaşalım” diyor. Sen ona diyorsun ki “sezon sonunu bekle”. Hata kimde burada?

“TAKIMIN BAŞINA BİR MENAJER LAZIM”

MARATON.COM.TR: FUTBOL TAKIMININ BAŞINA, FUTBOLDAN ANLAYAN BİR ŞUBE SORUMLUSU YA DA MENAJER GETİRİLMESİ GEREKLİ Mİ SİZCE?

SELİM SOYDAN: Şart. Getirmedikleri için durum bu zaten. “Kim olur?” dersen, Rıdvan Dilmen, Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Bülent Uygun… Bunların hepsi olur. Cem Pamiroğlu olur.

MARATON.COM.TR: BU İSİMLER ARAGONES’İN ALTINDA ÇALIŞIR MI PEKİ?

SELİM SOYDAN: O anlaşmaya bağlı. Başarılı olamayan bir teknik direktör var ortada. Aragones’in kalması isteniyorsa bu teklifi onun yapması lazım zaten.

“GALATASARAY’IN KADROSU DAHA İYİ”

MARATON.COM.TR: ÖNÜMÜZDE FENERBAHÇE – GALATASARAY DERBİSİ VAR. BU KARŞILAŞMAYI BİZİM İÇİN DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

SELİM SOYDAN: Kasım ayında değil mi maç? Kasım ayı bir kere Fenerbahçe için uğurlu bir aydır. Hem de Fenerbahçe’nin stadında maç. Bunlar futbolcu için avantaj. Şu anda Galatasaray’ın kadrosunun daha iyi olduğuna bakmayın. Bu maçlarda favori olmaz. Güçlü kadrolar her zaman kaybetmiştir. Bakmayın son senelerdeki Fenerbahçe üstünlüğüne bu çok farklı bir durum.

“HAZIR BİR EMRE İYİ TRANSFER”

MARATON.COM.TR: EMRE BELÖZOĞLU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? YERİNDE BİR TRANSFER Mİ?

SELİM SOYDAN: Emre, futbolcu olarak çok iyi bir defa. Ama Emre hazır değil. Kimse kalkıp “kötü oyuncu” demez Emre için. Hazır bir Emre çok iyi transfer. “Hazır” diyorum ama dikkat et. Emre eğer arka arkaya 2 maç iyi oynarsa toparlar. Ben müzmin sakat söylentilerine katılmıyorum.

“FENERBAHÇE’DE SEVGİ YOK”

MARATON.COM.TR: AZIZ YILDIRIM’LA SENELERCE BERABER ÇALIŞTINIZ. SİZE GÖRE ZOR BİR BAŞKAN MI AZİZ YILDIRIM?

SELİM SOYDAN: Çok.

MARATON.COM.TR: NE BEKLERDİNİZ AZİZ YILDIRIMDAN VE NELER YAPMADI?

SELİM SOYDAN: Öncelikle Fenerbahçe kulübü başkanının toparlayıcı olması lazım. Ahmet’in Mehmet’in değil, herkesin başkanı olması lazım. Farklı sesler çıkabilir, tenkit edilebilir. Bunlara hazır olacaksın, yapanlara da sahip çıkacaksın. Sen onların da başkanısın. Fenerbahçe’de sevgi yok.

MARATON.COM.TR: BUNUNLA BAĞLANTILI BİR SORUM VAR. FENERBAHÇE’NİN YENİ İLETİŞİM STRATEJİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? YÖNETİMİN BUNDAN ÖNCEKİ TAVRI SİZCE DOĞRU MUYDU?

SELİM SOYDAN: Doğru olmadığı için böyle bir karar aldıklarını kendileri itiraf ettiler. Doğru olsaydı eğer kendi kararlarını değiştirirler miydi? Ali Koç’a ben inanırım. Bir defa ailesinden gelen bir avantajı var. Fenerbahçe için böylesi daha iyi oldu.

“SANKİ HALI SAHA MAÇI OYNADILAR”

MARATON.COM.TR: FENERBAHÇE’NİN ARSENAL, GALATASARAY’IN DA BENFICA MAÇLARINA BAKTIĞINIZDA HANGİ TAKIMI DAHA AVANTAJLI GÖRÜYORSUNUZ?

SELİM SOYDAN: Galatasaray takımının kadrosu daha iyi bir kadro. Bu bir gerçek. İlk defa bu oluyor son 10 senedir. Benfica maçını izlerken Arda olsun Lincoln olsun Ayhan olsun sanki halı saha maçı oynar gibiydiler. Alıyor, veriyor, geçiyor. Bunlar kendilerine güvenle yapılan hareketler. Fenerbahçe’de bu yok. Sahaya çıkarken “ben iyi oynayacak mıyım” diye çıkıyorlar. Futbolcuların kenar yönetime güveni yok. Bu oyuncuyu etkiler hem de çok etkiler. Futbolcu, “bu adam beni iyi bir yere getirecek” derse içinden daha çok koşar.

