Şehitler üzerinden siyaset mühendisliği yapılamaz!

|reina|

New member
Şehitler üzerinden siyaset mühendisliği yapılamaz!


Haftanın tarihe emanet ettiği en çarpıcı fotoğraf, bir şehit cenazesi törenine aitti. Bütün rical-i devlet oradaydı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt.
Devletin zirvesi, halkın arasına karışmış, bayrağa sarılı tabutun başında milli bir hüznü yaşıyor. Cenaze namazında saf tutuluyor, şehit yakınlarına taziye dilekleri iletiliyor. Sevinç ve coşkuyu yeterince paylaşamadığımız için midir bilinmez; acılar vesilesiyle bir araya geliyor, birlik olmanın şuurunu paylaşıyoruz...

Cenaze töreni sırasında yaşanan vahim bir manzaraya dikkat kesilmek zorundayız. Cami avlusunda bekleşen karışık bir grup, arada bir slogan atıyor. Cami cemaati rahatsız, İzmir Müftüsü İbrahim Acar bu küçük grubu ikaz ediyor. Nafile! Adamlar bir araya gelmiş, Başbakan Erdoğan'ı protesto etmek istiyor. İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yavuz Alphan "cenaze törenine katılan art niyetli gruplar"dan şikâyetçi ve diyor ki "Başbakan'ı istifaya davet edecekler meydanlara, mitinglere gitsinler." Mesaj gayet açık. Deniyor ki bir başbakanı istifaya davet etme yeri şehidimizin cenazesi değil. Cami avlusunda siyasi slogan atmak hiç hoş bir durum değil. Yerden göğe kadar haklı!

Kültürümüzde caminin, cenazenin, cenaze namazının; hepsinden ötesi şehitliğin manevî bir kıymeti var. Âdap bilmez insanların siyaset arenası değildir bu mukaddes mekânlar. "Kimdir bu protestocular?" diye merak etmiş muhabirler. Sonuç düşündürücü: İşçi Partili bir grup, Cumhuriyet Gazetesi Okur Kulübü üyeleri ve kendini ülkücü diye tanıtan bazı kişiler. Yakışıksız bir durum olduğu, kendi kitlelerinin bile ayıplayacağı bir eylem yapıldığı ortada. Yakışıksız; zira insanî değil, İslamî değil, ahlakî değil. Şehit cenazesinde siyasi rant arayan, kendine zarar verir ve ma'şeri vicdanın sorgulanmasıyla karşı karşıya kalır. O yüzden diyorum ki yapılan eylemi kendi tabanları bile tasvip etmez, edemez, etmemesi gerekir...

Mesele o kadar üzücüdür ki Şehit Vedat Dayıoğlu'nun cenazesinde atılan sloganlara şehidin yakınları, akrabaları bile tepki gösteriyor. "Acımız büyük" diyen aile efradından şehidin amcaoğlu, "Cenazede toplanan bazı siyasi gruplar töreni sabote etmek istedi. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, hepsi geldi taziye dileklerinde bulundu, memnun olduk. Bazı gruplar töreni başka bir alana kaydırmak istedi, üzüldük" diyor. Haksız mı? Şehitlerin huzurunda nasıl durulacağını bilmeyenler, bu tür kaba saba davranışları daha önce de sergiledi...

Cami bahçesi siyaset meydanı değildir

Cenaze protestolarının basına yansıması üzerinde ayrıca durmak gerekiyor. Saygısız ve ayrılıkçı bir tepkiyi kıs kıs gülerek izleyen ve bunu siyasi bir mesaj ambalajıyla halka sunanlar da başka bir saygısızlık etmiş oluyor. Şehide, şehadete, cenazeye, taziyeye, acıya, hüzne saygısızlık bu! Üstelik tehlikeli bir yaklaşımdır bu tarz gazetecilik. Düşünün; bugünkü tepkiyi AK Parti'ye muhalif olduğunuz için sevinçle karşılıyorsunuz ve hükümeti yıpratmak maksadıyla bu görüntülerden medet umuyorsunuz. Şehitlerin huzurunda yapılan ve her türlü ihtiram duygusunu çiğneyerek ortaya konulan eylemden mutluluk duyuyorsan, bunun nasıl menfi sonuçlar doğuracağını da hesap etmek zorundasın. Laf mı şimdi "Şehit cenazesinde Sezer'e alkış, Tayyip Erdoğan'a protesto" demek? Alkış da ayıp, protesto da; çünkü orası şehitlerin huzurudur ve cami bahçesi siyaset meydanı değildir.

