CounTRy
Gülen Manyak
- Katılım
- 5 Haz 2006
- Mesajlar
- 10,687
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Zencefil
Güzel tropikal bir zambak olan zencefil bitkisinin kökünden elde edilir. Taze zencefil soyu/muş ve ince dilimlenmiş veya rendelenmiş olarak en makbuldür ve güveçler, soslar, salata süsleri ve doğu yemeklerine katılır. Taze kesilmiş zencefil balık üzerine sürülürse balık kokularını giderir. Toz zencefil, zencefil ekmeği, pastalar, hamur işleri, tartlar, sucuklar, köriler ve değişik egzotik yemeklerde kullanım alanı bulur.
Yenibahar
Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizinin bir harmanı tadındadır, ama aslında o Batı Hint Adaları ve Orta Amerika'ya özgü tropikal, yaprak dökmeyen bir mersin ağacının olgunlaşmadan kurutulmuş yemişlerinin toz haline getirilmesiyle e/de edilen tek bir baharattır. Kullanım yerleri, pastalar, çörekler, tartlar, muhallebiler, meyveli tatlılar, turşu suları, baharatlı şuruplar, baharatlı sığır eti, türlüler, kapamalar, kırmızı lahana ve tatlı patates...
Zulfa Otu
Taze veya kuru zulfa otu Yaprakları acı, hafifçe nanemsi tatları ile meyve kokteylleri, salatalar, çorbalar, etler (Özellikle güveçler), Süt ürünleri ve lezzeti yağlı, balıklara ilginçlik katar.
Zerdaçal
Acı, az çok zencefilimsi bir tada sahiptir, dikkatli kullanın. Zencefil ailesinden bir bitkinin kurutulmuş kökünden elde edilir. Esas olarak küçük miktarlarda köriler, hardallar, mayonezler, turşular Ve Soslara altın sansı renk vermek için kullanılır. Bazen safran yerine kullanılır.
Yabani Soğan
İnce, lezzetli bir soğan tadına sahiptir. Pek çok Fransız sos tarif/erin de ve et veya süt ürünleri yardımcısı olarak kullanılır. Pahalı ve her zaman bulunmaz, evde kolayca yetiştirilebilir.
Yabani Mercanköşk
Tadı mercanköşkten daha keskin ve baharatımsıdır. İspanyol, Meksika ve İtalyan yemeklerinde yaygın bir katılımcıdır, mercanköşkün kullanıldığı yiyeceklerin aynılarında da kullanılabilir.
Yabani Kereviz
Lezzeti kerevizin aynısıdır ama daha güçlüdür. Kullanım yerleri, gevrek genç yapraklar, taze veya kuru, çorbalar, salatalar, soslar ve güveçlerde. Tohumlar, ezilmiş veya bütün pastalar, şekerlemeler, çorbalar, salatalar, güveçler ve kebaplarda. Gövdeler, soyulduklarında, çiğ olarak kereviz gibi yenebilir veya çorba ya da güveçlerin içine doğranabilir. Yaban kerevizi diğer baharatlardan az çok kuvvetli olduğundan dikkatli kullanın.
Vanilya
Tropikal bir asmanın uzun tohum kesesinden elde edilir. Tadını geliştirmek için, tohum zarfları pazarlamadan önce altı ay mayalanmaya bırakılır ve konserve edilir.
Tarhun
Tatlı ve hafif acının her ikisinin de olduğu bir tatlı meyan lezzetine sahiptir. Fransız mutfağının önemli şifalı bitkilerinden birisi bearnaise sosunda zorunlu olarak kullanılır. Kullanım yerleri, yumurtalar, salatalar, soslar, balık, et, süt ürünleri ve salata sirkesinde mükemmeldir. En iyisi taze yapraklardır ve gerekli olana kadar sirke içinde tutularak muhafaza edilebilirler.
Tatlı Frenk Maydanozu
Tatlı, anason benzeri tadı vardır. Taze veya kurutulmuş yapraklar tatlılar, meyve salataları, meyve suları, salatalar, lezzetli çorbalar, bütün kök sebzeler ve lahananın tadını arttırır. Sağlıklı bir şeker ikame maddesi olarak daha geniş bir şekilde kullanılmalıdır. Pişmiş meyve veya tartlar için meyve pişirirken eğer 2 ila 4 çay kaşığı kuru bitki veya taze yaprak ve saplar ilave edilir ise, normal miktardaki şekerin sadece yarısına ihtiyaç duyulacaktır. Kuru tohumlar pastalar ve hamur işlerinde kullanılır.
