Şaban Dede'nin büyük gururu

mchasso

New member
Reaction score
0

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının İstanbul'dan İzmit'e taşındığı Yavuz Savaş Kruvazöründe “topçu onbaşı” olarak görev yapan ve şu anda 94 yaşında olan Şaban Kalmaz, Atatürk'ün naaşının başında nöbet tutmanın gururunu yaşadığını bildirdi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesinde yaşayan Şaban Kalmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1938'de askere gittiğini, 3 ay eğitim almasının ardından “topçu onbaşı” olarak Yavuz Savaş Kruvazörüne gönderildiğini söyledi.

Atatürk'ün, Dolmabahçe'den alınan naaşının Hamidiye Gemisi ile Kadıköy rıhtımına getirildiğini ve daha sonra kendisinin görev yaptığı gemiyi konulduğunu ifade eden Kalmaz, şöyle dedi:

“Türkiye'nin yanı sıra çeşitli dünya ülkelerinin devlet adamlarının da bulunduğu gemide, Atatürk'ün tabutunun başında nöbet tutması için her bölükten birer kişi olmak üzere belirlenen 12 askerden biriydim. Büyükdere'den, İzmit'e kadar Atatürk'ün tabutunun başında nöbet tuttuk. Bu sırada askeri bando marşlar çalıyor, diğer askeri gemiler de bizi takip ediyordu. Atatürk, Yavuz Savaş Kruvazörü ile ilgili 'Yavuz'a ayağım sağlığımda değil, ölümümde bassın' demiş. O büyük insanın naaşı başında nöbet tutmaktan onur ve gurur duydum.”

Kaynak

Dedem gururunu bende taşıyorum nacizane bedenine karşı gösterdiğin saygı elbet sana geri dönecektir

Geri