Başbakan'ın şahsında yıpratılmak istenen siyaset kavramı ise o da yanlış; çünkü kişiler gelir, gider; ancak makamlar bakidir. Bugün bir başbakana yapılan yarın bir başka başbakana da yapılır. Daha ötesi var: Siz Başbakan'ı sevmediğiniz için şehit cenazesinin manevi hüznünü bir kenara iter, öfkenizi ortaya koyarsanız; bir başkası da kalkıp bir başka devlet ricaline aynı saygısızlığı gösterebilir. Sonu var mı bunun? Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan bu nâdân davranış, bir gün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gösterilemez mi? Olur mu olur. Zira, o cami avlusunda Tayyip Bey'e kızan olduğu kadar, Sayın Sezer'e kızan da vardır. Daha ötesi de var. Bir densiz de çıkıp Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'a benzer bir tepki gösterse, manzara çok mu hoş olacak? Cami avlusunda siyasi slogan atmak şehit cenazesine saygı göstermekle bağdaşmaz. Bu hoyratlığın bazı medya kuruluşlarınca bir fırsatmış gibi kabullenilmesi de tehlikeli bir yaklaşım biçimidir. Çünkü millî bir hüzün, millî bir vakar gerektirir. Zaten terör örgütlerinin amacı bölünme, parçalanma, uçurumlar açma değil midir?. Bunun önüne geçmenin tek yolu kenetlenmektir; uçurumlar inşa etmek değil!

Türkiye bu coğrafyanın hancısıdır

Bu meselenin cami avlularından taşan, ülke ve dünya siyasetini belirleyen bir başka çerçevesi de bulunuyor. Amansız ve imansız tuzaklarla Türkiye bambaşka bir maceranın odağına çekiliyor olabilir. Yani, şehit cenazeleriyle yükselen milli hassasiyet ve öfke üzerinden Türkiye'mizi çıkmaz bir sokağın içine itip zaman ve zemin kaybı planlayanlar olabilir. Siyaset, soğukkanlı kalmak, akılcı hamleler yapmak, bugünden çok yarınları planlamak demektir. Şimdi moda, şehit cenazelerinin oluşturduğu hassasiyetleri değerlendirerek sınır ötesi harekâtı teşvik etmek gibi görünüyor. Çok iyi düşünmek lazım. Akıl dolu, strateji dolu planlar yapılması gerekiyor. Medya bu akılcı yolu doğru haber-derinlikli analizlerle açmak yerine siyaset mühendisliğine alet oluyor. Mesela sınır ötesi hareket konusunda ısrarı ve teşviki oluyor. Unutmamak lazım ki bahsi geçen ülkede geçici bir durum yaşanıyor. Önümüzdeki otuz yılın alacağı şekil yolcuları ne kadar ilgilendiriyorsa hancıları da o kadar ilgilendiriyor. Ve Türkiye bu coğrafyanın yolcusu değil hancısıdır; ona göre düşünmek şart!

Şehit cenazelerinin iç siyasete, hele seçimlerin yaklaştığı böyle bir dönemde, alet edilmesi utanılacak bir tutum. Boğuşmakta olduğumuz terör bir günün, bir ayın, bir yılın gayretiyle ortaya çıkmadı ki! 80 darbesinden sonra gün yüzüne çıkan ve karanlık ilişkileri bir türlü tam deşifre edilemediği için ne menem bir şey olduğu tam anlaşılamayan hain terör örgütü de dün kurulmadı. O yüzden ne bugünkü iktidara, ne dünküne, ne önceki günküne faturayı bir çırpıda kesmek mümkün değil! Yılların ihmali söz konusu! Her alanda ihmal! Başta siyasi inisiyatifin yeterince risk almaması olmak üzere otuz yıldır süren feci maceranın asker-sivil-bürokrat gibi pek çok alanda yeniden tartışılması gerekiyor. "Nasıl hain bir örgüttür ki 30 senedir mücadele ediliyor da yok edilemiyor?" diye çetin bir soru sorulduğunda pek çok ön kabul tuzla buz olacaktır. Çünkü meselenin hem ihmal, hem yetersizlik, hem kuşatılmışlık psikolojisiyle ilgisi vardır.