Tarçın
Küçük, tropikal, yaprak dökmeyen bir defne ağacının dallarının kurutulmuş iç kabuğu. Kabuk soyulur ve parçalar kurudukça tüy şeklinde kıvrılırlar. Kullanım yerleri, tüyler baharatlı meşrubatlar, çaylar, pişirilmiş meyveler, turşu sularında, toz baharat tatlı pişirilmiş yiyecekler, pişirilmiş meyve bazlı et ve balık yiyeceklerinde.
Su Teresi
Taze yaprakları salatalarda veya garnitür olarak, çiğ veya bol yağda kızartılarak kullanılabilir. Doğranmış olarak da iştah açıcıdır. Yumurtalar, peynir ve balığa ilave edilir.
Susam Tohumu
Tatlı cevizimsi bir tadı vardır ve ekmekler, hamur işleri, sebzeler ve güveçlerde süs olarak kullanılır.
Sirmo
Hafif soğan tadındaki koyu yeşil boru şeklindeki sirmo yaprakları salatalar, patates kızartmaları, omletler ve soslarda çekici, lezzet verici çeşnilerdir.
Sedef Otu
Gözde bir Balkan çeşnisi olan sedef otunun acı, taze, doğranmış yaprakları peynirler, salatalar, soslar, güveçler ve sebzelerde dikkatli olarak kullanılır. Sedef otu bazı bireylerde zehirli sarmaşığa benzer alerjik tepkilere neden olabilir, bu nedenle kalabalık yemeklerde yiyecekleri onunla çeşnilendirmemek en iyisidir.
Sater
Her iki sater türü de güzel, mayhoş tada sahip olmasına rağmen kış sateri daha güçlü ve daha reçinelidir. Benzer şekilde kullanılan her ikisinin de en iyi kullanım yerleri sebzeler ve her türlü fasulyelerdir. Almanya'da "fasulye şifalı bitkisi" olarak bilinen sater sadece lezzet vermez ama fasulyeler tarafından oluşturulan gazı da ortadan' kaldırır. Eğer pişirme suyuna 2 ila 3 yaprak' koyarsanız, lahana ve şalgamın güçlü kötü kokularını da ortadan kaldırır. En iyisi taze kullanmaktır, evde yetiştirilmesi gerekir.
Sarımsak
Onun akıllı kullanımı pek çok yiyeceği n değerini arttırır. En iyi bilineni ete çeşni katma işlemidir, taze kesilmiş diş sarımsak et üzerine SÜrtÜlür veya içine konur. Akdeniz mutfağı sarımsağın yemek özelliklerini kullanmada çok ileriye gitmektedir.
Safran
Baharatların en lezzetli tada sahip olanıdır. Pirinç yemekleri, balık ve kabuklu çorbaları, süt ürünleri, ekmek, pastalar ve hamur işlerine altın rengi ve güzel bir lezzet katar. Ördek, kaz gibi yağlı etlerin sindirimine yardım eder. Baharatların en pahalısı olarak safran neyse ki mükemmelliğini gösterebilmesi için sadece çok küçük miktarlarda kullanılması gerekir.
Rezene
Anason gibi tatlı meyan lezzetine sahiptir ama daha zayıftır. Kullanım yerleri, bütün tohum ekmek, minik somunlar, pastalar, hamur işleri ve hatta elma tartına bile katılır. Taze yapraklar, salatalar, çorbalar, soslara katılır. Uskumru veya yılan balığı gibi yağlı balıkların sindirimine yardımcı olduğundan rezene balık ile mükemmel gider ve eğer balık kaynatma suyunda kullanılırsa, balığın dağılmasını önleyip bütün kalmasına yardımcı olur. Taze yapraklar evde yetiştirilmelidir.
