- Katılım
- 2 Nis 2007
- Mesajlar
- 28,387
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Ve Şimdi Kestane Zamanı



Kestane kebap, yemesi sevap!

Kokusuyla davetkar kestaneyi sadece sokakta
ya da sevdiklerinizle toplandığınızda evde yenecek
birşey olarak düşünmeyin...
- Çocukluğumuzdaki sobalı evlerin en güzel yanıydı
kestaneli geceler. Soba üzerinde çıtırdayan kabukları,
bütün eve dolan iştah kabartıcı kokusuyla ailece geçirilen
gecelerin baş tacıydı. Kebabı, haşlaması, şekeriyle
kendine hayran bırakırdı.

Asya, Afrika ve Amerika’da yetişen kestanenin en
lezzetli türü ülkemizde yetişmekte. Soğuk kış gecelerinin
bu harika lezzeti tam bir sağlık iksiri. Potasyum, fosfor,
magnezyum, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri
ile C, B1 ve B2 vitaminleri içeren kestane kış aylarının
kötü şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara oldukça
iyi geliyor. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan
kestanenin diğer özelikleri ise şöyle:
Kandaki yüksek kolesterolü düşürür.
Kan şekeri düzeyini kontrol altında tutar.
Kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.
Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenler.
Çok önemli bir enerji kaynağıdır.
Potasyum eksikliğinden yakınanlar için etkili bir ilaçtır.
Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler.

EVDE KESTANE KEYFİ!
Üzerinde kestane kebap yapabileceğiz bir sobanız
yoksa üzülmeyin. Evde kestane keyfinin başka
yöntemleri de var. Grilde, sadece üst ızgarası yanan
bir fırında ya da teflon tavada kestane kebap yapabilirsiniz.
Kestaneleri aldıktan sonra kısa bir süre suda bekletin
ve ardından çizin. Çiziği derin ve kestanenin üst tarafına
boyuna atmaya özen gösterin.
Kestaneyi haşlayarak da tüketebilirsiniz.
Kestane, bala batırarak tatlıya dönüştürülen ilk
meyvelerden biri. İsterseniz evinizde kestane
şekeri de yapabilirsiniz.

KESTANE ŞEKERİ
Malzemeler:
500 gr kestane
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1.5 tatlı kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
İrilerinden seçtiğiniz kestanelerin dış kabuklarını soyun.
Soyulmuş kestaneleri su dolu bir tencereye alıp ince
kabukları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte bekletin.
Kestaneleri sudan aldıktan sonra ılımalarını bekleyin.
İnce kabuklarını soyduktan sonra, toz şekeri başka bir
tencereye alıp üzerine su ilave edin ve şeker eriyinceye
kadar kaynatıp kestaneleri ilave edin. Kaynatmadan,
kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Tencereyi ateşten alıp,
1 gün kadar bekletin. Ertesi gün tencereyi kısık ateşe alıp
10 dakika kadar tutun ve üzerine vanilya serpin.
Kestaneleri şerbetin içinden alıp küçük kağıt kalıplara
yerleştirin. Soğutup servis yapın.