“ARAGONES’İN YOLLANMASI YÜZDE 100 DOĞRU OLUR”

MARATON.COM.TR: ARAGONES FENERBAHÇE’NİN BAŞINA AVRUPA ŞAMPİYONU OLUP GELDİ AMA.

SELİM SOYDAN: Çok büyük bir rüzgarla geldi. Herkes ağzının içine bakıyordu ama tutmadı. Buna karşı koyamazsın.

MARATON.COM.TR: ARAGONES’İN YOLLANMASI DOĞRU OLUR MU PEKİ SİZE GÖRE?

SELİM SOYDAN: Yüzde 100 doğru olur. Burada bir püf noktası var. Bunu futbolcuyken de yöneticiyken de çok düşündüm. Futbolcu ne der biliyor musun? “Bu adam nasıl olsa gidecek” der. Veya yönetici ona bir soru sorar “Ne oluyor oğlum?” der. “Bu hocayla bu kadar ağabey” der futbolcu. Onu daha toparlayamazsın o saatten sonra. İş kopar. Yönetim bir suçlu bulmuş burada, bahanesi de hazır. “Çok para veremeyiz” Bu çok ayıp bir şey. Eğer sen Fener’i parayla ölçüyorsan çok ayıp.

“FATİH GÖKŞEN NEREDEN BİLİYOR?”

MARATON.COM.TR: GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE FATİH GÖKŞEN’LE YAPTIĞIM RÖPORTAJDA SİZİN VE ŞADAN KALKAVAN’IN FATİH TERİM’İ TRANSFER ETMEK İÇİN BAVULLA PARA TEKLİF ETTİĞİNİZİ SÖYLEDİ. BU DOĞRU MUDUR? DOĞRUYSA BİZE AÇIKLAR MISINIZ?

SELİM SOYDAN: Fatih Gökçen eğer o gün o evde ise ne yapıyormuş acaba? Ne işi varmış?

MARATON.COM.TR: BU OLAY DOĞRU MU PEKİ?

SELİM SOYDAN: Gittik konuştuk Fatih’le biz. Bu da doğaldır zaten. Fatih Terim iyi bir hoca. Tabi ki onu almak isteriz ne var yani bunda? Benim şaşırdığım şu, biz Fatih Terim’in evine gittiğimiz zaman Mehmet Ağar bey vardı bir de Müfit Erkasap vardı. Fatih Gökşen acaba nerden görmüş bu işi?

“DOĞRU KONUŞTUĞUM İÇİN SEVİYORLAR”

MARATON.COM.TR: TARAFLI TARAFSIZ HERKES SİZİ ÇOK SEVİYOR. BUNU NEYE BAĞLIYORSUNUZ?

SELİM SOYDAN: Doğru konuşuyorum ondan. Açık açık söylüyorum her şeyi mesela. Galatasaraylı Arda mesela. Çok iyi bir oyuncu. O kadar iyi oyuncu ki her şeyi futbol kokuyor. Onu seyretmek bir zevk bana göre.

“ARDA’YI TRANSFER ETMEK İSTERDİM”

MARATON.COM.TR: TÜRKİYE’DE BEĞENDİĞİNİZ YERLİ FUTBOLCULAR KİMLER? SİZ YÖNETİMDE OLSANIZ KİMİ TRANSFER ETMEK İSTERDİNİZ?

SELİM SOYDAN: Arda. Çok iyi oyuncu.

“DERBİ GOLSÜZ BİTER”

MARATON.COM.TR: FENERBAHÇE – GALATASARAY MAÇI İÇİN BİR SKOR TAHMİNİ ALABİLİR MİYİZ SİZDEN?

SELİM SOYDAN: Fenerbahçe seyircisi maçı sabırla takip ederse, takımına sahip çıkarsa, şans da Fenerbahçe’nin biraz yanında olursa Fenerbahçe maçı kaybetmez. Taraftara da çok iş düşüyor tabi ki. Tahmin ediyorum Kasım ayı uğurlu bir ay olduğu için Fenerbahçe mağlup olmaz, 0–0 biter maç.

“HAKEM “İDARE” ETMEYE ÇALIŞIRSA ÇOK ZOR OLUR”

MARATON.COM.TR: HAKEM HÜSEYİN GÖÇEK OLDU DERBİDE. SİZCE RİSKLİ BİR ATAMA MI?

SELİM SOYDAN: Hakem gördüğünü çalarsa Fener’in lehine olur bu maç. Ama “iki takımı da memnun edeyim” derse o maç o hakem için çok zor olur. “İdare edeyim” derse kötü olur.

MARATON.COM.TR: TEŞEKKÜR EDİYORUZ BİZE VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN.

SELİM SOYDAN: Ben teşekkür ediyorum Burakçım. İyi çalışmalar.

MARATON.COM.TR ÖZEL
RÖPORTAJ: BURAK ÖZKAYA

Geri