Paprika
Capsicum çalılarının en büyük ve en az acı olan türlerinin kurutulmuş olgun tohum keselerinden elde edilir (Arnavut biberi ve çili tozuna bakın). Paprikanın değişik türlerinin kalite ve acılıkları değişkendir, en iyilerden bazıları Macaristan'dan gelir. Kullanım yerleri, guvaşlar ve pek çok yumuşak, çorba yemeklerine renk ve tat katmakta.
Oğul Otu
Taze yapraklar canlılık verici limon tadı ve kokusuna sahiptir. Kullanım yerleri meyve ve sebze salataları, içecekler (çay, meyve meşrubatları), soslar, yumurta yemekleri, tavuk ve balık...
Nane
Taze veya kuru nane yaprakları koyun, dana eti, lahana sala. tası, salatalar, bezelyeler, dolma kabağı, krem peynir, nane sosu ve soğuk içkiler için süs olarak kullanım alanı bulur. Nane ve bahçe nanesi yanında meyve yemekleri ve içeceklerde kullanılabilecek ananas, elma ve portakal naneleri de vardır.
Meys
(Küçük Hindistan cevizi ağacı) Tropikal küçük Hindistan cevizi ağacının tohumunun dantel gibi kurutulmuş kese zarı veya dış kabuğudur. Tohumun içindeki öz, baharat olan küçük Hindistan cevizidir. Meysin tadı az çok küçük Hindistan cevizininki gibidir ama daha güçlüdür. Bütün veya toz halinde kullanım yerleri, pastalar, hamur işleri, pişirilmiş meyve, çikolatalı muhallebiler ve diğer tatlılar. Sater yemeklerini çeşnilendirmek için sık sık defneyaprağı, karanfil ve soğan ile karıştırılır.
Mercanköşk
Güçlü, tatlı, ada çayı benzeri tat. Etler (ördek ve kazı daha hafif bir hale getirdiği görülmektedir), süt ürünleri, salata süsleri, sebzeler ve baklagilleri çeşnilendirmekte kullanılır. Taze ince doğranmış yapraklar salatalarda iyi gider. Bu baskın şifalı bitkiyi dikkatli kullanın.
Menekşe
Yaprakları muhallebiler, jöleler ve salatalarda kullanılır, çiçekleri salatalarda veya konserve halinde tatlılar için süsleme malzemesi olarak kullanılır.
Güzel tropikal bir zambak olan zencefil bitkisinin kökünden elde edilir. Taze zencefil soyu/muş ve ince dilimlenmiş veya rendelenmiş olarak en makbuldür ve güveçler, soslar, salata süsleri ve doğu yemeklerine katılır. Taze kesilmiş zencefil balık üzerine sürülürse balık kokularını giderir. Toz zencefil, zencefil ekmeği, pastalar, hamur işleri, tartlar, sucuklar, köriler ve değişik egzotik yemeklerde kullanım alanı bulur.
Yenibahar
Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizinin bir harmanı tadındadır, ama aslında o Batı Hint Adaları ve Orta Amerika'ya özgü tropikal, yaprak dökmeyen bir mersin ağacının olgunlaşmadan kurutulmuş yemişlerinin toz haline getirilmesiyle e/de edilen tek bir baharattır. Kullanım yerleri, pastalar, çörekler, tartlar, muhallebiler, meyveli tatlılar, turşu suları, baharatlı şuruplar, baharatlı sığır eti, türlüler, kapamalar, kırmızı lahana ve tatlı patates...
Zulfa Otu
Taze veya kuru zulfa otu Yaprakları acı, hafifçe nanemsi tatları ile meyve kokteylleri, salatalar, çorbalar, etler (Özellikle güveçler), Süt ürünleri ve lezzeti yağlı, balıklara ilginçlik katar.
Zerdaçal
Acı, az çok zencefilimsi bir tada sahiptir, dikkatli kullanın. Zencefil ailesinden bir bitkinin kurutulmuş kökünden elde edilir. Esas olarak küçük miktarlarda köriler, hardallar, mayonezler, turşular Ve Soslara altın sansı renk vermek için kullanılır. Bazen safran yerine kullanılır.
Yabani Soğan
İnce, lezzetli bir soğan tadına sahiptir. Pek çok Fransız sos tarif/erin de ve et veya süt ürünleri yardımcısı olarak kullanılır. Pahalı ve her zaman bulunmaz, evde kolayca yetiştirilebilir.
