Şükür Secdesi

ibrahimdag

New member
Mal, evlat ve benzeri, sevindirici bir nimete kavuşul-duğu, ya da kaybolan bir mal bulunduğu, yahut bir felaketin atlatıldığı veya bir düşmanın tehlikesinden kurtulma haberi alındığı zamanlarda, Yüce Allah‘a şükür niyeti ile, Tilavet Secdesi‘ne benzer bir secde yapmaya, Şükür Secdesi denir. Bu gibi durumlarda Şükür Secdesi yapmak, müstehabtır.

Fakat, camilerde farz namazlardan sonra Şükür Secdesi yapmak mekruhtur. Çünkü bu durumda, cemaat tarafından Şükür Secdesinin, namazlardan bir bölüm olarak kabul edilmesi muhtemeldir. Ayrıca, farz namazlardan sonra nafile namazı kılmanın mekruh olduğu vakitlerde de Şükür Secdesi yapmak, mekruhtur.


İnsan her şeyi ile Allah‘a (c. c) aittir. Gördüğü ve yaşadığı her şey, Yüce Allah‘tandır. Musibeti veren de O, kaldırıp ferahlatan da O‘dur. İnsanın gördüğü her musibetin, mutlaka bir hikmeti, bir sebebi vardır.

Bunun için insan, musibetlerden dolayı feryat etmemeli, aksine hikmetlerini düşünerek sabretmelidir. Musibetlerden kurtulduğu zaman da, kendisini kurtaran Yüce Allah‘ına şükretmelidir.

Şükretmenin en güzel görüntüsü ise; kulun, Allah‘a (c.c) karşı secde halidir. Çünkü secde ile kul, kulluğunu anlar, en güzel biçimde kulluğunu ifade eder. Zira kulluğun, secde halinden daha güzel bir şekilde ifade edilmesi mümkün değildir.

Hayatın her safhasında müslüman, Allah‘a şükür gerektirecek bir çok nimetlerin içinde olduğunu hisseder. Bu sebeple müslüman, öncelikle müslüman olduğu için Allah‘a şükretmeli, sağlığı için şükretmeli, sahip olduğu nimetler ve imkanlar için şükretmeli, akılsız varlıklar seviyesinde olmadığı için ve saymakla bitmeyecek daha pek çok nimet için, her şeyi bahşeden Yüce Allah‘a şük-retmelidir. Ancak şükrün, mutlaka secde şeklinde olması da şart değildir.


ŞÜKÜR SECDESİNİN YAPILIŞ ŞEKLİ

Şükür secdesi, tıpkı Tilavet Secdesi gibi yapılır. Şükür secdesi için de abdestli olmak, kıbleye yönelmek ve niyet etmek gerekir. Sonra tekbir alınıp secdeye varılır. Üç teşbihten sonra tekrar tekbir ile kalkılır. Böylece Şükür secdesi yapılmış olur.

Şükür Secdesi‘nin, Tilavet Secdesi‘nden farklı bir tarafı varsa; o da Şükür Secdesi‘nin yalnız namaz dışında yapılışıdır. Yani, Şükür secdesi namaz içinde yapılmaz.

TEMEL İLMİHAL BİLGİLERİ
 

HTML

Üst