SAĞLIK ve Gıda Güvenliği Hareketinin başkanı, Müslümanın Diyeti isimli kitabın yazarı Kemal Özerin, Şişmanlık Allah katında günahtır. İsraf, Kuran-ı Kerimde açık dille haram kılınmıştır. Şişman insan israf yapandır. İhtiyaçtan fazla alınan her şey diğer insanların ve canlıların hakkına tecavüzdür sözleri farklı değerlendirmelere neden oldu. İlahiyatçılar, şişmanlara günahkâr demenin yanlış olduğunu ve bunun Kuran-ı Kerimde yerinin olmadığını vurgularken, kimi yazarlar da çok yemek yemenin emanete hıyanet olduğunu, kişiyi nefsinin peşinde koştuğu için harama bulaştırabileceğini savundu. İşte farklı görüşler...
Kimse kendi kafasına göre günah uyduramaz
Türkiye Diyanet Vakfı İlim Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim YEPREM
AÇIKLAMA bilimsel değil, sansasyonel bir söz. Açıklamayı yapan kişi, konuyu nasıl açıklıyor, ona bakmak lazım. Obezite, tüm dünya sağlık örgütleri tarafından tespit edilmiş asrımızın bir hastalığı. Ancak herkes kendi kafasına göre günah uyduramaz. Bu, geçerli bir akıl yürütme değil. Dinimizin kuralları açısından bir şeye günah demek için Kuran-ı Kerimin açıkça yasaklamış olması gerekir. Hiç kimse günah olduğunu iddia edemez.
Şişmanlar günahkârdır demek doğru ve insani değil
İlahiyat Bilimci Prof. Dr. Mustafa FAYDA
ŞİŞMANLIK sadece yemeğe bağlı bir durum değil. Bazı insanların genlerinden geliyor. İnsanlar ameliyat oluyor, kortizon veriliyor, dolayısıyla kişi şişmanlıyor. Kuran-ı Kerimde, Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz hükmü vardır. Ancak böyle genel bir hüküm vermek doğru değil. Şişmanlık kişinin geninden mi geliyor, aldığı ilaçlar mı onu şişmanlatmış, yoksa yaptığı ağır sporu bıraktıktan sonra mı kilo almış, buna bakmak lazım. İnsanların günahlarıyla, sevaplarıyla uğraşmakla mükellef değiliz. İnsanları teşhir eder gibi Tüm şişmanlar günahkârdır demeyi doğru bulmuyorum, insani de bulmuyorum.
İsraf haramdır şişmanlık değildir
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman ULUDAĞ
İSRAF haramdır, bu doğru, Kuran-ı Kerimde de var. Fakat şişmanlık ayrı bir konu. Şişmanlığın haram olduğunu söylemek kesinlikle doğru değil. Şişmanlık iyi bir şey de değildir. Fakat şişmanlığın nedenleri çoktur. Kuran-ı Kerimde Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz ifadesi var. Allah israf edenleri sevmez. Bunun anlamı Yemede, içmede ölçülü olun, dengeli beslenindir. Ama bazı sebeplerle bazı insanlar haddinden fazla yiyorsa, bu haram değildir. Dinen tavsiye edilen bir şey de değildir. Haram, sadece Allahın haram kıldığı şeylerdir. İnsanın iradesinde değil, çok az yediği halde şişmanlayanlar var. Şişmanlık ırsi olabiliyor.
Katılıyorum, çok yemek kişiyi harama bulaştırır
Yazar Sibel ÜRESİN
AÇIKLAMAYI yapan Özeri tebrik ediyorum. Kişinin hormonal bir problemi yoksa, ben de aynı fikirdeyim. Bu beden bize emanet. Allah mahşerde hesabını soracak. Sağlıklı yaşamada, düşünmede çok doğru bir noktaya değinmiş, bence çok doğru söylüyor. Her bir gram, insan vücuduna hastalık getirir. İbadet de sağlık da çok önemlidir. Kişinin bir sağlık problemi yoksa çok yemek yemek kalbi de öldürür, kişiyi harama da bulaştırır. Çok uyumak, çok gülmek kalbin öldüğünün işaretidir. Çok yemek yemek, nefsin peşinde koşmak anlamına gelir. Bunları yapan insanın haram ve helal noktasında dengesi şaşmaya başlar. Çok yiyen Allah katında en büyük suçlardan birini yapıyor, emanete hıyanet ediyor.
Doyduktan sonra yemek yemek mekruhtur
İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR
İSRAF gereksiz yapılan harcamalardır. Kişi israf ediyorsa, bu haramdır. Ancak aşırı yemek yiyorsa, doyduktan sonra da yemek yemeye devam ediyorsa bu mekruhtur. Şişmanlığın tek sebebi aşırı yemek yemek değildir, hareketsiz yaşam da şişmanlığın nedenidir. Yenen gıdalardaki genetik bozukluk da etkileyici faktördür. Bu yargıyı kabul etmek mümkün değildir. Bu açıklama kişinin kendi görüşüdür, ama olacak iş değil.
Şişman kişi tembeldir, bu da makbul değildir
Yazar Abdülaziz TANTİK
DOĞRU söylemiş. Günah demek çok doğru olmayabilir. Bir şeyin haram olması için kesin bir delile ihtiyacımız vardır. Ama âlimler mekruh yani sakıncalı kelimesini kullanırlar. Şişman insan çok yemek yiyen, çok uyuyan, az hareket eden, kendisini toplumdan soyutlamış, tembel insandır. Bu da makbul değildir. Her tür israf Kuranda açık bir şekilde haram kılınmıştır.
HABERTÜRK