Yabani Mercanköşk
Tadı mercanköşkten daha keskin ve baharatımsıdır. İspanyol, Meksika ve İtalyan yemeklerinde yaygın bir katılımcıdır, mercanköşkün kullanıldığı yiyeceklerin aynılarında da kullanılabilir.
Yabani Kereviz
Lezzeti kerevizin aynısıdır ama daha güçlüdür. Kullanım yerleri, gevrek genç yapraklar, taze veya kuru, çorbalar, salatalar, soslar ve güveçlerde. Tohumlar, ezilmiş veya bütün pastalar, şekerlemeler, çorbalar, salatalar, güveçler ve kebaplarda. Gövdeler, soyulduklarında, çiğ olarak kereviz gibi yenebilir veya çorba ya da güveçlerin içine doğranabilir. Yaban kerevizi diğer baharatlardan az çok kuvvetli olduğundan dikkatli kullanın.
Vanilya
Tropikal bir asmanın uzun tohum kesesinden elde edilir. Tadını geliştirmek için, tohum zarfları pazarlamadan önce altı ay mayalanmaya bırakılır ve konserve edilir.
Tarhun
Tatlı ve hafif acının her ikisinin de olduğu bir tatlı meyan lezzetine sahiptir. Fransız mutfağının önemli şifalı bitkilerinden birisi bearnaise sosunda zorunlu olarak kullanılır. Kullanım yerleri, yumurtalar, salatalar, soslar, balık, et, süt ürünleri ve salata sirkesinde mükemmeldir. En iyisi taze yapraklardır ve gerekli olana kadar sirke içinde tutularak muhafaza edilebilirler.
Tatlı Frenk Maydanozu
Tatlı, anason benzeri tadı vardır. Taze veya kurutulmuş yapraklar tatlılar, meyve salataları, meyve suları, salatalar, lezzetli çorbalar, bütün kök sebzeler ve lahananın tadını arttırır. Sağlıklı bir şeker ikame maddesi olarak daha geniş bir şekilde kullanılmalıdır. Pişmiş meyve veya tartlar için meyve pişirirken eğer 2 ila 4 çay kaşığı kuru bitki veya taze yaprak ve saplar ilave edilir ise, normal miktardaki şekerin sadece yarısına ihtiyaç duyulacaktır. Kuru tohumlar pastalar ve hamur işlerinde kullanılır.
Tarçın
Küçük, tropikal, yaprak dökmeyen bir defne ağacının dallarının kurutulmuş iç kabuğu. Kabuk soyulur ve parçalar kurudukça tüy şeklinde kıvrılırlar. Kullanım yerleri, tüyler baharatlı meşrubatlar, çaylar, pişirilmiş meyveler, turşu sularında, toz baharat tatlı pişirilmiş yiyecekler, pişirilmiş meyve bazlı et ve balık yiyeceklerinde.
Su Teresi
Taze yaprakları salatalarda veya garnitür olarak, çiğ veya bol yağda kızartılarak kullanılabilir. Doğranmış olarak da iştah açıcıdır. Yumurtalar, peynir ve balığa ilave edilir.
Susam Tohumu
Tatlı cevizimsi bir tadı vardır ve ekmekler, hamur işleri, sebzeler ve güveçlerde süs olarak kullanılır.
Sirmo
Hafif soğan tadındaki koyu yeşil boru şeklindeki sirmo yaprakları salatalar, patates kızartmaları, omletler ve soslarda çekici, lezzet verici çeşnilerdir.
Sedef Otu
Gözde bir Balkan çeşnisi olan sedef otunun acı, taze, doğranmış yaprakları peynirler, salatalar, soslar, güveçler ve sebzelerde dikkatli olarak kullanılır. Sedef otu bazı bireylerde zehirli sarmaşığa benzer alerjik tepkilere neden olabilir, bu nedenle kalabalık yemeklerde yiyecekleri onunla çeşnilendirmemek en iyisidir.
