İzMİrLi OlmaK_ AyLavYu_İzMiRiM_

SaD@LaYn

nYaL@DaS
Reaction score
0
İzmir li olmak ayrıcalıktır....

"Bir Istanbullu'nun Izmir hakkindaki görüsleri" diye..

Okudukça ilgimi çekti ve sizlere de aktarmak istedim.

Neden istedim?

Izmir ile Istanbul'u her firsatta kiyaslayanlari n ve Izmir'i horlayanlarin, bazi gerçekleri görmeleri için istedim.

Bu istegimde hakli miyim, haksiz miyim, okuyunca karar verirsiniz.

Cem Baracuda yaziyor...

Bir senedir Ege Life dergisinde yaziyorum ya, imtiyaz sahibi, yani patron" Sevgili Cumhur Küçükkahveci, Ege Life'in geleneksel yazarlar toplantisi için beni Izmir'e davet etti.

Atladim uçaga gittim Izmir'e.

O aksam hem yazarlar toplantisina katilacagim hem de gündüz Izmir acenteleri ile görüsmeler yapacagim.

Havas'in servisi ile direkt Karsiyaka'ya geçtim... Ilk toplantim orada.

Apartmanin bahçesinden girerken bir hanimla karsilastim.

"Günaydin"dedi;

gülümseyerek.

Aha!... ne hos. Ama sasirdigim için ben karsilik veremedim.

Bakakaldim. Apartmana girdim.

Merdivenleri çikarken bir beyle karsilastim.

Gülümseyerek bir günaydin da ondan aldim.

Allah Allah. Su "Ege Life'in kudreti"ni görüyor musun?

Yavas yavas Izmir'de beni tanimaya basladilar demek.

Neyse ilk ziyaretimi gerçeklestirdim.

Iki saat sonra Konak'ta bir baska toplantim var. Dogru vapura.

Biletimi alacagim.

Gisedeki memur da "günaydin" dedi. Tanidi beni tabii ki...

Geçtim turnikeden. Vapur geldi.Millet sakin sakin duruyor.

Söyle sagima bir omuz, soluma bir çelme geçtim öne.

Kostum, girdim vapura. Herkesten önce kaptim bir yer, oturuyorum.

Önce yanimdaki, sonra karsimdaki ve daha sonra gelen delikanli da "günaydin" dedi.

E normal artik tabi. Kolay degil. Koskoca Ege Life'in koskoca yazariyim.

Taniyacaklar beni.

Ama o ne, herkes birbirine gülümseyip selam vermeye basladi.

Hatta yanimdaki ögrenci oldugu anlasilan bir delikanli yerinden kalkip bir kadina yer verdi, kadin da, kadinin kocasi da delikanliya ayri ayri tesekkür ettiler.

Neyse, Akraba olsalar gerek.

On dakika sonra vapur yanasti.

Ben yine çalimlarima devam edip insanlarin arasindan siyrilip hemen en öne geçtim.

Vapur yanasmadan atladim.

Her zamanki gibi basladim benden önde gidenlerle yarismaya.

Ilerideki direge kadar su kizi geçmeliyim.

Haydi oglum bastir. Ohh geçtim.

Simdi bir ilerideki direge kadar su öndeki sapkali amcaya yetismeliyim.

O da tamam. Simdi... Ani bir fren ve durdum. N'oluyo yaa?

N'apiyorsun oglum? Nereye yetisiyorsun? .

Daha bulusmana bir saat var.

Dur bi..Sakin ol!

Oturdum "pasaportta" (iskele yaninda bir semt) bir yere.

Basladim Izmir'lileri gözetlemeye.

Izmir'liler gülümsüyor. Surat asma yok.

Izmir'liler birbirlerine "günaydin" diyor, selam veriyor.

Izmir'liler yürüyor, itismiyor, yarismiyor.

Izmir'liler yere çöp atmiyor, tükürmüyor.

Izmir'liler birbirlerini dinliyor, ayni anda konusmuyor.

Izmir'liler vapurda, otobüste okuyor.

Yesil yanar yanmaz zart-zurt korna çalmiyor. Yürrüü diye bagirmiyor.

Izmir'liler nazik.

Izmir'liler temiz.

Izmir'liler güzel.

Izmir güzel

Kendimi EFES'in kurulus efsanesindeki, tavada pisirdigi baligini kapan küçük yaban domuzunu (Jabali) kovalarken tesadüf eseri Efes'i kesfeden balikçiya benzettim.

Ben Izmir'i kesfettim. Izmirliyi kesfettim bu seyahatimde.

Bu arada herkesin de Izmirli olamayacagini da kesfettim.

Peki ben Izmirli olabilir miyim acaba?

Kocca bir soru isareti.

Bu arada; Acaba neden hala bazi Izmirliler Istanbullu olmaya çalisir?

Iste onu anlamam.

Istanbul'da tas üstünde tas mi kaldi?

Istanbul'da dolasacak (tecavüzeugranmayacak) park mi kaldi, Istanbul'da çantani çapraz asmadan dolasacak cadde mi kaldi, peki ya yürüyecek kaldirim var mi?

Nisantasi'nda köpek pisliklerine, Aksaray'da tükürüklere basmamak, kaldirimlarda ki arabalara çikmamak, Beyoglu'nda omuz yememek için "slalom" yapmak zorunda kalmak hos mu?

Günde 1.5 saat gidis, 1.5 saat dönüsten 3 saati yolda geçirmenin

8 saat uykuyu çikarinca maliyetinin 1 senede 54 gün (kabaca senede 2 ay yolda) oldugunu bilen var mi?