Konumuz Güneydoğu değil; o yüzden orayı daha fazla derinleştirecek değilim. Medyaya odaklanan bu sütundan herkesi (başta da basını) uyarmak istediğim önemli bir dönüm noktası: Şehit cenazelerinde siyasi rant ve avantaj sağlamak isteyen kim olursa olsun, hangi siyasi-gayri siyasî oluşum bu meşum plana başvurursa vursun, bunlara destek vermemek gerekir. Çünkü şehitler üzerinden siyaset yapmak birlik ve dirliğimizi tehdit eden, gayri insanî bir metottur. Bu yola tevessül eden ve bunu teşvik edeni herkes affetse bile tarih affetmez ve şehitler üzerinde psikolojik harp tekniği deneyenleri herkes affetse bile şehitler affetmez...

EKREM DUMANLI
 

fatihsan

New member
Bizim örf ve adettimizde dinimizde şehitlik en yüksek mertebedir.Allah şehitliği herkeze nasip etmez.Bizim dinimizde bırakın müslümanı önümüzden bir hıristiyan veya yahudinin cenazesi geçse önümüzü kapatıp saygı duruşuna geçeriz.Biz böyle milletin evlatlarıyız.
 

fener_li

New member
cami bahçesi siyaste meydanı değildir doğru haklısınız ama, şimdi size soruyorum.
Din üzerinden siyaset yapan akape
Taksime cami yapacağız diyen akepe
Zinayı kaldıracağız diyen ama sonunda serbest bırakan ey key pi (akp)

bunu neden eleştirmiyorsunuz. yoksa siz de mi işine gelince Milliyeçi, işine gelince Dindar ya da başka şekilde ifade edelim. ikiyüzlüsünüz. pardon artık ikiyüznüz de kalmadı. 7 kıta da yediyüzlüsünüz

Şehitlerimize rahmet dilemek çok güzel ama onları şehit edenlere lanet dilemek kötü birşey mi
 

leke900

New member
Şehit cenazesinde bir grup insan sinirle doğru şeyler söyledi orda gösteri falan yapılmadı.

Ayrıca benim bildiğim şehite kelle
o askeri şehit edene sayın
Şehit yakındalarına evladınız tabi ölcek orası yatma yeri mi? demekte yanlıştır niye bunlar unutluyor :=)
 

PaTRioTLeo

New member
Eger Allahın AKEPE lisi bana gelip dini kullanmaktan bahsederse ben orda g.tumle gülerim. Çene yormaya değmezsiniz!!!!!
 

aloneagle

New member
şehit cenazesinde en buyuk siyaseti CHP yapmıstır erdoganı YUH layıp SEZER ve BUYUKANIT ı alkıslamıstır bu nedir siyaset degilmi ????
 

muresin

New member
eğer bu ülkenin başbakanı bu ülkenin ayakta durmasında yegane unsur olan aziz şehitlerime kelle onalrı cennete gönderen .....larına sayın derse ve şehit cenazelerine içişleri bakanı adalet bakanı ve kendisi gidip sahip çıkmazsa ben bir ülkücü olarak giderim o cami avlusunda avaz avaz bağırım yılamdık burdayız diye bu siyaset değildir. sahip çıkamdır. onlar oraya gidip avaz avaz bağırıp bozkurt yapan ülkücüleri kıskanıyolrar çünkü onlarda yüz yok oraya gidecek. yapamıyorlar eleştiriyorlar. ne demek ya kelle demek ne demek yeter artık hepimiz mehmetçiyiz her gün şehit haberi gelirken bana demokrasinde insan haklarından bahsedemezsinz bu konuda bende saygı bekleyemezsiniz saygılarımla affola
 

LaNgHaWiL

New member
Bunlar kendi çıkarları adına herşeyi kullanır.
şehit cenazesinde bağırmışlar bu neki adamlar siyaset için şehit kanlarını bile kullanıyorlar.
İşte buda baykalın acizliği olsa gerek çünkü hiç bir proje üretemiyor halkın miili değerlere olan hassasiyetini bildikleri için onları sömürmeye kalkıyorlar.
 

