Şarap rehberi

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

Yemekte ısmarlanan şarabın denenmesi gerekince, masada herkes birbirini mi işaret ediyor?
Piyango size çıktıysa, şaraptan bir yudum alıp aslında hiçbir şey anlamadan “Evet” mi diyorsunuz?
Bu durumdan şikayetçiyseniz, bir şarap eğitimi kursuna katılmak sizi memnun edebilir.
İşte şarabınızla tanışmanıza yardımcı olacak şarap tadım kursları ve şarap hakkında küçük ipuçları.

Hangi soslar ve etler hangi tip şarapla uyum sağlar?
Domates soslu yemekler hafif bir şarapla
Kahve rengi soslular, kırmızı şarapla
Limon suyu ile yapılan soslar, sek beyaz şarapla
Mantar soslu yemekler, meşeli sarapla
Kırmızı et yemekleri, kırmızı şarapla
Kızartılmış beyaz etler sanılanın aksine kırmızı şarapla
Deniz mahsulleri sek beyaz şarapla

Hangi yiyecekler şarapla anlaşamaz?
Turp gibi acı sebzeler, sirke, sarımsak, yoğurt, cacık ve yoğurtla yapılan tüm mezeler şarabın lezzetini bozar. Omlet gibi yumurtayla yapılan yemeklerin şarapla eşleştirilmesi zordur.

Şarap sözlüğü'nden seçmeler
* Aroma: Kullanılan üzüm çeşidine, şarabın fermantasyonuna, bekletildiği fıçıya bağlı olarak değişen kokulardır.
* Asidik: Asit oranı yüksek şarap. Keskin de denir.
* Bacak: Kadeh içinde çevrilen şarabın kadehin kenarlarından aşağı süzülmesi sonucu oluşan damlalar.
* Ballı: Tatlılık oranı yüksek şarap.
* Boş: Karakteristiği olmayan şarap.
* Canlı: Gövdeli, güçlü şarapları tanımlamak için kullanılır.
* Degüstasyon: Şarabın tadımı.
* Dekantasyon: Şarabı havalandırma.
* Ham: Olgunlaşmamış üzümden yapılmış şarap için kullanılan terim. Dilde ekşi bir tat bırakır.
* Önoloji: Şarap ve şarap yapımı üzerine çalışan bilim dalı. Önolog ise bu bilim dalında uzman kişi.
* Fermantasyon: Mayalanma.
* Gövde: Şarabın damakta bıraktığı yoğunluk ve kalıcılık süresi. Bu süre ne kadar uzunsa, şarap o kadar gövdelidir.
* Kaba: Meşe tadı yüksek olan şarap.
* Meşe: Fıçı yapımında kullanılan ağaç türü. Bu fıçılarda bekleyen şaraplara özgü aroma.
* Oksidasyon: Açılması veya mantarıda delik sonucu havayla temas eden şarabın bozulması. Böyle şaraplara okside deniyor.

Anatolian Vineyards
Önolog Jean-Luc Colin'in iki sene önce kurduğu şarap okulu, Bordeaux Önoloji Enstitüsü Atölye çalışmalarını temel alıyor. Okulda belli dersler sonucunda bir üst seviyeye geçilen kurlar sistemi uygulanmıyor. Bunun yerine her ay "İlk Yudumda Şarap", "Yoğunlaştırılmış Tadım", "Kırmızı Şarap Hakkında Herşey", "Peynir ve Şarap", "Çikolata ve Şarap" başlıklar altında birçok seminer düzenleniyor. Örneğin beş saat süren "Şarabı Keşfetmek" adlı seminer boyunca aroma aileleri, tadım teknikleri, şarap-yemek uyumu, üzüm çeşitleri, şarap tarihi gibi birçok konuda bilgi ediniyorsunuz. Teorik derslerin yanında aroma ve tat egzersizlerinin de yapıldığı her seminer sonunda katılım sertifikası alabilirsiniz. Şarap üreticisi firmalardan tamamen bağımsız bir kuruluş olduğu için tadım yelpazesi çok geniş. Seminer süresince tadım için seçilen şaraba göre ders fiyatı 50 - 90 TL arasında değişiyor.

Kayra Wine Center
2007'den beri hizmet veren Kayra Wine Center'da her ay talebin yoğunluğuna göre bir veya iki kez "5 Adımda Şarap Tadımı" isimli bir kurs açılıyor. Akşam 19.00 - 21.00 saatleri arasında verilen eğitimde; kırmızı ve beyaz şarap, üzüm çeşitleri, aroma egzersizleri, şarap tarihi ve şarap üretimi hakkında genel bilgiler işleniyor. Kayra Wine Center ayrıca dünyanın şarap konusunda saygın kuruluşu "Wine & Spirit Education Trust (WSET)" programlarını Türkiye'de devam ettiriyor. Hobisini profesyonelliğe dökmek isteyenler bu programa da katılıp WSET sertifikasına sahip olabilir. Her derste ortalama yedi çeşit şarabın tadıldığı "5 Adımda Şarap Tadımı" seminerine katılım ücreti ise 65 TL.
Kavaklıdere Kav Ekol:
Kavaklıdere Şarapları, Kav Ekol Şarap Eğitim Programı'nı şarapseverlere İstanbul, Ankara ve İzmir Kav Şarap Butik'lerinde sunuyor. İki farklı eğitim yöntemi uygulanan Kav Ekol Şarap Eğitim Programı'nda üç günlük seminerlere katılmayı tercih edersiniz; her gün iki buçuk saat ders alıyorsunuz. Bu derslerde de 30'un üzerinde yerli yabancı şarap tadıyorsunuz. Bir günlük programı seçerseniz, iki saat süren tadım atölyelerinde degüstasyon ağırlıklı eğitim alıp yedi çeşit şarap tadımı yapıyorsunuz. Üç şehirde verilen kursların gün ve saatlerini Kavaklıdere internet sayfasından takip edebilirsiniz. 7.5 saat süren kursun ücreti 320 TL, bir günlük tadım atölyelerininki ise 90 TL.

Hayyam'sız şarap olmaz
Şarap söz konusu olunca, "Can bir şaraptır, insan onun destisi. Beden bir ney gibidir, kan o ney'in sesi" diyen Ömer Hayyam'ı anmamak mümkün değil.
Kökeni Hititler
Şarap anlamına gelen Fransızca vin, İtalyanca vino, İngilizce wine gibi sözcüklerin kökü Anadolu'ya, Hitit diline uzanır. İslam'ı kabul etmeden önce Türkler'in geleneksel içkisi kımızın yanında şarap tükettikleri de bilinmektedir.

kaynak

Bu yazıya ayriyeten PAMUKKALE şaraplarınıda not düşmek gereki pamukkale içmeyen şarap içtim demesin

Geri