Ya istanbul'da isten eve gelip tekrar eglenmeye çikmanin hemen hemen imkansiz oldugunu, bu yüzden aksam disari çikacaklarin naylon torbada gece kiyafetini ve ayakkabisini yaninda ise götürmek zorunda oldugunu biliyor musunuz?

Karsida oturan annelerin ortalama ancak ayda 1 kez ziyaret edilebildigini biliyor musunuz?

Sorarim "ortalama" bir Istanbulluya;

En son apartmaninizda adini bile

bilmediginize emin oldugum komsunuzdan ne zaman tuz, kahve istediniz?

Birakin onu ne zaman ona günaydin dediniz, selam verdiniz veya aldiniz?

Düzenli görüstügünüz kaç arkadasiniz var?

Is ve para konusmadan en son ne zaman ve kiminle muhabbet ettiniz?

Bunlari bos verin.

En son "sadece

kendiniz için" ne kadar vakit ayirdiniz ve ne zaman?

Hepsi bir yana, bir bayana kapiyi açtiniz, otobüste veya vapurda yer verdiniz.

Tesekkür mü bekliyorsunuz?

Ne tesekkürü? Hazir olun, kadinin kendisinden veya kocasindan "höösst" diye karsilik alirsaniz sasirmayin.

Hadi Lütfen "herkesi kendin gibi zannetme" geyiklerine falan girmeyelim.

"Istanbul da durum budur."

ya simdi istanbul ile izmir karsılastırılabilir taamda sado istanbulluyla izmirli karsılastırılmaz istanbulda kaç tane istanbullu var ki hep sağdan soldan göç çarpık kentlesme vs vs sebeblerden kimse kimseyi tanımıor :sigara:

valla ben 6 ay kaldım o sehırde ızmıre geldım yemınle topragını optum cok enterasan bı sehır ama kanlıca guzel allah ıcın :)

İzmir dışında yapamıyorum ben ya ...
Alışmışım bi kere neresine gidersem gideym deniz gormeye...İstanbul'a gittmm cok kalabalık yasanmaz orda[trafik acıısndan]...

izmir dogumluyum denızlıde yasıom ama izmir bi baskada su gunaydın hıkayelerı nedense bana hıc rastlamadı sado ;)

böyle başka güzel bi kent warmı yaa ah izmirim seni hiç bi şehirle deişmem sana hayranım güzel izmir

bole bır karsılasmanın sonucu kotu bıter abı hıc yorumlammak en ıyısı polemık olmasın
ama warsa yoksa İSTANBUL since1453 dıom :cool:

Bi izmirli olarak gurur duydum :) İstanbulda güzel ama trafik berbat

izmir trafik,kalabalık vs. daha ii olabilir belki ama İstanbul'un ismi yeter
ama en iisi Rize'de 'doğal' yaşamak..:p :p :sigara:

iSpiYonCu' Alıntı:
izmir dogumluyum denızlıde yasıom ama izmir bi baskada su gunaydın hıkayelerı nedense bana hıc rastlamadı sado ;)

kardeşim geceleri çıkıyon ya dışarı ondandır :) yarın sabah 6 da cık bakayım dısarı dıceklermı demıceklermı allahımmmm

varsa yoksa güzel izmirim üstüne başka şehir tanımam

valla izmir güzel memleket ama her nekadar da izmirde da otursamda istanbul daha güzel geliyor bana daha hareketli ......

istanbulda otursam izmiri aradım herhalde arkadasımızın bahsettigi güzelliklerinden dolayı

bende dogma buyume istanbul luyum 4 sene de izmir de kaldım üniversite için...walla izmir hakikaten yaşamak için gusel bi yer..insanların birbirlerine karşı daha nazik , saygılı , hoşgorulu , daha samimi oldukları da dogru...benim bi şanssızlıgım bu sado denen herifle tanışmak oldu işte izmir de...:):) (şaka tabii kardeşim bi tanedir....bütün izmir tanır sado yu..)Ama her şeye rağmen istanbul da yaşamaya bir şekilde alışmışsanız kesinlikle vazgeçemezsiniz...istanbul türkiye nin değil belki de dünya nın en gusel şehirlerinden birisi...maalesef biraz fazla kalabalık..nüfusla ilgili sıkıntılara cozum bulunabilirse tadından yenmez saten..bu arada butun izmir e ve izmir li dostlara selam....

eiffel' Alıntı:
bende dogma buyume istanbul luyum 4 sene de izmir de kaldım üniversite için...walla izmir hakikaten yaşamak için gusel bi yer..insanların birbirlerine karşı daha nazik , saygılı , hoşgorulu , daha samimi oldukları da dogru...benim bi şanssızlıgım bu sado denen herifle tanışmak oldu işte izmir de...:):) (şaka tabii kardeşim bi tanedir....bütün izmir tanır sado yu..)Ama her şeye rağmen istanbul da yaşamaya bir şekilde alışmışsanız kesinlikle vazgeçemezsiniz...istanbul türkiye nin değil belki de dünya nın en gusel şehirlerinden birisi...maalesef biraz fazla kalabalık..nüfusla ilgili sıkıntılara cozum bulunabilirse tadından yenmez saten..bu arada butun izmir e ve izmir li dostlara selam....

muttafacım senı cok mulayım gordum olum ben sana bolemı ogrettım ıstanbul yaramamız san heuehuhe kır zıncırlerını lem cukucem bak sımdı senı

İzmir de yaşıyorum iyi güzel bir şehir fakat çok pislik var
Polis kayıtlarına göre suç oranı İstanbulu geçmiş durumda.
Konak falan güzel yerler de benim iş yerim Yeşilyurtta.Bir de buraya gelin özellikle gece 10 dan sonra.Eğer yabancı biriyseniz işiniz biraz zor.
İzmirde günaydınla hiç karşılaşmadım.
Gıcık bir şehir valla

Geri