Sater
Her iki sater türü de güzel, mayhoş tada sahip olmasına rağmen kış sateri daha güçlü ve daha reçinelidir. Benzer şekilde kullanılan her ikisinin de en iyi kullanım yerleri sebzeler ve her türlü fasulyelerdir. Almanya'da "fasulye şifalı bitkisi" olarak bilinen sater sadece lezzet vermez ama fasulyeler tarafından oluşturulan gazı da ortadan' kaldırır. Eğer pişirme suyuna 2 ila 3 yaprak' koyarsanız, lahana ve şalgamın güçlü kötü kokularını da ortadan kaldırır. En iyisi taze kullanmaktır, evde yetiştirilmesi gerekir.
Sarımsak
Onun akıllı kullanımı pek çok yiyeceği n değerini arttırır. En iyi bilineni ete çeşni katma işlemidir, taze kesilmiş diş sarımsak et üzerine SÜrtÜlür veya içine konur. Akdeniz mutfağı sarımsağın yemek özelliklerini kullanmada çok ileriye gitmektedir.
Safran
Baharatların en lezzetli tada sahip olanıdır. Pirinç yemekleri, balık ve kabuklu çorbaları, süt ürünleri, ekmek, pastalar ve hamur işlerine altın rengi ve güzel bir lezzet katar. Ördek, kaz gibi yağlı etlerin sindirimine yardım eder. Baharatların en pahalısı olarak safran neyse ki mükemmelliğini gösterebilmesi için sadece çok küçük miktarlarda kullanılması gerekir.
Rezene
Anason gibi tatlı meyan lezzetine sahiptir ama daha zayıftır. Kullanım yerleri, bütün tohum ekmek, minik somunlar, pastalar, hamur işleri ve hatta elma tartına bile katılır. Taze yapraklar, salatalar, çorbalar, soslara katılır. Uskumru veya yılan balığı gibi yağlı balıkların sindirimine yardımcı olduğundan rezene balık ile mükemmel gider ve eğer balık kaynatma suyunda kullanılırsa, balığın dağılmasını önleyip bütün kalmasına yardımcı olur. Taze yapraklar evde yetiştirilmelidir.
Paprika
Capsicum çalılarının en büyük ve en az acı olan türlerinin kurutulmuş olgun tohum keselerinden elde edilir (Arnavut biberi ve çili tozuna bakın). Paprikanın değişik türlerinin kalite ve acılıkları değişkendir, en iyilerden bazıları Macaristan'dan gelir. Kullanım yerleri, guvaşlar ve pek çok yumuşak, çorba yemeklerine renk ve tat katmakta.
Oğul Otu
Taze yapraklar canlılık verici limon tadı ve kokusuna sahiptir. Kullanım yerleri meyve ve sebze salataları, içecekler (çay, meyve meşrubatları), soslar, yumurta yemekleri, tavuk ve balık...
Nane
Taze veya kuru nane yaprakları koyun, dana eti, lahana sala. tası, salatalar, bezelyeler, dolma kabağı, krem peynir, nane sosu ve soğuk içkiler için süs olarak kullanım alanı bulur. Nane ve bahçe nanesi yanında meyve yemekleri ve içeceklerde kullanılabilecek ananas, elma ve portakal naneleri de vardır.
Meys
(Küçük Hindistan cevizi ağacı) Tropikal küçük Hindistan cevizi ağacının tohumunun dantel gibi kurutulmuş kese zarı veya dış kabuğudur. Tohumun içindeki öz, baharat olan küçük Hindistan cevizidir. Meysin tadı az çok küçük Hindistan cevizininki gibidir ama daha güçlüdür. Bütün veya toz halinde kullanım yerleri, pastalar, hamur işleri, pişirilmiş meyve, çikolatalı muhallebiler ve diğer tatlılar. Sater yemeklerini çeşnilendirmek için sık sık defneyaprağı, karanfil ve soğan ile karıştırılır.
Mercanköşk
Güçlü, tatlı, ada çayı benzeri tat. Etler (ördek ve kazı daha hafif bir hale getirdiği görülmektedir), süt ürünleri, salata süsleri, sebzeler ve baklagilleri çeşnilendirmekte kullanılır. Taze ince doğranmış yapraklar salatalarda iyi gider. Bu baskın şifalı bitkiyi dikkatli kullanın.
Menekşe
Yaprakları muhallebiler, jöleler ve salatalarda kullanılır, çiçekleri salatalarda veya konserve halinde tatlılar için süsleme malzemesi olarak kullanılır.
Kaynak: KendiniKesfet