Hacker-22

Atam izindeyiz!
:vur :vur :vur :vur :vur :vur :vur :vur :vur :vur :vur :vur
:slap:slap:slap:slap:slap:slap:slap:slap:slap:slap:slap:slap
:hhsopa:hhsopa:hhsopa:hhsopa:hhsopa:hhsopa:hhsopa:hhsopa
 

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
Baykal a veryansın edenlerin iğneyi kendilerine batırmalarını tavsiye ederim

savunduğunuz partinin genel başkanı zamanında şehitler için ne demişti: "kelle"
teröristbaşı için: "sayın"
peki ya uluslarrası terörist El Kadı için: "kefilim"

tabi bazı AKPli arkadaşların düz mantığına göre

her zamanki gibi Erdoğan'ı yuhalayanlar "halk" ya da "CHP li" :D
onu destekleyenler "vatandaş" yani "AKP li"

buna göre baktığımızda;

"HALK sahile hücum etti VATANDAŞ denize giremiyor" diyenler nasıl oluyorsa halkçı(?!?) oluyor birde "yavuz hırsız ev sahibini bastırır" misali diğer kesimi cuntacılıkla suçluyorlar!

:D :D :D

ama unutmayın "HALKIN" sesi bastırılamaz
1919 da kimse bastıramadı bu sesi
2007de de tekrarı olacaktır bunun ;)
 

DeathMatch

New member
yaziklar olsun insanımız en acı gününde bunu kullnarak oy peşine düşenelere
 

crnky

New member
Teröristbaşına saygı duyduğu için sayın demedi. Ağız alışkanlığından dedi belki? Nereden biliyorsunuz? bunu da ısıtıp ısıtıp önüne koymayın insanların. Şehitler için kelle demişmiş. "Öcalan aldığı kelleler yüzünden içerde" demiş. Bunu diyen biri şehitlerden çok adam öldürmeyi vurgular ki çok belli burada şehitlere kelle demediği... Kaldı ki bu konuda da mahkeme övgü niteliğinde değildir kararı aldı. Hapisten yeni çıkmış birinin birinden bahsederken sayın demesi normaldir. Bunu illa saygı duyduğu kişiye de söylemez kişi... Aynı şeyleri bozuk plak gibi tekrar eden ucuz propogandacılar mı şehitlere saygılıymış?

Ha ha ve de ha denir buna... Şehitler bir siyasi tarafından bu şekilde kullanılmaz. Başlık çok güzel arkadaşım. Ayrıca Baykal'ın yaptığı bir yanlış gündeme gelince de hemen ama AKP'de yapıyor denmesin, çünkü Akp'li hata yapınca diğerleri de yapabilir demek değil bu!!!
 

fener_li

New member
crnky' Alıntı:
Teröristbaşına saygı duyduğu için sayın demedi. Ağız alışkanlığından dedi belki? Nereden biliyorsunuz? bunu da ısıtıp ısıtıp önüne koymayın insanların. Şehitler için kelle demişmiş. "Öcalan aldığı kelleler yüzünden içerde" demiş. Bunu diyen biri şehitlerden çok adam öldürmeyi vurgular ki çok belli burada şehitlere kelle demediği... Kaldı ki bu konuda da mahkeme övgü niteliğinde değildir kararı aldı. Hapisten yeni çıkmış birinin birinden bahsederken sayın demesi normaldir. Bunu illa saygı duyduğu kişiye de söylemez kişi... Aynı şeyleri bozuk plak gibi tekrar eden ucuz propogandacılar mı şehitlere saygılıymış?

Ha ha ve de ha denir buna... Şehitler bir siyasi tarafından bu şekilde kullanılmaz. Başlık çok güzel arkadaşım. Ayrıca Baykal'ın yaptığı bir yanlış gündeme gelince de hemen ama AKP'de yapıyor denmesin, çünkü Akp'li hata yapınca diğerleri de yapabilir demek değil bu!!!

helal sana. kim tutar seni başka.
SAYIN başbakan hakkında öcalana sayın dediği için verilen karar takipsizlik kararıdır.hemde ikinci defa verildi bu karar.
terörist başına neden sayın dedi saygı duymadığından değil mi. tabii canım talabani itine de sayın dedi barzani şerefsizine de saygı mı duymak oluyor bu. dahası çiftçiye ananı da al git buradan, artistlik yapma ulan demesi saygısızlık değildir tabii
sonrasında şehit anneleri için ben onları dinleyemem demsi de çok doğru bir karar. ey key pi (akp) cilerin gözüyle bu şekilde.
avrupa önünde boyun eğen ama Türkiye de kükreyen bir başbakanımız var sonuçta. ne güzel değil mi Allah düşman başına vermesin böyle başbakanı. (akılsız dostun olacağına akıllı düşmanın olsun)
vel hasıl kelam
"YA MİLLİYETÇİSİNİZ YA TESLİMİYETÇİ!"
 

K£ĿWΪNAТǾЯ

New member
Erdoğanı yuhalamak için chp yi alkışlamak için bundan daha iyi bir fırsat olamazdı.
Duygusallığın hat safhada olduğu bir anda ve vatanı için şehit olmuş askerimizin ardından dua okumak yerine yuhalamayı tercih eden kendini bilmezlerin kulaklarını çınlatmayı çok isterim ama terbiyem müsait değil.

"kelle, sayın, ananıda algit" artık tiksinti ve kabak tadı vermeye başladı, defalarca anlattık ama anlamak istemiyorsunuz. Ağzınızdan düşürmüyor her açılan konularda mesajlarınızın arasına sıkıştırıyorsunuz. Aklınızca damardan girip halkın en hassas duygularıyla siyasi rant sağlamak istermişcesine bir tutum içersinde olduğunuzu görmemek mümkün değil. Yapabileceğiniz sadece bu olsa gerek
 

fener_li

New member
bir deli kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış.
erdoğanı yuhalamak ya da başka bir partiyi şehit cenazesinde alkışlamanın iyi birşey olmadığını söyledik. ama terörü lanetlemek ve onu bu hallere getirenleri de protesto etmek ve onlara da lanet okumak gibi bir durumu kimse parti propagandası yapmasın. olay böyle algılanmasın. ben chp li değilim ama o cenaze töreninde chp nin protesto edilmemesi ve DİNCİ akp nin öylesine kutsal bir yerde ve kutsal bir durumda protesto edilmesini ve yuhalanmasını nasıl açıklayacaksınız.
başbakanı aşağılama konusunda savunanlar ya da i.ne başına sayın demesini savunan arkadaşlara soruyorum acaba aynı durum sizin başınıza gelseydi ya da siz yaşasaydınız o hakaret içeren konuşmaları veyahut şehit olan bir yakınınıza kelle denilseydi acaba bu akdar saki olabilir miydiniz yoksa köür köürne bağlanmışlık duygusu içinde halen daha akp yi ve erdoğanı savunur muydunuz.
kimse savunmasın akp yi ve erdeoğanı bu konularda.
yıl 2006 bir başbakan bir çiftçiye hakaret ediyor ve başka bir yıl cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda bakınız ATAMIZ nasıl bir açıklama yapmış.
"Memleketimiz, şu iki şeyin memleketidir: Biri çiftçi, diğeri asker. Biz çok iyi çiftçi ve çok iyi asker yetiştiren bir milletiz. İyi çiftçi yetiştirdik; çünkü topraklarımız çoktur. İyi asker yetiştirdik; çünkü o topraklara göz diken düşmanlar fazladır. O toprakları sürenler, o toprakları koruyan, hep sizlersiniz. Bundan sonra da daha iyi çiftçi ve daha iyi asker olacağız. Ama bundan sonra asker oluşumuz, artık eskisi gibi başkalarının tutkusu, şan ve şöhreti, keyfi için değil, yalnız ve yalnız bu aziz topraklarımızı korumak içindir."
1923 (Atatürk'ün S.D.II, s. 131)
birisinde yıl 2006 ve çiftçiye yüzüne karşı ananı da al git buradan. artistlik yapma ulan gibi hakaret değil artık aşağılama ve alay edercesine olsa gerek böyle bir olay ayaşanıyor.

"SAYIN" başbakan aklıma geldikçe acaba yıllar ileri gitse bile (2003, 2004, 2005 gibi) kültür seviyesi, bilimsellik ve görgü yönünden geri mi gidiyoruz. taş devrine dönmek gibi.
 

dangergfb

New member
biz değil miyiz ölen bir ermeni nin cenezesine pankart asıp hepimiz ermeniyiz diyen.Sözde insanmış filan.ne alaka.senin toprağına göz dikmiş bi sersem.onun cenazesinde açılan pankartlar ne kadar acı bir durum ise.bu ondan 2 kat daha da acı
 

HTML

Üst